5/20/2015


           Chtěla jsem být hustej hipster a napsat review knihy dřív, než vyjde série, protože jsem snob a ráda se dívám na lidi z vrchu, bohužel, celá historka se má takhle: Jonathana Strange a pana Norrella jsem spoustu let odkládala, protože jsem měla dost vágní doporučení jen z několika zdrojů[1]. A pak jsem jednoho dne prohledávala antikvariát a našla tam jeden výtisk za nějakých 80 korun[2]bože díky, protože teď už to zase má seriálovej obal a velmi rychle jsem pochopila, proč jde o dost neznámou knihu i přes její nesporné kvality. A pochopitelně ji teď nemám u sebe, takže vám nemůžu dodat zábavné citace, abych názorně ukázala, jak moc velká je to hlína.
           Ještě před pár měsíci, byla ta kniha sotva zmíněná na Wikipedii, fandom měla tak neviditelný, že pravděpodobně pořád používal korespondenčních metodu výměny povídek přes holuby, nebo hůř, email a pak jen tohle (I screamed.) Nejde ani tak o to, že průměrná čtenářka nemá každý den chuť číst fantasy o dvou starých chlapech. Je to historická fantasy, psaná v pre-viktoriánském stylu s neskutečným množstvím poznámek pod čarou, která obsahují kvanta dalšího přiloženého textu v cynicky akademické angličtině.
           Nestihla jsem ji dočíst, ale to je vlastně jedno, alespoň budete ušetřeni mého kvíkání. Chci hlavně mluvit o BBC one sérii, která sotva začala a je stravitelnější než kniha, takže doufám, že se mi podaří najít nějaký jiný sofistikovaný trash, který se mnou bude plakat nad dalším obskurním fandomem.


[1] Tato doporučení vypadala přibližně takhle: "Susanna Clarke mě jednou praštila svou knihou. Bylo to super." - Neil Gaiman
[2] V té chvíli jsou taky zjistila, že ani Jonathan Strange, ani Mr. Norrell není jméno autora, ale ve skutečnosti knihu napsala Susanna Clarke, uvedená drobným písmem pod obrázkem havrana, ale na mou obhajobu, kdo sakra mohl předpokládat, že žena napíše fantasy, která nebude mít Young Adult labbel. 

Alternativní trailer.
Obzvlášť mám ráda tu část, kdy pan Norrell sumonne OP elfa, aby oživil mrtvé a říká
"Ok, everything is safe. Everything is safe."

           Napřed jsem nevěděla, co si o seriálu myslet a omlouvám se všem lidem, kteří byli přítomni mému livebloggingu, když jsem se dívala na live přenos. Byla jsem asi tak overexcited, jako při sledování posledního dílu třetí série BBC Sherlocka. Až na to, že v retrospektivě říkám, že tenhle seriál si to alespoň zasloužil. Byla jsem mírně zklamaná z absence high English, která se tam sice čas od času objeví, aby zabila všechny případné plebejce u obrazovek, ale jinak ji (dost pochopitelně) není možné narvat do dialogů a bez vypravěče se tím ztrácí půlka atmosféry. 200 stran knihy narvali do prvních deseti minut (celý seriál má mít jen 7 dílů) a například smrt Strangeova otce tím utrpěla značné rány a teprve při druhém shlédnutí jsem zachytila, že tam většinu okolností jeho náhlého úmrtí vysvětlují, ale jsem si jistá, že náhodní kolemjdoucí budou pěkně zmatení.

           Byla jsem trochu zděšená, když jsem viděla první fotky a zjistila jsem, že má představa postav byla úplně někde jinde, než představa tvůrců seriálu. Jsem přesvědčená, že Jonathan Strange byl v určitém období zrzavý a Norrellovi jsem v rámci zachování vlastní příčetnosti ubrala asi 20 let, ale v prvních pěti minutách seriálu jsem přehodnotila, co jsem přehodnotila a pak jen tiše křičela, protože Eddie Marsan je tak výborný a maličký a fufatý a nikdy jsem si neuvědomila, jak moc je Gilbert Norrell v sociálních situacích v háji, dokud jsem ho neviděla na párty. Jednou se někdo na Tumblru ptal, proč lidi čtou tu knihu, když tam není v podstatě všechny ženské postavy jsou jen podpůrné charaktery (tru, it's a male only adventure) a ty, co tam jsou potřebují zachránit (Co s tím pořád máte?) Je to pravda. Ale nejvíc zachránit potřebuje pan Norrell. <na tomto místě bylo více mých empatických pocitů, ohledně toho jak je Norrell maličký a potřebuje ochranu, knihy a Childermasse, ale pak jsem si uvědomila, co moje známá udělá, až si tohle přečte a rovnou říkám: Ne. Zamítá se. Ani to nezkoušej, Jestli něco budu cosplayovat, bude to The Gentleman With Thistledown Hair, protože chci ten kabát.>

