2/13/2015

Napsala Nagat | Tagy : , ,
Nagat přináší z pekel výtah přednášky pro ty, kteří se nedostali do sálu, nebyli na festivalu, nebo podobně. Autogramy na letišti, duše už jste mi dali. Přemýšlela jsem, že je směním za penis, ale pak jsem se rozhodla, že počkám, až mi Satan udělá lepší cenu. Možná je nakonec dám Nebi za světový mír a jídlo pro děti v Africe.

Nejprve bych chtěla uvést na pravou míru téma: Kam mizí yaoistky. Původně to mělo být "proč yaoistky vymírají", ale ukázalo se, že nevymírají. 

>Proč se zdá, že yaoistky vymírají? 
>Protože Nagat se přesouvá z komunity jiným směrem... Slashe, fandomy,... ;-) 
Nic ve zlém, ale takhle to vidím a možná ti to tak připadá proto, že jsi ve starší generaci a mnoho starších od toho upouští ;-)

Haha, well, fuck you too, ale máš pravdu. Takže jsem to překopala na "proč yaoistky opouštějí komunitu" a "kam jdou yaoistky, když přestanou být yaoistkami", což je neméně zajímavé. 
Přehled toho, kdo je to yaoistka a jaké jsou ostatní druhy dělat nebudu, takový článek už je tu několikrát, takže jdeme přímo na věc. Tohle je schéma sestavené podle odpovědí mých respondentů, takže ani za jeden bod nemůžu. Ano, obzvláště ten k-pop nebyla má iniciativa.

  •  Evolují v další živočišné druhy (slasherky, shipperky)
  •   Přestane je to bavit 
  •   Dospějí
  •   Začnou pěstovat sociální život, školu,  nebo sukulenty
  •   Přejdou na k-pop
  •   Najdou si přítele/vdají se
  •   Nátlak okolí


***
Konvertování k jiné skupině gayfreaků
Nejvíce lidí se shodlo na tom, že yaoistky nejčastěji evolují v jiné druhy. Jak už jsem řekla, o rozdílech mezi nimi už je tu jiný článek, takže se k tomu vracet nebudu. Máme yaoistky, slasherky a shipperky (, které jsou nejmladší, mají největší záběr a pravděpodobně nejsou finální formou)


>Jak se vlastně shipper liší od yaoisty a slashera?
>>Obecností. shipperství je nekontrolovaná widespread obsese, které dá dohromady všechno, všechny, všude a hlavně všelijak. shipperky jsou vlastně i yaoistky a slasherky, jelikož není věc, kterou by jejich ship neudolal. Proto taky můžete shippovat Pica s Harrym Potterem, přičemž na jejich blaho bude dohlížet Castiel a nakonec je všechny dostane do jiného stavu vesmírná chobotnice, kterou chová ten super seme, kterého stalkujete ve škole. Což samozřejmě nikdo neudělá, protože dítě Pica a Harryho by bylo něco jako Hitler všech AU... takže se vlastně máme co bát nedcházející katastrofy. bude potopa.
Někteří mí respondenti si myslí, že jde o vývoj druhů a přirozený výběr. Přežije yaoistka, která se adaptuje na úbytek originálního yaoi a stane se shipperkou. Proč shipperkou: Protože její znalosti anatomie pokročili, dokáže se vyjadřovat na úrovni a vůbec je nadčlověk. (poslední slovo citováno).
Kdyby mi někdo před přednáškou ukázal přiznání otaku, nedělala bych si z výroku "Jde o přirozený výběr druhů" legraci , protože většina návštěvníků, včetně některých yaoistek, má zjevně těžkou mozkovou dysfunkci a každou vteřinu může nastat kompletní selhání organismu a klinická smrt.


"Navíc dnes je x mladých holek, které slintají po tom, aby po sobě dva kluci lezli, a o anime a manze nemusí mít ani ponětí."


