2/13/2015

Napsala Nagat | Tagy : ,
Aneb musím o tom napsat, dokud mám feels. A omlouvám se za všechny případné errory, mám už 3 dny v kuse migrénu a návštěvy ukřičených příbuzných s jejich fakany tomu moc nepomáhají. Říkáme tomu Kraj, ale všichni víme, že je to parafráze Moravy.

Konečně vyšel Hobit, díky čemuž jsou lidé mé výškové kategorie cool a in, takže můžu sbalit chlapa. Čekala jsem na to celou věčnost. Když letěl Pán Prstenů, byla jsem ještě škvrně, takže mě to nějak minulo- Když jsme u toho, minula mě i nejsilnější éra LotR fandomu. Myslím, že tenhle článek bude křížencem recenze na Hobita a konstatováním, že polovina z vás je už stará, ta druhá moc mladá a všichni jsme vlastně autisti.

Premiéra Hobita je z kulturního hlediska úžasná událost, protože na ni čekali, jako Sherlock fandom na sezonu 3, všechny druhy nerdů na světě. Larpaři, fantazáci, otaku, geeci, gleeci, gamers, bbc-sezons fans, asdfghjkl – prostě celý internetový národ s cynickým přístupem k civilistům nyní se to diagnostikuje jako Aspergerův syndrom. Všichni jsme totiž nějakým způsobem duševně svázáni Pánem Prstenů, jako by to byla základní kniha naší kultury. Což je z větší části pravda, protože kromě jiného, to obsahuje věčnou definici připojení k internetu.

"And we forgot the taste of bread... the sound of trees... the softness of the wind. We even forgot our own name. My Precious." 
***

Jak se dalo očekávat, první názory na Hobita se rozcházejí, což je způsobeno tím, že na světě jsou tři druhy lidí. Ti, co četli knihu, ti, co nečetli knihu, a ti, co ji četli a pamatují si ji.
Pokud jste se s knihou dostali do kontaktu před delší dobou, pravděpodobně si ji pamatujete jako epickou dobrodružnou cestu patnácti hrdinů, v čele s malým, ale laskavým hobitem, který nakonec zachrání situaci, z čehož vychází morální ponaučení: Nevadí, když jste prťavý vidlák, pokud jste chytrý a máte dobré srdce.<dramatická hudba vrcholí> Fajn, pravděpodobně jde jen o mou interpretaci v závislosti na mé výšce. Funny fact: I když jste hobbit-size, levnější lístek do kina stejně nedostanete.
Každopádně pokud máte knihu před sebou, zjistíte, že je to trochu jinak. Nebudeme si nic nalhávat; Ta kniha je nudná. V originále má asi 330 stran a zdaleka nedosahuje kvalit LotR trilogie. 
Vážně bych chtěla potkat Tolkiena. Zajímalo by mě v jaké chvíli přesně profesora angličtiny napadne, že udělá 7 jazyků, včetně novýho písma, pár kronik a mega dlouhej rodokmen fiktivním postavám, které jsou ještě k tomu vedlejší.
"Ah, to je nuda, opravovat tyhle testy. Teda tenhle škrábe. A ještě hovadiny. Hm, myslím, že si Elrond vezme svou pratetu z Galatrieliny strany. Hahaha. To určitě jednou někoho pobaví. Hm, tady je ta blbost zase! Určitě opisovali. Nechám utopit Frodovy rodiče."

Pokud ještě někdo nezná zápletku (což nepovažují za reálné), tak jde o klasický pohádkový příběh. Drak Šmak obsadí trpasličí město s pokladem a za spousty let se ho čaroděj, hobit, dvanáct trpaslíků a supermodel Katnis Everdeenová, pokusí získat zpátky. Všechno ostatní je sedmdesát let starý spoiler.

Nehrozí tu apokalypsa, není tu hrdinské poslání, všichni jsou happy a výprava se s nebezpečím setkává jen příležitostně. Bilbo většinu času jen kňourá, stěžuje si na nedostatek večeří, postrádá své kapesníky a vyžaduje, aby ho někdo nesl. Jinak je poměrně happy, narozdíl od Froda, který je ke konci trilogie v takovém stavu, že by mu Daniel z lítosti věnoval poslední olej do petrolejky. Nedá se z toho udělat film srovnatelný s trilogií Pána Prstenů. Buď by se toho muselo hodně vystříhat a nebo hodně přidat.
Proto jsou ve filmu věci, které se kvůli dynamice příběhu a úspory času vystříhali z LotR filmů, a proto budou tři díly. Čímž jsem doufám odpověděla na volání davů, které křičí "tři díly pro peníze", "tohle v knize nebylo" a "Pán Prstenů byl lepší".

