2/12/2015

Nástroje smrti: Město z kostí
http://www.topzine.cz/wp-content/uploads/2010/08/cassandra-clareova-mesto-z-popela-ilustracni.jpg
"Svět se čenžne. Přijde nové fandom. Čuchám to ve vodě, čuchám to v polu, čuchám to ve větru."
      Město z kostí je první díl populární šesti dílné série románů od Cassandry Clareové, která nese název jako béčková povídka z fanfiction netu - Nástroje smrti. Ale to ještě není důvod k zatracení, protože navzdory chabému názvu jde o opravdu populární sérii, které se dostalo filmového zpracování, takže buď jde o perlu maskovanou jako štěrk, nebo Američané opět dokázali, že u nich má kupní sílu všechno.
      Clary Fray žije sama se svou matkou Jocelyn v New Yorku, její otec zemřel před jejím narozením při autonehodě. Vede obyčejný život patnáctileté teenagerky až do chvíle, kdy na se halloweenské párty stane svědkem vraždy modrovlasého kluka. Dva mladíci a děvče přibližně v Clariném věku ho probodnou dlouhým nožem. Tahle událost by nebyla tak podivná, kdyby tělo nezmizelo a Clary nebyla jediná, kdo něco viděl.
Clary sama sebe přesvědčuje, že se jí jen něco zdálo, ale pak její matku unese démon a ji samotnou se pokusí zabít. Zachrání ji jeden z těch kluků z párty, Jace Wayland, a odvede ji do Institutu.
"Deviantart byla chyba."
-Nagat při hledání fanartů
      Institut je zařízení pro ubytování Lovců stínů (Shadow Hunters), kteří chrání lidi před démony a jinými nadpřirozenými bytostmi.
Démoni jsou paraziti z jiných dimenzí, kteří s oblibou požírají nic netušící civilisty a jako maskování na sebe berou lidskou podobu. Za předpokladu, že považujete vzhled průměrného náctiletého otaku v rebelské fázi za lidský. Démoni, víly a podsvěťané všeobecně velice rádi chodí po světě s vlasy barvy duhy, piercingy na nepochopitelných místech a náušnicemi, které popírají gravitaci. Člověk po nějaké době čtení začne uvažovat o tom, že zkušebně posolí některého ze svých přátel, jen aby si byl jistý.
      Naproti tomu Shadow Hunters jsou nefilim, potomci andělů, ačkoliv z jejich andělství zbyla už jen delší vzdálenost, kterou urazí při pádu. Kromě Jaceho v Institutu bydlí ještě Izabela, její starší bratr Alek a jejich učitel Hodge.
***
      Clarinu matku nechal unést Valentýn – velice mocný lovec, který před lety nesouhlasil s dohodami o míru, které vláda Světa stínů sepsala s podsvětany a proto kolem sebe shromáždil spolek podobně smýšlejících mužů a žen a vzbouřili se. Byli poraženi a Valentýn se upálil ve svém domě i se svým malým synem. Jeho zdrcená žena se pak v naději na obyčejný civilní život utekla od lovců i s velmi mocným artefaktem Pohárem smrti, přejmenovala se na Jocelyn Fray a spolu se svým přítelem Lukem vychovala dceru Clary.
"Civilisti."
- Valentýn Morgenstern, superzáporák
      Jenže Valentýn zjevně přežil a chce svůj pohár zpátky. Luke podle všeho Jocelyn zradil a Clary si nemůže na nic vzpomenout. Podle Tichých bratrů, což je řád archivářů, kteří vykonávali svou práci tak vášnivě, že je usedající prach mumifikoval zaživa, což je běžný vedlejší efekt archivní praxe, má totiž v hlavě magický blok, který může odstranit jen nejmocnější čaroděj v Brooklynu. Krasomil Pohroma.
      Krasomil Pohroma (případně Květoslav, záleží na překladu) je jedna z nejlepších věcí na celé knize. Ne, že by byl nějak zvlášť důležitý, ale, probůh, Krasomil Pohroma. V originále se jmenuje Magnus Bane, což je o 200% více cool, ale a 1000% méně vtipné, uvážíme-li, že jde o 800 let starého pansexuálního Asiata.
