2/13/2015

      Léto končí, vedro neustává, všichni se pořád starají o anime, plavání, zabíjení titánů, lízání zápěstí a omegaverse.
Marco je mrtvý, Nathaniel taky, psychický stav Sherlock fandomu se zhoršuje a v koupelně levituje kočka. Welcome to Night Vale.

      Svět udělá cokoliv proto, abych měla problémy se zařazením článku. Buď vymyslí, že webkomixy, nepatří do komixů, protože ty se dají líně jebnout do knihovny, nebo rovnou přijde s rozhlasovou hrou.

Trochu pozdě, ale lepší než nikdy. Nevěřili byste, jak špatně se píše článek o něčem, co jen slyšíte. Což taky vysvětluje malou obsahovou hodnotu fanouškovské wiki. Writing is hard.

 "*whispers into the night* someone needs to write a fic where Cecil gets all sexually flustered
by Carlos' badboy behavior like eating toast, believing in mountains,and using pens"
"
oKAY WHAT THE SHIT IS NIGHT VALE"
***

      Welcome to Night Vale je série audio nahrávek rádiového vysílání pouštního městečka Night Vale. Každý díl má dvacet minut a jde o show Cecila Baldwina, ve které uvede nejnovější události v městě, pár drbů, vedecké poznatky, počasí a podobné informace, které by byly zcela nezajímavé, kdyby Night Vale nebylo město, jehož patrony jsou zvejně H. P. Lovecraft a temná stránka Neila Gaimana na kokainu. 

      Night Vale je izolované město v poušti, ve kterém se dějí Věci. Věci, které se dají definovat jen jako Věci a z blíže nespecifikovaných důvodů, které nekonečný vesmír a zapomenutí bohové měli při jejich tvoření, nikoho neznepokojují.

      Jednoduše, okolí je zužováno tolika paranormálními jevy, že je podivuhodné, že se do něj ještě nešli podívat Winchesteři. Na druhou stranu, pokud vezmete v potaz stav města, už tam možná byli a raději se o tom nezmiňují.

      Obyvatelé města jsou k se svou situací naprosto sžití a prakticky nic je neznepokojuje. Ostatně, pokud by měli jančit u každé události, při které zemře méně než 10 lidí, nedělali by nic jiného. Takhle je nerozhodí ani výskyt různých nadpřirozených bytostí, ani náhlé úmrtí a vraždy, ani epidemie rozsahu průměrné hry Pandemie 2, ani že Sheriff's Secret Police monitoruje všechno od počasí po myšlenky a dokonce ani fakt, že celé město podléhá absolutní diktatuře City Councilu, který je zjevně bratránek Velkého Bratra. Všichni jsou s režimem smířeni, až na Steva Carlsberga, ale ten je zmatený idiot a navíc jeho jméno je variace hory, takže neexistuje.

      Apokalyptická situace v městečku je prostřednictvím Cecila, který je jedinou přímo mluvící postavou, popisována se stejným ironickým nezájmem, jako Nagat popisuje hrůzné sexuální metody, které jsou lidé na internetu schopni vymyslet a tiše akceptovat. Jednoho dne vás prostě přestane překvapovat, že městský přístav vlastně nikdy neexistoval a šlo o komplexní skupinovou halucinaci, nebo že knihy přestaly fungovat, nebo že na kink meme někdo podal request na sexuální praktiku zahrnující strkání prstů do močové trubice. 

      Poslouchání rádia Night Vale má několik vedlejších efektů, tím pozitivním je, že si vaši sousedi budou myslet, že opravdu posloucháte zahraniční rádio, což vyhodnocují jako strašně hardcore. Negativním jevem je například nutkavé vyhýbání se psímu parku, nebo podezřívavost k relativním časovým jevům, jako je například ta chvíle, kdy je na hodinách v kuchyni 12:15, vy dopijete kafe a je 12:15, vyjdete ven, vytáhnete mobil a je 12:15, přijdete se kostelu a je pořád 12:15, načež se zděsíte a máte chuť se procházejícího shoty zeptat, jestli náhodou není v jeho časové bublině něco jiného, než 12:15. 

      Pokud stále nevíte, jestli si to pouštět kvůli Lovecftovské horror story, tak to můžete udělat pro Cecila a fandom.
Cecil má příjemný, hluboký a směšně relaxační hlas, což je dost přívlastků na to, aby někdo napsal povídku s tagem 'literal voicefucking'. Konec konců to není nejdivnější věc, kterou v souvislosti s Night Vale najdete.
Bohužel pro nerodilé mluvčí, dlouhodobé poslouchání zvuku Cecilova hlasu vás velice brzy přivede do stavu meditace, kdy přestanete vnímat, co vlastně říká. Následkem tohoto transu si můžete následujících 5 dílů pouštět znovu, protože nemáte tušení, o čem byly a ani si nepamatujete, že jste je pouštěli. 

