7/11/2015

           Vzhledem ke zvýšenému množství postů s uniformami a queer history, který teď rebloguji na Tumblru, jste to možná čekali. Bůh žehnej fandomu Jonathana Strange, že mě přivedl na stopu téhle série. Pokud v blízké době budete skládat zkoušku z Americké války za nezávislost a máte, stejně jako já, dost omezené znalosti, co se týče tohoto konfliktu, není nic jednoduššího, než se podívat na AMC seriál. Místy sice ukazuje dost alternativní realitu, ale na základ to stačí. A taky pochopíte, proč vlastně nemáte v učebnicích místo "Británie měla armádu, ale Američané měli George Washingtona," nějaké podrobnější vysvětlení výsledku války. Ono totiž neexistuje.

Sometimes when I watch Turn I wonder how we won the war
didsomebodysaypancakes


TURN: Washington's Spies AMC

           Turn je jedna z nejlépe napsaných sérií, co jsem poslední dobou viděla a je neuvěřitelně nedoceněná. Pravděpodobně se nikdy nedočkáme třetí série, což je k pláči. (Hlavně, že NBC má práva na Kroniku Královraha. Bojím, bojím.) Jak jsem řekla, odehrává se za Americké války za nezávislost, soustředí se na Culperův kruh, tedy Washingtonův špionážní systém a je to 80% koncentrát americké propagandy a ponorek, but consider this! ... George Washington.


           Hlavní dejme tomu hrdina je Abraham Woodhull, který má buď neskutečnou smůlu, nebo je jediný člověk v historii, kterému funguje koncept karmy. Cokoliv špatného udělá, to se mu bumerangovým efektem vrátí přímo do xichtu a vy nakonec ani nevíte, jestli ho litovat, protože jeho činy jsou z morálního hlediska velmi sporné.
Na začátku chtěl prostě zaplatit své dluhy a žít si spokojeně na farmě se svým zelím a taky ženou, ale narazil na staré známé, kteří mu dali nabídku, která se neodmítá a on skončil jako Washingtonův špeh. Postupem času si ve svém městečku vytvoří celý špionážní klub skládající se z jeho ex-crush, kamaráda, služebné, lehce psychopatické manželky, chlapa, který ho nesnáší a vůbec, celá tahle společnost perfektně vystihuje podstatu celého amerického odboje: "Já tady vlastně vůbec být nechci, ale dělám to pro Washingtona." (A taky proto, že naše zelí terorizuje banda Britů.)

           Zakladatelem téhle první americké špionážní sítě je Benjamin Tallmadge. V současnosti rozkošné zmatené ucho, které si šetří svou lásku na Washingtona, takže si ho lidé napřed dobírají proto, že je panic a později proto, že asi spí s generálem. Je vzorem americké cti a odvahy a tohle tajemství je ukryté v jeho rtech, protože není náhodou, že při bližším pohledu z určitých úhlů, vypadá jako dítě Chrise Evanse a Lee Pace. Ale má chlapec smůlu, Lafayette je pořád hezčí. Jeho největším životním problémem je, že miluje papá Washingtona víc, než Washington miluje jeho, ale pokud najedete na Wikiipedii, která je plná spoilerů, zjistíte, že se to časem srovná. A "časem" se čte "Benedict Arnold."


           Američané válku lamí od začátku do konce a jediná výhoda, kterou mají na své straně, je Papá Washington. Washington jednou potkal markýze de Lafayetta a ten mu řekl, že je hezký. Když zabijete Washingtona, vyhrajete válku. Když nezabijete Washingtona, tak si vymyslí vlastní národ a uplácá si armádu z náhodných obyvatel, která ho bude následovat jako ocásek, protože George Washington je Tom Hardy 18. století, nebo tak něco. Neexistuje "být gay" pro George Washingtona, protože všichni jsou gay pro George Washingtona. Markýz de Lafayette pojmenoval svého syna George Washington. Benjamin Tallmadge taky. Anna Strong taktéž. Pravděpodobně to byla generace plná Washingtonů, ale nemějme jim to za zlé. Viděli jste ho? Viděli jste jeho kabát? Damn. The voice, my god.[1]
"OMG v Turn se konečně objevil Washington a je tak sexy, hhh."
"Přestávám se divit, že nemáš chlapa."  "Náhodou, George Washington není až tak nerealistický nárok." "Suuuure." "Hele. Reprezentuje všechno, co od chlapa očekávám. Liberty. Freedom. Independence." "No jo, máš to hold těžký, když jsem zadanej."