Vlastně i Valentine Morgenstern má docela atypické jméno vzhledem k tomu, že jde o sociopata, který chce ovládnout svět. Vážně, kolik lidí si vybere jméno Valentýn Jitřenka, když chce nahánět hrůzu? Vítejte ve světě, kde dva nejmocnější muži mají jméno jako striptéři.
      Clary se musí vypořádat se svým nově objeveným původem a okolnosti jí to vůbec neusnadňují. Kromě nebezpečí na každém rohu se na ni totiž valí záplavy citů. Každá postava tady totiž má svého vodnáře, nebo chcete-li friendzoned friend. Stejně jako Jocelyn měla Lukeho, Clary má Simona, kamaráda z dětství, který ji doprovází na každém kroku a neuvěřitelně žárlí na Jace.
Jace totiž má neodolatelné osobní kouzlo a genofond zjevně ukradl u Winchesterů a celá to kožená výzbroj, kterou nocí Shadow Hunters taky moc sexapelu neubírá, takže ve frontě do jeho postele stojí každá bytost v okolí pěti mil, včetně jeho spolubojovníka a nejlepšího přítele Aleka.
A ačkoliv se mu Clary snaží odolat, stejně mu podlehne. Stejně tak, jako on podlehne jí. Na Clary totiž něco je a Jace nikdy nepotkal dívku, jako je ona.
by *palnk
 "Většina psychologů se shoduje, že nepřátelský postoj ve skutečnosti vyplývá z potlačené sexuální přitažlivosti." "Aha, tak to by mohlo vysvětlovat, proč tak často narážím na lidi, kteří mě nemají rádi." "Já tě mám rád." "Ano, Aleku, to proto, že nás spojuje bratrská láska."
-
How to bro-zone a guy, kniha od Jace Waylanda
      Vynechala bych to, ale jsem si jistá, že jinak vás nedonutím si to přečíst dřív, než vyjde film. Takže, pokud nechcete přijít o překvapení,nečtěte dál.
Nikoho nepřekvapí, že je Clary ve skutečnosti dcerou Valenýna Morgensterna. Stejně tak, všichni lidé, kteří nečtou fantasy poprvé, znají zákon zachování života, aneb: Pokud máte mrtvého bratra, je jisté, že se někde po letech objeví a mrtvý vážně nebude. Ale ani Nagat, která většinou předvídá nejhorší a nejsměšnější vývoj situace, nečekala, že Clarin bratr byl v příběhu prakticky od začátku.
Je to Jace. Ano, ten nejvíc sexy blonďák navlečený v kůži, který vášnivě líbal Clary při měsíčku a kvůli kterému dala košem svému vodnářovi, je její bratr.
Pro ilustraci si představte zápletku Eragona, jen s tím rozdílem, že spolu Eragon a Murtagh opravdu spali.
"Eragone, můj otec je Morzan." "???!!!!!!!! D8" "To není všechno, tvůj otec je taky Morzan." "???? !!!!!! DDD8" "Myslím, že bychom měli zrušit to páteční rande." "!!!!!!!!!!!!!! DDDDDDDDDD8" Ale pořád je to lepší milostný příběh než Twilight.
"Myslíte si, že máte problém?"
- Oidipus
Seznam lidí, kterým to připadá vtipné zahrnuje Nagat a Valentýna. Což by mohla docela dobře být jedna osoba, pokud by šlo jen o smysl pro humor a pohrdání civilisty.
Valentýn má zcela očividně sklony k nimrání se ve významu jmen a zálibu ve snění o vlastní nepostradatelnosti, archivničení a špatných vtipech.
