2/12/2015

               Pokud se pohybujete v mém blízkém okolí, mám pro vás dobrou zprávu: České překlady knih o Locke Lamorovi mi definitivně došly! Ano! Už budu mlčet! Jen čas od času možná upustím nějaký kurvadrát, ale berme to jako profesionální degeneraci. Přece jen trávím většinu času se čtyřiceti informatiky a pak je kurvadrát úplně všechno, kromě LED micro USBčka, protože to je Radkurvadrát.
 photo 112227ndashkopie_zps1a1c5548.jpg
oooHoooOHHHOooHOOOO Baaad Bromanceee
            
               Napřed jsem myslela, že druhý díl v českém překladu ani není, ale ukázalo se, že prostě jen špatně hledám. Je tak dobře ukrytý, jako první díl Zaklínače, před pár lety, nebo Enderova hra ještě minulý rok.
A když už ho někde najdete, ukáže se, že za výtisk chtějí čtyři stovky, takže vám nezbývá si někde poctivě ukrást epub, který neexistuje! Sehnat data verzi je větší problém, než přesvědčit Hanibala, aby začal vařit z kupovaných ingrediencí, ale Nagat padá i Lamora z rudých nebes. A protože všechno, co jsem se naučila o organizovaném zločinu, mám z dvou největších děl naší historie Z Pánů parchantů a Příběhu žraloka, rozhodla jsem se rozjet překupnickou kariéru- Mám pdf Rudých moří. Co za to?

               Locke je zpátky a lamí to ještě víc, než kdy víc dřív. Po té, co nějakým neuvěřitelným způsobem přežil první díl, který se dá popsat jen jako "série nešťastných událostí a nehod", se zachová jako opravdový muž. Lehne si na postel a začne kňourat a chlastat. Naštěstí všichni malí lidé upatlaní od sebelítosti, mají někoho vysokého, kdo na ně chrstne kýbl vody, aby se probrali.
               Jean má svého nepsaného manžela plné zuby, tak ho v rámci jeho zdraví nepřímo vyhodí z okna a donutí ho zapnout tu věc, kterou nosí na krku a něco ukrást. Což je jeden z nejlepších léků na depresi, o tom žádná, jenže Locke, okamžitě po startu své šedé kůry, nevyrukuje s ničím menším, než s plánem na vykradení nedobytného trezoru bosse největších kasin na kontinentu. Byl dobrý plán, ale-!


"Klid, tohle je tutovka!"
- Locke Lamora o svém plánu
- Nagat o svém studiu
- Napoleon před Waterloo

             Musíte uznat, že Lockeho teorie jsou bezchybné. Bohužel nepočítá s drobnostmi, které se mohou nepředvídatelně pokazit. Třeba s počasím, inflací, současnou politickou situací, selháním lidského faktoru, nebo faktem, že je Locke Lamora a pojebe se mu ÚPLNĚ všechno na co sáhne. (A Nájemágové taky nezapomněli v jakém stavu jim poslali domů sladkého Sokolníka.)
Možná to prostě nebere v potaz. Mezi obětavostí a sebedestruktivními sklony je zatracený rozdíl. A na Lamorovi se dá krásně demonstrovat. Realizace zabila romantického hrdinu.
              Navíc vztah Lockeho a Jeana je tak očividný, že i mimozemšťané, náhodně prolétající kolem Země, musí cítit silné homoromantické vlnym kdykoliv tu knihu někdo otevře. Dokonce i ostatní postavy si toho všimly a to je největší díra v Lockeho plánu. "A co když jeden z nás nebude spolupracovat?" "I k tomu mám přesné instrukce. Prostě praštím toho druhého." Pokud budete mít někdy za úkol popsat slovo "bromance", prostě přečtěte půl stránky z Pánů parchantů.
              Jean v průběhu knihy dostává na Lockeho větší a větší ponorku, což je docela pochopitelné, protože jsou ve splašcích ještě víc, než když tehdy Lockeho zavřeli do sudu s koňskou močí a hodili ho do kanálu. To je přesně ta chvíle, kde Jeana a Lockeho začnete shipovat víc než PPL a FedEx, protože Locke neLocke já bych mu umělé dýchání fakt nedala. Situace se vyhrotí ve chvíli, kdy oba zloděje vykopnou na moře mezi piráty a Jean si náhradou za Lockeho najde ženskou. Locke si pořídí kotě a tím obraz zhrzené milenky dovede k dokonalosti.