           Pokud jsem vás do teď nepřesvědčila o tom, abyste se na sérii podívali a zvážili jste, že AMC Washington bude vždycky víc hot než kterýkoliv jiný Washington (srsly, do it. Do it for Washington.) zvažte i tohle: Markýz de Lafayette. Markýz de Lafayette líbající Washingtona. Washington líbající Laffayetta večer na rozloučenou, protože my nevíme, co těch několik hodin ve stanu dělali, ale Lafayette byl zjevně velmi přesvědčivý. Aliance s Francií je na spadnutí.
Musím se přiznat, že Lafayette byl důvod, proč jsem si seriál vůbec pustila. Je tak rozkošný. A když uteče dá se chytit.[2] Pak se ukázalo, že je jen v jednom díle druhé série. Pokud bude třetí řada, bude víc Lafayetta, takže proste bohy, aby byla. Do it for his baby face.



           Na nepřátelské straně k vidění: Žabí princ, lák na okurky, Tom Hiddleston, vítěz všech ročníků Hunger Games a ten král, nad kterým pan Norrell pokrčil rameny.
Vedle Charlese Leeho a Benedicta Arnolda (jejichž pomlouvání by bylo na dlouhou dobu, stejně jako jsem neprávem vyškrtla Caleba, u jehož scén by měl výnosem kongresu povinně hrát v pozadí soundtrack Pirátů z Karibiku), je největší kreten na kontinentu John Simcoe. Jeho jediná kladná vlastnost je jeho výška a je to asi jediný člověk na světě, který vypadá ještě hůř bez ohyzdné bílé paruky. mezi jeho životní úspěchy patří několik vražd, kterými se ztrapnil, welšský akcent, špatné básně, doktorát z arogance a nasazení směšných čepic na jednotku rangerů. Někdo by mu měl vzít nože a dát mu tuhle knihu. Jen ho vidím, chce se mi zvracet a pak ho políbit. A pak si vyčistit pusu savem.

           Na rozdíl od Simcocka, Major Hewlett je rozkošná skořic- je velmi milý muž, asi jediná bezelstná postava a musí být ochráneň za každou cenuMluvím na tebe Abrahame. Petice za to, aby šel Abe pryč z domu a všichni tam spokojeně žili s Pepíčkem. Podepsáno Annou, Abrahamovým otcem a po chvíli přemlouvání i Abrahamovou ženou. Hraje ho Pepíček aka Burn Gorman aka ten herec, co vypadá, jako by jeho obličej někdo derivoval, jeho rty maloval předškolák a výsledek je z nějakého důvodu super a mně připadá podivně atraktivní. swoon Ovšem pokud jste spíše fanoušky konvenčnější krásy; Major John Andre. Spymaster. S copem plným tajemství a brilantní Peggy Shippen.
           Jeho účes Legolase/Padawana války za nezávislost je tak ohyzdný a kontroverzní, že si vysloužil několik článků "mohl ten chlap něco takového vážně nosit?" Seriously ten účes vypadá, jako bych ho navrhla já. Přitom nejjednodušší vysvětlení historikové nezmiňují: André už své vlasy neovládá. Jeho cop plánuje, nezávisle na majorovi, atentát na Washingtona. A pokud vás nepřesvědčí britský špion, který vypadá, jako Tom Hiddleston, už to vzdávám.
            Mimochodem, vážně si neověřujte fakta o postavách na wikipedii. Je to plné spoilerů. Simhoe ani tak neumře, jako se stane národním hrdinou Kanady. S týdenním zpožděním přeji všem hezký den nezávislosti, musela jsem to napřed celé dokoukat. Abych teď mohla plakat nad představou, že série nikdy nebude dokončena. Není to dokonalá show; chce to míň ponorek a víc Lafayetta, ale narozdíl od Supernatural, Turn by mohlo mít deset sérií a jsem si jistá, že bych je zkoukla všechny.

EDIT. 16.7.2015:
TŘETÍ SEZONA BUDE!

[1] Omluvte mou profesní degeneraci. Jak by řekla má učitelka americké historie:  "Všichni mají své chyby. Thomas Jefferson vlastnil otroky. ...... Ah... Thomas Jefferson." Je to v oboru.
[2] Šternberk confirmed to be the Trashtown once and again. Jsou to 4 hodiny vycházkovým tempem, pane bože. Edit.: Při vážné diskuzi s bandou podnapilých mladíků z vojenské útvaru Štěpánov jsme se nad nad krýglem shodli, že utíkat z Olomouce na Šternberk je závažná chyba a obecně špatný strategický tah, pokud jste v Rakousko-Uhersku a chcete do Francie. Když půjdete na Litovel, dostanete se na území pod německou správou, ale s převážně českým obyvatelstvem a i když vás určitě stejně chytí, můžete alespoň vysockovat pivo zdarma.

1 komentář:

  1. Ah bože další TURN fanoušek :3 a tenhle článek mě dostal :D good job as always, Nagat (proč mě vždycky zabiješ)

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.