7/08/2015

Napsala Nagat | Tagy : , , ,
             Konečně jsem se dokopala k sepsání článku. Hlavně proto, že jsem si udělala průzkum trhu (gůglila svoje jméno) a zjistila, že poprvé za historii mám konstruktivní hejty. Nehodlám se obhajovat, protože jak jsem řekla, ta přednáška nedopadla zrovna nejlépe a shoduji se s kritiky, že koncepce character sheet byla chyba, obzvlášť pokud se dalo předpokládat, že mé publikum nečetlo všechny ty masy gejporna, jako já, nebo nechodí trollit na Kawaii yaoi obrázky :3, kde je character sheet pro yaoi RPG Věc. EDIT: V průběhu psaní článku jsem se rozhodla obohatit vás o screeny právě ze zmíněné skupiny, protože jsem byla vážně frustrovaná tím, že ani mí beta readeři nechápali, co vlastně celá tahle přednáška referuje. Ale chci upozornit na to, že jsem prezentaci nepřipravila ve 4 ráno. Prezentace se posílá předem, to vtipy a kontinuitu přednášky jsem dělala večer před premiérou- a nakonec jsem je nepoužila, protože mě dost rozhodila osoba, která na obrázek Caina ze Starfightera prohlásila "Nikdo to nepoznal."[1] A pak používejte humor, založený primárně na referencích.
Takže tady je. Článek přepracovávající přednášku.


WARNING!!! YAOI, BOYXBOY 
LEMON !!!!
DON'T LIKE DON'T READ
PLEASE REVIEW!! !!!!![2]

             Začněme úvodem, který jsem měla raději přednést na přednášce, místo stížností na brzkou hodinu ranní, ale bohužel, právě k tomu, že byla neděle 10 ráno, jsem si na tuhle dost zásadní věc nevzpomněla. Autorky yaoi a slashe bývají velmi často kritizovány kvůli nerealistickému zobrazení homosexuálních vztahů. Kvůli heteronormativitě, feminizaci mužských postav a spoustě dalších vážným prohřeškům proti lidskosti. Původně to měla být moje závěrečná práce do queer studies, ale pak jsem zjistila, že to ještě nikdo pořádně nezpracoval, takže nemám, co citovat. Dokonce jsem nemohla citovat ani sama sebe. #ThugLife
             Snažila jsem se najít stereotypy pro postavy v homoerotické literatuře psané ženami pro ženy a udělala jsem šokující zjištění: Čím blbější archetyp homosexuála v BL tvorbě, tím víc se blíží stereotypům ve veřejných médiích. Což je nejironičtější podstata této práce, nějak jsem to při přednášce zapomněla zmínit. Ještě jednou: Bylo 10 ráno a neděle. Došla jsem k závěru, že autorky BL vycházejí ze stereotypů pro homosexuální postavy, které píšou muži v kombinaci pro stereotypy ženských hrdinek a to, že to nefunguje, nemusím ani nijak zvlášť zvýrazňovat. I když, možná je to tím, že trpím komplexem Crowleyho auta, až na to, že při kontaktu se mnou se věci nemění v nahrávky Queen, ale ve feministickou agendu,


→ Best of z dotazníku: Napište, prosím, alespoň jeden archetyp homosexuála, který se objevuje v médiích.
            ►flamboyantní gay, o kterém to každý ví, pravděpodobně hrá v divadle (ne, nemluvím o Kurtovi z Glee ale mluvím o Kurtovi z Glee)
            ►teplý stylista, teplý barman, teplý prodavač, teplý módní poradce, ten teplouš co cvičí ženský ve fitku, na zumbě nebo aerobiku, teplý návrhář, teplý.. teplej chlap co dělá jakoukoliv ŽENSKOU PRÁCI, hm. takže třeba číšník. zasranej patriarchát.
            ►Latinoameričan pracující v květinářství nebo jako zahradník
            ►člověk nosící růžovou používající ruční gesta podobná barbie, nebo-li "teplej kamarád, kterej mi poradí"
            ►*Queen - nápadně žensky se chovající, *Gay - celkem normální, většinou citlivý chlap, co spí s jinýma chlapama *Queer - divnej, ale podle měřítek třiadvacátého století bude možná jednou docela normální, možná se vyspí s každým bez ohledu na pohlaví, rasu či druh, ale hlavně je mu úplně jedno, co je pro ostatní normální, je to bůh sexu,

