2/13/2015

Napsala Nagat | Tagy :
Poslední dobou se nějak začínají množit příběhy, zakládající se na zápletce tvořené hlavně hesly "Hra" a "zabij všechny své přátele!". Po éře "personifikuj vše, co uvidíš!", je to změna. Nejsem si jistá, jestli příjemná.
Předpokládejme, že je rok 2023.
Předpokládejme, že existují monstra, která jsou schopna vyvinout nadlidskou sílu pomocí své vlastní krve. Jedno z těchto monster nemá na práci nic lepšího, než vyvraždit třídu plnou puberťáků. Předpokládejme, že jedno z nich nechá jen tak z rozmaru naživu. Předpokládejme, že to dítě bude obviněno z rozsekání svých spolužáků. Pochopitelně nikomu nebude divné, že se jedná o čtrnáctiletého kluka a tak ho odsoudí k smrti.
A předpokládejme, že pro tyto případy je tu fantasmagorické vězení plné psychopatů, násilníků, kreatur a downloaderů. A právě tam skončí naše nevinné dítě.
Ach ano. A prosím, předpokládejme, že se nejedná o Enzai.
Deadman Wonderland
***
***
Deadman Wonderland je název pro soukromé vězení, které slouží také jako zábavný park. Poněkud podivná kombinace se hned v zápětí objasní; vězni baví návštěvníky parku různými představeními, při kterých se mordují jako zvířátka v Happy Tree Town, a tím zpětně financují vězení. Fakt, že při tom mají takřka 99% úmrtnost nikoho nezajímá. Konec konců, jsou to všichni odsouzenci a divákům se ta dekadentní podívaná líbí. 
Do tohoto slabšího vývaru Dark Circus byl zavlečen náš nezletilý Ganta Igarashi. Momentálně by se měl starat o přežití, ale protože je Japonec, určí si mnohem více nemožných cílů. 1. Pomstít se tomu chlapovi, který mu zabil kamarády.
2. Dokázat svou nevinu. 3. Sbalit to nahaté divné děvče.
2648353132. Přežít.

Jeho žebříček priorit je tedy naprosto v pořádku. Ganta je typický nezletilý chlapec ve vězení plném zcela asexuálních maniaků. A bůh ví, kde by to skončilo, kdyby to dítě nemělo nějaké superschopnosti. Naštěstí je náš shota monstrum známe jako "Tsumi no Eda"(engl.Branch of Sin), což by se dalo poeticky přeložit jako Nositel hříchu. Ve skutečnosti se jedná o neuvěřitelné klišé; jde o osoby, které jsou schopny bojovat pomocí krve. Krevní destičky se jim zjevně na vzduchu srazí do dlouhých řetězců, pevných jako ocel a tvrdých jako diamant. Jejich vlastníci pak mohou naprosto jednoduše rozbíjet beton bez vyvinutí větší energie. Pochopitelně mají také neuvěřitelně rychlou obnovu krve a v těle jí mají, pro případy boje, alespoň 50 litrů.
http://i1028.photobucket.com/albums/y342/xMegumixShimizu/Gifs/Deadman%20Wonderland%20Icons/Deadman%20Wonderland%20Gif/deadman.gifNedá se říct, že by to bylo dobré anime... ale není ani špatné. Což je kámen úrazu. Kdyby bylo špatnější než nejšpatnější, a zhmotněná špatnost by se před ním styděla, získal by tenhle příběh mistrovský nádech ironie, což by ho mohlo vynést k výšinám. Ale bohužel... Na Deadman Wonderland není nic ironického. Navíc jde o vykrádačku Battle Royale. Ale pochopitelně, díky vysokému počtu mrtvých za jeden díl, je tenhle příběh velice oblíbený. Obzvlášť u mladší věkové kategorie.
http://img.photobucket.com/albums/v635/teiris629/ShiroIntro.gifI přes to, že kresba je pouze ucházející., animace není špatná. Navíc se všechno děje velmi rychle, takže divák musí dávat pozor a rychle zapomene na to, jak je hlavní postava vlastně ošklivá. Je tu hodně krve, mrtvol, akce a soubojů a  kritici se dokonce nebáli použít slova typu "nářez".
Nejsem si tím moc jistá. Nářez je vzít nezletilá a zcela na život nepřipravená děvčátka, nechat je dobrovolně uzavřít smlouvu, a poslat je na jistou smrt do fantaskního světa. Nářez je zničit Zemi asteroidy a následně svěřit osud světa do rukou nevyspělých třináctiletých dětí, kterým nakonec po dlouhém teroru musí dojít, že na to nemají. Nářez je nechat ztroskotat skupinu školáků na pustém ostrově...
Možná to zní podobně, ale Ganta, ač čtrnáctiletý, nemá nic dětské nevinnosti ostatních subjektů. Navíc má schopnost bránit se. Což ho značně znehodnocuje. nuda
Lekce japonštiny: důležitá fráze pro toto anime.
Kanojo ga Tsundere kara Yandere ni Kurasu Chenji shimashita

Moje přítelkyně přešla z kategorie tsundere do kategorie yandere
http://img.photobucket.com/albums/v635/teiris629/GantaEpisode01.gifOstatní postavy jsou postavené na velice jednoduchém principu yandere, tsundere, toměnebere, a na všech jejich ekvivalentech. Nezahlédla jsem tam nikoho zajímavého a některé charaktery jsou asi tak stupidní, jako má postava ve vánoční hře na základce. Její jedinou úlohou bylo Být Zlá.
Ale ať nedojde k mýlce, Deadman Wonderland není vyloženě odpad. Jen není nic extra. Je proti nim jako sedmý, nebo šestý díl Harryho Pottera, vedle Pána Prstenů.
Manga stále vychází a prý je mnohem lepší než anime... Bože, lidi, vy jste všichni zatracení hipsteři, víte to? I když, po té, co jsem viděla ukázku mangy, vám dávám za pravdu.
Tohle anime je o utrpení a sledovat ho... Bylo velkou formou masochismu i pro mě. Má líná podstata totiž odmítla složitě vyhledávat a stahovat díl po dílu, když našla na rutube všechny díly, a to v češtině. Bohužel se ukázalo, že megauplodad, budiž mu křemíkové nebe otevřeno, vynikal načítáním rychlejším než 28B za hodinu, což se o ostatních serverů říct nedá.

Hodnocení: (3 z 5)
Název: Deadman Wonderland
Žánr: shonen, akční, horor
Délka: 12 dílů, 27 minut
Shrnuto podtrženo: Jednoduchá slátanina, kteráé vás ale skvěle zabíjí nudu.


0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.