      O Cecilovi se toho moc nedozvíte, protože do show nemíchá svůj osobní život. Minimálně do chvíle, kdy začne dělat vědu. Vědce. Carlose. 
Posluchači mé přednášky o queer čtení tu své nově nabyté znalosti, bohužel nevyužijí, protože Cecil je opravdu gay, ale nadruhou stranu celá GayPride Praha může jásat. Máme originální queer charaktery v sérii, jejíž zápletka není centrovaná na fakt, že hlavní postava není heterosexuální! Yooooooo!
      Zpátky ke Cecilovi, protože bych mohla sklouznout k monologu o tom, proč je skvělé, že je Carlos poc charakter a jeho vztah s Cecilem je zobrazen jako naprosto zdravý, ale většina lidí to vyhodnocuje jako notně otravné.  
Vzhledem k tomu, že Welcome to Night Vale je radiové vysílání, nejvíce popsaným charakterem je zářící mrak. O vzhledu Cecila padne jen pár zmínek, ze kterých můžeme odvodit, že má oči a nosí tuniku a furry pants. To dává fandomu docela dost prostoru a z nějakého důvodu je častým výsledkem blonďák s třema očima a spoustou chapadel, a pokud v tom necítíte OFF fandom, tak už nevím, co s vámi.
Trknout vás virtuálně nemohu.
Pokud si vyhledáte, jak vlastně vypadá Cecilův, případně Kevinův* voice actor, budete nepochybně překvapeni. Vzpomínáte, jak v John na konci umře zmiňoval Dave, že si člověk v hlasu často přiřazuje úplně jinak vypadající osobu? Tohle je perfektní příklad toho, že měl pravdu. 

* Kevin je moderátor rádia v Desert Bluffs, což je  konkurenční město Night Vale. Dá nejlépe definovat jako ToDruhé Night Vale. Je naprosto stejné, jen lepší a má v očích knoflíky. 

 nerdy blonde-haired middle-aged albino with thick glasses and tattoos
me: ahh yes cecil
gorgeous ebony-skinned young man with tentacles and three eyes
me: ahh yes cecil

      Pokud máte trauma z Homestuck fandomu, který nadšeně píše povídky na bytosti, které mají místo pohlavních orgánů polypy, Night Vale se obloukem vyhněte. Cecil, ač nevinně vypadající muž, jakkoli si ho podle hlasu představujete, má v kalhotách schovaného minimálně Cthulhu.

      Úroveň fandomu je naprostro fascinující, ale pokusím se zmírnit své zapálení samozvaného fandomologa. Fanarty Fanarty Možná je to tím, že se v letní sezoně internetové zaplnily povídkami na anime (U SnK to ještě jde, ale četli jste někdy Free!?), takže standarty rapidně klesly. Na druhou stranu, když povídkáři napíšou pro kink meme povídku s tagem "consensual skull-fucking" a v těch 2,000 slovech vytvoří něco, co se blíží spíš k opravdové literatuře, než pornu, měli by dostat nějaké ocenění.

 

,

      Nobelova cena neziskové literatury za nejdivnější pornografické povídky r. 2013 jde fandomu Welcome to Night Vale za díla zahrnující ritual breeding, literal voice fucking, 
Jak je všeobecně známo, negativním jevem kvalitních povídek s velice zvrácenou podstatou je, že se jim nemůžete bránit a následky nesete v plné míře. Vy jste si o tenhle fetiš neříkali. Ale teď ho máte. Jinak řečeno, až se vás civilistky zeptají "-a jací se ti libí chlapi?", odpovíte, aniž by vám to přišlo divné "No, nic extra- ani hubení, ani tlustí, ani vysocí, ani malí, s očima, možná třema, s chapadly, tak s třemi do sedmi, nemusí ani světélkovat ve tmě, to je předceňovaný, a když umí vařit."

      Night Vale nemůžete jen tak vysvětlit. Pro vysvětlení nějaké věci, je potřeba danou záležitost perfektně pochopit. Což odsuzuje Welcome to Night Vale ke stejnému osudu, jaký potkal například Homestuck. Jde prostě o radiové vysílání. A Cecil má hlas Boha (pokud teda nemluví o Carlosovi, protože ve vteřině znění tón hlasu na něco, co se dá definovat jen jako gay as fuck). A je tam Carlos. A jeho perfektní vlasy. A levitující kočka.

Všechny epizody si můžete poslechnout ZDE
Protože vím, jaký s tím mají lamy, jako například já, problémy: přepis

A nakonec fanmade trailer, protože všichni máme rádi fanmade trailery. Zahrajeme si hru, kolik filmů/seriálů poznáte. Já našla boty Marka Shepparda.



0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.