             Čímž v podstatě udělali respondenti práci za mě, protože asi tak jediným rozdílem mezi BL literaturou a komerčními masmédii je, že my značně preferujeme teplého baristu, před teplým kadeřníkem. Po té, co přečtete dostatek originálních homo fikcí, zjistíte, že vytvořit originální a nestereotypní homosexuální postavu se ukazuje býti značně problematické. Kvůli tomu považuji fanfikce za požehnání, protože přepracovávají postavy, které jsou prvoplánově psané jako heterosexuální a když to autorce ujede, tak je je to prostě OOC, což je ve většině kultur právem odsuzováno. Originální postava nikdy nemůže být prostě out of charakter, jenom blbě vytvořená. Je bolestivé, číst knihu, kterou někdo vydal, a myslet na to, že jste četli fanporno, které bylo lepší, ale to asi všichni známe. A teď, po vyčerpávajícím úvodu, se můžeme přesunout k mému inovativní dělení semeho a ukeho. A bude to herní koncepce, protože jsem tvrdohlavá, umíněná, bílá, asi patnáctiletá a tak dále.

Ukelele
Nebo taky Dokonalý uke.
Typ: Bottom.
Popis: Obecná kombinace všech známých typů ukeho. Pro zájemce příklady z dotazníku: Naivní uke, Nevinný uke, Sadomaso uke, Uke na jedno použití, Uke bezmozeček, Rohožka, Anorektický uke, Roztomilý uke, Uke s trikem My Little Pony, Tichý uke , Hlučný uke,  Honzík od nás z intru, Uke postrádající osobnost,  chudáček prodaná do otroctví (fajn, málem jsem to napsala jako Prodaný ženich), "nejsem gay" uke, co se dá dohromady s rejprem.
Uke je impulzivní, hysterický, občas bez zjevné příčiny omdlí. Velmi často si ani nezaslouží být v konverzaci referován jako živá bytost a obecně je div, že jejich druh získal volební práva. Pro výzkum jsem si pokusila udělat Jsi seme nebo uke test, ale opustila jsem ho ve chvíli, kdy jsem měla odpovědět na otázku, jestli ráda olizuji věci. Like what the fuck. Uke je někdo, kdo rád olizuje věci. Uke je někdo, kdo, pokud se vůbec zmůže na odpor, zní to jako switter swatter switter swatter.

V podstatě je uke hlavní důvod toho, proč muži při zmínění yaoi začnou nekontrolovatelně soptit něco o feminizaci - panuje obecný názor, že uke je vlastně ženská postava s penisem, což nám zpětně naznačuje, že zobrazení ženských postav je velmi smutné. ale podle mnoha teoretiků v případě ukeho nejde o feminizaci, spíše o infantilizaci. A nebo ještě lépe o psaní na tripu, protože, do prdele, jaký problém měl člověk, který to jako první začal psát? Jedna z respondentek napsala, že se jí líbí, když je jeden z partnerů dětinský, protože to klade větší nároky na zodpovědnost jeho partnera. Jak se říká, proti gustu-
Výskyt: Primárně japonská díla, tedy originální yaoi. Častěji anime, než manga, protože na nějaké rozvinutí charakterů ve dvaceti minutách není čas a cílovou skupinu stejně zajímá jen sex scéna.
Special ability: Nepodléhá character developmentu. Ani když ho necháte znásilnit, což je nejlepší způsob, jak vylepšit charakter nějaké postavy, zůstane pořád idiotem.
Na druhou stranu, pokud je v partě se svým seme, jeho schopnost přitahovat fatální problémy se rapidně snižuje. Vlastně i když je pravděpodobnost, že bude uke v průběhu příběhu znásilněn je velmi vysoká, ale pořád na tom není tak špatně jako omegy. Best of dotazník.
Příklad: "Izumi z Love stage - něco tak blbýho jsem dlouho neviděla." - Best of dotazník, Ritsuka z Loveless, vlastně všichni anime uke. Tenhle mor.

