4/19/2015

           Skrývání zájmů, které jsou podle běžných standardů mimo rámec morálky, se v mé rodině už dávno dostalo na jeden z nejvyšších stupňů ironie. To, že i přes můj pokoj, který je narvaný takovými skvosty, jako je Ne před Slunce západem, Upír s tváří anděla (pozn,: můj nový úlovek, chá! Stál mě celé jmění) a několika dílů Maiden Rose, může dojít k zábavným konverzacím u večeře na téma "Mami, ne, tenhle argument proti homosexuální adopcím si z fleku vymyslel nějaký republikán a tedy ho nemůžeš použít a nevypadat jako idiot" je naprosto absurdní. Je veřejným tajemstvím, že se sestrou shromažďujeme tu nejujetější homo literaturu a jediný, komu to zcela zjevně uniká, je naše rodina, takže má sestra dostala k Vánocům od spolužačky tuhle nádheru a po přelouskání můžu s jistotou prohlásit, že je to přesně tak špatné, jak si myslíte.


Mořský pan- vílák- sakra, tak znova.
           Raef vyrůstal na dně moře se svou hipísáckou matkou, která mu od malička valila do jeho rybí hlavinky různé bludy, která se s největší pravděpodobností naučila na podmořské obdobě fanfiction.netu. Romantické příběhy o mořských pannách, které se zamilovaly do lidských princů a ti jim postavili zámky ze zlata na mořském pobřeží. O tom jak lidé mají krásné tváře jen pokud mají krásnou duši, jak lásce nestojí pohlaví a gender v cestě, jak na souši nepotřebujete lubrikant a podobně. V době, kdy Raefova matka zemřela už napáchala nezvratné škody na jeho intelektu a pudu sebezáchovy.
           Mladý Raef je své podmořské společnosti dost na obtíž. Na moc věcí se nehodí, protože jsem hezký a to stačí, pořád se někde loudá, hledám prince kterého budu milovat, odmítá pracovat, protože si mě ten princ přece vezme a zahrne mě zlatem, a rozmnožování v jeho případě také nepřipadá v úvahu, protože je gay as fuck, s čímž by se ostatní nějak vyrovnali, ale aby toho nebylo málo, jeho primárním sexuálním zájmem jsou lidé. Nutno dodat, že mořské panny, jako každý rozumný národ, má (jakýkoli) styk s lidmi zakázán. Lidé mořské panny zásadně loví, zavírají je do cirkusů, dělají jim hrozné věci a určitě už jich i pár snědli. Takže jednoho dne vůdkyni klanu rupnou nervy a donutí Raefa oženit se, aby ho ta fantasmagorie s mezidruhovým pářením přešla. Což Raef pochopí jako jasný pokyn k útěku. 
           Raef vezme roha a zamíří si to rovnou k pobřeží Anglie, protože kde jinde chcete najít krásné svobodné šlechtice. A kupodivu opravdu jednoho najde a rozhodne se na něj uplatit svůj geniální plán: 
  1. 1. Proměnit se v člověka.
          Pozn.: Mořské panny mají pochopitelně schopnost vzít na sebe lidskou podobu o západu a východu Slunce. Jak jinak jste si mysleli, že se rozmnožují?
  2. 2. Ukázat se sexy šlechtici nahý.
  3. 3. ???
  4. 4. PROFIT!
           Naštěstí pro Raefa než se stačí promenádovat nahý po souši, uvidí jak jeho milovaného Lorda Haverforda přepadnou piráti, vedení nechutným a zlořitnickým Jonem Kempem a ukradnou Haverfordovi prsten. Raef se rozhodne přidat mezi bod 2, a 3, mezikrok "Vrátit sexy lordovi jeho prsten" a vydá se za Kempovou lodí, čímž započne svou cestu za vývojem charakteru, která ho dovede k neuvěřitelným zjištěním.
  • > Ach ne, ten pirát je sexy!
  • > Lord Haverford je možná trochu kokot.
  • > Možná trochu víc.
  • > Možná má místo ložnice mučírnu, což by mohlo naznačovat, že nemá tak hezkou duši jako obličej.
  • > Možná taky znásilňuje sloužící a topí se v bahně incestu.
  • > Jon Kemp je celkem fajn. Minimálně dobře líbá.
  • > Haverford vůbec není lord a Kemp ho chce připravit o majetek a navrátit ho skutečnému dědici! Woah!
  • > Možná se celý svět netočí kolem Raefova ocasu?
  • > Ne, určitě se celý svět točí kolem Raefova ocasu.
  • > Alespoň některé legendy byly pravdivé. Nikdo tady není heterosexuál.
           Ta kniha má asi tak velká písmenka jako Eragon. Zcela zjevně je cílená na mladší čtenáře, než jsem já. Možná u toho mladá yaoistka bez materiálu nebude mlátit hlavou do zdi. Sice Raef časem dostane trochu rozumu (nebo jsem si přivodila otřes mozku, což je taky možné,) ale pořád je jeho hlavním cílem dostat se jednokomu do kalhot. Alespoň je dostatečně příčetný na to, aby se při pohledu na Haverfordovu mučírnu otočil na podpatku a už se nikdy dobrovolně nevrátil. Není to moc, ale vzhledem k tomu, že nám v kině běží první díl trilogie o ženské, co to neudělala, dávám mu body navíc. I přes to, že má v průběhu knihy asi pětkrát možnost zachránit celou situaci, ale místo toho se rozhodne mít sex a odložit záchranu života všech okolo na později.
           Lord Haverford je tak prvoplánový záporák, že tam rovnou mohli strčit Hanze z Frozen. Vlastně celá ta kniha je tak špatná, že kdyby Raef nebyl 24/7 tak nadržený, mohli by to vydávat za skript nové Disneyho pohádky. A pirát Kemp je fajn chlap. Přesně ten fajn chlap, který je v každé romanci a kterého si hlavní hrdinka, nebo hrdina M/M romance psané pro ženské přeje najít. Čestný pirát, kladný záporák, muž, který nerespektuje zákony, ale respektuje svého partnera a vždycky má čas na heroickou záchranou akci.
<v pozadí hraje soundtrack ze Shreka>