"Hurrrrr hurrrr durrrr."
-Benedict Cumberbatch, The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

Nechce se mi hodnotit hudbu, kameru a podobné věci, protože to dělají všichni a mně to nikdy nešlo. Všechny technicko-sountrackové aspekty byly fajn, ačkoliv 90% hudby jsou remixy tracků z LotR a díky filtrům vypadá malebná novozélandská krajina jako animace z Avataru. Ale vzhledem k tomu, že jde o prequel a záměrem pravděpodobně bylo, vytvořit film, který se může pustit před trilogií Pána prstenů a nebude působit rušivě, je vše v pořádku.
Možná bych se mohla zmínit o historce "Jde ornitolog a archivář na Hobita", ale asi si ten vtip nechám na jindy.


Na vzdory obavám je jednoduché, v Martinovi Freemanovi nevidět Watsona, ale Bilba. Což je možná způsobeno tím, že jsou si ti dva charakterově celkem podobní, ale v žádném případě nejde o story o tom, "Jak šel Watson dlouhou cestu, aby trucujícího Sherlocka přivedl k rozumu." A to je tu jako bonus fakt, že Bilbo a Šmak jsou v knize naprosto shipable a to i přes, řekněme, výškový rozdíl. TG: Kink-size.
Pokud film dokáže hned v prvních minutách filmu překonat Sherlockovské reference, je to dobrý snímek.
Spíš to vypadalo, že je to příběh o útěku z internetu a celý je tvořen z reakčních gifů. Now you are thinking with gifs.

Vypadá to, že se mi podařilo zprasit z morálního hlediska poměrně slušný článek. Tak přidám několik (v)tipů.
Matrin Freeman jako Bilbo je naprosto adorable. A to ačkoliv je víc hero, než v knížce, ani jednou si nestěžuje, že je málo večeří (hobiti zjevně nemají vysoké školy) a nevyžaduje, aby ho někdo nesl (což považuji za nedostatek, chci ho vidět na zádech Thorina). 
Co se týče dalších postav, máme tu již zmíněného Šmaka ("Gosh, Bilbo is so cute. I would totally dragonrape him." "-oh no, please, you can't mean it literally."), Magneta (Dá se to zvládnout i bez narážek na vtip se špičatým kloboukem, ale s nimi je to lepší. "A jak mu stojí." "Dat's point."), Thorina (většina scén, kde dělá so-majestic-pózy -nejvíc ta, kde odchází ve stylu Kobry 11 z hořícího stromu- jsou stupidní na tolika úrovních, že ukončí váš operační systém. Ale jeho láska ke kusu větvě bude věčná.), pak spousta trpaslíků, které si pořád nepamatuju a nakonec Kili.

Kili je Onceler tohoto anime. Trpasličí Legolas. 
Vlastně celý film se zkládá z pocitů: slušný záběr- slušný záběr- slušný záběr- slušný záběr- OMG KILI- slušný záběr- slušný záběr I ti, co tvrdí, že je Hobit "jako malý kousek másla namazaný na příliš velký krajíc chleba", musí uznat, že Kili je na něm plátek opečené slaniny.

imageJsem zvědavá, co se z toho přes vánoční prázdniny vyseká, protože Tumblr vypadá zatím dost klidně, ale není možné, aby čtyři dny po premiéře pořád nic nebylo.
Je pravděpodobné, že se teď shiperkám objevili všeobecně LotR feels a teď koukají, jak ten fandom vlastně vypadal, protože se jim z větší části vyhnul. 
Vysvětlím: Podle ankety je většina přítomných na mém blogu můj ročník a níž, což nějak tak platí i pro zbytek světa. Návrat krále měl premieéu 2003, to je prakticky 10 let, takže kolik vám, sígrům, bylo? 10 maximálně? 
Jeden se jednoduše nezapojí do fandomu plnýho potencionálně teplých shipů, když měl sotva sexuální výchovu ve škole (kde mu mimochodem řekli, že homosexualita, je sexuální úchylka, stejně jako pedofilie, nebo nekrofilie. Díky, vesnické školství, udělalo jsi dobrou práci.)

A tak se to teď snaží zpětně dohnat a zjišťují, že- ten fandom nebyl nic moc. Homestuckovský syndrom = retrospektivně všechno vypadá mnohem líp.
Pochopitelně to byly staré téměř temné časy, kdy internet sotva uměl chodit, shipům se říkalo pairingy (termín to historický) a evoluce je nezastavitelná, ale i tak- ty staré povídky OPRAVDU fyzicky bolí. Buď nejsou, nebo jejich úroveň zraňuje čtenáře. Na druhou stranu nemůžu se dočkat, co se bude číst za 10 let.
Na konec místo tečky: Film = I can't. Fandom = C'MM ET MEAH, BRO
Otázka za 100 bodů: Jakou barvu má Šmak?
‎"Smaug, why you no bright red?!" "He was green." "What? It was totally blue." "I swear god it was black..." "I think he is greenish red."
He's probably painted by Cumberbatch infinity gayness. It's rainbow color.

image

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.