Neviňátko
Nebo taky Kůzlátko: "Není vědomým iniciátorem. Jinými slovy, nikdy by ho ani nenapadlo sám od sebe se posadit na klín tomu pánovi, co se zrovna přistěhoval, ale když ho k tomu nový nájemník vyzve, aby lépe viděl na ten film." - Best of dotazník
Typ: Bottom.
Popis: Precious cinnamon roll. Too good for this world. Too pure. Byl vypuštěn z izolace, díky čemuž je enormně naivní. Je jako houba, které vstřebá všechno, co jí dáte. Nemá vlastní osobnost a je velmi lehce ovlivnitelný, proto si musí rychle najít vzor, nejčastěji v podobě svého budoucího milence, který ho zkušeně provede nástrahami každodenního života. Tomuto adoptivnímu rodiči bude až nelogicky oddaný. Má všechny žádané ženské vlastnosti: Je pasivní, skromný, flexibilní a obětavý. Velmi často si myslí, že není gay- pravděpodobně proto, že nemá dost praktických zkušeností, ani vlastních myšlenek na to, aby ho v heteronormativním světě vůbec napadl opak. Bohužel, je tak roztomilý, že ho všichni chtějí zneužít (zahrnuje jak ženy, tak muže) a velmi často se o to někdo i pokusí, ale Neviňátko je zachráněno svým partnerem a jejich vztah je tím na věky upevněn. *
* Někdy se stane, že Neviňátko nikdo nezachrání. Buď je jeho Love Interest mrtvý, nebo je prostě asshole. Pak se z Neviňátka stává Zakomplexovaný shota, jako třeba Ciel Phantomhive.
Výskyt: Všude. Dominuje západní literatuře a to nejen v BL, aneb všechny mé špatné vtipy s Eragonem, ke kterým jsem byla nucena se uchýlit.
Special ability: Často jde o hlavního hrdinu příběhu, takže časem opravdu získá nějaké superschopnosti. (Napijte se pokaždé, když hlavní postava BL bude top typ. Zůstanete střízliví.) Najde dračí vejce, vypije něco, co neměl, ukáže se, že je princ, mořská panna, čaroděj, věštec, elf, půlelf, nebo prostě díky své laskavosti, pacifismu, roztomilosti, čistému srdci, případně náhle objeveným řečnickým skillům přemluví vyšší bytost ke spolupráci, zachrání svého milovaného, osvobodí všechny otroky, a epicky odletí ze scény se soundrackem Hanse Zimmera v pozadí.
Příklad: Alek z Nightrunners. Mluvím o Alekovi z Nightrunners. Možná Chisato z Kirepapa. Určitě Shion. Protože je to Alek.

Otec vašich dětí / Sluníčko
Typ: Bottom. Nebo top. Je to fajn chlap a je mu to vlastně jedno.
Popis: Vyvinul se z Neviňátka, které získalo správné životní zkušenosti, nabralo svalovou hmotu a teď v podstatě neuvěřitelně cool. Jeho vnitřní charakteristika se změnila zároveň s vnější - jakmile vyrostl, přestal být ultimátní bottom. Byla to dramatická změna. Best of dotazník. Často zaujímá roli nejlepšího přítele, který může a nemusí být zamilován do hlavního hrdiny, každopádně se na něj můžete vždycky spolehnout. Pokud je starší, tak má rodinu. Chcete aby vychoval vaše děti a bude tvořit podstatnou část mnoha vašich OTP, ale pokud si budete muset zvolit mezi ním a záporákem, raději půjdete do záporáka, protože jste trash.
Výskyt: Jako vedlejší postava mnoha BL, nebo i příběhů s hlavním heterosexuálním párem, kdy je pak za začátku zamilovaný do přítele hlavní hrdinky. Ano, i takové story existují.
Special ability: Laskavý. Milý. Zodpovědný, poslušný a usedlý. Vhodný k dětem a hodí se k chovu. V případě apokalypsy je schopen postavit bunkr, proběhnout peklem s novorozenětem v náručích. V zajetí tiše čeká, až revoluci začne někdo jiný, takže pokud není v ohrožení osoba jemu blízká, problémy ignoruje.
Pokud selže při ochraně své lásky, nebo rodiny, stává se z něj zdepkovaný OHOM hledající pomstu.
Příklad: Nenapadl mě nikdo jiný než Makoto, který ani není dost yaoi, a pak spousta obskurních fandomů, bohužel, ty jsou obecně moc sofistikované pro tuto společnost. A pak zase Nightrunners, protože Nagat je přitahována k Nightrunners dostředivou silou a používá je jako orientační bod.