Hoe, don't do it.
"He tasted as spice, rum, and something uniquely, wonderfully him."
Oh my God.

           Nemůžu tvrdit, že je ta story katastrofa. Vlastně je to příjemná oddechovka, alespoň po té, co si Raef vyvine nějaké buňky v šedé kůře mozkové, Váš mozek vysadí, začnete pít při každé větě, která křičí "Tohle je špatná fanfikce!" a objeví se tam něco, co připomíná zápletku. V prospěch knihy hraje fakt, že od romance toho nemůžete moc očekávat, M/M romancí je pořád málo, má hezký cover a navíc používá téma, které původně pochází z hetero příběhů o naprosté oddanosti mořských pan k mužům, kteří je nějakým způsobem uloví a tak dále, což považuji za jediný důvod, proč se vůbec mermaid AU píšou. Nebo všechny ty ostatní heterosexuálními příběhy inspirované gay fikce. Ne, že by se tím zbavili heteronormativních stereotypů.
           Pochybuji, že si to někdy přečtu znova, ale určitě bych tím mohla strašit lidi a cílovou skupinu si to najde. Musí se počítat s tím, že jde o fluffy červenou knihovnu, ostatně jako cokoliv, co má v názvu Barbarian Pirate. Nesmíte od toho čekat drama. Kdybych chtěla nějaké angsty přepracování pohádky, zajdu si na kink meme (tam se vždycky najde idiot, který chce dark!fairytale AU a kolemjdoucí Němka, která to pochopí jako pokyn k předělání Bezruké dívky v nejvíc  drastický příběh, který pravděpodobně vylezl z Boltonského sklepení). Stejně tak, pokud bych si měla zvolit gay pirátskou romanci, tahle mi připadá víc legit, ale to je můj osobní sklon k dramatičnu a přesvědčení, že příběh není dobrý, pokud hrdina alespoň jednou neumře.

2 komentáře:

  1. Všemocná Nagat na nás znovu zaútočila s něčím, co příjemně pohladí po duši, protože ne každý se celé dny obtěžuje dobročinnou činností a úklidem místních parků a má tudíž stejný pocit každodenně. Mimoto jsou heterosexuální příběhy zkonstruované do podoby homosexuální velice výživné a nejeden čtenář u toho slintá blahem. Abych mluvila pravdu, já jeden z nich nejsem. Radši si dojdu smočit čumák v Age of Ultron a zaslintat si nad bromancí Tonyho a Steveho. Jedna otázka na konec: "Viděla jsi už nové Avengers? Pokud ano, chystáš se na ně psát recenzi?"
    - Věrná Wolfie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nové Avengers už jsem viděla, byla jsem na předpremiéře. Recenze přikvačí hned jak to bude možné. :)

      Vymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.