2/12/2015

Ender's game je klasická sci-fi série od Orsona Scotta Carda, což je muž o kterém jste možná slyšeli, protože se angažuje proti homosexuálním svatbám v USA. Nebudu předstírat, že o sci-fi něco vím. Většina věcí se kterými jsem se setkala, byla o testosterony nabušeném idiotovi, který mydlí emzáky, neposlouchá rozkazy a má kolem sebe stovky prsatých krasavic (a nebo Abela). Pochopitelně až na Doktora, který je údajně- Ale no tak. My mu to už delší dobu nežereme. 
Enderova hra je příběh geniálního šestiletého chlapce, který na rozdíl od ostatních nechtěl nikomu ublížit, ale stal se jedním z největších vrahů v dějinách.
Je zvláštní, že i přes popularitu mezi fanoušky sci-fi, ve fandomech o ní nikdo nikdy neslyšel. Geniální dospívající dítě. Na vojenské škole. A na Tumblru se v tagu Ender's game dostanete na konec dřív, než začnete.
Přesto se nedávno začalo o knize mluvit v souvislosti v chystaným filmem, kde Endera má hrát Asa Butterfield.
[následuje fangasmus, který mi nikdo nesmí mít za zlý]
Devět z deseti nezletilých vagín se shoduje, že Asa Butterfield je to nejlepší, co se světu mohlo stát. Protože konečně mají nějakého idola věkově blíž, než o čtvrt století.
A co se těch starších týče: Nemusíte být pedofil, abyste byli fascinování koleny Asy Butterfielda. Ale pokud jste, oceníte je ještě víc. Takový nohy jste viděli naposledy v Boku no Pico.
Jednoduše nádherné stvoření. Pokud čtete knihu, pro postavy starší třiceti máte širokou škálu obličejů, ale pod šestnáct jsou všichni Asa Butterfield. On je Artemis, Nathaniel, mladý Mordred i Ender.
εṉḋεɾøṿα hɾα
***

V blízké budoucnosti, po dvou válkách s mimozemšťany, lidstvo vytvořilo elitní výcvikovou školu pro geniální děti. Mají se z nich stát vojevůdci a stratégové, kteří odvrátí hrozbu útoku Termiťanů jednou pro vždy.
Jedním z vybraných je šestiletý Ender Wiggins. V něj jsou vkládány veškeré naděje. Pokud výcvik zklame, lidstvo pravděpodobně vyhyne. Proto Endera úmyslně vystavují stresovým situacím, dělají z něj terč šikany, a sledují, jak se s tím vyrovná.
Ender je jedním ze třech dětí, což je v novém světě poměrně rarita, kvůli regulaci počtu obyvatel. Díky tomu, že jsou jeho bratr a sestra geniální, ovšem nevyhovující pro armádu, je jejich rodičům povoleno třetí dítě. Ender je neustále vystaven týrání svého sadistického staršího bratra, takže pro něj odvod představuje částečné osvobození.

Vojenská škola je vlastně vesmírnou základnou, někde daleko, mimo planetu zemi. Děti jsou nabírány v šesti letech a nikdo se nedostane ven do svých dvanácti. Pokud má štěstí. Chlapci jsou rozděleni do malých armád a soupeří spolu v bitvách, což je má motivovat k rozvíjení strategických schopností. 
Pro chlapce není nic důležitějšího než hra. Hra určuje vaše naděje do budoucna. Vaše společenské postavení. A taky je to jediná forma zábavy, ačkoliv je brána zcela vážně.
Ender se rychle stane nejlepším. Relativně brzy ho povýší na velitele armády a on nikdy neprohraje žádnou hru. 
Ale díky své genialitě si udělá řadu nepřátel. Napřed se snaží situaci urovnat obratnou manipulací, ale záměrem jeho učitelů je, aby zůstal zcela izolován, musí se spolehnout jen sám na sebe. Chtějí z něj stroj.
Pro Endera by nebylo těžké, vydobýt si místo ve společnosti násilím. Ale on nechce lidem ubližovat. Jenže musí.
Nakonec je v jedenácti letech převelen do akademie pro stratégy, kde dostane nový simulátor, novou hru a připravuje se na roli velitele flotil. Jen další virtuální hra. 

Mezitím na Zemi vzrůstá hrozba světové války. Varšavská dohoda porušuje zásady Společnosti národů a mobilizuje. Historikové a Hetalistická srdce tu možná zbystří - kniha byla psána před pádem Železné opony. 

Enderův bratr Petr záměry Ruska odhalí a spolu se sestrou se začnou politicky angažovat. Protože proč kurva ne. Už je jim deset a dvanáct. 
Petr je sadista toužící po moci. Od malička vyhrožuje svým sourozencům bolestivou smrtí a zabíjí zvířete. Přirovnává se k Alexandru Velikému a chce vládnout světu. A teď se mu to může podařit. Není to psychopat, kterého si oblíbíte.
Jde z něj strach.

