2/15/2015

RPS

Napsala Nagat | Tagy : ,
Každopádně, je tu článek o rps, protože moje anketa spoustu lidí zmátla.
Hele, pamatujete si, kdy tohle byly stránky o slashi a ne o yaoi? Nejsem si jistá, jestli je to lvl up, nebo ne.

Napřed trochu faktů a historie.

imageRPF je zkratka "Real person fiction". Pokud nejste úplně retardovaní, tak vám to překládat a vysvětlovat nemusím.
Mají zajímavou historii a první doložená rpf je z roku 1826. Ale dneska 90% těchto povídek zahrnuje Mary Sue syndrom, takže se budeme bavit o zbývajících 10% což je RPS.
RPS rovná se "real person slash". Tedy jde o slash na živé... ne, to je špatně. Existující osobnosti. Protože jejich životnost je značně omezená.
Je to ten typ povídek, které "Nikdo nevyhledává, ale když k nějaké přijde, tak si ji přečte." 


Jsou tu ty morální řeči okolo jako třeba "Psát o živých lidech je divný!", "Jak by vám bylo, kdyby jste to byli vy?" ale sklapněte vy trubky. Jednoduše je to proto, že nemůžete dobře vystihnout charakter lidí o kterých nic nevíte. A taky podpůrným pilířem byly dlouoou dobu jen epicky provedené fotomontáže. Příklad.
Dalším důvodem, proč nejsou tyhle povídky všeobecně rozšířené, je fakt, že se pro ně vyplatí sledovat bulvár. To nerdi většinou nedělají.
Vážně, zlý komerční mainstram světe, existují lidé, kterým je jedno, že si YX oholila hlavu, a nebo že YZ skončil ve vězení za užívání drog. Ok, to druhý mě zajímá, protože je to badass. Ale prostě, nerdy to až tak nebere, protože většinou si ani nedokážou zapamatovat jména spolužáků, natož herců.
Ale PRS má jednu velkou výhodu. Fanservis. Na ty chlapy se prostě skvěle kouká a oni to vědí.
A tak, od dob natáčení Pána Prstenů, dělají věci, nad kterými děvčatům stojí nejen rozum. Než se mi tu začnou hipsteři rozkřikovat: Kruci vím, že fanservisoval i zatracenej Homér, nebo prvohorní šutr, ale to, co se dělo na a po Novým Zélandu, je čistá bromance v koncentraci, v jaký nikdy nebyla.
Největší složku rps tvoří povídka na chlapecké hudební skupiny. Nebudu rozebírat mou temnou minulost, vaši temnou minulost, temnou přítomnost fanynek k-popu, a ani fakt, že mě slash na Super Junior zatraceně baví, protože už jsem dlouho nečetla nic tak příšerného.
Ale vzhledem k současnému šílenství okolo Avengerů došlo k znovu-zpopularizování actor-slashe.

Miniaplikace ***

McFassy, Fassavoy, McBender
aneb today is Tuesgay
Tedy Michael Fassbender/James McAvoy (alias Magneto a Profesor X)
Kromě toho, že jde o pairing s největším počtem blbých přezdívek, je to o historicky první komerční tah Marvelu s oledem na ženy.
Teď mi dopřejte trochu toho fangasmu, protože na tyhle dva vážně nedám dopustit. Strašně jim to spolu sluší a jejich bromance je věčná. Tečka.



Bylo nebylo- všechno začalo filmem X-men: First class, který má hned několik vznešených názvů, které mu přidělili skeptičtí diváci. Například: "První marvelovský film pro ženy!" a "Nejromantičtější film roku 2011!". Tihle trubci, co si nedovedou užít akční film tak nevědomky vyvolali drobnou apokalypsu.

Fandom filmů má z pravidla po jisté době tencenci přeskakovat na rps, ale tam se moc neudrží. Což by byl asi i případ McFassy, kdyby McAvoy, nebyl McAvoy a Fassbender Fassbender. Co tím chce básník říct. 1. Ač je McAvoy tmavovlasý muž, je to typická blondýnka. A taky pořád vypadá na šestnáct. Naproti němu Fassbender je od pohledu inteligentní muž. Zdůrazňuju "od pohledu". Ve skutečnosti jsou oba dva neuvěřitelní derpové. Každopádně ==> agsjdsbf PERFECT COUPLE
2. McAvoy je původem Skot, Fassbender Němec. OTP. Proti tomu, nejsou žádné argumenty. Zkuste se hádat s mými vaječníky.
3. James ve svém derpovství objevil fandom, řekl to Michaelovi a začali dělat pestva. Shit got real.
Mimochodem se můžeme těšit na pokračování X-men: First class, takže si fanynky znovu přijdou na své.

Největší konspirační teorie Marvelu: "
Opravdu je nutné vybírat herce pro roli Magneta podle sexuálních preferencí?" 