Skutečně je tu čím dál míň žen, které nemají rády homosexuály. Zájem o homoromantickou fikci už dospěl do takového stádia, že můžete potkat civilistku, která je s vámi ochotná nadšeně rozebrat vztah vašich dvou civilních přátel. Stejně tak věkové hranice žen se zájmem o tuhle tématiku se rozšířil. Kromě toho se hranice mezi internetovými gayfreaky ztenčuje a izolace fandomů není už moc zřetelná. Nejvíce to je vidět na Tumblru, kde se po dlouhé době konkurence a fandom wars (většinou o to, čí bude konkrétní tag pro shippingname), vlivem dashe a reblogování úplně všeho, odstranila fandomová individualita a komunity přešly do vzájemné tolerance, metonymicky vyjádřené Fandomstuckem, a v důsledku této kolektivizace se nám zrodil fandomový socialismus. A pak moje ideologie šla prvního dubna do kelu, protože se z nás všech stal Misha Collins.







Občas si myslím, že všichni potřebujeme dobrého terapeuta a není jím Hannibal.


"pretože, úprimne si povedzme, vymiera aj samotné yaoi. Ja osobne už naozaj nemám čo pozerať! :D"

Důvodem změny okruju působení je většinou právě to, že yaoistce prostě dojdou anime. Yaoistka je dívka, která sleduje primárně yaoi a občas třeba zabrousí do západního fandomu. Ale yaoi anime nám nějak přestaly vycházet. A pokud nějaké vyjde, tak jde o rozhýbanou mangu. To je sice hezké, ale dívat se na to nedá. Takže yaoistka buď čte mangy, nebo jednoho dne zjistí, že už neviděla anime 10 měsíců a tak konvertuje k jinému náboženství. 
Většina fujoshi se mění právě v shipperku, protože to znamená, že anime je stále, více či méně, mezi jejími zájmy a k tomu to pokryje i všechno ostatní. Dalo by se spekulovat, jak velký poměr mezi anime a hranými fandomy musíte mít, aby jste přestali být yaoistka, ale samotný moment přeměny nastává až ve chvíli, kdy si děvče začne říkat jinak.
>Proč yaoistky přestávají být yaoistkami?
>>projdou patřičnými hodinami biologie


Přestane ji to bavit/Dospěje
Může yaoistku přestat bavit yaoi? Mí respondenti se shodli na tom, že nemůže. Yaoistkou teď a navždy. Což je zvláštní, protože právě oni se shodli na seznamu důvodů, proč yaoistka odchází od yaoi.
"základní životní pudy: Žrádlo, chlast a yaoi!!!"

To samé platí u "dospění".  Yaoistky jsou lidská forma Axolotla Mexického. To je obojživelník, který nikdy nedospěje a množí se ve stádiu larvy. A yaoifanynky se množí velmi rychle a velmi hlasitě. Šíření svého náboženství je důvod, proč vám může připadat, že jsou všude. Yaoistky mají mesiášský komplex a vnímaní homoerotickou osvětu okolí, jako jejich předurčení.



 Tohle je relativně alarmující statistika a mě do toho natahejte. Nemám na blogu warning, nebo věkový filtr, protože vím, že je to zbytečné (sama jsem už od třinácti osmnáctiletá), ale odpovědi typu "14, profesi vedu téměř pět let. (Ano, nepřepočítala jsem se.)" a "Je mi čtrnáct, na yaoi jsem narazila přes Tokio Hotel v devíti... Ale kupodivu to bylo až po hentaii..." mi protočily pankreas.

Dlouho jsem nechápala rozpoluplnost odpovědí, a pak mi došlo, že "dospění" neznamená, že yaoistka přestaně být yaoistkou, ale že mentálně dospěje a přestane se hlasitě projevovat. Je Neviditelná. Stane se z ní Yaoi ninja.
Kromě toho, tak jsem naznačila dřív, máme tu už i v Česku realtivně nový druh. Matku-shipperku, nebo matku-fujoshi.

