6/27/2017

Ve zkratce, Brian Fuller to zase dokázal a jeho seriál je opět jediná věc, kterou stojí za to sledovat na americké kabelovce. A teď trochu košatěji.


American Gods byly neskutečně úspěšní už před tím, než ten seriál začal vůbec vycházet. Čekalo se na něj s asi tak zbožným přáním, jako se teď čeká na adaptaci Good Omens. Nikdo si pořádně nepamatoval kdy, jak a odkud se vzala informace, že ten seriál bude. Je dost pravděpodobné, že vám o něm řekl havran, nebo jste náhodou zaslechli konverzaci dvou temných postav v postranní uličce, které tam nebyly, když jste se jich chtěli zeptat na podrobnosti. V každém případě někteří lidé asi obětovali správná kuřata na správných místech, protože ten seriál je tady. A je to přesně taková pseudo-intelektuální kýčovitá wild ride, jakou byste od kombinace Gaiman -  Fuller čekali. Obecenstvo křičí, študáci vyhazují podprsenky a čepice, sluníčkáři spamují Tumblr a kritici netuší, co si mají myslet.

Když něco dělá Fuller můžete se spolehnout na to, že to bude vizuálně gurmánská záležitost a pokud nejste barvoslepí, tak dostanete při sledování několikrát orgasmus. A pokud mu dáte uměleckou svobodu, tak to dotáhne až do toho bodu, kde končí eyecandy a začíná muzikálový kýč. A taky, že tam bude fakt hodně penisů, což samo o sobě zní jako utopie. Jenže se ukazuje, že i tenhle zaručený recept na kvalitní dílo ne vždycky vychází, obzvlášť, když se vám do toho motá kuchařka popularity.

Faktem je, že pokud má někdo šanci správně uchopit adaptaci čehokoliv Gaimanoých knih, tak je to právě Fuller A ten člověk, co dělal trailer na The Evil Within 2 a obecně American Gods jako seriál nezklamali, ovšem některé momenty jsou tak neskutečně přetažené, že by je měli servírovat s varováním: "Alergen: A (Americké) - Pozor hrozí cringe." Ačkoliv si bohové určitě můžou dovoli být trochu bollywood overtop, na poslední epizodě se dá demonstrovat, k čemu vůbec slouží pozice režiséra. A proč by se lidí měli modlit za to, aby si do příští sezony Fuller sehnal někoho, kdo skutečně bude fungovat jako kontrola jeho umělecké impulzivity. Osobní názor. Spousta lidí si myslí, že scéna I am Odin je badass.

Což je další problém téhle série, Fuller hodlá knihu, která je více méně o ničem, natáhnout na tři série. To je celkem Hobitovina. Na druhou stranu mu to umožňuje všemožné alternace děje, které jsou v některých případech potřeba, ať už z politických důvodů, nebo kvůli tomu, že technologie už je někde jinde, než byla v roce 2001. Nejsem si jistá, jestli se mi ty změny líbí - Respektive některé se mi líbí moc. <vložte ten vtip o kalhotkách přilepených na strop> Salim. What a babe. Kvůli němu zařídím se zdi vrátka. A Technical Boy je teď Techfuck Boi, což znamená, že je celkem tapable. (Ironicky.) Kde je moje porno? Všechny origin stories jsou také pozitivum, protože Fuller si tam realizuje všechny umělecké ambice, od experimentálních barevných schémat až po loutkové divadlo. Co je na nich ale smutné, je jejich relativně snížená infromační hodnota a rating, který jsou vlastně společné pro celou sérii.

American Gods mají v rámci estetiky neskutečně boostlé všechny EXTRA momenty, kterých se jen bůh může dopustit, na úkor té plíživé znepokojivosti, kterou má knižní předloha a která k pohanským božstvům patří mnohem víc než předvádění se a performativní heroismus. Některé intermezza a dějové linie, které byly zcela vynechány, patřily k těm nejvíc nezapomenutelným. Stále doufám, že budou v dalších sezonách. Zároveň se scénář spíš soustředí na vysvětlování faktů, které by se daly považovat za obecně známé, nebo lehce odvoditelné, protože se očekává, že se na ten seriál budou dívat plebové. V době, kdy je zájem o paganismus je dost mainstream a fedora, to vypadá celkem zbytečně.
Takže pokud máte fakt rádi Gaimana a estetiku, ale nejde vám až tak o intelektuální stimulaci, nebo nedej bože, historickou přesnost, tak do toho. Pokud jste ale zatvrdlý, tradičně založený Evropan a fanoušek folk metalu a na sedadle spolujezdce vozíte templářskou helmu, tak mějte na paměti, že American Gods je seriál pro lidi, co sice mají rádi tradice, ale nikdy žádné neměli, takže je musí imitovat a běžte dělat kampaň o tom, že k pochopení Zaklínače, človek musí být takhle |  | blízko Polsku a to Netflix není.

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.