2/13/2015

 "Epický estetický zážitek, důkaz pravého filmařského génia v podobě adaptace jedné z nejznámějších knih minulého millenia."
– The New York Times na začátku série, aniž by to viděli
"NHJSFBSUFBWJKDBWEHN,JK"
- The New York Times na konci série, když se konečně koukli

              Bryan Fuller už to definitivně vzdal a začal se naprosto orientovat podle vlastní poznámky pod čarou "Na motivy románů Thomase Harrise". Výborně pracuje s původními charaktery a referencemi z knih, ale časoprostorová linie už je někde úplně mimo. Ještě na začátku série se dalo doufat, že se nějak situace nějak spojí s knihou, ale tahle realita se úplně oddělila ve chvíli, kdy si Will uvědomil, že jeho problémy nebudou až tak úplně způsobeny encefalitidou. Tagged: Alternate Universe - Canon Diversion
Na druhou stranu, koho to zajímá, když nejdůležitějším specifickým znakem Hanibala v knihách jsou jeho kanibalistické vtipy a ty ve filmech nedostaly prostor. Jestli vás zajímá, jak to bylo doopravdy, pusťte si Červeného Draka. Now we're gonna be homo.

              Co si budeme povídat, můžeme si za to sami. Ne, že bychom nevolali "Someone please help Will Graham!" dost nahlas, ale jak víme, je to jen podprahová zpráva pro "Hanni, přestaň se vrtat ve Willově hlavě a raději ho přehni přes nejbližší rovnou plochu, protože v atmosféře je tolik sexuální frustrace, že tají ledovce." Will si pochopitelně uvědomil, že s takovou mu nikdo nepomůže a že jeho role pasivní roztřesené oběti sice přitahuje všechny psychopaty v okolí (Matthew, já ti fandila), ale jeho princové na bílém koni jsou do jednoho naprostí kreteni, a tak se zachránil sám. Mám podezření, že Bryan přečetl nějakou omegaverse a chtěl nám důrazně připomenout, že Will není hrdinka shöjo mangy.
              Will plánuje. Will manipuluje. Will zabíjí. Což je vývoj, který nikdo nečekal, protože Hugh Dancy je babe a když naposledy zabil člověka- však víte, jak to dopadlo. A Edward Norton je taky babe, takže buď jde o typické příslušenství, které dostanete k softwaru Willa Grahama, nebo má celá Tumblr komunita skutečně problém s ideatorním sadismem. Vývoj jeho seriálového charakteru se popsat jen větami starých filozofů, jako "It makes me both scared and aroused." a "It makes my kokoro go doki doki and by kokoro mean a vagina."
Would you do anything for me?
Buy a big diamond ring for me?
Would you kill Hannibal Lecter for me?
I'm pretty sure this is how does that song go, baby.
              Pokud někdo zažil ještě překotnější vývoj osobnosti než Will byl to Frederick Chilton. Ve chvíli, kdy svého nepřítele pochopíte, zamilujete si ho a on pak zemře. Nebo tak nějak to Ender říkal. A tvářil se důležitě, fracek jeden, diváci TV sérií to dělají každý den, jen on u toho musel mít hysterickou scénu. Uvěznění Fredericka byla třešeň na dortu nebetyčné ignorace Jacka Crawforta. Potřebujeme někoho zatknout za kanibalismus někoho, kdo má značné chirurgické schopnosti a má potřebu dominance – Hej, co třeba toho vegana, co je naprostej lempl a největší sub v celý sérii?