To jsou ženy středního věku, mnohdy vdané, s dětmi možná by to mohla být i vase matka, které nadšeně čtou yaoi, slash a shippují.
A jak matku dostat k shippingu? Tumblr praví, že jí máte pustil BBC Sherlocka a pak nechat ležet na stole porno. Úspěšnost 80%.
Přerod v civilistu
Citlivé téma. Prakticky jsem nemusela vyhodnocovat odpovědi, protože mluvily sami za sebe.
>Jak bys vnímala, kdyby tvá kamarádka přestala sledovat yaoi a stala se "civilistou"?

>>Křivda, ústrk, nepochopení
>>Nezáleží na tom, jestli sleduje nebo ne, ale je myšlenkami stále jednou z nás (tzn stále podporuje vztahy dvou mužů, případně je všude vidí). V případě, že by opravdu ztratila zájem, brala bych ji jako mé normální kamarády, pokud by mi dávala nějak najevo, že ona z toho vyrostla nebo že se jí to hnusí, vnímala bych to negativně a přestala bych se s ní bavit.

>> To se mi už stalo. Je to...šok. Především proto, že najednou se kamsi vytratí více než polovina konverzačních témat.

>>Stalo se mi to... už se s tím snažím smířit dva roky, ale je to hrozně těžké. Byla to jediná skutečná yaoi fanynka v mé okolí, kromě mě samé, and now she's gone. I feel lonely.

Většina yaoistek, pokud je jejich kamarádka opustí, bere jejich odchod jako své vlastní selhání a mají z toho deprese. Ale přestanu s citovým vydíráním zveřejním i vtipné odpovědi.
"Přijdou na to, že tam venku je taky život, který není úplně nejhorší. ;)." 
Život VENKU není úplně nejhorší? Kolik procent alkoholu, mají brýle, které nosíš? Protože já vždycky, když vyjdu ven, tak nemyslím na nic jiného, než zase zalézt někam, kde mě nebude ze všech stran mlátit stupidita.

Mám kamarádku, co s yaoi sekla. Asi tak na půl měsíce.
Celou tu dobu ji neuvěřitelně bolela 
hlava a potom jí jiná kamarádka řekla,
že ona bolest hlavy značí to, že sama sobě odepírá něco, co chce a ví, že to 
potřebuje.
Jméno a adresu dotyčné kamarádčiny kamarádky jsem nikdy nezjistila, ale chtěla jsem jí poslat velkou 
bonboniéru.

Přechod na k-pop

Všechny yaoistky se vyrovnávají s nedostatkem yaoi jinak a některé přecházejí na k-pop. Je to docela přirozené, protože v k-popu je tolik fanservisu, že tam pomalu nezbývá na hudbu místo.
>Přestal se někdo z tvého okolí dívat na yaoi?
>Ano, dokonce holka, která se mnou chodí na školu, takže to beru jako své selhání T_T Nevím, možná prostě jen dospěla? Osobně a nejspíš nespravedlivě to však dávám za vinu k-popu, ke kterému tak vzplála. Všimla sis, že většina yaoistek přestane být yaoistkami a stanou se z nich k-pop worshiperky? To je děsivé.
Samotné poslouchání k-popu a shipování členů boy-bands ještě neznamená, že se yaoistka přestane plně věnovat homoromantické literatuře. Bohužel, k-pop je něco jako hranice mezi outernetem a internetem. Výsledkem je, že spousta dívek poslouchající k-pop opustí komunitu gayfreaků úplně.
Kromě toho se k-pop šíří rychlostí kapénkové infekce a podle simulátoru už je všude, kromě Madagaskaru. Pokud se k-popem nakazí jedna yaoistka, pravděpodobně to chytne i její okolí.



Naštěstí zjevně nejde o moc rozšířený jev. 



Sexuální pudy
Nebo-li přítel.
Moje nejlepší kamarádka. Shippovaly jsme spolu dva kluky od nás ze školy (a že to stálo za to)
ona pak s tím jedním začala chodit. Tečka. Od té doby se o yaoi nechce bavit
Tohle je asi nejhorší případ, který jsem kdy slyšela. Pochopím cokoliv včetně opuštění komunity kvůli škole, kariéře, nebo k-popu. Ale sakra kvůli chlapovi? A ještě takhle odporně? To zní hůř, než crossky, 50 Shades of Grey, Viewegh a komedie Zdeňka Trošky dohromady.
(...)Třeba, když si najde kluka, kterého tajně párovala s jeho bráchou.
Teď když je s ním ve vztahu, tak si představuje jejich "poprvé" a tak trošku zanevře na yaoi.
Během sexu jí dojde, že by byla radši kluk a gay a tak se rozejde.

