2/13/2015

Napsala Nagat | Tagy :
Umineko se může chlubit mnoha citově zabarvenými adjektivy, které mu dali fanoušci. "Milované Umineko"
Jak už název napovídá, tuhle hororovou detektivku spáchali stejní lidé,kteří mají na svědomí Higurashi no naku koro ni. Předlohou byla opět počítačová hra a je tu velké množství všech typu –dere postav.
http://25.media.tumblr.com/tumblr_lz5i41EDmS1qjamsjo1_r1_500.gif
Umineko no naku koro ni
Zápletku už pravděpodobně znáte. Je to dost profláklé. Na ostrov, kompletně izolovaný od světa, přijde 18 lidí s cílem získat dědictví po otci. A všichni zemřou.
Zabije je čarodějnice Beatrice. Ale pak se jedna z mrtvol, Battler, z ničeho nic rozhodne, že čarodějnice neexistují.
To Beatrici pochopitelně pěkně dopálí, protože prohlašovat její ego za nereálné, je vrchol arogance. Taky má asi masochistické sklony a obsesi na právníky. A tak dá Battlerovi nabídku. Pokud dokáže racionálně vysvětlit, co se na ostrově stalo, vrátí všem život. A proto několikrát zrestartuje děj.
 ***

Nhttp://29.media.tumblr.com/tumblr_lza5kqCdBg1r9j956o1_400.gifa rozdíl od Higurashi je tu tedy ihned od začátku objasněna záhada návratu na začátek. Nedochází tu k žádnému historickému znemožnění s mimozemšťany, matrixem, nebo vševědoucím psem. Také prostředí vypadá populárněji. Tajemný, neprobádaný ostrov, obrovský starý dům a pak ty honosné šaty postav... kýčovitý vzorec pro zaručený úspěch u diváka. Animace je plynulá a kresba klasická. Ani velikost poprsí dam příliš nezavazí. Také hudba a opening nezklamali.
A to, co musím dát do každé recenze... Objev. Protože pokud v anime není postava, která by stála za zneužití, je to nudné anime. A Nagat stačí 5 vteřin, aby tu postavu našla.
Takže 1, 2, 3, 4, 5... Shota!ooooh, bože, nedovedete si ani představit, co všechno by se s ním dalo dělat
Bohužel všechny tyto víceméně plusové body jsou vyvažovány výraznými kazy.
Postupem času se začne objevovat spousta zbytečných postav a ty původní se chovají nelogicky. Pokud dojde na "děsivý mód", většinou to dopadne spíš směšně. A yandere smích nasazuje nejčastěji devítiletá holčina, což je všechno, jen ne originální. Navíc tu malou kozu dabuje asi vykastrovaný kocour, nebo tak něco. Není děsivá a leze divákovi na nervy. Nagat bere dětskou hlavu a naráží ji na kůl! Ať žije revoluce! Její matka musí mít trpělivost danou od Boha, protože já mít takové dítě, tak už dávno podepsalo smlouvu s Kyubiim. Odporný spratek. A špatně hoří.

http://29.media.tumblr.com/tumblr_lyyxn09CB81r2vcn2o1_500.gifDále je tu  pověstná japonská afektovanost postav. Reakce na každou mrtvolu je ->chytnu se za hlavu a zařvu "áááááá". A nejlepší byl chlapec, který při pohledu na svou mrtvou matku, hodil placáka do jejího poprsí. Scénárista by měl napsat knihu "jak zabít vypjatou situaci snadno a rychle".
Beatrice používá překombinované techniky a zamotává děj více než kapsa sluchátka. Ale co je komplikované, nemusí být nutně dobré.

Také fakt, že vraždí jen čarodějnice, atmosféru znehodnocuje. V Higurashi vraždili z různých pohnutek dospívající slečny, a to předtím, než to bylo mainstream. Díky tomu anime dostalo skutečně děsivý nádech a při některých scénách šel divákovi opravdu mráz po zádech, protože nevěděl, co čekat. Když je matka za vámi, je to horší, než když tam není. Může být toti kdekoliv. Umineko tohle kouzlo nemá. Nejde o záhadu, ale o několik masakrů za sebou.

http://26.media.tumblr.com/tumblr_lyyw9mlRkB1r2vcn2o1_r1_500.gifA teď nadchází chvíle pro otázky. Jsou mé standarty příliš vysoké?
Topím se v jistém fandomu tak moc, že odmítám vše ostatní?
Nebo jsou anime čím dál větší nekvalitní kraviny?
Abych udělala základní žurnalistickou chybu, odpovím si.
Nikoliv. Jen už jsem viděla tolik anime, že mám potřebu porovnávat Umineko s anime vyšší úrovně.
Pokud jste začínající otaku a snažíte se nahonit co nevíce zářezů na harddisku, podívejte se. Pusťte si Higurahi. Pusťte si Umineko. Budete nadšeni, protože je to nenáročné a přitom slavné a dynamické.
Ale jestliže už jen hledáte něco neobvyklého a neokoukaného, neztrácejte s tímhle čas.

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.