2/13/2015

                "To je sprostej britskej seriál o bandě děcek, odsouzených k veřejně prospěšným pracem, kteří se dostanou do elektromagnetické bouřky a získaj superschopnosti. Třeba je tam borec, co ovládá sýr." "To zní jako něco, na co by ses díval." "Koukni se." "Nemám čas sledovat pět řad seriálu." "Ok, jednou tam potřebujou dostat superschopnost z jednoho borce a shodou okolností je tam týpek, co dokáže lidem vzít tu schopnost... sexem." "Misfits se to jmenuje?"

               Existuje jediná cesta k mužskému srdci a tou je plnohodnotná a smysluplná konverzace, všechny ostatní cesty vedou jen do kalhot, nebo to alespoň tvrdil Charles v jedné omegaversi. A vzhledem k tomu, kde beru životní moudra, není až tak překvapivé, že jsem skončila v prostředí ajťáků a pedagogů a potřebovala se dostat se na jejich myšlenkové vlny pomocí adekvátních televizních sérií. Jinak řečeno, Misfits je sci-fi seriál o bandě lidí, kteří se nedají klasifikovat jinak než Trash. Jsou líní, neschopní a nezaslouží si ani sociání dávky. Jeden role-model vedle druhého.
               Ačkoliv jste o Misfits možná nic hlubšího neslyšeli, jde o britskou klasiku. Bohužel, protože jde o starý seriál (2009), tak na něj internet zapomněl. Ze stejného důvodu byl přeložen do češtiny a několikrát vysílán v odpoledních hodinách, kdy televizi zapínají jen lidé, co si nutně potřebují vyžehlit, nebo mají chřipku, takže možná narazíte na plebejce, který bude vědět, o co se jedná. Ale sakra, dávat Misfits civlům je plýtvání. Takhle jsem se nezasmála už hodně dlouho.
***
"A teď mi řekni, děláš to kvůli tomu ošklivýmu herci, nebo svým spolužákům?"
"...co by bylo horší?" "Proto se tě ptám."