Yaoistka hledá muže

"In fact you are kind of funny and cute. If only it was this and you really cared and wasn't completely insane."
Oh. So, this is not how to get into a relationship?

Jak vlastně vypadá ideální přítel pro yaoistku? Výzkum nakonec skončil třemi možnostmi. 

První případ: Jakýkoliv muž, hlavně aby toleroval fakt, že žije s cvokem. Jinak je to jedno. 
Tohle je dospělá verze yaoistky. Relativně neškodná a nenápadná, ale pořád vás bude shipovat s nějakým mužem. Prostě občas se koukne na vás, na chlapa vedle a řekne si "fuck yea-". Doporučení: ignorujte to.

Druhá skupina yaoistek v podstatě chce chodit s genderbender Mary Sue z k-pop povídek.

>Asi jako klasického Uke s roztomilou tvářičkou a zájmem nad K-Popem, asijskou kulturou a Yaoi nebo Yuri
>Nesmí mu vadit že je prostě někdy párujeme s jeho nejlepším kamarádem, že sedíme v metru a slintáme si na yaoi pairingem, že s kamarády/ami křičíme a nebavíme se vlastně o ničem jiném, a ideální by bylo kdyby taky měl rád yaoi xD
>třeba pozorný, na první pohled totální nerd, co si žmoulá cíp košile, ale v posteli se promění v sexuálního ďábla (některým by se líbilo, kdyby to fakt byl ďábel nebo antikrist přinejmenším) a nevadí mu když ho jeho holka-yaoistka shipuje s nejlepším kamarádem.


To by pro demonstraci stačilo. Každopádně by děvčata napřed měla čeknout, jací muži se dívají na yaoi. Většinou jde o nepoužitelné vodnáře.

Třetí typ už má děvče.


Fujoshi Kanojo
Existuje manga My girlfriend is Fujoshi o chlapci, který začne chodit s yaoistkou, aniž by věděl, co je to yaoi. Má filmovou adaptaci How to date an Otaku girl a obě verze jsou zcela fenomenální.



Nátlak okolí
Mladší yaoistky odcházejí od yaoi pod nátlakem okolí/vrstevníků. Prostě ještě nejsou dostatečně obrněny apatií, která by je mohla uchránit před výčitkami typu "Jsi úchylné prase a měla by ses léčit.".
>no v poslední době se to taky snažím omezit. U mě je to tak, že na to přišly moje kamarádky a řekli to mé třídní učitelce -.-" a pořád to vytahovaly že jsem úchylná -.-. Pak mě to přestalo bavit poslouchat i od třídní. Takže před nimi dělám, že jsem se změnila, ikdyž to není moc pravda :D
Obávám se, že úroveň mého znechucení nad učitelkou mi zabraňuje nějak více tohle téma rozebírat.
Stálo by za to uspořádat kurzy sebeobrany pro yaoistky. Ale to by napřed někdo musel zjistit, jak správně reagovat na obvinění "Jsi úchyl, protože sleduješ gay porno." Já sama používám gayporno k verbální sebeobraně přesně obráceně.
Na konstatování, že mě muži vlastně vůbec neposlouchají a celou dobu se mi dívají na prsa, zpravidla odpovídám, že je mi to jedno. Já taky neposlouchám, co říkají a představuji si, jak mají anální sex se svým kamarádem. To ale v naší situaci moc nepomůže.



P.S.: Na anonymních dotaznících je nejlepší, když omylem poznáte podle odpovědí jejich tvůrce.
Celý dotazník nic zajímavého, obyčejné odpovědi a pak najednou přijde na vyjmenování fandomů. Sherlock + Doctor Who + Supernatural (klasika) a pak najednou: LOBO!!!!!

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.