"I'm currently reading Red Seas Under Red Skies, the second book in Scott Lynch's Gentlemen Bastards series,
and last night I had a vivid dream about pirates and pegging.
"
-lobsterhug

              Rada do života. Nikdy v životě si neoblibujte ženskou postavu. Nikdy. *soundtrack z Faunova labyrintu tlumeně hraje v pozadí* Jistě, že umírají. Ale jsou dobré způsoby smrti, špatné způsoby a pak to, co udělají ženě, když si ji oblíbí Nagat. Pořád si myslím, že pro Leviho se taky chystá něco obzvlášť ohavného. Asi to bude nějak obsahovat jehly a petrolej. 
              Pokud je v knize něco, co připomíná slabý ženský charakter, tak je to Locke Lamora. Všichni ostatní kopají prdele všemu, co má shodou náhod dvě půlky. Kdosi napsal, že Lynch nepíše něco jako "ženské", prostě "některé postavy mají vagíny a jiné ne." Je pravda, že některé z přítomných žen mají na první pohled k něžnému pohlaví asi tak blízko jako Mikasa, ale jsou perfektně přirozené. Navíc Lynch bere rovnoprávnost z druhé strany, místo toho, aby v Rothfussově stylu odsuzoval jakoukoliv sexualizaci, vytvořil svět, kde je naprosto otevřeně úplně jedno, jestli máte o pár děr víc, nebo míň. Na ulici na vás budou pořvávat stejně.
"Máte se tam <ve vězení> dobře?"
"Bylo by nám tu o hodně líp, kdybysme tu měli pěknýho a sladkýho verrarskýho kapitána, na kterýho bysme mohli jít pěkně z boku."

             Pokud je poselstvím Pánů parchantů, že se zlodějna nevyplácí, moc to nefunguje. Ale pořád je to lepší, než když se BBC ve spolupráci s Děsivými dějinami rozhodlo, že ukáže dětem, že Dick Turpin nebyl romantický hrdina, ale pěkný grázl, a do hlavní role strčili Mata Bayntona s očníma linkama. Nic proti, BBC, ale odnesla jsem si z toho tak akorát dvě ponaučení: 1. existoval nějakej Dick Turpin. 2. Chci ho ohnout přes stůl a dělat mu věci, které odporují jak mé pověsti, tak mé anatomii.
             Konspirační teorie tvrdí, že Lockeho pokusy o loupeže jsou vlastně velmi rafinované pokusy o sebevraždu. Pak by mu všechno vycházelo. V podstatě je ten chlap docela chytrý a neuvěřitelně vychytralý, ale bohové z něj zjevně mají bžundu, takže mu hážou pod nohy jednu smůlu za druhou. Na konci knihy je pak tradičně bez peněz a sotva naživu, ale užil si spoustu srandy a ukázal, že je velmi charakterní. Teda, pokud nebudeme používat rozum, protože jsou lidé, kteří si vymění místo s dítětem, pod kterým prasknul led a zemřou místo něj- a pak lidé, kteří tomu frackovi řeknou, ať opatrně rozloží svou váhu, po čtyřech doleze do bezpečí a oba přežijí. Hrdinská smrt, nebo prostě blbá?

             Zvláštní je, že i přes cliffhanger, který velmi podobný předchozímu dílu, mě pomalu umírající Locke neproměnil v koncentrovaný oblak frustrace, který má zhruba tvary lidského těla, ale zvládla jsem to s klidem a mírem v duši. Možná na mě zapůsobila tichá láska mezi hlavními protagonisty na konci - a nebo je to proto, že jsem se v jednom pornu omylem dočetla, jak to vyřeší. U nás neříkáme "Miluji tě.", ale "Divím se, žes mě nechal, nalít ti víno."
  
Ps.: Oficiální Tumblr Scotta Lynche je gold. Víc než gold. OH GOD
Why does the world hurts me so-

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.