8/01/2015

         Když jsem se konečně dokopala k tomu, abych si pustila Firefly, říkala jsem si, že nebudu psát recenzi. Koncept byl totiž zamlčet, že jsem to ještě neviděla. Ale pak se ukázalo, že spousta mých přátel je nevzdělaný weeaboo trash a Firefly nejen, že neviděli, ale ani o něm neslyšeli.
Wohoo, nejsem poslední! Navíc, jak teď oslavujeme obnovení TURN, můžeme si zároveň zaplakat nad sérií, která nikdy nebyla vzkříšena a všechen její potenciál byl kacířsky vyhozen do nerecyklovatelného odpadu mezi vložky, plenky a plastové láhve, ve kterých byly zbytky mléka tak dlouho, že se staly novou formou života, a všichni teď na skládce smutně tančí River's dance. Firefly je poklad a neměl být nikdy zrušen. Ale uznávám, že s tím theme songem si o to doslova říkal.



         Vraťme se zpátky do časů, kdy Joss Whedon dokázal psát i americké národní poklady a ne jen Age of Ultron (ugh), nebo Agents of S.H.I.E.L.D. (hm.) Firefly je seriál z roku 2002, má jen jednu sérii a to necelou, protože televizi obecně vede banda hovad, a co se průměrných diváků v USA týče, ti na tom nejsou o moc líp. Důkazem budiž, že v současnosti jejich série Jonathan Strange & Mr. Norrell je cenzurovaná (???) a má menší sledovanost než teleshoping (???!! Jean, vidíte to, co já?!) Předkládat jim Firefly, bylo zjevně praktickým příkladem metafory o házení perel sviním.

         Firefly je o skupině socek tzj. posádce lodi Serenity. Jejich život se skládá hlavně z pašování, pasivně-agresivního odboje proti systému a sem tam nějakého většího zločinu. Bohužel, to je asi tak všechno, co se dá říct o příběhu, protože seriál plánovaný na sedm let skončil u 14, slovy čtrnácti, dílů. Svatokrádež. Žánrově jde o western ve vesmíru a už to je informace, která ilustruje celý promrhaný potenciál série. Western ve vesmíru, god damnit, cítíte z toho ten poslední záchvěv plechovkových sci-fi z dvacátého století? Nobody will get over space cowboys. Mohli jsme to mít i po roce 2000, ale lidstvo si očividně nezaslouží hezké věci.
Posádka Serenity uvádí:
Malcolm HotDamn Reynolds
"It's okay to be gay for Captain Reynolds 
It's even okay to be straight for him."
Nejvíc cool kovboj, který kdy kapitánoval ve vesmíru. Bývalý dobrovolník a seržant Browncoats, chlap, který vapadá hardcore i v květovaném bonetu a vůbec, má takovou dosáhnul takového levelu v Badass, že si o tom zbytek světa může nechat jen zdát.
Kdyby bylo více než jedna série, jsem si jistá, že by se jeho zadek stal symbolem odboje proti Alinaci. Tvář revoluce, kterou chcete. Místo Katniss Everdeen. 

Simon Tam
"It's even okay to be gay for him.
It's okay to be atracted to any member of Serenity."
Každá série o odpadu společnosti potřebuje někoho, kdo je lepší odpad než všichni ostatní. Recyklovatelný odpad. Nebo ještě lépe ten odpad, který je vám líto vyhodit, jako hodně hezkou krabičku od čaje.
Simon je doktor. Z bohaté rodiny. A je hezký. Až neskutečně hezký, takže nechápu, jak jsem si toho mohla všimnout až v desátém díle. Asi mě moc zaměstnávala Inara, no homo. Jeho obličej by se měl zapsat mezi mezinárodní památky devadesátých let. Damnit.Většina postav, které si nezasloužili svůj osud, se jmenují Simon. Možná je tedy dobře, že série skončila dřív, než se mu stalo něco hrozného.
River Tam
Dost lidí si stěžuje, že ze článků vynechávám ženské postavy. Většinou k tomu mám technické důvody, ale River bych vynechat nemohla ani kdybych chtěla. V podstatě je zápletkou celé... jedné té série, kterou máme.
"Telepatka. To zní jako sci-fi." "Žijeme ve vesmírné lodi, drahý."
River je Simonova geniální sestra na které Alliance dělala nějaké pokusy a trénovala ji jako asasína. Výsledkem je šestnáctiletá mentálně nestabilní teenagerka, která je docela neškodná, pokud v ní zrovna něco nespustí mód "eliminuj všechno, co se v okolí hýbe." Dívčí verze Buckyho. Vždycky jste to chtěli, možná jste o tom nevěděli. Pokud máte nekalé úmysly s jejím bratrem, měli byste se rozloučit se svým životem, protože River už po vás pravděpodobně jde.

Jayne Cobb
Jayne Cobb je idiot, necvičená opice, důkaz toho, že systém evoluce je v určitých oblastech fatálně nefunkční a fakt, že se naučil mluvit, už desítky let uvádí vědce do rozpaků. Je to přesně ten typ stupidního macho samce, kterého všechny rozumné a slušné ženy nesnáší a vyhýbají se jim. Tohle nejsou jeho fotky! Má dívčí jméno, hloupou čepici a pojmenoval si své zbraně a vsadím se, že VŠECHNY své zbraně. Děs. Dobře jsou, ale mám je pro kamarádku.Taky nechápu jak může někdo shipovat Jayne/River. nechutné. Kolik mu je? 40? Víc? Možná jsou moje, ale mám je jako terč na šipky! A proč by někdo shipoval het, proboha? This is mess. I'm mess. Prostě- prostě- Asi, že je dobře, že jsem Firefly neviděla jako teenager, už tak mé dospívání bylo složité. Nedej bože abych nestrávila celou pubertu čistě na gaypornu, kam by se poděl celý ten sociologický experiment. And wHATS going on HERE???