Celá situace vyvrcholí paradoxem. Právě ten krutý z bratrů se stane tvůrcem míru, zatím, co Elder, který ze všeho nejvíc nechtěl být jako Petr, vezme obrovské množství životů.
"In the moment when I truly understand my enemy,
understand him well enough to defeat him,
then in that very moment I also love him.
I think it's impossible to really understand somebody, what they want, what they believe,
and not love them the way they love themselves.
And then, in that very moment when I love them....I destroy them."


Kniha je psychologický nářez, přirovnatelný ke všemu a k ničemu, a je pravděpodobné, že vám způsobí brutální poknižní kocovinu.
Byla by dobrá i bez toho, aby tam běhala celá škola inteligentních nezletilých samců. Ale takhle je lepší.
Nedoporučuji situaci na lodi během čtení přirovnávat ke Starfighteru. Mohli byste kvičet tak, že by se probudilo pár mrtvých.
Vyhlašuji rok ve znamení shotů a politiky. Pokud se obáváte, že v knize od proslulého homofoba budou cockblokovat ženské, nemáte pravdu. Dívky ve škole jsou. Je jich málo a nezavazejí. Přece jen, všechny děti jsou tam geniální. Naprosto nepřikládají význam pohlaví.
"Když jsem přišel, ona- Byla nahá?"
"Ano, kapitán to nerad vidí." "Hloupost. Vypadá stejně jako chlapci."
Pravděpodobně je celá kniha pouze o kariérním postupu, a o vztahu "kapitán a velmi dobrý voják", protože autor je zatrpklý homofob, ale tohle bych byla schopna vnímat jen, kdybych myslela druhou půlkou mozku. Což nedělám, protože na emocionálně ovlivněné straně je větší sranda. Freudova psychoanalýza se po několika letech na internetu stane prakticky nepodmíněným reflexem.

Pokud by šlo o současnou knihu, nějakého nevyhraněného autora, okamžitě ho podezřívám z fanservisu.
Obvykle považuji tvrzení "Narodila jsem se ve špatný době", za prázdnou frázi, která dokazuje, že její autorka postrádá informace o úrovni hygieny ve středověku.
Ale pokud v roce 85 může někdo napsat knihu, kde se chlapci objímají, líbají, spí spolu nazí v posteli, a nikomu to nepřijde gaaaaaaay, asi potřebuju stroj času.
Jedna z klíčových scén knihy se týká koupelnového boje Endera a druhého studenta. Jednoduše si ho banda kluků vyhmátne, když se sprchuje.
"Ah, to je velmi férové. Já jsem nahý a namydlený a ty jsi oblečený, o dvacet centimetrů větší a máš tu šest kamarádů. Tvůj otec by byl hrdý."
Protivník na to zareaguje zcela logicky: Svlékne se. "A teď jsem taky nahý na mokrý!" (NO HOMO)

Je to jedna z důležitých chvil knihy, takže se nedokážu představit, jak by ji z filmu vystřihli. Víte, co to znamená.
Asa Butterfield. Nahý a namydlený. Válející se po zemi v koupelně s jiným nahým dospívajícím chlapcem. Nemusím být Sybila, abych tušila, že mokré nebudou jen kachličky umývárny, ale i podlaha kina.

Film má vyjít v prosinci* a venku není ani trailer.Pouze několik fotek, herecké obsazení a fakt, že na scénáři se podílel sám Orson Scott Card (znamená to, že osekal teplý scény?) a režíruje Gavin Hood (X-Men Origins: Wolverine), takže očekávání: We just don't know.
Tagy jsou teď prázdné. Ale garantuji vám, že pokud film bude aspoň z poloviny podobný knize, za chvíli jsou nekonečné.
 *Hobbit nebo Ender? Na co šetřit? Pane bože. Endera neuvidí tolik lidí, kolik by mělo! A budou crossovery. Dude no!
VŠICHNI BĚŽTE POVINNĚ NA ENDER'S GAME! 

3 komentáře:

  1. Nagat, cetla jsi i dalsi dily? A tu druhou, (ze zacatku) paralelni serii, Enderuv stin?

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznám se, že ne. Otevřela jsem Mluvčího za mrtvé, ale, bohužel, měla jsem ilegální epub a byl nečitelný, takže jsem ho nikdy nedokončila. Navíc, když jsme o tom mluvila s lidmi, kteří to četli- Ugh. Ale možná jednou přesvědčím své nohy, že zajdu i do knihovny.

    OdpovědětVymazat
  3. Mne se Stinova serie libila vic jak Ender. Teda jako ve tretim dilu to zacalo bejt vzhledem k jejich veku uz velmi, veeeeelmi tezce uveritelne, hur jak driv, ale presto se mi to fakt libilo. Vsechny ty popisy valek, jak by to probihalo a tak, mi prisly velmi zajimave a tak nejak realisticke. Ale jako prirozene to ma svoje mouchy. :D A ne ze by jich bylo malo.

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.