3/03/2017

Napsala Nagat | Tagy : , ,
Poslední Wolverine je pádný důvod, proč se podívat na celou jeho bohem zatracenou sérii, protože je tak dobrý, že je pod jeho vlivem možné odpustit všechna předešlá fiaska. Na rovinu je to nejlepší Wolverine, jaký kdy vyšel. Nejlepší X-Men film od First Class a nejlepší superhrdinské drama, jaké si můžete přát. Zapomeňte chvíli na svět, ve kterým Suicide Squad dostalo Oscara, čímž se jen potvrdilo, že 2k17 Academy Awards se daly strávit jen tak, že jste se o 2 dny později otevřeli zprávy a odkekli jste si nad tím, jak omylem vyhlásili La La Land, místo Moonlight. Marvel zase píše dějiny komixové branže.

Logan (2017) by JamesMangoldxx
<bez spoilerů>

S Wolverinem je konec. Je konec, protože Hugh Jackman oznámil odchod z role a i v těch shitech a štěcích, co si jako Wolverine užil, byl tak ikonický, že by bylo takřka nemožné ho nahradit. A to bylo před tím, než vyšel Logan. Teď Hugh Jackman odešel tak epicky, že zabil všechno, co přijde po něm. A nejde jen o minutu ticha, kterou bychom měli věnovat člověku, který se pokusí někdy zahrát Wolverina. Logan je tak dobrý, že má dobré šance na definování nového přístupu k superhrdinskému filmu. Dost reálně se může stát, že po tomhle už nebude jedinej X-men film, který bude stát za zmínku, protože vždycky bude srovnáván s Loganem a neobstojí.

V roce 2029 v blíže nespecifikovaném Marvel universu se Wolverine se vydá na svou poslední cestu, která není nic jiného, než do nekonečna recyklovaný trop, kdy starej chlap projde peklem, aby zachránil svou dceru.
Až na to, že tentokrát to udělali správně.
Logan je brutální, syrový a nabitý nejen akcí, ale i drásajícími emocemi. Vymaňuje se ze škatulky superhdinského filmu a vytváří neuvěřitelnou žánrovou kombinaci drama, roadtripu, neo-westernu a thrilleru. No Country for Old Mutants.
Stárnoucí Wolverine se upíjí k smrti zašitý s Charlesem Xavierem někde na jihu USA, když dostane poslední šanci na vlastní spasení. Má převést přes hranice USA do Kanady mexické dítě, které z blíže nespecifikovaných důvodů hledá vláda. Super schopnosti stranou. Všichni víme, o co tady jde. Hlavní záporák je Donald Pierce.
Není to ani komixová adaptace, je to Mangoldova angsty fanfikce. Vemte lidi, co nemají rádi komixový filmy. Sednou si na prdel.

Od Mad Maxe nebyla v kině lepší a méně problematická akce. Tohle je shade na celý DC, na Age of Ultron a všechny ty Marvelovky, co se v posledních letech tak zkurvily. Na všechny dad-daughter action movies, typu Taken, které nedokázaly pracovat s potenciálem, který měly. Action guys parenting je můj oblíbený trop, kterej nebude ohranej ještě tisíc let, protože ho nikdy nikdo neuchopí správně. Možná je to můj sentiment. Naštěstí intel vrabců na střeše povídal, že pokud všechno půjde dobře, následujících letech uvidíme mnohem více akce založené na správné reprezentaci otcovského instinktu. Dívám se na tebe, Kojimo. Nezklam mě.

Logan je film u kterého si nemusíte dívat na rating, abyste si v průběhu uvědomili, že tohle definitivně nemohli jen tak vysílat v USA. Dostáváme se do ironické situace, kdy jeden díl Wolverina je mnohem brutálnější, než jakejkoliv filmovej Punisher. Tohle je nová éra. Nejen, že tu máme Marvel, který má rating R, který není primárně kvůli vulgaritě, dokonce nemá ani zbytkové množství homo tenze (tak typické pro X-Meny) a navíc je kompletně bez comic reliefu, pokud nepočítáte všechny ty scény, co- objektivně nejsou vtipné. Jestli jste si chtěli oddechnout, máte smůlu. Ale vy stejně celej život čekáte na pořádný emocionálně devastující superhrdinský drama.
Takže vemte své věrné přátele a běžte se vyřvat do kina.
Pak běžte domů.
Po Loganovi už nic nebude.

1 komentář:

  1. Už dlouho nebylo v kině něco tak kulervoucího, 10/10 bulelo (já osobně už od první scény s Charlesem) a navíc měli Stephena Merchanta. Tohle se v mcu hodně dlouho netopne

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.