10/29/2017

Napsala Nagat | Tagy : , , , ,
Snem všech filmařů je, dosáhnout takového monopolu na zábavu, že můžou psát všechny filmy jako pwpkčka. Nejen, že je sekají podle stejné předlohy ("X nemá rád Z, ale Y má rád Z, jak to vyřeší??, E rated, check current trends for additional warnings"), ale studio si zaručeně namastí kapsy, protože lidi budou odcházet z kina uspokojení a s myšlenkou "Sakra, oni to zase dokázali!"
Nový Thor není nic, co bychom neviděli tenhle rok už třikrát. Nemá žádné morální poselství, otázky, ani se nad ničím nepozastavuje. Jeho existence má stejný důvod, jako existence jeho fanoušků: V té chvíli se zrovna nevyplatilo jít na potrat a na budoucnost nikdo nemyslel. Ale to všechno není podstatné. Už jste viděli Hiddlestona? V tom obleku? A ty kožený kalhoty? Ten chlap je nádherný. Do háje. Nemám tušení, co se půlku filmu dělo. Vypnula jsem okolo té scény s Ódinem a pak už mi obvody nenaskočily, pokud nepočítáme náhodné vydávání vysokofrekvenčních zvuků umírající veleryby. Prostě- SakraaaaaaaaAAAaaAAAaaa.


Ragnarok definitivně není nic inovativního, Marvel sází na jistotu a peníze a vědomí, že si každý film sám na sebe vydělá, pokud je tam Loki. Přesto stojí za to ho vidět. Oproti předchozím filmům v sérii totiž nemusíte mít hladinku v krvi, abyste se zasmáli a přežili všechny plotholes.  Taika Waititi je jedinej, kdo může do jednoho filmu narvat Cucumberbatche a trop se ztracenou OP sestrou a nikdo se nezvedne, aby řekl, že je to hovadina. Od jeho úspěchu s What We Do in the Shadows si totiž uvědomil, že to nejlepší, co můžete s takovým materiálem udělat, je, mít všechno na háku.

Zapomeňte na všechno, co od Ragnaroku chcete. Apokalypsa se sice koná a pokud patříte k davu, co na norský Armagedon čekal v podstatě od prvního filmu (a koho zajímá ten druhý), hypen se vám taky nevyhne, ale v celku vzato jsou ty vojska mrtvých pochodujících Asgardem záchranou jednotkou Odinsons brány tak laxně, že je teď Ragnarok všemi kritiky přirovnáván ke Strážcům Galaxie. Což překladu je; "Thor sice naskočil na bandwagon, ale aspoň je teď konečně zábavný."

Je veřejným tajemstvím, že neočekávanější části Ragnaroku je Hela, bohužel jako záporák není moc přesvědčivá. Waititiho upřímná satira na lidskou blbost funguje skvěle třeba na Lokiho. On to vždycky celkem mastil, ale pod Taikovým vedením dostala jeho neschopnost konečně screen time. Nejen, že Lokiho, boha z Asgardu, který se prezentuje jako někdo, kdo vlastně magii založil, v prvních minutách filmu rektne Doctor Strange, ale celková dynamika mezi Thorem a Lokim vypadá mnohem víc vyrovnaně, než kdykoliv předtím. (Jsou oba debilové.) To je neskutečně osvěžující přístup.
Naproti tomu od Hely by divák čekal výstup adekvátní jejím schopnostem a outfitu, ale bohužel. Postava Cate Blanchett je ztvárněná spíš jako CEO pekla, než jako skutečná bohyně smrti a jako taková nebudí absolutně žádný respekt. Ačkoliv se na ní vyřádil celý tým vyznavačů latexové kultury, ve srovnání s ní, třeba taková Galadriel vypadá mnohem méně znepokojivě. Jediný důvod, proč po ní Thor Lokiho nehodil, musela být obava, že při dotyku zmorfují.

Thor Ragnarok nemá žádné morální poselství, ale kdyby měl, bylo by to "Podívejte se na tyhle superhrdiny, které worshipujete. Jsou to idioti." To je věc, kterou spousta z nás velice ocení, protože nikdo nemá rád fanynky Lokiho a ambiguitně to nesouvisí s tím, že mě jedna chtěla nechat rupnout u státnic. Nový Thor sice nezvrátí pravidlo, že čím tlustší a menší baba, tím víc chce být Loki, protože pokud si v filmu odnesete nějaký poznatek, tak je to, jak neskutečně krásný chlap se z Hiddlestona za ty roky stal, ale těm z nás, co nemají žádnou radost ze života, nabízí několik dvojsmyslných vtipů o své vlastní prázdnosti. "Podívej, já ti věřím. Ty mě zradíš. Začíná to být trochu jednotvárné."
Devět z desíti, slovy devět z desíti prostě proto, že narozdíl od minulých dílů není tenhle psanej úplně jako písmenková polívka. Zatím nejlepší Thor. A podle toho, jak tam ti herci viditelně trpí, snad i poslední.


P.S.: Kina by neměli dávat trailery na špatný filmy, na který lidi stejně půjdou. Měli by dávat trailery na dobrý filmy, na který nikdo nepůjde. Na Del Tora. Takhle jsem viděla Star Wars spoilery. Proč.
P.P.S.: Psáno na mobilu ve vlaku se zpožděním 220 minut. Pokud bude formatování mimo, tak bohužel. Viva la ČD!
Edit: * zpoždění 380 minut

3 komentáře:

  1. Wut, Nagat má recenzi připravenou dřív než Američani. A vypadá úplně done s celým Marvelovským univerzem. Ale baví pořád. :D

    OdpovědětVymazat
  2. měla bys psát recenze na mobilu častěji, tohle je první článek po dlouhé době ve kterém mě hned do očí neuhodil žádný překlep či hrubka :'D

    OdpovědětVymazat
  3. Od chvíle, co mě vyhnali z kina jsem čekal ne tvou recenzi. Nezklamalas.

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.