Oddly Hot Older Man
Typ: Top. (A pro bottom pro ty, kteří Vědí.)
Popis: První ze série odpadů naší společnosti. Jeho žena je mrtvá. Jeho dítě je mrtvé- nebo alespoň jeho čest, nebo jiná mužská kvalit, je mrtvá. Všechno zná a všude byl alespoň dvakrát, ale zanechalo to stopu na jeho mentalitě. Jeho slovník se nejčastěji omezuje na bručení a cynismus. Jinak ale dokáže být i milý a laskavý. Je to fakt velký pes. S překvapivě malým egem a možná PTSD. Vaše OTP s ním nikdy nebude kanon a na Ao3 bude mít tak dvě povídky, ale všichni máme alespoň jeden takový ship. Best of dotazník: "Chladný odměřený starší seme, s minimální empatií, který je studenější než Nagatiny nohy, který se nechá svádět drzým, mladším, hyperaktivním, sexuchtivým a citově založeným protějškem."
Výskyt: Je romantic option ve většině BL her, ale endingy s ním bývají unresolved, nebo vás opustí, protože se rozhodne, že i zasloužíte někoho jiného. Arogantní, tvrdohlavý kreten, AGH.
Special ability: Unlimited survial skill, pravděpodobně má neomezený přístup ke střelným zbraním. Není možné určit jestli je chytrý, nebo ne, protože občas ho napadne nějaká neskutečná kravina. Třeba sebeobětování.
Příklad: Motomi v Togainu no Chi. Nebo ten bara kreten na fotce.



Rebel
Typ: Top
Pokud je Rebel uke, jde o něco velmi násilného, protože v Rebel nemá v povaze se podřizovat dobrovolně. Ai No Kusabi. Ty zajímavější yaoi. Pokud je v příběhu i pár psychopatů, je to BL hra od Nitro+Chiral.
Popis: Vyvrženec společnosti s tragickou minlostí a temným původem. Charismatický idealista, bojuje proti systému, stojí v čele rebelie, tvrdí, že ho nikdo nezajímá, ale vlastně to všechno dělá pro lepší svět. Jeho ohoz naznačuje, že má alternativní kariéru jako rocková hvězda a případná práce je korzár ve službách královny, mafián, démon. Nebo tak něco.

Výskyt: Prakticky každá romance a archetyp pořád dokola používaný v yaoi RPG a kdo neví, co je yaoi RPG, ať dál sní v lepším světě.
Special ability: Vzhledem k tomu, že ho vychovala matka ulice má také slušnou šanci na přežití v divočině, ale jinak se můžete vsadit bude úplně vypatlaný. A místo lubrikantu určitě použije nějakou nevhodnou kapalinu, jako třeba motorový olej.
Příklad: Cain ze Starfigteru. Odpustím vám Mozarta, ale neznat Starfighter? Sakra lidi. Yaichi z Sarai-ya Goyō. A vaše argumenty jsou invalidní.


Brejlovec
Brejlovec byl ze článku vyškrtnut, protože povaha jeho archetypu je čistě vizuální. Postava s brýlemi, Nebo spíš brýle z postavou, pokud vezmeme v úvahu, že nasazené brýle definují charakter postavy. S brýlemi. Bez brýlí.

