2/13/2015

Napsala Nagat | Tagy : , ,
Můžeme dělat, že to bylo nečekané, ale všichni víme, že by to byla lež.
Berte to jako zajímavé oživení exorcistické sezóny.
Těším se, až se mi tu zase nahromadí tlupa zmatených a dramatických otaku.

 

Shingeki no Kyojin

      V roce 845 blíže neurčeného intergalatického místa, času a způsobu bylo lidstvo prakticky vyhubeno. Sežrali je titáni. Ne ti, které znáte z řecké mytologie, ale spíš jako velké nahaté zombie stažené z kůže. Zbytek lidské populace se opevnil padesáti metrovými zdmi v naději, že se obři nedostanou dovnitř, a přes sto let žili relativně v pokoji. Nečekali ovšem, že za tu dobu někteří z titánů narostou do takových rozměrů, že budou schopni opevnění překonat.

      Takže když se jednoho krásného dne se tři fakani Eren, Mikasa a Armin poflakovali v prostorách za první hradbou, když zeď probořili titáni a zmasakrovali většinu města. Eren, po té, co má tu čest sledovat, jak mu titán sežere matku, najde smysl svého života. Pochopitelně, jak už to v anime bývá, jeho cílem není nic menšího, než vyhladit všechny titány. Proto se rozhodne přidat do vojenských jednotek lidstva a jeho přátelé ho jako sopel následují.

***

      SnK obsahuje asi všechny negativní znaky stereotypního anime, vyjma dívek s nerealisticky velkými hrudníky a vlasy, které odporují principům darwinismu. Ženské charaktery jsou v této sérii překvapivě pozitivní, ale o tom později.

Zaprvé: Co je tohle kruci za monstrum?
Wat. Wat. Wat.
      Autora zjevně jako dítě děsily anatomické nákresy svalů v učebnici biologie, nebo byl vážně fascinován tím slavným modelem Lady Gaga. Ne, že bych se mu divila, ale bylo by slušné, nerozšiřovat tu fobii mezi zbytek populace.
Titáni se na zemi objevili z ničeho nic před sto lety a podařilo se jím sežrat většinu lidstva, což znamená 70% Evropy, 90% Asie a řekla bych 100% Afriky, ale něco mi říká, že na Madagaskar se nedostali. Edit.: Zkoušela jsem na simulátoru nastavit parazita TITANS a shit fuck, vyhubil celý lidstvo, včetně Madagaskaru Ameriku necháme v roce 700+ ležet ladem. (Na druhou stranu, mají tu brambory. Toť historický oříšek.)
Titáni jsou humanoidní, ale nemají ani ždibec intelektu. Jejich pozici na špičce potravinového řetězce jim zajistila fyzická převaha. Lidi nezabíjejí z hladu, ale proto, že chtějí zabíjet lidi. Teda, možná je chtějí jenom třicet sedmkrát bodnout do hrudníku a sníst jejich ruce. Ale Kájó, to lidi zabíjí. Jejich existence je jedna velká záhada. Vyskytují se ve spoustě různých modifikacích od opice po Ironmana, jsou pohlavně dimorfní, ale co se týče jejich rozmnožování, tam asi ani Nagat nic nevymyslí. Vážně, kde mají Kájové Richarda Romana?


