2/13/2015

Napsala Nagat | Tagy : , ,
Někdo rozjel projekt, o kterém jsem přemýšlela já, totiž každodenní zprávy z internetu, které kromě nových meme, důležitých událostí a vtipech o Anonymous obsahují novinky ve fandomech. >> http://www.dailydot.com/ << Pochopitelně to mají udělané líp, než bych to kdy zvládla já, takže sbohem můj sne. Veškerý svůj intelekt tedy vložím do výroby stroje, který vás přenese do uměle vytvořené reality, kde budou aspekty fandomu fyzicky zhmotněny, a vy se díky tomu můžete rychle rozhodnout, jestli se do něj zapojíte, nebo ne. Bohužel jsem stále nevymyslela, jak poznáte, že jste v Homestuck fandomu a ne v bitvě u Leyte. Každopádně by to minimalizovalo odsuzování fandomů před tím, než je pořádně poznáte. Přesně to se mi totiž stalo u Rise of the Guardians.


Vzpomínáte, jak jsem kdysi předpověděla, že ten kluk z Loraxu má potenciál a všichni říkali "omg, další sezónní wtf" a "je to pohádka pro děti, ani vy nemůžete být takový hovada" a nakonec se z toho stal jeden z nejzapovězenějších fandomů Tumblru? Ano, mám na mysli Once-lera. Jsem na to docela hrdá.

Proč o tom mluvím; jednak bych se chtěla zeptat, jestli jste si všimli jak megalakticky se ten fandom rozrostl. Na první pohled to vypadá jako hromada laciného porna na pohádku s pochybně kvalitním zpracováním. Ale když se podíváte hlouběji, tak zjistíte, že jde o děsivě propracovanou síť postapokalyptických AU, 50 Shades of Thneed a vůbec je to jedna z nejvíc disturbing věcí, co se na Tumblru vyskytuje.
#I'm So Fucking DoneWith Onceler Fandom.
Za druhé, šla jsem v létě do kina a byl tam poster na nějaký film od Dreamworks. 

...sakra.
The Rise of Guardians

 Ne. Takhle se pohádky nedělají. Američani, copak vy nechápete, že nemůžete udělat hlavního hrdinu POHÁDKY bělovlasýho?
Podívejme se na to pomocí rovnice sexuální přitažlivosti. (pořadové číslo atraktivnosti věkové kategorie vynásobeno BMI a to celé děleno odstínem vlasů)
Tedy v případě tohohle guye: 1*18,0 /#FFFFFF= kurva sexy. 
Prostě nemůžete udělat pohádku s teenage verzí Pruska necelý půl rok po tom, co se stalo Once-lerovi.
Mé obavy se naplnily při zveřejnění druhého traileru (v prvním totiž Jack ukázanej nebyl).

Abych zhruba nastínila situaci: "CRAPPY FUCKING SHIT I HAVE DASHBOARD FULL OF GIFS OF THIS UNDERAGE MOTHERFUCKER AND A MOVIE ISN'T OUT YET!"
Asi tak nějak to vypadalo přibližně na začátku října. Nebo to možná bylo teprve září. Nakonec to dopadlo tak, že ještě předtím, než film přišel do kin, měl Jack Frost vlastní fandom, askblogy a RotG na Fanfiction.netu dosáhlo 500 povídek. A k tomu všemu Onceler fandom vyhlásil válku Jack Frost fandomu.
(Protože neměli, co dělat. A taky si JF fandom uvědomoval, že není úplně v pořádku shipovat Mrazíka s Velikonočním zajícem ještě před tím, než vůbec film vyjde a tak se snažili zmírnit všeobecné fapovací nadšení větami typu "Děvčata, uklidněme se, nebo skončíme jako Onceler fandom." a "Nenecháme Tumblr, aby Jackovi ublížil tak, jako se to stalo Once-lerovi. Je to jen chlapec!" -Koho by nenasralo, kdyby byl jeho milovaný a skvělý fandom dáván za špatný příklad, že.) Tak Once-ler fandom začal na truc shipovat OnceFrost, Frostler, Whatever (mimochodem stejná vojenská taktika byla použita při jiném historicky významném konfliktu, a to u Homestucko-Hetalistické války), díky čemuž byl jednu chvíli Tumblr PLNÝ Jacka Frosta a Oncelera. Pak ale došlo k Velké BBC series krizi, kde došlo k několika tragédiím najednou, a byl chvíli klid jak od Once-lera, tak od Jacka Frosta.

 A pak konečně přišel film! Yo! Přiznám se, že jsem ho předem zavrhla, stejně jako fandom. Pokud je po něčem taková poptávka, většinou to skončí velkým zklamáním. Navíc, zápletka potetovaný Santa, Velikonoční zajíc, Zoubková víla, Sandman a Mrazík zachraňují svět, zní jako něco, na co jsou málo i ty čtyři otřesy mozku, co jsem v dětství měla.
Možná právě proto jsem byla příjemně překvapená.