Kaylee Frye
Zázračná mechanička a nový level dívčí roztomilosti. Ale nedělejte si starosti, jak už bylo řečeno, je ok být gay pro kohokoliv z posádky Serenity.
Většina fanoušků Kaylee zbožňuje a obecně je považována za nejatraktivnějšího člena posádky- dobře, Mal je na žebříčku před ní. Není možné Kaylee nezbožňovat. Pokud nejste Nagat, nebo jiný specifický odpad, který nikdy nebyl zastáncem konvenčních metod.

Inara Serra
Lodní ambasádorka, což znamená licencovaná prostitutka hodně vysoké platové třídy. Inara zná svou práci a dobrá zpráva: Bere i ženskou klientelu. (Pokud si myslíte, že vás nepřitahují ženy, lol, myslet si to můžete. Inara.)
Nejsem si jistá, jestli Firefly je nejlíp napsaná show na světě, hlavně proto, že se nevyznám v psaní... čehokoliv. Ale vyznám se v konstrukci sex scén a Firefly je má zatraceně dobré. Chci říct, pokud je na obrazovce hetero sex scéna a já nemám chuť skočit z okna, nebo protáčet oči, znamená to, že je dobrá. Firefly dokázalo mnohem víc a zahanbeně přiznávám, že bych šla do special hell.
Kde společnice v Firefly získávají vzdělání? Musíme tam poslat autorky fanfiction, protože damn.

Hoban Washburne
Profesionální manžel.
Taky pilot, ale víte co- Profesionální manžel.
Precious cinnamon roll, must be protected-
Jediná postava, která se v neobjevila ve filmu Serenity. Ne, vy si možná myslíte, že tam byl, ale ne. To si jen s vaším mozkem hrála Alliance. Wash byl celou dobu na pláži a hrál si s dinosaury. Byla tam i Erzi.
Neexistuje moc hetero shipů, kterým to přeju. Ale když ano-


Zoe Washburne
Nejvíc badass ženská ve vesmíru, válečná veteránka a  kapitánova pravá ruka. Jediný důvod, proč není kapitán ona, je- že se jí asi nechce. Kdybyste měli Zoe desetkrát, mohli byste ovládnout Galaxii. Jejím životním posláním, je být na první pohled jen Malův side-kick, ale ve skutečnosti by to bez ní zcela zjevně nešlo. Věnujme minutu tomu, že její loajalita Malovi nemá žádný vliv na její manželství. Tedy, alespoň z jejího pohledu. Wash trochu přehání. Stejně, je to rok 2003. Proč mi připadá, že se ženskýma postavama v sci-fi to jde z kopce?

Derrial Book
Shepherd. Neznám jeho backstory. Nikdo nezná jeho backstory. I když se možná najde někdo, kdo bude tvrdit, že četl komix a ví, kdo Shepherd je, nevěřte mu. Nikdo. Ji. Nezná.
Ale ono vlastně není vůbec důležité, jestli byl v Allianci, nebo v ní dokonce pořád je, ani kolik zabil lidí. Důležité je, že má  příliš mnoho vlasů. Tohle jsou vlasy plné tajemství. Všichni ostatní můžou jít domů.

         Na Firefly se musíte podívat už kvůli referencím, které jsou subtilně poschovávané snad všude. Najednou zjistíte, že Firefly žargon je způsob komunikace, kterým se domluvíte napříč všemi fandomy a většinou ani nebudete považováni za ztracené ortodoxní fanoušky něčeho, co už je dávno mrtvé. Pro zájemce: Firefly refrence, které jsem našla v posledních třech dnech, když jsem... dělala něco úplně jiného.
         Možná, že vám to v průběhu sledování nebude připadat až tak super, ale můžu vám garantovat, že po skončení posledního dílu budete potřebovat Moment na přehodnocení všech vašich životních rozhodnutí a nakonec si stejně dáte maraton celé série znova. Takhle to totiž funguje. Napřed si pustíte Firefly, pak Serenity a pak to celé opakujete tak dlouho, dokud se nedostanete do smyčky, ve které show pořád běží, nikdy neskončila a všichni jsou šťastní a naživu. Věřte mi.


I don't care. I'm still free. You can't take a sky from me.

3 komentáře:

  1. Velká Nagat viděla Firefly teprve teď? Díky, konečně si nepřipadám jako největší odpad, který všechno dobré objeví až když je zatraceně pozdě/skončilo to před 10 až 20 lety. Díky za recenzi, teď se jdu na Firefly znova podívat :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jo tak zadek našeho drahého jsem obdivovala už dříve. Ale netušila sem že patří taky k Malcolmovi a Firefly. Už sem na odkaz na tenhle seriál párkrát narazila a asi si ho konečně pustím. Díky Nagat

    OdpovědětVymazat
  3. Je to lamí, ale prakticky nikdy jsem nepřišla na to, co k Firefly napsat kloudnýho. Prostě jen... watch it. Siriusly, just do it.

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.