Samice titána

Za druhé: Technické vymoženosti ve srovnání s kulturní vyspělostí.
      Nejsem si jistá, v jaké době se tahle verze vesmíru oddělila od našeho, ale budu předpokládat, že datum "Rok: 850" neznamená náš letopočet plus 850. Přátelsky připomínám, že v přibližně stejné době naše situace vypadala tak, že se k nám uráčili přijít Cyril a Metoděj (mimochodem, tenhle film má opravdu potenciál. Trailer je teplejší než parta opic, která se nadýchala rajského plynu) a milostivě nám donesli písmo. 
S datováním Shingeki no Kyojin musíme tedy zajít o něco dál, než je naše deváté století, ale ne moc. Technicky mají pořád středověk. Odpovídá tomu způsob opevnění i budov. Pořád k přepravě používají koně. Ale jejich vojenská technika je k tomu neúměrně mimozemská. 
      Na jednu stranu chápu, že v tak krizové situaci, v jaké se nachází lidstvo v téhle destopii, jde vojenský vývoj rapidně dopředu, ale mít plynové bomby a padesátimetrové zdi v době, kdy pořád jezdíte na koních, je jako tvrdit, že Egypťané postavili pyramidy bez znalosti kola.
Dobrá, zdržím se historických referencí. Faktem je, že i přes vyspělé zbraně většina lidské populace hladoví. Žijí v opevněném území, takže mají omezené možnosti, co se týče zemědělství, proto většinu času hladoví. Naštěstí přirozený úbytek obyvatel zařizují titáni, kteří občas pár set lidí sežerou, takže se města vyhnou kritickému hladomoru. Ne, titány sežrat nemohou, protože jejich těla mají tendenci rozkládat se tak rychle, že by je nezvládl naporcovat ani Hannibal.


      V anime to není až tak poznat, ale manga má neuvěřitelně propracovaný systém výzbroje. Údajně, kdyby se zkonstruovala, byla by funkční. V technické stránce je SnK asi tak podrobné, jako My Immortal v popisu oblečení. Isayama Hajime je zjevně soft-core inkarnací Julese Verna. 
Nás, technické ignoranty pochopitelně více zajímá, že zbroj drží na komplikované spleti řemínků a pásků, které vytvářejí jedny z nejvíce sexy podvazků, co jsem kdy viděla. A to se dívám na šampionáty v pole-dancingu.
Let me.Tell you.  About cosplay.
Pokud budete chtít SnK cosplayovat, pořádně se rozmyslete, dejte si sprchu, rozmyslete se znova a pokud vás to nepřejde, raději spáchejte sebevraždu provazem. Je to levnější, než upálení tavnou pistolí, které vás čeká.

Zatřetí: Proč jsou všichni tak strašně dramatičtí?
      Reakce postav na zlomení nehtu se dá porovnat s reakcí Antonia na smrt Esmeraldy. KulervoucíVšichni pořád křičí, jako by omylem zapli ve své hlavě Caps Lock. První tři díly jsem si z toho chtěla ukousnout hlavu a nemyslím, že to bylo proto, že jsem se nedívala dlouhou dobu na anime.
Stopáž anime se skládá v 90% z obličeje tohoto typu a ten zbytek jsou nákresy opevnění a techniky.

A nejdramatičtější ze všech postav je ústřední trojice.

      Pokud by tu měl někdo být hlavní hrdina, byl by to Eren. To je jako Elen, čtená japonsky, což dokazuje, že si Asiati pořád neudělali pořádný seznam západních ženských a mužských jmen.
A ano, bude to hlavní hrdina. Je to totiž typický protagonista shonen mangy. Nenarodil se geniální, nebo nadaný a má opravdu stupidní životní cíl, ale má přátele, kteří se o něj postarají. A pak jednoho dne zjistí, že má vlastně superschopnost. V Erenově případě je to fakt, že se dokáže měnit v titána. Což je trochu v rozporu s tím, že je chce všechny vyhladit. Ale otázkou není, jestli jednoho dne dojde k tomu, že vyhladí všechny titány a pak bude přemýšlet, co se sebou. Otázka zní: "Bude to někdo sledovat tak dlouho, aby se tato situace začala řešit?"

