2/15/2015

         Jupiter Ascending je není dobrý film. Je to bullshit. Hovadina. Na úrovni Con Air. Pro řadové konzumenty, kteří si v pátek večer zapnou televizi, aby se u žehlení podívali na nějaký katastrofický a zároveň katastrofální film s názvem jako Epidemie. Nebo víc hardcore; Pandemie. Zkáza. Karastrofa. Den, kdy lidstvo mělo nějaký problém, takže muselo udělat nějakou věc, aby ho vyřešilo. A do toho Eddie Redmayne šeptá, nebo křičí. Nic mezi tím. Bože. To byla hlína. Šla bych znova. Pětkrát. A Eddieho hlas chci v ASMR formátu, protože unf, unf.
         Jupiter Jones je typický archetyp ‚obyčejné dívky‘ a Popelky k tomu; Ruská přistěhovalkyně, povšimněte si jejího typicky ruského jména, která se s celou svou rodinou živí uklízením domů bohatých lidí. Zjevně je to všude na světě stejné. Ve své bídě by si chtěla přivydělat a to dost přivydělat, takže se rozhodne, že půjde darovat vajíčka. Jenže netuší, že všechny vzorky DNA ve vesmíru jdou zjevně přes nějakou mezigalaktickou kontrolu shody, která má odhalit případné klony vesmírných šlechtických rodin. A co se nestane, Jupiter je přesnou genetickou kopíí zesnulé Seraphi Abrasax, vládkyně velké části vesmíru, což z ní dělá dědičku planety Země a matku třech rozbitých spratků, jejichž vlastní majetek je díky Jupiteřině existenci v ohrožení. Což nám rozehrává nečekaný příběh o dobrosrdečné soudružce, která díky svému hluboce zakořeněnému smyslu pro kolektivní dobro odolá myšlence světovlády a co víc, porazí dekadentní a v každém ohledu zvrhlou kapitalistickou šlechtu.
***
         Jupiter samotná by to daleko nedoklepala, nikdy nebyla na plese v Orleanu, nemohla tedy pochytit jakékoli dvorní triky a navíc je single, takže si pochopitelně musí někdy v mezičase najít přítele. Proto na scénu vbruslí na svých vznášecích botech Caine; Geneticky modifikovaný kříženec vlka a člověka, vyšlechtěný speciálně pro armádu, albín a bývalý trestanec. S křídly. Který celý život hledal lásku. Protože proč ne?
Jeho chlupatá, nabušená a překombinovaná podstata se materializuje ve formě kulky ráže 9 mm a vystřelí vám mozek z hlavy. A pak přijde Eddie Redmayne, který má na sobě tolik třpytek, že zastíní noční oblohu, hvězdy se začnou stydět, David Bowie spokojeně kývne a Angela Carter vystrčí z hrobu ruku a zavolá "Glam rock feminism!"

         Máme stereotypy pro afektované antagonisty a Abrasaxovi je splňují všechny. Jsou důkazem toho, že Američané si pořád myslí, že ‚royalty‘ znamená britský přízvuk, incest a včely. Postavíme-li Dragon Age paralelu: Titus by neměl šanci proti Desire démonovi, Kalique posedl Pride a Balem je jediný čistý, protože se démoni nedokázali dohodnout, kdo půjde první, takže se zasekli ve dveřích. Balem jsou snad všechny issues na světě poskládané do fraktálu a z nějakého důvodu to vyústilo v docela atraktivní formu. Je jeden z těch záporáků, se kterými by při troše dobře mířené propagandy neměl nikdo problém. Akka hochu, klidně si mě odšťavni na džus, nebo co to s lidma děláš, protože já nemůžu říct ne chlapovi s pihama na zadku.

         Eddie Redmayne není ve filmu dost dlouho. I kdyby tam byl 100 minut ze 125, nebylo by to dost dlouho. On totiž povznáší celý snímek na úplně novou úroveň. Ne proto, jak je hezký, ale proto, že je na něm vidět jak moc je ten snímek špatný. Jeho afektovaná interpretace Balema vyzařuje naprosté pohrdání a neúctu ke všemu včetně samotného filmu. Jeho šepot vystřídaný náhlým křikem (následovaný pláčem) je 11/10 a vnutí vám myšlenku: "Výborně. Přesně tohle bys měl dělat, kdyby tě castli do filmu na motivy knih Anne Rice, nebo Lynn Flewelling." Což je v podstatě špatně, Eddie Redmayne by měl hrát ve VŠECH filmech na motivy Anne Rice a Lynn Flewelling a to VŠECHNY postavy. On dokáže zahrát Armanda, Ilara, jakoukoliv trash over-top primadonu tak, aby to byla neskutečná hlína a ne trapas a ještě z toho budete mít boner. A to dokáže pokrytý třpytkami, s očními linkami a zlatým obojkem na krku.
         Na škále od jedné po Sexy Zombies je level ironie Jupiter Ascending tak 8. Není to tak špatné, aby to dostalo Zlatou Malinu, ale možná, pokud bude špatný ročník- Dialogy by si ji určitě zasloužily. Když máte hlavní protagonisty uklízečku, vlkodlaka a včelaře a antagonisté jsou závislí na omlazovacích prostředcích, takže už jsou přes 30 tisíc let teenageři, nemůžete čekat žádné diskuzní zázraky. A pak je tu ta věc se včelami a Sean Bean.

         Sourozenci Wachowski mají pomalu monopol na točení ptákovin, které jsou rozporuplně přijatelné. Dokážou vytvořit jen něco, co je přes všechny kvality špatné, nebo přes všechny špatnosti zábavné. Jupiter Ascending je ten druhý případ. Je to ten naprosto nenáročného typ filmu, který by se v minulosti velmi rychle strčil na DVD, kde by se na něj zapomnělo a čas od času by se objevil na HBO. Do kina se na něj jdou podívat jen chudáci jako já, a pak civilistky, které tam dovedl jejich přítel stylem "Ale, miláčku, Matrix-" "Já matrix nepochopila. nemůžeme jít na Divergence?"
         Pokud od Jupiter Ascending neočekáváte žádné zázraky (a takovou fatální chybu snad nikdo neudělá), může vás příjemně překvapit. Lidé, co tvrdí, že je to nejhorší film poslední doby, neviděli Hobbita. Na rozdíl od něj se tohle dá zvládnout bez flašky vodky.

1 komentář:

  1. Začínám se na to vážně těšit, původně jsem teda vůbec neuvažovala, ale recenze jsou TAK strašné, že to prostě musím vidět. :-D

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.