2/13/2015

Napsala Nagat | Tagy : ,
Nebudu první, ani zdaleka. Komerčním žurnalistům se nějak podařilo napsat recenze ještě před premiérou, ale myslím, že mě neubude když Hobita nezprzním první. Konec konců, co oni můžou vědět, jsou to jen novináři.
              O Thorovi jsem prohlásila, že jde o třináctou epizodu dvanáctidílného anime. Že je to bonus, který technicky nemá žádný vliv na příběh, kromě toho, že Frigga umřela a Loki utekl, přičemž to druhé by se dalo odbýt, jako součást jiného, konstruktivnějšího filmu, během pěti minut. Hobit není ani to. Vlastně mám pocit, že se slovník zase o něco obohatil a nyní pod heslem "Hobit" najdete: Kniha J. R. R. Tolkiena/Pulčík/bytost ze Středozemě/člověk menší 160ti cm/Frodo, Bilbo, Nagat, Smíšek, apod./nešťastná filmová adaptace.


              Tentokrát film nespasilo ani vědomí, že jde o svátost Tolkiena a dar z nebes. Ani "prequel k Pánu prstenů", nebo pokus o "zpracování historie Středozemě" nezabral. Ne, že by šlo o stupidní nápad, ale realizace pokulhává. Chronologicky jim to sedí, možná to i dává smysl, ale výsledek vypadá, jako patchworková deka, kterou vyráběl někdo barvoslepý, a teď se ji snaží prodat jako celo-modrou. Prostě to nevychází zrovna podle plánu.
              Děj se knize blíží asi tak, jako první díl Hunger Games své předloze, jen na opačnou stranu. Pokud se někdo ozve, že "HG byl docela přesný film a hezky se drží knihy", tak ho mile upozorňuji, že kdyby se Hunger Games držely knihy, Katniss by musela hrát Kristen Stewart a všechny ostatní role Nicolas Cage. Tam, kde se do Hunger Games podařilo zakomponovat více knih ve funkční celek, Hobit naprosto selhává.

  
              Každopádně mě to vede k myšlenkám, jak by se dal vylepšit Silmarillion. Možná by stálo za to vzít Silmámilion a pro design Šauroňa použít arty od Phobs. Jednak mě fascinují jeho boky a taky už mě nudí podoba krabice s věží na hlavě, nebo věž s okem nahoře. Teď mi oko s krabicí s věží na hlavě přišlo jako zajímavá změna, ale pořád nevypadá jako někdo, kdo by byl posedlý blyštivýma cetkama. Předtím, než začalo blikat tak, že vypadalo jako flash z Homestucku.
Mimoto je naprosto nutné roztáhnout v nesestříhané verzi The Seduction of Mairon na 90 minut. Bude to muzikál.

              A teď to zkusím bez sarkasmu. Ten film není špatný. Ne v tom slova smyslu, ve kterém označení "špatný" chápeme. Jen se v něm vůbec nic nestalo. Matně si retrospektivně vzpomínám na určité mezníky, které značí nějakou gradaci děje, ale v procesu sledování filmu vám nepřijdou důležité. Pořád čekáte nějaký závěr a on nepřijde. Najednou je prostě konec. A to "najednou" je dost obrazné, protože nic se rozteklo na tři hodiny. 

              Přirovnala bych to k přednášce starších profesorů. Ačkoliv jsou velmi zkušení a jejich znalosti jim nemůžete upřít, v půlce hodiny najednou zjistíte, že jste pět minut nedávali pozor, protože vás jejich monotonií hlas nějakým způsobem donutil vypnout a když se oklepete, zjistíte, že přednášející zrovna mluví o tom, že za druhé světové války ztratil potravinové lístky, a vy absolutně netušíte, jak se tam dostal, protože minulých 50 minut mluvil o dekretu kutnohorském. Konzultace s lidmi okolo taky nezabírá, protože v lepším případě hrají LoLko, v tom horším trénují astrální cestování. Příčetný člověk kapitujule. Takže pokud to dobře chápu, ztratil jste potravinové lístky, protože Václav IV. omezil práva Němců na Karlově univerzitě, ale o to větší průser byl, když se ukázalo, že ty lístky byly padělek? Nebo za tím vším tím stál už od začátku Sauron a pavouci zaútočili na Bilba, protože měl potravinové lístky? Když je Sauron zároveň Nekromancer a Nekromancer mluví jako Šmak, je Sauron drak? Když je Sauron oko, potí se mu podpaží? 

              Nezachránil to ani Lee Pace, s jehož obličejem bych chtěla dělat věci, které by donutili i starého oplzlého broníka zčervenat. A bylo vidět, že se o něj kameramani docela opírají, těch několik close up záběrů na různé části jeho těla (ne, ty nejžádanější vynechali) by nevypadalo tak směšně, kdyby Randy-Thrandy nebyl už v minulém díle. Lee Pace je neuvěřitelně pohledný i se stoickým výrazem, ale osobně považuji za nejatraktivnější jeho zmatený obličej. Jen mi to nějak k majestátnímu Thranduilovi nesedělo, ale pak jsem si uvědomila, že je otcem Legolase a všichni víme, že ten chlapec je přímo mistr zmatených výrazů. Mám konspirační teorii, že Lee Pace obsadili do role Thranduila právě kvůli tomu.

               Poměrně silnou stránkou byly efekty. Ještě aby ne, když za ně vyhodili tolik peněz. Přestože ze začátku strašili, že Šmak bude vypadat asi tak kvalitně, jako ten papírový dráček v prvním filmu, dopadl nakonec dobře. Alespoň z rozpočtu vypadalo relativně odpovídajícím způsobem. Ale pořád si myslím, že ta porno adaptace SnK bude zábavnější.
Naproti tomu, nechápu, co si filmaři kompenzují používáním těch otřesných korejských barevných čoček. Už jsem mírně smířena s tím, že od doby Twilightu nemá nikdo rozumně vypadající barvu očí, ale trhá mi pankreas, když vidím, jak po Středozemi pobíhají bytosti s očima, které, spíš než éterickou postavu, připomínají obludu, nebo někoho z (nejen) našich cosplay ikon. Lidi, pokud neděláte zrovna gelflingy, nepotřebujete mít duhovky přes půlku bělma.

              Finální dojem z toho všeho je lhostejné přijetí. Film vás dokonce ani nenechá napjatého, nebo vycuclého, spíš jen upuštěného jako pneumatiku se špatně těsnícím ventilem. Celkově to vypadalo, jako by se tvůrci snažili vykonstruovat atmosfér hustou jako zkažený mlíko a nějak se jim to nepovedlo. Možná až se trochu rozkoukám po okolí a přečtu na Tumblru pár srdceryvných analýz, dostanu z filmu i nějaké pocity. Takhle jsem to, stejně jako u prvního dílu, zakončila půjčováním ruky souseda, abych mohla udělat triple-facepalm. Upřímně doporučuji ke sledování flašku, která zajistí, že budete celou dobu mírně nalití, minimálně jako Thranduil.


- jak (ne)mluvit malými lidmi.

P.S.: Ne, elfí párty se nekoná. Hluboké zklamání. Doufala jsem, že budou zpívat What Does the Fox Say.

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.