2/13/2015

Napsala Nagat | Tagy : , , ,
V životě člověka existuje chvíle, kdy se naprosto všechno zdá postavené na hlavu. V září mi bylo doporučeno přihlásit se na předmět Queer cinema, protože mě to bude určitě. bavit. V žádném případě si nemůžu stěžovat, ačkoliv sledovat teplé filmy nepatří mezi mé každodenní rituály (všeobecné mínění o Nagat se moc neshoduje s realitou). 

Každopádně jsem se díky semináři seznámila s rozkošnou vědní disciplínou zvanou Queer čtení. Pak jsem trochu googlila a zjistila, že Karlova Univerzita vypsala diplomovou práci na téma Slash. A aby toho nebylo málo, tak má přednáška (ze které si nic nepamatuju, protože jsem byla úplně sjetá) údajně slouží jako podklad k vysokoškolským pracím.

Gotta? 
Já, Nagat, která asi brzo vylítne ze školy, protože je úplně vypatlaná internetová gay-maniačka, je vlastně uznávaným vědcem v pokrokové sociální disciplíně, bojující za rovnoprávnost homosexuálních menšin.
#I'M DONE #I'M SO FUCKING DONE

Řekněme si to na rovinu
aneb Svět se zbláznil


Pokusím se vás teď vysokoškolsky vzdělat, abych vás, moje děti, lamky, čtenáři, gayfreakové, shipperky, yaoistky, slasherka, my precious gay babies, náhodní kolemjdoucí, trollové, emzáci, cokoliv jste zač, posunula na další level. Budete pořád stejně blbí, ale budete moci mluvit o svých pocitech a FEELS tak, že to bude vypadat vzdělaně.
No dobrá, třeba tohle taky nezvládám.
Nechci za to nic, ale pokud mi přispějete na postavení kláštera pro internetem zdevastované ženy, nebo mi pošlete shotu, nebudu se bránit.

Queer čtení je vlastně odborný výraz pro random shipping. Je to vlastně to samé, co děláme všichni ve volném čase, jenom více trhlé, a údajně jde o vědu. Skládá se ze slova queer, což je (jen tak pro pobavení) podle mých zápisků "popis různých projevů sexuality mimo heterosexuálních kategorií" a "termín, který odkazuje k dekonstrukci nastavených sexuálních a genderových kategoríí, sám však není normativním termínem.". Well, ok. Jednoduše: co není klasicky hetero, je queer. Homosexualita, bisexualita, transgender, asexualita, cross-dressing, intersexualita, dom/sub relationship, názory feministek, vyděšenost internetových bytostí. Prostě všechno. 

"Čtení" je pak pojem dost zavádějící. V tomto kontextu by měl znamenat "rozbor díla", ale řekněme, že jde o "naprosto překroucený výklad původního díla tak, aby všechno vyznělo teple". 
V základu to znamená, že když koukáte na Pána Prstenů a cukají vám koutky u epochální části "Ne! Pane Frodo! Neumírejte! Co bych bez vás dělal!" "Oh, Same!", provozujete lamovská queer čtení. Když koukáte na Avengers a Kapitán Amerika je sexy a Ironman je taky sexy a vy si řeknete "Oh, I ship it!", provozujete pokročilejší queer čtení. A když se díváte na Záhadu Blair Witch, není tam co shipovat a vy si najednou řeknete "Omg, on nemá holku. Určitě je teplej!", jste na vědecké úrovni queer čtení.

Queer čtení se totiž vyznačuje tím, že vidí homosexuály VŠUDE. Jakákoliv mezera ve filmu, knize, komixu, whatever, může podle teorie queer čtení naznačovat homosexualitu postavy. Je totiž arogantní předpokládat, že je nějaká postava heterosexuální, pokud její heterosexualita není přímo implikovaná. Takže kdoholiv, kdo nemá přítekyni/manželku může být gay. Kdokoliv. A pokud je režisérem filmu, nebo hercem konkrétní homosexuál, je to přitěžující okolnost. Totiž, pardon. Postava je pravděpodobně queer.

Pochopitelně se queer čtení setkává s kritikou, prý jde o "znásilňování" původního díla, ale myslím, že zrovna u mě na blogísku se tohle fakt řešit nemusí.
Poznámka: Existuje něco, čemu se snad říká "subverzivní recepční pozice", jejíž znalost se pravděpodobně hodí všem shiperkám. Předpokládá totiž, že všechno je queer, a opozice vám to má vyvrátit. 

Příklad: "OMG, Uchihacest! Squeeee!" "Ježíšikriste, bež pryč, ty magorko! Itachi není žádnej teplouš, tohle je nechutný!" "Itachi není teplej? A z čeho to usuzuješ? Může být stejně dobře gay, jako heterosexuál. Nemusí být automaticky na ženské jen proto, že jsi heteronormativní homofobik."

Cílem queer čtení je "dokázat všudypřítomnost queer", ale pochopitelně vám nikdo nebrání v tom, abyste to dělali jako koníček. Vlastně se dá říct, že průměrná čtenářka mého blogu, takhle bádá asi 18 hodin denně, za což si zaslouží Novelovu cenu míru, za podporu homosexuálů. 
Světe, jmenuji se Nagat. A už od svých třinácti let se věnuji vědecké práci. Jen jsem to do teď nevěděla.
Na konec vám tu zanalyzuji nějaký random film, po vzoru uznávaného vědce Alexandera Dotyho.
A nebo víte, co?

Slender
Queer čtení díla
od Nagat


Ačkoliv hra Slender, může být považována za heteronormativní videohru, protože hrajete za ženskou postavu a záporná postava – Slenderman – je mužského pohlaví, můžeme zde nalézt několik odkazů, naznačujících homosexualitu charakteru Slendermana. Zaprvé se hra odehrává v noci v lese. Proč je Slenderman v noci v lese? Nemá přítelkyni, ke které by se vrátil? Možná nemá ani o dívky zájem. A v té chvíli vstupuje do naší analýzy postava hlavní hrdninky hry. Bezejmené děvce, sbírající obrázky po stromech, které se Slednerman snaží chytit a zabít. Má Slenderman nějaké problémy s ženami? Je možné, že k nim cítí nenávist způsobenou strachem, ze své vlastní sexuální orientace? Slenderman je typickým příkladem muže, který se v homosociální touze dostane do konfliktu sám se sebou. Jeho strach z přiznání si vlastní orientace ho zavede do lesa, kde poté chytá a pravděpodobně vraždí mladé dívky, protože se jimi necítí přitahován. 
Další náznaky můžeme hledat v prostředí. Například ono silo falického tvaru je přímým vyjádřením homoerotické touhy Slendermana. Dalším, ne až tak implikovanou narážkou, je nákladní auto, symbolizující typicky mužskou práci. Slenderman je zjevně přitahován maskulinitou, kterou zde vyjadřují řidiči náklaďáků. Ona budova koupelen připomínající bludiště, může být metaforou na Slednermanovo dospívání. Společné koupelny se v pubertálním věku mohou pro homosexuálního chlapce stát dějištěm teroru. Obzvlášť pokud si svou orientaci odmítá přiznat. 
 
#now I'm done

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.