Alfa samec
Typ: ...top. Over top. Tak top, že ani nevíte, kde top je.
Popis: He's so not gay. There heve never been a less gayer man on the earth, man. Je tou čistě maskulinní částí vztahu, naplňuje všechny macho stereotypy, na které i vzpomenete a i přes svou klišovitost, je velmi oblíbenou součástí shipu. Co mě v dotazníku překvapilo, bylo, že by si většina vyplňujících raději zvolila za životního partnera jeho, než ukeho. (Na druhou stranu, viděli jste ukeho někdy pracovat? Protože já ne.)
Výskyt: Skoro každé yaoi. Armáda. Kecám v armádě je spousta mladých volů, co si cpou mandarinky do- hah. Věřte mi, viděla jsem to.
Special ability: Má ruce větší než uke mozek a je OP jak sviňa. Na přednášce se někdo správně zeptal, jestli existuje archetyp, který by měl všechny body úplně vpravo. Možná takovou postavu najdete a pokud existuje, bude pravděpodobně kombinací rebela/alfa samce a lotra intelektuála/primadony, protože maskulinní typy postav jsou ze zásady blbé, aby se jejich fyzická dominance dorovnala na jiných úrovních. Hint: Big guy, Little guy trop. Hint: Bipolární genderové rozdělení.
Oni v podstatě nejsou pitomí, jsou to praktické osobnosti, ale diferenciální rovnici třetího stupně po nich nechtějte. Pravděpodobně by ten příklad mlátili tak dlouho, až by se vypočítal sám. 
Příklad: Jakýkoli bara medvěd.


Flundra
Typ: Flexibilní.
Popis: "Existuje výraz pro 'kurva, které(mu) je jedno s kým, kde, jak ale hlavně že vůbec?' potřebujeme ten výraz (a zrovna teď nemyslím omegu)" - best of Dotazník. Tady ho máš.*
Jedna v z nejoblíbenějších postav, pokud je chlap. Pokud je to ženská, nikdo ji nemá rád. Velmi často zdůrazňuje, že je de facto BIsexuální, ale s ženkou ho nikdy nikdo neviděl. Možná je milencem někoho významného, má konexe a výborné vztahy se ženami. Ukradne vám vašeho muže, ale vrátí ho zpátky, protože ho vlastně nechce. Vlastně shipuje hlavního hrdinu s jeho romantickým zájmem. Přes svou promiskuitní povahu je ve skutečnosti velmi eticky a morálně založený. Politicky neutrální a jeho největší zbraní je roznášení drbů.

Výskyt: Side-kick, vedlejší postava, většinu času se vyskytuje v bordelu, protože tam s největší pravděpodobností buď pracuje, nebo rovnou bydlí. V každým fantasy. V každým RPG.
Special ability: Kromě papírové bisexuality, bohémské povahy a toho, že bude pravděpodobně několikrát zdůrazněno, jak je hezký, nic extra.
Příklad: Grell Sutcliff. (Ať už jste zastánce toho, že je Grell ženská, nebo ne.) Satin Flowers. Zevran. Pár ženských postav. Sranda na téhle přednášce je, že ať nahradíte prakticky kterýkoliv archetyp postavy ženskou postavou, bude to "fungovat". Minimálně tak fungovat, jako fungují ženské postavy v médiích teď. Chrocht. I had so much fun. 
*Ano, když googlíte slovo flundra, zjistíte, že je to ryba.


Padlý anděl
Typ: Bottom.
Popis: Zosobnění tragické backstory. Ten shota, kterého nikdo nezachránil. Vzorový příklad: Jeho matka byla prostitutka, teď je mrtvá, jeho nevlastní otec ho zneužíval- Nebo tak něco. V minulém životě byl šéfem nějakého šovinistického spolku amerických konzervativců, protože jinak není možné, aby měl takovou smůlu. Musí to být karma. Pravděpodobně má sklony k melancholii a tak dlouhým vnitřním monologům, že by se za ně Eugene O'Neill nestyděl. Nikdy ho nenechte popisovat sex. Je docela chytrý, ale nic se mu nikdy nepovede, protože ho sudičky hodně nesnášely. Má značně ženské myšlení, což je vlastně dost disturbing, když si někde najdete hlubší analýzu. Nečtěte eseje o homosexuálních postavách v klasických narativech. Něco zjistíte.

