8/29/2017

Bois are back in tooown~


Poslouchala jsem příliš mnoho Nicka Cava a z toho Youtube usoudilo, že mě bude definitivně zajímat Peaky Blinders, takže mi začalo cpát obličej Cilliana Murphyho úplně všude, ale ne tak, jak bych chtěla. Protože je okurková sezona, ani Kim Čong Un nemá, co dělat, pořádnou gangsterku už jsem neviděla miliardu let a Netflix teď vydává jen věci, které profesionálně hodnotím jako "mmm, ok," tak jsem si dala říct. Stáhla jsem nárazově všechny tři série, jako sedmičku červenýho, a ničeho nelituju. Pokud jste to už viděli, tak je to na 99% proto, že tam hrají úplně všichni. A pokud ne, tak si to pusťte. Protože tam hrají úplně všichni.


Typicky britsky nekonečná sága se točí kolem gangu Peaky Blinders, který byl u moci v Birminghamu po první světové válce. V jeho čele stojí rodina Shelbyů, která se nespokojí s ovládáním několika hospod a nelegálních sázkových doupat. Hlavně proto, že jeden z bratrů, Tommy Shelby, má mnohem větší plány. Tommy je to hrdina vytažený z románů ztracené generace a bez diskuzí největší tahák celé série. Je to přesně ten staromódní chladný protagonista s charismatem tak silným, že mu odpustíte absolutně cokoliv, i sexismus, vraždy neviňátek a to, že po vás chce větší výpalné, než si můžete dovolit a být tvůrcema, tak ještě přitlačím, jen abych zjistila, co všechno si chlap s očima Cilliana Murphyho může dovolit. Proti Tommymu megalomanství stojí typické problémy meziválečné éry v Anglii. Komunisti, IRA, Churchill, kokain, ženská práva, Židi a možná i vy budete mít nějaké námitky, protože se vám něco nebude zdát úplně košer. Ale než skončí druhý díl, tak si budete přát, aby si ten chlap vzal úplně všechno. 

Seriál je původně z produkce BBC a jako takový sebou nese jejich rukopis, takže se připravte na kompilaci špatných charakterizací žen, historických nepřesností, ale sit venia verbo, taky je tam Cillian Murphy. Pokud si říkáte, že toho sígra odněkud znáte, tak máte pravdu. Byl v Dunkerku. A pokud jste ještě neviděli Dunkerk, tak jaký smysl má váš život? Ten gif je z Dunkerku, ale taky by to mohlo být porno. 
Taky hrál Gabčíka Anthropoidu, ale o tom...nemluvíme. 

Zpátky k věci, jak už bývá u BBC zvykem, nejslabším článkem Peaky Blinders jsou ženské postavy. Je to přesně ten ty postav u kterých tiše jásáte, že umřely, protože si zasloužily umřít už v první sérii. Nemyslím "zasloužily," čteno hlasem teenagerky, která si myslí, že ženská kompetice je věc i v mezirealitové dimenzi, ale ve smyslu "zasloužily si umřít, dokud jejich charaktery totálně nezprasili."
 Přestože má BBC spoustu much, z nichž největší je Moffat, zase mají celkem neomezenej budget, který byl do série schopná vrazit, takže kromě geniálního Cilliana, se v Peaky Blinders objeví i Sam Neill, Helen McCrory, Benjamin Zephaniah, kdo ví, kdo ještě a jo, Tom Hardy. Tom Hardy vedle Cilliana Murphyho. Dívající se na Cilliana Murphyho. Mluvící s Cillianem- Ale co, všem už to došlo. Znáte drill. Tenhle článek nemá tag homosexuální subtext jen tag.

Uznávám, že poslední dobou píšu u každé show, že má skvělej vizuál, ale protože jsem nedávno prošla kolem české televize, která ještě neobjevila filtry a nezačala rekrutovat cosplayery jako odborné konzultátory kostýmů, jsem nucena existenci barevné stylizace znovu zdůraznit. Tmavé prostředí industriálního Birminghamu se střídají s nablýskanými kluby dvacátých a třicátých let, v soundtracku jsou takové pecky jako Nick Cave, David Bowie a Ane Brun a i když po první sezoně jde kvalita příběhu dolů tak strmě, že by si měla pořídit padák, pořád je to show, kterou se vyplatí vidět. Jeho estetika je totiž někde úplně jinde a navíc, já bych se na to dívala, i kdyby tam Cillian Murphy nedělal nic jinýho, než kouřil opium. Je to seriál pro lidi, co posledních pár let poslouchali, co říkám a to jim bylo osudným, nebo jsou prostě přirozeně nafoukaní studenti, dočetli teď The Secret History, tipli poslední cigaretu a teď neví, co se životem.


0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.