2/13/2015

Napsala Nagat | Tagy : , , ,
Takže zaprvé. Jste si jisti, že nehledáte Anime Homestuck?
Pokud ne, tak pokračujte.
"Přečtěte si to dřív, než se to stane."


Kvůli vtipu, který je pro fandom tohoto webkomixu typický, se pokusím vyhnout oficiálnímu názvu. Čím míň se tu vyskytne, tím více lidí bude googlem  odkázáno na můj druhý fake článek.
HS je webkomix napsaný Andrewem Hussiem a je to určitě jedno z největších WTF, které kdy budete číst (případně jste četli). Faktem je, že většina lidí to vzdá hned na druhé stránce, protože se marně snaží do gifu zadat jméno. Neznám člověka, který by komix přečetl na první pokus.
Je to způsobeno tím, že HS má inovátorský a neotřelý způsob kresby, velice lidské charaktery, blízké každému z nás, modernistický způsob vyprávění příběhu a posunu děje, dialogy na úrovni a tak dále... Pokud jste viděli třeba jen jedinou stránku, tenhle vtip vám utrhne bránici. Hahahah.

Hussieho další uměleckou tvorbu nepochybně znáte z různých podivných meme. Ten chlap musí něco hulit. Pravděpodobně geneticky upravenou marihuanu, pěstovanou speciálně pro autory webkomixů. Dokonce se objevují teorie, že HS skončí tím, že se hlavní postava probere z marihuanového opojení.
HS není první Hussieho webkomix. Dokonce prý není ani nejlepší. To obšem potvrdit nemohu, protože, přiznám se, nedostala jsem se přes první stránku.

HSmá 7+ dějství a je stále ongoing. A je to neskonale nudné, takže pokud to Nagat někdy projede celé, klaňte se jejím modlám a každoročně jí obětujte dospívajícího chlapce. Edit: Už se stalo. Dejte mi vaše děti.
Ústřední čtveřici tvoří typický americký potěr. Už-třináctiletý pizizub z domku ze sádrokartonu, přechytralá lolita od alkoholické matky, nedoceněný raper z paneláku a ošklivka Betty se snadným přístupem ke zbraním. 
John je jeden z těch chlapců, na které se podíváte a je vám jasné, že až jednou vyroste, bude zcela handsome.
Slovo handsome tu zastupuje 0,5 stupeň, za předpokladu že 1. level je twosome, 2. theresome, etc.
Ke třináctým narozeninám dostane počítačovou hru. Hru s názvem... hm... hm... zní to jako slurm. Každopádně umožňuje hráčům manipulovat s jejich realitou. Něco jako The Sims Live, říkají lidi.
Planeta Země je následně zničena rojem asteroidů, Johnův otec unesen a na malého Utřinosa dopadne tíha osudu. Byl vyvolen jako zachránce světa. SO HARDCORE! 
Naštěstí není sám, ale má skupinu výše zmíněných lamiček tlamiček, které taky hrají hru, díky čemuž se zachrání před apokalypsou.
Přesunou se do nějaké Incipisphery... to je asi něco jako Severní Korea, nebo jiný DreamLand. A jsou tam šachy, nebo šašci, nebo tak něco... Dobrá, nejsem tu pd toho, abych se snažila vysvětlit komplikovanost Sburbu. Od toho je wikipedie. Takže zkráceně:
"let me tell you about hs." *
"Oh...ok."
"oky, so its basically about these 4 kids who get this game called sburb, and this game sends them to a different dimension, called the medium while their world (earth) is getting destroyed by meteors and they have to do various things to create a new universe. and along the way they meet 12 trolls who actually created earths universe and a whole lotta shit happens, and its a wonderfully written webcomic by andrew hussie with a lot of foreshadowing and then everyone dies. its over 4000 pages long! a whole lotta mindfuck"

                       
* Spousta lidí si myslí, ež je to nejhorší věta, jakoou homou slyšet. Není.
Nejhorší věta je "Let me tell you about HS shipping."


