9/21/2016

Jsem oficiálně musela založit tag Gayporno Garbage, abych oddělila knihy jako je tahle od ostatních ze sekce M/M romance.

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Benjamin Alire Sáenz
Výsledek obrázku pro aristotle and dante discover the secrets of the universe

Kdyby mi někdo před pár lety řekl, že budu časem ještě mrtvější, než jsem, tak se mu vysměju do obličeje. Ale už to tak asi bude. Současně se svou životní sílou ztrácím i smysl pro humor a tohle je vlastně review, který ilustruje, jak se ze mě stává nudný učitel.
Řeč bude o mexických imigrantech, dospívání a vůbec podobných tématech, které vlastně nikoho nezajímají, ale do seznamu povinné literatury na střední škole je pedagogové pořád cpou, jako by žáci neměli svýho vlastního teen angstu dost.

Aristoteles Mendoza má 99 problémů a jeho hloupé jméno je jen jedno z nich. Život je očividně docela složitý, když jste patnáctiletý mexický imigrant v USA, váš otec se pořád nevzpamatoval z války ve Vietnamu, vaše matka je učitelka, váš bratr je ve vězení a vy nemáte na světě jediného přítele, protože jste moc grumpy na to, abyste se bavili s jinýma lidma. A aby toho nebylo málo, zničeho nic se vám u domu spawne kluk, jehož rodiče si mysleli, že je dobrý nápad někoho pojmenovat Dante. 
Dante rád plave. Dante rád mluví. Dante se pořád směje, nebo brečí, zachraňuje ptáčata, nesnáší boty, čte poezii, má rád své rodiče, chodí na katolickou školu, mluví o sexu, chce se dívat na hvězdy a líbat kluky v dešti- počkat.

Nemůžu uvěřit tomu, že mě někdo přesvědčil, že tahle kniha není vlastně gay, přesto, že jsem si byla dost jistá, že jsem Ari/Dante viděla na "seznamu OTP, co vás zničí" hned po Song of Achilles. Aristoteles a Dante  se výrazně liší od většiny knih, které jsou na tomhle blogísku kvůli M/M romanci. Zaprvé to není ani tak romance, jako kniha o dospívání a to z velké části autobiografická, čímž bych chtěla vzdát hold Benjaminu A. Sáenzovi, dude, nechtěla bych. Zároveň je to kniha s ratingem T a, ačkoliv v překladu není nijak lingvisticky závratná, tak má v současné fikci velmi významné místo a já si ji beru ke státnicím, i kdybych kvůli tomu musela vyhladit půlku katedry. No, a pokud budete mít tu smůlu, že mě vychytáte jako praktikanta, když si budu plnit povinný pedagogický minimum- rip you.
A v neposlední řadě, což je velmi neobvyklé v lgbt a realistické fikci; Nikdo tady neumře. Bože díky.

Musím říct, že přes to, jak jsem si docela často při čtení říkala, že jsem na teen žánr už moc stará, jsem si tu knihu neuvěřitelně užila. Ari a Dante vás donutí vlít do stránek všechnu lásku, kterou v sobě máte. Takže pokud máte pocit, že nemáte dost homosexuálních synů, tady jsou další dva ke společné adopci. Kniha má možné vedlejší efekty od zarudnutí očí, přes akutní záchvat rýmy, až po neskrývaný pláč ve vlaku.
Já jdu netrpělivě čekat na sequel a film, ve kterým bude Dantova tátu hrát Oscar Isaac.

PS.: Audiobook nahrál Lin Manuel Miranda. Dělejte s tou informací, co chcete.


0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.