           Pokud existuje cena pro 9 000/10 cast, nominujte Childermasse. Nedokážu to vyjádřit lépe, než to udělali lidé přede mnou; "Childermass was just Childermass." Je perfektní. Dokonalý. Přesně takový jaký chcete, aby váš Childermass byl. Jestli se tahle série ukáže být Eragonem (bože ne), Childermass bude Murtaghův případ. Při žádosti o remake, který by se nacházel v mezích slušnosti, bude u požadavků poznámka "Zachovejte Childermasse. Childermass je dobrej." Childermass je postava, jejích photoset má na Tumblru víc notes než trailer a má k tomu důvod. Ten chlap je živoucí personifikace kvalitní knihy.

"It was then where i remembered what happened,
I had a most unusual dream, 
I fell in love with a Raven King 
and he fell in love with me."
We all did, gurl.

           Měla jsem málem infarkt, když jsem zjistila, že The Gentleman With Thistledown Hair bude Marc Warren. Marc Warren je- docela atraktivní herec. Hrál Jonathana Teatime-a v Hogfatherovi od Terry Prachetta a kdo se nechytá, ať se vrátí k Harrymu Potterovi, nebo Divergence, nebo k tak něčemu.
Jednoduše, ten chlap vypadá dobře i ve směšné bílé paruce, tak jsem si říkala, že The Gentlemana určitě zvládnou, protože je jeden z mála elfů/víl/?? kteří se v příběhu objeví a je popsán jako "tall, handsome, (with) a particularly pale and lustrous skin (...)" a vůbec, mezi všemi těmi starými gentlemany 60+ je příjemným oživením, i když asi ukradne bratra a odtáhne si ho do labyrintu. A pak jsem viděla promo fotky. BBC, kde se sakra stala chyba? [3] BBC, co je tohle sakra za kabát? Navíc celou dobu dramaticky mluví do plechovky a pak mu hlas přeskočí na Časnačaje a já málem umřela. Nechci říkat, že z jeho Teatime hlasu nemám weirdest boner, ale tady jsem to fakt nečekala. Celá ta scéna mi nějak nesedla. Kde je Norrellova špatná latina? Upozornil někdo herečku Lady Pole na to, že de facto není posedlá?

            Na druhou stranu, tohle je asi tak jediná věc, kterou bych prvnímu dílu vytkla. Pokud jsem to zapomněla zmínit, tak ano, venku jen jeden díl, takže se mé hodnocení ještě může změnit. Ale jednak pochybuji, že budu mít čas o tom napsat článek později a Jonathan Strange and Mr. Norrell není věc, kterou bych nechala zapadnout do hlubin času. A taky, pokud budou ostatní díly alespoň tak dobré jako ten první, má duše bude mít klid. Pusťte si to. Stará dobrá britská fantasy a žádné vulgární americké frašky. V neděli večer na BBC one: Alternativní Napoleonské války se starými kouzly. Udělejte to pro sebe. Místo toho, co už sledovat nechcete.

[3] I když možná správná změna po elfech Peter Jacksona, protože teď nedávno jsem se děcka zeptala, proč si nesmí brát jídlo od víl a spratek nevěděl. Vlastně to nevěděl nikdo v okolí pěti metrů. Nevzdělaní plebejci, co je ve školách učí. Ať stráví zbytek svých dnů mytím nádobí, nebo randěním s Neaphamelem, mně je to jedno
.
[o] Taggováno bromance. Protože jsou tam na sebe všichni tak nalepení, že by mě to možná znepokojovalo, kdybych mi bylo pořád 13, četla jsem Pána Prstenů, ještě pořádně neuměla anglicky a český fanfikce tehdy nebyly až tak explicitní, takže žádné z postav v LotR se nějaká velká újma nestala. Chudák Mr. Norrell to říct nemůže. To porno je v high English a má poznámky pod čarou, jsou Vánoce!

4 komentáře:

  1. Bože, to je skvělej článek! :D Takhle jsem se už dlouho nezasmála!

    OdpovědětVymazat
  2. Mír v Afghánistánu25. května 2015 v 22:12

    Až mi začne fungovat wifi, možná se přidám do dalšího obskurního fandomu. A pak toho budu samozřejmě litovat.

    ad [3] Dámy a Pánové od Pratchetta.

    OdpovědětVymazat
  3. Už hodně dlouho se cítím neskutečně osaměle, protože o té knize nikdo neví. Nevím, jestli seriál dokáže překonat její kvality, a je pravda, že Gentleman mohl mít mladšího herce, ale dám tomu šanci.

    OdpovědětVymazat
  4. Shit, tenhle článek jsem tu přehlídla, spazzity spazz! Ehm, chci říct, četla, očekávala napjatě seriál a teď jsem spokojená, že to přecejen zná víc lidí :3 Childermassss!

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.