2/13/2015

Napsala Nagat | Tagy :
Edit.: V každém fandomu jsou tato vývojová stádia. Takže, pokud jste ve více fandomech, můžete být i ve více stádiích.
Například zběhlík je vlastně prakticky vždycky lamařem v jiném fandomu. (pokud si tam fikaně již předtím neudělal pořádnou reputaci)

Když tak pozoruju dění v různých fandomech, zjišťuji, že všude nacházím stejné skupiny lidí. Naprosto stejné. Jen si připadají jiné.
Proto mě napadlo udělat takový malý přehled vývojových fází člověka v libovolném fandomu... Kašlu na úvod.
Enjoy.
 mezi námi, ty obrázky jsou shitský schválně for irony
Lamař
Lamaře nemá nikdo rád.
Nováček, který právě při průchodu internetem zakopl o bránu pekel nějakého fandomu. V této fázi je nové, všechno neuvěřitelné a fascinující. Určitě jako nic, co jste zažili předtím. Nachází jen nové a dobré fanarty, povídky a jiné fanouškovské aktivity. 
Naprosto bezmezně miluje hlavní postavu, hlavní ship a zná celé tři tagy na tumblru. Plánuje cosplay nejvýraznějšího cool charakteru, případně postavy, se kterou se úplně ztotožňuje. Ale nic složitého.
Trochu se bojí lidí, co jsou ve fandomu déle, ale nedělá si s nimi hlavu. Reference na canon i fanon jsou prostě VŠUDE. Většina Hetalistů se přes tuhle fázi nikdy nedostala.
Lamař je nejkrásnější fáze.

Fanatik
Fanatiky nemá nikdo rád.
Až teď se do toho dostali. Všechno, co jim původně připadalo na fandomu divné a kinky je nyní jejich náplní života. V této fázi vyrábějí lidé trička s nápisy odkazujícími v lepším případě ke kanonické předloze, v horším k E rated povídce. Párují všechno se vším. Nic je nezastaví. Hrdinně bojují za svůj názor v shipovacích válkách a se ctí padají mrtvi k zemi.
Jejich cílem života je, převést co nejvíce lidí na pravou víru. Ať už jde o hledání fanoušků pro svůj OTP, nebo pro celý fandom. 
Jsou to nenapodobitelní cosplayeři. Dokážou mít 5 až 12 cosplayů za den a v některých i spí.
Tagů na tumblru už znají víc, protože zjistili, že pro názvy různých pairingů se používají přezdívky. K tomu objevili kink meme, archiv povídek a tag na 4chanu.
 Fanatik je nejkrásnější fáze.


Znalec
Znalce nemá nikdo rád.
Zkušený člen, který všechno viděl a všechno zažil. Dočetl už originál a otevřeně pohrdá těmi, kdo ne. Jeho životním cílem je dostat do fandomu, co nejvíce svých přátel, ale pouze tu elitní část. Žádný lamky. 
Jejich fandom je všechno. Ostatní stojí za prd. Hlavní hrdina canonu je idiot, fandomová verze příběhu je lepší a maintstreamové shipy jsou prostě... mainstream. Cosplayují zásadně postavy, který byly v kanonu pouze 5 vteřin, a pokud zjistí, že je nějaký nováček nezná, zavrhnou ho.
Čtou pouze dobré povídky a mají vyhlédnuté kvalitní autory.
Dělá střízlivé reference.
Znalec je nejkrásnější fáze.

Kmet
Kmety ve skutečnosti nemá nikdo rád.
Jsou ve fandomu tak dlouho, až se zdá, že vznikli zároveň s ním.
Mají uznání všech předchozích skupin. Bez jejich vědomí se nic neděje.
Canon kladou nadevše, protože je to základ bytí. Kdo něco v kanonu přeskočil, zasluhuje sice pohrdání, ale bude mu odpuštěno. Nakonec, je to dítě.
Kmeti nedělají reference. Reference jsou totiž běžnou součástí jejich života.
Mají vytipované ty nejlepší autorky fanworků, mnohé z nich i znají. Znají legendární povídky názvy a jsou schopni vyprávět historky z dob, kdy se tyto povídky psaly. Pomáhali vymyslet názvy shipů a byli svědky mnoha historických událostí v jejich fandomu.
Jsou přesvědčeni, že fandom už není, co býval, a jsou zcela povzneseni nad shipovací války.
Jejich cosplaye jsou klasické, ale precizně provedené.
Kmet je nejkrásnější fáze.
Zběhlík
Zběhlík pochopil, že originální předloha je vlastně... shit. 
A fandom banda ukřičených, nebo nafoukaných dětí.
Zběhlík dospěl.
Byl osvícen.
Fandom mu nemá, co nabídnout.
Odchází jinam.
Zběhlík je nejkrásnější fáze.
A pochopitelně je nemá nikdo rád.

1 komentář:

  1. Skvěle se ti to podařilo vystihnout. Podle mé zkušenosti to funguje docela stejně, když fanoušek nekomunikuje s ostatními, takže de facto tvoří fandom sám o sobě. Krásné na tom je, že si pak nemusí dělat starosti s tím, že ho nikdo nemá rád.

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.