Hlavní hrdina je Jack Frost, což je vlastně Mrazík, v téhle verzi underage, ale nic, na co by se nedalo legálně šáhnout. Minimálně ne v našich zeměpisných šířkách. Většinu filmu se projevuje jako nedospělé, ale extrémně sympatické pako. Většinu volného času tráví flákáním, házením sněhových koulí po nic netušících lidech a zmrazováním random objektů. Takže, až vám ve třídě potáhne z oken kosa jak sviňa, protože škola nemá na zateplení ničeho jinýho než ředitelny a sborovny, tak neříkejte "Kterej kokot!", ale "Ahoj, Jacku." To samé platí pro náhodné uklouznutí na chodníku, zamrznutí oken u auta, přimrznutí zadku k lavičce na zastávce, nebo jazyku k zábradlí ("Afoy Žeku"), k náhodné omrzlině na nose, nebo pokojovým rostlinám v blízkosti okna, které chcíply.
Jak už jsem řekla, je to on, kvůli komu je na internetu takový rozruch. Není to nic nepochopitelného, je rozkošný.

 
by  Mar-ka

Kromě Jacka jsou tu ještě ostatní, a co se týče dopadu filmu, více méně nepodstatní, Guardians. Santa (v minulosti zjevně ruský mafián), Zoubková víla (dělá makeup tutorialy na YT),  australský Wolverin s bumerangem (Zajda) a Sandman (...wat?). Co se záporáka týče, toho obstaral Pitch Black (Jude Law, tentokráte bez RDJho) a k němu se taky dostanu později.
Všeobecně je The Rise of Guardians dost příjemná  pohádka a ačkoliv několikrát protočíte oči nad předvídatelným vývojem děje a hardcore plot twisty, zachrání se to scénami, které mají až podezřele velký potenciál na film pro děti. Pointa: Jde totiž o filmovou adaptaci série knih a ilustrovaných novel The Guardians of Childhood (web tady), kterou má na svědomí William Joyce (režíroval Toy Story, A Bug's Life, Robots a blablabla) a podle toho, co jsem slyšela, si to musím přečíst.
Kromě toho je Jack Frost jednoduše fenomenální kus přerostlého shoty a Feels mi odpálily vaječníky tak, že se k tomu na zasedání NATO přiznala jak Al-Kaida, tak Severní Korea.
Atmosféru filmu bych si dovolila shrnout citací "Až si budete chtít dívat na Avengers, pusťte svým fakanům RotG. Zbavíte se jich a při následném poslouchání jejich stupidního žvatlání o filmu, nepoznáte, že se dívali na něco jiného než vy."
Yes. A teď se dostaneme k tomu záporákovi a vnitřním záležitostem fandomu.

Každý fandom má Jádro a pak to, co vidíte, když jdete o kolo. (Tedy to více méně špatné.)
Obal tvoří ty děvčata, co spamují Tumblr onefrostem, Prusko-Jackem a dirty confessions a tvoří fanfikce, které vás traumatizují tak, že za pár let až za vámi přijdou spratcí:  "Teto Nagat! Teto Nagat! Pověz nám pohádku o Mrazíkovi!" budete muset říct něco jako: "Sorry děcka, ještě jsem nevstřebala, jak měl hatesex s Velikonočním zajícem." Tyhle holky zachvíli prohlásí Jacka Frosta za svého boha a založí si sektu Zmrzlí lidé.

Ale jádro fandomu je ze skupiny utvořené okolo knih The Guardians of Childhood. Dělají komixy, povídky a jiné věci na úrovni a nejsou zaměřeni jen na Jacka. Vlastně, Jack v těch knížkách není. Ok, je, ale ne moc.
Hlavní hrdinové jsou právě ti Guardians, kteří si ve filmu moc neštěkli a miláčkem všech je tu Pitch Black, the Nightmare King, kvůli své smutné backside story. 
Pitchi, zklamal jsi mě. Na jednu stranu je dobře, že to není oldschool stereotypní záporák, co prostě chce ovládnout svět a k ničemu jinému ani není, ale opuštěný, osamělý, nepochopený a dožadující se pozornosti už je Loki. Vlastně by se mohla udělat encyklopedie záporáků typu Lokiidní. Na pokračování. Pitch tam bude. Na jeho Lokiho se dělají snad všechny typy vtipů a dokonce jsem viděla i pár lidí, co si z toho udělali OTP. Eh.
Poznatek: Ilustrované knížky jsou zřejmě jen od toho, aby se Pitch mohl oblékat jako Lady Gaga.


Nemyslím si, že tenhle fandom skončí jako Once-ler. Minimálně vnitřní část fandomu ne. Problém těch děvčat byl v tom, že jsou izolované a mají jen Oncelera. Z toho by jednoho dne zmagořil každej. Naproti tomu má RotG víc postav, ačkoliv jejich použitelnost je dost mizivá, a pokud máte ve své hlavě trochu příčetnosti, na základě filmu je shipovat nebudete. Na druhou stranu pochybuji o tom, že se někdy podaří dostihnout Oncieho ve velikosti, slávě a vlivu na internetové politické dění. Obzvlášť u knížek jde spíš o komorní záležitost, která má potenciál vydržet dlouho, ale dost porno na ni nikdy nebude.

+ V McDonaldu by se měla objevit série RotG hraček. Už tam jsou.
+ Tenhle fandom je jako výkřik ze záhrobí. Zapomeňte na Ao3 a Tumblr. Nažhavte Deviantart a FF.net.
+ Film je na ulož.to
Random bonus z úplně jinýho fandomu: Pro trpělivé čtenáře, kteří se dostali až sem. Nechte si TOHLE přečíst v češtině.

2 komentáře:

  1. Moje nejoblíbenější recenze, chcípám z toho smíchy ještě teď :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moje nejoblíbenější recenze, chcípám z toho smíchy ještě teď :D

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.