      Erenův bodyguard je silná a nezávislá Mikasa, která nepotřebuje žádného muže. Nebo tak nějak.
Mikasa je sirotek a jedna z posledních Asiatek, které přežili titánský lov na lidi. Ano, Mikasa je Asiatka, ostatní ne. Přestaňte se tvářit překvapeně - rozdíly jsou přece zřetelné. 
Eren jí zachránil život a ona se o něj od té doby stará. Otázkou je, jestli si toho někdy Eren všimnul.
Je dobrá úplně ve všem. Chuck Norris tohoto příběhu. Asians.
Chtěla jsem mluvit o ženách v tomhle anime. Nejde ani tak o Mikasu u které si nemůžete být pořádně jisti, jestli je stále ještě ženou, nebo se stala super-androidem ve službách britského impéria, ale ostatní ženské charaktery si kromě emancipovanosti zachovánají i feminivitu, což se v jiných anime většinou nevidí. Autor si zjevně, narozdíl od většiny západních spisovatelů, uvědomuje, že ženy se nedělí jen do kategorií "mother, lover, whore, bitch and virgin" a dokázal vytvořit skupinu Amazonek, které jsou podle mě mnohem silnějšími charaktery než spousta mužů v SnK.


      Poslední usmrkanec v týmu je Armin. Armin je babe. Prý si kdysi střihnul roli dublera v Boku no Pico.
Je to ta neužitečná hysterka, kterou potřebuje každé anime. Má velký inteligenční potenciál, ale je fyzicky slabší a, bohužel, se každou chvíli psychicky zhroutí. Je prostě k ničemu.
Ale ať si říká, kdo chce, co chce, na chlapce s účesem alá Pip Pirrup nedám dopustit. Nagat je ten člověk, který v Hunger Games umře, protože si do týmu vybere lidi podle svých sexuálních preferencí.
Myslím, že je Brit.
Shingeki no Kyojin je jedno z mála anime všeobecně propagovaných na Tumblru, takže se na něj dá sehnat dostatek materiálu, poměrně bez námahy. Ale jsem si zcela jistá, že tenhle fandom neprospěje lidem s macro/micro kinkem.

      Jako každé anime má silnou základnu cosplayů, doujinshi a fanartů, což je ještě podpořeno faktem, že manga vychází od roku 2011, takže fanouškovských prací je dostatek. Díky popularitě na západě je dokonce možné najít i slušně psané povídky, což je jinak u anime zázrak. Možná má na tom silný podíl fakt, že většina fandomů má teď hiatus a všichni dělají, že něco dělají, aby nemuseli být v čekací místnosti s Hannibal fandomem.
      Pokud pořád váháte, jestli si to pustit, tak anime má své kvality: Animace je velmi dobrá. Velmi velmi dobrá. Pokud si nedokážete představit, co to znamená, tak jsem něco tak dobrého neviděla asi od doby Madoky. Hudební podtext je dechberoucí a každý díl je ke konci scéna tak skvěle animačně a hudebně podbarvená, že z ní citlivější lidé monou mít estetický orgasmus. Kromě toho, nestalo se mi, že bych se za celou dobu nějak výrazně nudila. Jsem skélopevně přesvědčena, že anime je vyrobeno pro západní publikum. Ale je dobré si k tomu otevřít mangu a to hned z několika důvodů. Kvůli cenzuře. A kvůli podrobnostem. Na druhou stranu je pravděpodobné, že kdy si pustíte anime, tak si tu mangu otevřete samovolně. Je to totiž dost návykové a každý díl má cliffhanger.
      A pokud vám ještě pořád uniká zápletka a celá pointa Shingeki no Kyojin, tak vám to vysvětlím jediným slovem: Podvazky.
Je to v podvazkách.

 EDIT.: Ravioli, ravioli, your opinion is wrongioli. Uvědomuji si, že celý fandom je o tom agresivním křečkovi, chci říct o Levim, ale vzhledem k tomu, že se v anime pořádně objeví až po desátém díle, se v mých prvních dojmech neobjevil. Jako omluvu přikládám video, které je vtipnější, než by mělo být.


Název: Attack on Titan (Shingeki no Kyojin)
Autor: Hajime Isayama
Stav: Ongoing
Počet dílů: 17+ (20 minut)
Manga: 10 volume (ongoing)
Novely: 3 volume (ongoing)


0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.