Z dětí se stanou Hero jako noha s poetickými jmény Heir of Breath, Seer of Light, Knight of Time
a Witch of Space. Potkají trolly, a to už jste vlastně slyšeli.
Pochopit HS je ze začátku těžší, než narvat polštář do povlečení z Ikei. Ne, vážně, jak to ti Švédi šijí, sakra? Není možná pobrat to, pokud nejste na cracku. Je to ještě větší WTF než lední medvěd na zdánlivě pustém ostrově.
Problém srozumitelnosti má na svědomí právě narativní stránka komixu. Příběh je tvořen gify a textem pod nimi. A není to jen tak ledajaký text. Jde o dialogy. Občas se objeví flash, který patří mezi nejoblíbenější části všech čtenářů, protože téměř vždycky obsahuje naprosto úžasnou hudbu. (Ano, HS je historicky první komix, který jednak není komix, a k tomu ničí hudební vkus čtenáře)

Co se dialogů v komixu týče, musí se brát z pohledu kvantitativního a kvalitativního.
Kvalitativní: Postavy příběhu se prakticky nikdy nepotkají a děj posouvají prostřednictvím chatů na mobilu a počítači.
Kvantitativní: Laknea v recenzi vtipně poznamenala (a to prosím DŘÍV než já! To je drzost a tolling vrcholný), že 50% slov z příběhu nikdy neslyšela a dalších 50% se člověk naučí akorát z porna. Dala bych ruku do ohně za to, že většinu těch slovních spojení neslyšeli ani Američané. Hussie si je vybájil.
Prostě a jednoduše je to psané tak, jak by to opravdu lidi a trollové napsali do chatu.

Další nevýhodou a jádrem zmatení, jsou časté časové a prostorové skoky, prolínání děje, flashbacky, pohledy do budoucnosti, prožívání událostí z pohledů několika různých postav a pak přítomnost, zdánlivě nedůležitých postav. Například Wayward Vagabond a ostatní zhmotněná WTF, označovaní Nagat všeobecně jako Mamrdi.
To vše dohromady, dává 5000+ ongoing stran čirého šílenství.
Taky se musíte se prokousat poměrně nudným začátkem... Vlastně je to celé nudné. A přitom nic není nudné.
 HS není komix, který vás chytne ihned. Ale ve zpětném zrcátku zjistíte, že je to jedna z nejlepších věcí, co jste kdy četli. Určitě vám v paměti zůstane déle a lépe, než věci opačného charakteru. Třeba jako NO.6.
Pokud chcete novou posedlost a nevadí vám, že budete za ještě většího magora, jen do toho.
   

"S tebou v poslední době není řeč."
"Ne, nebav se se mnou. Vecpu ti to."
"Co? HS? Ale jdi..."
"Ne, je to fakt zlý. Ani nevíš, jak moc kurva zlý to je.
Vleze ti to do mozku, a zůstane tam.
Narutardi jsou proti tomu lidi." 


Záludnosti fandomu aneb To, na co jste se všichni těšili.
Poslední dobou (asi tak 5 let) se začínají komixy rozdělovat na "ty s nápadem" a "ty s provedením".
HS patří do první kategorie, takže se dá očekávat velký zájem, zklamání zpracováním předlohy a následně propracovaný obří fandom.
Jakožto samozvaný fandomolog mohu potvrdit, že jsem se snad ještě nesetkala s tak propracovaným fandomem. Přitom se celkem vymyká standardům anime fandomů.
Není tu moc kvalitních povídek (a když už jsou, tak se píšou v duformě), vytváří se tu velké množství inspirovaných komixů a AU, ale většina fanouškovských prací se i tak soustředí na vytváření shitské hudby.
První, na co narazíte, když kouknete na HS na Youtube, jsou dabované fankomixy a fansongy. Je to naprosto fenomenální a v životě to v jiném fandomu neuvidíte.
Všeobecně je fandom hodně zaměřen na hudební stránku. Vedlejším důkazem toho může být, existence naprosto úžasných videí s obrázky přímo týkajících se textu písně. Není to slideshow. Spíš něco jako vizuální songfic.

Protože je HS kreslený úrovni MS Painteru, je samozřejmostí, že dochází k překreslování klíčových scén. Ovšem anglicky mluvící fanoušci dokonce některé scény dabují, nazpívávají písničky, dělají fanflashe, krátké filmy a dokonce jsem slyšela i yaoi drama cd... Jak k tomu ty kluky přemluvili, to by mě zajímalo. Ale stejně je to děs. Bohužel to má jeden negativní vliv. Co se HS týče jsou tumblr a youtube mistry spoilerů. Pozor na to.
Mimochodem.
Víte, proč je naše planeta zelená a modrá?
Život si můžete zkurvit tady: http://www.mspaintadventures.com/

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.