Hiddlesworth 
Chris Hemsworth/Tom Hiddleston (alias Thor a Loki)

Pár, díky kterému mi přestalo na klávesnici fungovat písmeno H. Ale musím se přiznat, že pointa mi uniká. Pochopitelně tenhle ship vychází z Thor/Loki, ale co si budeme povídat, ti dva sami o sobě nijak nefanservisují. Jediné, co fandom má, jsou nějaké víceméně náhodné fotky z natáčení, pak velmi dobře provedené fotomontáže triček* a epický Chris Hemsworth's personal trip on Tom Hiddleston. Fajn, to vlastně internetu úplně stačí.
Problém tohoto páru je, že se objevil v době, kdy všichni mají tumblr a velice nadšeně ho používají. Tedy je tu až příliš mnoho nekvalitního materiálu a povídky stojí za houby. Jak už jsem říkala, první a základní problém real person slashe je ve vystihnutí charakterů, což se dělá blbě, protože my ty lidi neznáme. Ale v tomto případě není tak těžké přečíst si Hiddlesův twitter, aby vám bylo jasné, že jeho skutečná povaha se dá odborně popsat jako Ehehehe. Bohužel v 99% povídek je absolutně mimo. Já z toho vždycky mám nechutný cockblock. 
Zajímavé je, že z natáčení Thora je mnohem víc potenciálně závadných fotek, než z Avengers.
Zbytek Avengers cast
Fandom se dlohou dobu zajímal jen o Hiddlese, ale později se mírně dostal i k ostatním shipům, i když ne tak podrobně.
Avengers fandom byl vždycky věrnější fikcionálním shipům. (a pak Hiddlesovi)
 

RDJude
Robert Downey Jr. + Jude Law  (Sherlock, Watson)
  
image 

RDJ je velmi charismatický a absolutně fenomenální kus chlapa, takže bylo jenom otázkou času, až mu internet začne hledat postelového partnera z řad hereckých kolegů. A po té věci se Sherlockem, byl problém vyřešen. Pokud se něco teplého odehrálo v roce 2010-2011 vždy za tím byl Sherlock Holmes. Jedno jaká verze.
A RDJ a Judsie, se nemusejí párovat. Oni se párují sami.  Ve srovnání s předchozími páry je tohle bromance levelu 9000. A k tomu fanservisují takovým způsobem, že je musel učit McAvoy.
Tenhle pár je zajímavý už z principu. Moc často se nestává, že by děvčata shipovali muže starší čtyřiceti. Ale zjevně jsou s tím všichni spokojeni. Včetně aktérů. A taky RDJ vypadá s věkem čim dál líp.
Ti dva se dali dohromady čistě náhodně. RDJ si tak jednou lovil nevinné fanynky na internetu pod falešným jménem Sakurinka13 a narazil na slečnu NickyCulenxxx, která byla až pozoruhodně ochotná, dát si s ním schůzku v tom nejzapadlejším koutě parku. RDJ, nadšený z toho, že to tentokrát šlo tak dobře, si vyrazil na místo setkání, ale tam o místo nezletilé diliny čekal jenom Jude Law. Následující situace -"Ty seš Nicky?" "Ty seš Sakurinka13?"- byla docela trapná, ale nakonec se Creepers spojili.
Ok, kecám. Každopádně kromě toho, že se honosí označením "creeper pair", jsou známí i jako párek hipsterů. A to ze zjevného důvodu.
Supernatural RPS

imageVšechny předchozí případy mají v sobě něco z britské umírněnosti. Herci Supernatural tohle postrádají, takže v praxi jsou neuvěřitelná sebranka. V čele s Mishou Collinsem, jehož ruské geny se nezapřou a tvrdí o sobě, že je horlivým studentem slashe. Definice SPN cast v jednom gifu.
Zájem fanynek se točí kolem hlavních protagonistů Jensena a Jareda. Členové J2 PRF komunity se nimrali v neuvěřitelných věcech a kopali příliš hluboko a dlouho. Až jednoho dne vymysleli omegaverse. Osobně doufám, že tohle Misha Collins nečetl, protože kdybych já měla číst o tom, že jsem v jiném stavu a nemám ani volební právo, tak by mě jeblo, a to jsem ženská.


A teď závěrem. Vím, že tenle článek nemá ani hlavu ani patu, ovšem nechce se mi to prothaovat, protože nic kloudnějšího nevymyslím.
Každopádně, vzkaz povídkářkám: Lidi. Pokud umíte psát, pište rpf. Protože svět potřebuje VÍC dobrých rpf. Těch špatných je spousta a člověk je z nich napůl frustrovaný, napůl znechucený.
A nedělejte si starosti, že by osoba, o které píšete, vaši povídku vygooglila. Když to udělá, tak je to jednak její problém, a druhak, pokud není totally asshole, vezme to s humorem. A nakonec se možná dočkáte nějakého fanservisu.


0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.