6/06/2017

Napsala Nagat | Tagy : , , ,
Šla jsem do kina a viděla jsem světlo na konci tunelu. Po několika měsících probírání se Metal Gearem a jinými produkty průmyslu, kterej miluje příběh zasazené v gaučovém bunkru naplněném testosteronem a s nápisem "Holkám vstup zakázán," jsem byla spasena. Filmová Wonder Woman je lepší, než jsme doufali. Ale taky pořád DC.

Je zábavné, že na to, kolik rovnoprávnosti vlastně ve společnosti máme a není na co si stěžovat, musela Patty Jenkins čekat 15 let, než se potentáti rozhodli, že je čas na film se superhrdinkou, protože před tím "obecenstvo nebylo připraveno." Ale dočkali jsme se a po té, co Tumblr podříznul na Satanově oltáři pár ovcí a blogerku s dětským otrokem, na 4chan morfovali sekce do zbrusu nových kategorií FitLit a My Little Politics a Filthy Frank přiznal, že je jeho bratranec Ezra Miller a začal do svých dang joků cpát politickou korektnost, se svět stal dost divným na to, aby DC mohlo mít první úspěšný komixový film se s ženskou protagonistkou a vůbec první komixový film režírovaný ženou vůbec. Woah. Jaké to zvraty v Trumplandii nastávají. Ale buďte v klidu, Wonder Woman je skvělý film, ale do feministického filmu má hodně daleko.


WW byl jeden z nejočekávanějších komixových filmů roku, předbíhá ji snad jen hypen z Justice League, ale jak to tak bývá s očekáváním se nesou i obavy. Takže, pokud jste nevěřící Tomáš (a teď na rovinu; Tomáš, ne jakákoliv ženská alternativa toho jména, protože všechny baby, se kterýma jsem se o Wonder Woman bavila, mi s vážným výrazem řekly, že to bude super, protože je tam ženská hrdinka. Fíííííh), tak mám pro vás dobrou zprávu: Nejen, že je Wonder Woman zatraceně dobrá, ale pokud máte panickou hrůzu z filmů, které experimentují s novými věcmi, tak se taky není čeho bát! Wonder Woman je zcela stereotypní superhero origin film se všema klišé, které od něj čekáte, protože DC by do skutečného rizika nikdy nešlo. Kromě pohlaví protagonisty se vlastně nic nezměnilo. Snad až na tu obligatorní romantiku a nádech antické lesbické estetiky v prvních dvaceti minutách. Což je taky nejlepší část celýho filmu.

Přes svou konzervativnost, očividně způsobenou strachem z přijetí filmu, se Wonder Woman povedlo udělat přesvědčivý film o ženské superhrdince. Gal Gadot ve své konvenční kráse sice není nějak inovativní, ale perfektně sedí do archetypu silné, ale stále velmi genderově stereotypní dívčí ženy, kterou se tady DC snažilo vytvořit. Patty Jenkins věděla, co dělá. Kdybychom hledali průměrný model ženské power fantasy, tak bude vypadat přesně jako tenhle film. Sice pořád čekám na film s takovýmhle záběrem na mužského protagonistu, ale
hnitopišství stranou. Wonder Woman je dívčí sen. Dobrodružství, při kterém vám zůstane perfektní účes. Akce bez žádného zbytečného machismu, nebo emaskulinizace. Kompetence a síla, při zachování ženských charakteristik. Taky je tam Chris Pine a zmrzlina.
Jít na ten film do kina je celkem zážitek. Představte si ten chichot, co se nesl sálem u libovolné Stucky scény a to souhlasné mručením co vaše známé vydávaly u sledování Kuragehime, protože hashtag REALATABLE. A teď si to představte v průběhu celé stopáže filmu a máte nejlepší review Wonder Woman. Yeah. Ale ono se není čemu divit, když postavíte Gal Gadot vedle Chrise Pina s tím lasem. To zas bude Ao3 zmatené z nárustu F/M fanfikcí.

Mým největším problémem s Wonder Woman je DC estetika. Řekla jsem to už několikrát a řeknu to znova; Proč musí být DC vždycky tak pompézní? Připadá mi, že Marvelovské filmy, přestože mají CGI mývaly, kteří střílí přebarvenýma NERFkama, nebo doslova spolupracují s Disneym, jsou mnohem míň kýčovité, než DC filmy. Určitou roli tady sice hraje fakt, že jsem šla do kina střízlivá, ale některé scény ve Wonder Woman jsou prostě tak E-PIC-KÉ, že jsem od půlky filmu vlastně konstantě obracela oči v sloup, což se mi nestalo snad od posledního Thora. Na druhou stranu, holky pištěly nadšením a Marvel nám zatím žádnej velkofilm s ženskou nedal, tak ať si políbí a Diana je bohyně, takže si může dovolit být trochu over-top. Do toho holka. Zmlať je všechny. Kdybych mohla, tak to udělám taky.

1 komentář:

  1. Můj hlavní problém s DC filmy, který se bohužel projevil i u WW, je ten spád a nevyváženost. Finální bitka prostě nikdy není to vyvrcholení, co by si akční film zasloužil, vždycky ji trumfne nějaká scéna co už byla dřív.

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.