– má sestra snažící se vyšetřit stav mé příčetnosti.
               Jak už bylo řečeno, pětice mladých výtržníků, odsouzená k veřejně prospěšným pracem za různé přestupky, dostane díky bouřce superschopnosti. Ta bouře nebyla elektromagnetická, vlastně nebyla nikdy vysvětlena, a k tomu slibovanému gay sexu ve vzduchu jsem se taky nedostala, v každém případě, kdybyste byli počasí a jen tak náhodně rozdávali superschopnosti, absurdnější bandu lidí byste těžko našli.
               Většinou je nadlidská síla shůry dána někomu, kdo by jinak byl naprosto k ničemu, to díky zákonu vyrovnání sebevědomí "You want to know magic, so you won't be so tragic". Proto všichni nerdi tiše čekají, až se na ně jednoho dne vylije radioaktivní odpad, nebo něco podobného. Scénáristé Misfits se rozhodli, že ukážou světu, jak by to opravdu vypadalo, kdyby ránu kouzelným bleskem opravdu dostali lidé pocházející z nejhlubší díry Londýna, nebo mírně nadprůměrného sociálního standartu Ukrajiny. Hlavní protagonisté jsou banda vyžírek, co neví, co se sebou, natož aby věděli, co se superschopnostmi a tak je používají zásadně pro neúmyslné zabíjení svých probačních pracovníků. To všechno zabaleno do obalu ze syrového absurdního humoru.
               Misfits jsou v posdtatě satyra dělají si srandu je všeho od sociálních problémů přes superhrdinské filmy. Přes naprostou absenci jakéhokoliv charakteru s morálními hodnotami, nebo právě proto, se dá s postavami soucítit, když už ne charakterizovat. Jsou na tom hůř, než vy kdy budete a to je pozitivní vidět. Bezdomovec? Checked. Holka, jejíž celá osobnost je založená na tom, že je sexuálně k dispozici? Checked. Divný děcko se kterým se nikdo nechce bavit? Checked. Namyšlenej hrdina střední školy? Checked. Borka, co se porve kvůli každé kravině? Checked. O hrdinských činech se v jejich případě mluvit nedá, nedokážou pomoct ani sami sobě a série je spíš zaměřená na vztahy hlavní pětice a jejich vnitřními problémy.
               Pokud je vám sarkasmus a situační ironie vlastní a ještě jste neviděli Misfits, děláte něco špatně. Seriál je totiž žánrově komedie, ale to jen dokud si neuvědomíte, že schopnosti, které ta banda budižkničemu dostala, nejsou nahodile vylosované, ale že jde o vtip osudu, který se rozhodl být tentokrát obzvlášť sarkastický. Kelly, která se celý život bála, že si o ní ostatní myslí něco špatného, dokáže po bouřce číst myšlenky. Simon, kterého všichni vždycky ignorovali, je neviditelný. Curtis, přesvědčený, že kdyby mohl změnit minulost, bylo by všechno lepší, dokáže cestovat zpátky v čase a tam to dojebat ještě víc. Promiskuitní Alisha, se nemůže dotýkat lidí, aniž by s ní okamžitě nechtěli sex a Nathan- je prostě Nathan.
               Z ústřední pětice jsou nejvýraznější právě Nathan a Simon.
Simon alias Barry alias Iwan Rheon s tím nejneuvěřitelnějším účesem, jaký hrnce kdy vymysleli, je jediný, kdo by mohl být stereotypem opravdového superhrdiny. Tichý přemýšlivý nerd, kterého by si nikdo nevšímal, kdyby se nepokusil zapálit barák. Na jednu stranu je neuvěřitelně roztomilý, na druhou je opravdu... creepy. Jeho vývoj charakteru je jediný důvod, proč sledovat Misfits i po Nathanově odchodu. Life heck: Není možné vysvětlit civilistovi, sledujícímu Game of Thrones, že ten cyp, co hraje Ramsaye Boltona je vlastně nejroztomilejší muffin a nevypadat přitom jako magor. Life heck 2: Pokud před vámi na civilní grilovačce leží klobása a někdo začne řešit Game of Thrones a ženskou obřízku, tak ne. Nedělejte to.
Nathan, protože je to nejotravnější kteren pod sluncem, vzhledově twink as fuck, 24 hodin denně nadržený, jeho pravým rodným městem je South Park a zároveň je tou nejvtipnější postavou série. Stará se o dělání toustů žehličkou, nevhodné vtipy a moudra, která vytržená z kontextu zní strašně dobře. Po druhé sérii se ho scénáristé pokusili nahradit chlapem s podobným stylem humoru a doufali, že si toho nikdo nevšimne, ale oproti charismatickému Nathanovi je tahle karikatura spíš k pláči.
               Série má skvělé charaktery, ale už horší příběh. Rozjezd v podobě flashbacků je úžasný, z dílu o Curtisově cestě v čase by se Moffat mohl učit a plot twist v podobě opravdového maskovaného superhrdiny byl perfektní. ""Are you from furture? Do we become famous?" "Do you want to be famous?" Bohužel rozuzlení přijde velmi rychle a nestojí za nic. Misfits patří k těm sériím s neuvěřitelně slibným začátkem a vysoce nadprůměrným potenciálem, jste z nich neuvěřitelně nadšení a pak mrknete a najednou zjistíte, že všechno šlo do kytek.
               Na začátku jsou postavy komplikované, jejich super schopnosti jsou zjevně založené na jejich vnitřních problémech a celý příběh vypadá, že spěje k něčemu velkolepému- ale to něco nepřijde. Původní postavy jsou pomalu nahrazovány a z těch starých nezůstane prakticky nic. I jejich schopnosti protagonistů se po vánočním díle Co to sakra mělo být? druhé série změní a tím celý seriál ztratí na pointě a tragikomedickém nádechu. Po druhé sérii nemá vůbec cenu se sledováním obtěžovat. Víte, co je horší, než finále série? Finální série. Tam, kde fanoušci Merlina pláčou, kvůli ukončení série, tam by se za to fanoušci Misfits modlili. Ale těch prvních 12 dílů stojí za to si pustit.

4 komentáře:

  1. Ok, říkáš prvních 12 dílů? Ok, ok... Jdem si na tvé doporučení vyvařit mozek něčím dalším... Mersi!

    OdpovědětVymazat
  2. Misfits, to je legenda.
    Chtěl jsem se jenom říct, Nagat... Taky tajně shipuju thramsay. Snažím se to nepřiznat ani sám sobě, protože mě to děsí. Myslel jsem si, že po omegaversi nepřijde nic horšího. Přišel thramsay.

    OdpovědětVymazat
  3. hoh, s Ramsaym mám úplně stejnej problém. jako, vím že je to ještě větší cip, než Jofrey, ale když se podívám do toho jeho pitomýho ksichtíku vidim Simona a jsem schopná mu odpustit úplně všecko :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hurá, konečně něco , co znám. Tohle je zaručeně nejlepší seriál o super hrdinech, co televize zplodila. No dobře, hádat se kvůli tomu s příznivci Heroes nehodlám. A já na něj rozhodně nezapomněla.:)

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.