Výskyt: Neskutečně populární postava pro psaní slashe, yaoi, čehokoliv. Baby, které potřebuje obejmout a zabalit do deky.
Special ability: Nulová životnost. Má ty špatné feromony, které mu neumožňují, jít si nakoupit, aniž by ho někdo po cestě- obtěžoval. Literární vložka z yaoi rpg. Někteří esejisté, z jejichž prací jsem vycházela, si spojují znásilnění v yaoi s násilnou feminizací → tím, že necháte postavu A rejpnout postavou B, stavíte jejich vztah do heteronormativní pozice. Ok. Díky, vědo.
Mpreg warning. Fakt. Tenhle chudák vyžere úplně všechno. Jeho matka je pravděpodobně prototyp Hitlera v sukni a i fandom do něj rád kope, protože proč ne.
Příklad: Na obrázku je Lawrence z Boy's Next Door od Kaori Yuki. Tupé výrazy na tváři většiny publika na přednášce mi naznačili, že jsem měla raději dělat vtipy o Boku no Pico, 50 Shades of Grey, nebo o něčem podobně nekvalitním. Vážně, pokud jste nikdy nečetli Kaori Yuki udělejte to, nebo žena, která bude zodpovědná za uvrhnutí vašeho života do naprosté mizérie, nebude vaše matka, ale Nagat samotná. A vaše kosti nezakopu pod jalovec.

Primadona
Typ: Bottom. Ale předstírá, že je top. Bad dom. Really bad dom.
Popis: Hysterická, afektovaná a pravděpodobně suicidální osoba, neschopná samostatné funkce. Narcista. Manipulátor. Někdo se bude snažit vysvětlit jeho idiocii duševní poruchou - nebo tím že je Evropan (pokud jde o US verzi) případně Francouz (Evropská verze). Pravděpodobně je to neschopný mage, třetí syn, bastard, krutovládce, který přichází o svou moc, nebo socka, která shodou okolností vypadá noble. Jeho možné kariéry byly a) zemřít v zatracení, nebo b) být drak a kýbl, takže se z něj stal záporák.
Mezi jeho koníčky patří ustavičné připomínání, že je vlastně bisexuál, ne homosexuál, kupování nového oblečení a genocida. Na rozdíl od předchozích archetypů, tyhle postavy velmi často hluboce nenávidí ženy a většinou za to může jejich oidipovský komplex.
Výskyt: Možné najít v příkopech a odpadních stokách u cesty, kde leží vyhození, jako trash, kterým jsou. Taky bude mít alespoň jednu semi-nude scénu.
Special ability: Je hezčí než vy. Jeho marná snaha je tak tragikomedická, že mu pravděpodobně spousta žen založí fanklub, opěvující jeho velmi hezký obličej.
Příklad: Ilar. Lestat. Balem. Občas Loki. - povšimněte si vysokého výskytu postav, na které tenhle archetyp můžete aplikovat a které nejsou z BL romance. Je to archetyp, který vymysleli muži pro účely hororových snímků, protože jim nejvíc postava zženštilého muže/homosexuála připadala děsivá. „Je nebezpečný, protože je spíš ženská, než chlap. Ženským se nedá věřit. Čtu teď Gone Girl.“

Lotr intelektuál
Typ: Top. Ale nikdo ho tam nechce.
Popis: Společensky významný, ale do morku kostí prohnilý. Věří ve vlastní superioritu a v podstatě je stejný typ jako primadona, jen je doopravdy chytrý a ví, jak si svou nadvládu udržet. Má místo ložnice sex dungeon, ve sklepě organizuje Hunger Games, drží si násilím doma alespoň jednoho sexuálního otroka a vůbec je takovou ukážkou zkaženého a zkorumpovaného kapitalisty a morálního úpadku, že ho na Tumblru začnou používat k socialistické propagandě. Naštěstí není moc fyzicky zdatný, takže většinou skončí zmlácený od jedné postavy z hlavního páru.
Výskyt: Většinou to autorům ujede a udělají z něj primadonu, ale jinak se souměrně objevuje v západní i ve východní tvorbě.
Special ability: Na rozdíl od všech předchozích případů - snad s vyjímkou postav z her od Nitro+Chiral, lotra intelektuála můžete označit za psychopata a lidi vám to budou věřit.
Příklad: Christian Grey. Hahaha Haha Ha. Ok, Neaphamel.

Bonus
Pes - každé yaoi potřebuje psa a v každé BL hře nějaký je. Důvod je zatím neznámý, ale můj výzkumný tým na tom pracuje. Zatím jsme zjistili jen, že... Jsme vždycky měli rádi psy.
Kazišuk - requestnutá položka. Jedná se o onu osobu, co dělá aktérům křena a objevuje se v nejnevhodnější situaci. Často to bývá žena, nebo sourozenec. Jeho přítomnost ústřední pár natolik zneklidňuje, že čtenářky může připravit o žhavý zážitek. Máme několik typů kazišuků a stalkerů, ale o nich už tu někde článek mám.