"Nemůžeš vyslovit mé jméno, aniž bys oslovila Satana.", řekl Valentýn a potutelně se usmál, zatím co se snažil nabodnout drobné cherry rajče na svou vidličku. "A nebo veřejné osvětlení.", opáčila NG, "Ale když už jsme u toho, stejně tak nemůžeš vyhláskovat Nagat bez Lucifer." "Pochopitelně je to vtipnější v latině.", zakončil vtip Valentýn a oba se nad svými saláty srdečně rozesmáli. Sami. Protože i ta část vesmíru, která byla obdařena znalostí základů latiny, případně měla k dispozici internet, neshledala tuto ubohou referenci vtipnou.
Můžete číst dál, pokud jsem vás ještě neotrávila.
      Nástroje smrti spadají pod žánr urban fantasy pro teenagery, který se většinou vyznačuje tím, že hlavní hrdina má za sebou otaku kariéru, minimálně jedna postava je gay a děj se odehrává v nějaké americké aglomeraci. Když se nad tím zamyslíte, je zvláštní, jak moc Mary Sue život žijete.
      Čtenář, který měl tu čest setkat se s Daní Peklu si může udělat velice přesný obrázek o většině knih spadajících do této kategorie. Bohužel, při čtení Nástrojů smrti se nevyhne silnému deja-vu, které se vysvětlí v druhé knize, která začíná poděkováním Holly Blackové. Ta žena je jako Saruman, otisk její ruky rozeznáte vždycky. Ačkoliv Clary není Kay, Lovci stínů nejsou skřítci, sůl nikdo nepoužívá a Alek, narozdíl od Cornyho, po pozření vílího jídla neskončil stockholmským syndromem fixovaný na muže, který ho znásilnil*, ale jen běhal nahý po Madison Avenue s parohy na hlavě. Tedy, on tvrdí, že se to nestalo.
* Měl sedět doma a číst svoje yaoi, místo toho, aby chodil na elfí párty.
      Přiznám se, že jsem tuhle sérii objevila jako se na lovce fandomů sluší a patří. Šla jsem na 4chan a zařvala, že jsem zrovna dočetla Bartimeovu trilogii a Artemise Fowla a chci něco podobného. Doufala jsem, že mi někdo naservíruje na zlatém podnose modrookého shotu s tmavými vlasy, IQ 160 a sexy starším kamarádem, bratrem, nebo alespoň tatíčkovským komplexem, ale ukázalo se, že se všichni koncentrují v Japonsku. Místo toho jsem dostala tucet doporučení na různé fantasy knihy, takže jsem profiltrovala přes Ao3 (M/M, rated E, seřadit podle kudos) a vyšlo mi, že největší fandom má Mortal Instruments Series. Není to až tak překvapivé, vzhledem k tomu, že Alek je kanonicky zamilovaný do Jaceho Senpai why u not notice me? a později se pravděpodobně dá dohromady s Krasomilem- tedy, Magnusem.
      Ničeho nelituji, čtení je to velmi nenáročné a romantická zápletka je dostatečně zajímavá, aby se u ní neusnulo, ale pokud jste zkušenější čtenáři a fantasy pro teenagery nepatří do vašeho repertoáru, nebo preferujete klasickou fantasy, raději si běžte znovu přečíst Sapkowskiho.
K filmové verzi, která přijde velmi brzy do kin; Má velmi slušné obsazení, takže pokud pořád pochybujete, jestli vám za to těch 30 minut stahování kinoripu stojí, užijte si trailer. 


     Clary hraje Lily Collins, tolik k tomu, že má být asi 155 cm vysoká a ošklivá, roli Jace dostal Jamie Campbell Bower sexy fucker a pokud pořád přemýšlíte, kde jste ten xichtík viděli, tak asi úplně všude. Jeho nejslavnější role byla ve Sweeney Tondovi, ale kromě toho byl v Twilightu, nebo Harry Potterovi.
Představitelem Valentýna se stal Jonathan Rhys Meyers a já bych si vážně chtěla promluvit s tvůrci o tom, co znamená popis "ošklivý, starý, šedivý, pokrytý prachem".
A vlkodlak Luke není nikdo jiný, než Aidan Turner.

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.