              Několik slov k případu Margot: Tam, kde je Frederick Zlatíčko roku v předávání cen Tumblru, tam má Margot Verger sošku zlatého Troll face. Jde asi o Bryanův nejrozporuplnější počin v seriálu. Margot je totiž v knihách velmi maskulinní lesba, což je možná následek toho, že ji její bratr zneužíval a Bryan nechtěl vytvářet dojem kauzality, která by mohla být negativní pro reprezentaci LGTB. Tak udělali Margot atraktivní ženou. To Tumblr nesl dobře. Ale pak měla sex-scénu s Willem a ti pitomci ze social justice sfér se málem zbláznili a volali po ukončení série. Co na tom, že i v knižní předlože kanonicky touží po dědici. Informovanost je vám k ničemu jako Magneto v době kamenné, pokud dojde na social justice bloggers. Poslední dobou si koledují o pořádnou ránu do obličeje.
              Charaktery, atmosféra i vraždy jsou čím dál temnější, ale přitom zvládnuté naprosto brilantním způsobem, takže nejde o krvavý mišmaš typu Repo, natočený jen proto, že ze Sawu zbylo několik hekrolitrů umělé krve a bylo škoda ji vyhodit.
Zatím, co v předtím Hanibal systematicky ničil Willa pro svou zábavu, tentokrát je to Will, kdo se dostane tomu druhému pod kůži. A to tak podprahově, že si toho možná ani nevšimnete, protože si nemůžete si být jistí, jak moc je ten roztomilý detektiv z první řady v Hanibalově vlivu a kdo vlastně všechno (ne)žije. NBC Hannibal má schopnost diváka naprosto citově vyždímat.
             Vrchol důvěry jsou dva kanibalové, kteří- První řada se nesla v duchu silně sarkastického No Homo. U druhé sezony už se nikdo nepokoušel o sarkasmus. Vztah Hanibala a Willa, ať už je to cokoliv, je pravděpodobně nejdysfunkčnější forma mezilidského pouta, který můžete ve všech fandomech najít a to jsou do statistiky zahrnuty i chlapci Mirage of Blaze a jiné páry, které sami sebe odsoudily k záhubě.
             Celý NBC Hannibal je zhmotněním nejtemnějších shipperských snů. Ale proboha, lidi, vážně ty omegaverse někom zastrčte. Víte, že všichni už vědí, jak se dostat na Ao3 a kdybych si dala řazení povídek podle kudos a měla se napít při každé neomegaversi, zůstanu nepříjemně střízlivá. Žijeme v nebezpečné době, kdy má každý druhý spisovatel Tumblr a Brian je... just a fucking asshole.
             Byli jsme přesvědčeni, že Hanibal Willa dostal a že příští řada bude jen seriálová verze Sweeney Todda a potom se ukázalo, že Will dostal Hannibala a pak přišlo finále. Tak intenzivní vnitřní křik stovek týraných duší, jako u konce sezony, byl v astrálních sférách naposledy slyšet, když Mary zastřelila Sherlocka. A fanoušci Supernatural si stěžují, že se Dean, Eren a Nagat pravděpodobně sejdou na skupinové terapii nazvané "Stal jsem se tím, co jsem vždycky nenáviděl." Pro ty, co to neslesují, poslední díl Hanibala vypadá asi takhle:


              Zajímalo by mě, co by řekla má matka, protože mám pořád v paměti, jak jsem se jako malý fracek dívala na LOST a Charlie se tam zrovna topil. Matka to vypnula a na můj protest odpověděla: "To se jako chceš dívat, jak tvůj miláček umírá? Seš úchyl? Co by z tebe vyrostlo?!" Děkuji, mami, zachránila jsi mou mravní výchovu.
              Experti nemají tušení, co Bryana donutilo vzít své rozkošné Pushing Daisies a prohodit je simulátorem závislosti na kokainu. Přitom nějakým zázrakem dokáže manipulovat s diváky tak, že naprosto zapomínají, že jde o show o detektivovi na sebedestruktivní cestě za dopadením neuvěřitelně nebezpečného psychopata. Všechny cesty vedou k masakru a na ukazatelích v příkopě je napsáno "Jen pro sebevrahy" a my stejně všichni doufali, že vyvrcholení děje v podobě penetrace nebude zahrnovat nůž. Zůstaň slepá, Alano. My to děláme pořád.

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.