Ženské postavy


Harpyje - Ta nejtypičtější ženská postava v yaoi. Ztělesněné zlo, horší než Primadona a Lotr intelektuál dohromady. Žije proto, aby vysávala život a štěstí z vašeho OTP i z vás. Může to být snoubenka, žena, nebo matka jedné z hlavních postav. Je manipulativní, citově vydírá své okolí a plánuje smrt hlavních hrdinů. Stojí v cestě lásce a pro zdárný konec musí být odstraněna.

Bohyně - Pokud čtete západní gay literaturu psanou ženami pro ženy, možná jste si všimli, jak moc se ženské postavy občas v kvalitě liší od těch mužských. Čím víc jich čtu, tím víc si uvědomuji, že psát BL byla vlastně od mnoha autorek fatální chyba. Ony totiž neumí psát mužské postavy, což se ukazuje na tom, jak moc OP jejich ženské vedlejší postavy jsou. Poslední díl Nightrunners budiž důkazem, tam to totiž Lynn Flewelling definitivně vzdala.

Yaoistka - Jak kdysi řekla Bel "Nejlepší věci na yaoi jsou samotné yaoistky." Ono je to docela pochopitelné, yaoistky jsou neskutečná stvoření. Potřebují pornografii s chlapy, kteří předstírají lásku, zatím, co zbytek světa potřebuje pornografii s ženskými, které předstírají orgasmus.

Tak, to bychom měli. Asi jsem na spoustu věcí zapomněla, ale jsem docela hrdá na to, že jsem udělala jen dva vtipy o Shades of Grey. Je to za námi, a teď si, z dovolení, na příštím conu odpřednáším něco, do čeho nebudu muset násilím cpát anime, protože, jak je vidět, začíná se mi to vymykat z rukou. Ale to je v pohodě. Ono je těžký nebejt se všim smířenej ve státě, kde se jedna ulice během deseti let postupně jmenovala Rašínova, Heinrich-Himmler-Strasse, Eisenhowerova, a Jeremenkova.

Mimochodem, kdybych se napila pokaždé, kdy jste mi do "popište vaše OTP" napsali Tonyho Starka, tenhle šlánek bych nikdy nedopsala.

[1] Většinou lidé, kteří přijdou náhodně na mou přednášku, odcházejí s pocitem, že musí přehodnotit celý svůj život. Vlastně statistika ukazuje, že pokud budete tři dny zavření se mnou v jedné místnosti, budete mě milovat. Tentokrát to nevyšlo.
[2] Originální varování z prezentace znělo asi takhle: V následující přednášce se mohou vyskytnout znepokojivá fakta, homosexualita, nepravdivé a zavádějící informace, homosexualita, obskurní lodění, temná forma pseudo-feminismu a homosexualita.
[3]Proto ty slidy s archetypy, chtěla jsem donutit publikum zamyslet se. Smolíček

3 komentáře:

  1. wow, nemůžu uvěřit, že lidi nepoznali Caina... co sakra dneska čtou, když ne starfightera??
    achjo, lituju, že jsem o tu přednášku přišla, ale snad mi to vyjde na natsuconu!
    xx

    OdpovědětVymazat
  2. Málem jsem se zadusila smíchem. :D
    Ale v poslední době jsem četla i věci, které tyhle archetypy porušujou. Třeba Lord of the white hell, kde ten s dominatnější a víc "top" povahou ve výsledku bottomoval. Šokovalo mě to.
    Nebo Captive Prince. Knížka je psaná z pohledu týpka, co je top. A holy shit, lepší postavu jsem neviděla už dlouho.

    Poznámka na okraj - Caina bych taky poznala. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Smála jsem se od začátku do konce a jsem ráda, že jsi tentokrát 'precious cinnamon roll' nepřekládala do češtiny.
    Opravdu nechápu, čím to je, že neznají starfightera... to je základ :D

    mimochodem, k rival/kamarád dilematu - když shipujete Pálčeho a Husa a domyslíte si alternativní realitu, ve který to Hus přežije, máte obojí :D

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.