10/26/2015

          Už se hodně dlouho nestalo, že by mě nějaký seriál nadchl tak, abych kvůli němu chtěla zůstat vzhůru do svítání. Jsem člověk, který potřebuje svých devět hodin spánku a pak je stejně nervózní. Vlastně jsem byla poslední dobou přesvědčená, že mě zase dostihl BACA syndrom a já se budu muset z nudy vychlastat, nebo za chvíli budu, jako někteří mí známí, číst z nudy kompletní wiki page holandského ústavu pro postižené Alzheimerem.
          Po tom, co jsem si do pozadí k výrobě cosplaye pustila novou sérii American Horror Story a pak se regulérně chtěla střelit brokovnicí do hlavy, protože PROBOHA, to je ještě větší sranec, než všechny předchozí série dohromady, jsem se rozhodla nedělat Zagorku a konečně si pustit Mr. Robot.
O půlnoci jsem to vypla, protože mám život a tak. A pak jsem ještě ve tři ráno zírala do stropu a myslela na to, jak si musím pustit další díl, nebo spíš, jak musím s notebookem v ruce rozkopnout dveře třídy s pokřikem "Hoši! Autismus zdarma! Víc autismu než na katedře aplikované informatiky! Pro všechny! Pojďte se dívat! Je to lepší než meth! AAAAAA!"


          Hintzu mě na sérii lákal už v létě, že prý je tady konečně série, kde programování vypadá realisticky, nikdo tam neběhá s flash diskem a neřve, že na něm má algoritmus, který zničí svět, hlavní hrdina je nerd a vůbec, je to fajn. Já ještě neviděla ani druhou sérii Halt and Catch Fire, za což se stydím, a vlastně jediná IT related věc, kterou jsem v poslední době měla čas shlédnout, byl Steve Jobs vs Bill Gates v Epic Rap Battles of History. Yeah. Hintzu možná měl být specifičtější a říct, že je tam Rami Malek a je to vlastně Hannibal, jen, místo fancy jídla, je tam fancy hacking. Jen jsou všichni mnohem víc šílení, než Will Graham a Hannibal kdy byli. A to jedí lidi.

          Elliot vypadá jako běžný nadprůměrný uživatel internetu. Introvert, sciofobní, možná autista. Programátor. V jeho bytě zapomněli udělat díry na okna.
Člověk, který se nemůže srovnat s tím, že zbytek světa není v klinické depresi a nepropadá záchvatům cynismu.  Myslí si, že je speciální, protože dokáže otevřít thready na 4chanu. Je na morfinu. Vinní společnost z kolektivní idiocie a přál by si, aby někdo udělal sociální revoluci, protože demokracie neexistuje a všechny ty Facebooky by zrušil.
          Aby si vynahradil frustraci ze sociální interakce, stalkuje lidi na internetech.
Naštěstí je taky skutečně geniální hacker, protože jinak by se tahle story mohla odehrávat ve sklepě vašeho paneláku. Jeho největším nepřítelem a důvodem, proč nesnáší korporace, je společnost Evil Corp, protože mu kdysi zabila otce.
Také jeho mentální stav, který pár lidí popsalo jako "Jo, je to nerd. Nerad mluví s lidma a když přijde na párty, tak 10 minut stojí přede dveřma, než se otočí a jde domů." se ukázal být pokročilou formou schizofrenie.  Katrinah Josephina shit. ale o tom později.
Jednoho dne kontaktuje Elliota hackerská skupina FSociety, která chce E Corp zničit a potřebují hackera. Svět, který byl už tak na dně, metaforicky nasedne na důlní vozík a začne se řítit do hlubin pekla. A nikdo, vůbec nikdo, nezůstane hetero příčetný.
<po třech dílech>
"Mr. Robot je to, co mohl byt Hannibal kdyby story nepsal Fuller ale Michael Wray."
"I don't really see the patern..?"

          Vážně dlouho jsem přemýšlela, jak můžu legitimně procpat tenhle seriál na blogísek, protože je sice relevantní mému studijnímu oboru, ale ne tomuhle blogu a pak přišel Tyller do gay baru. Tenhle seriál je na tomhle blogu velmi relevantní. Nebudu vám namlouvat, že Elliot a Tyller jsou, nebo budou kanon, ale technicky vzato, Elliot je snad jediná postava, která není otevřeně queer.
inak jsou všichni gay as fuck. Hannibal je fancy canibal queer opera, která časem ztratila story na úkor subtextu. Mr. Robot je prolezlý od začátku až do konce queer postavami, ale celé je vlastně to další důsledek davové psychózy, které postavy prožívají. (Vlastně bych možná měla spíš používat paralery s Orange is New Black, nebo Dexterem, ale já mám zrovna NBC Hannibala po ruce, takže smůla pro Mr. Robot.)

          Příběh časem trochu upadá, protože první díly nasadily příčku moc vysoko a scénáristé se to prostě snažili dohnat mindfuckem. Většina hlavních postav má issues na svých issues a vážně, co je sakra špatně s Tyllerem. Všichni máme rádi psychotické seveřany a přepracované manažery, ale ten chlap to dotáhl na úplně nový level. Vážně netuším, co je jeho problém, ale konečně mi někdo ilustroval 99 důvodů, proč Hannibal Lecter není de facto šílený.
O Elliotovi nemluvím, ten se totiž rozhodl brát morfin na schízu a tím končím rozbor. I když v pár chvílích jsem přemýšlela, že možná dojím tu ovesnou kaši, do které mi spadly akrylky, protože bych pak možná mohla pochopit, co se v tom seriále sakra děje. Konec konců, bylo mi řečeno, že pokud chci analyzovat trancendentalismus, tak se mám zhulit a pak dělat jógu, Mr. Robot by neměl být horší, než Thoreau. Chápu proč fandom vypadá tak, jak vypadá.
Vlastně ta teorie, že Tyrell je vlastně vyhalucinovaná forma akvarijní rybičky, je dost legit.

          Sam Esmail by měl být zmíněn ve vašich modlitbách, protože jako jeden z mála scénáristů pochopil několik zásadních principů internetu. Existuje něco jako hacker culture. Hacker typer si můžete dovolit na používat jen, pokud na praktikum robotiky přijde komise EU a vám nepřišlo dost akreditovaných studentů, takže musíte udělat Potěmkinovu vesnici z prváků. Při psaní scénáře konzultujte odborníky. A konečně. 96% populace je heterosexuální. Na internetu není hetero vlastně nikdo.
          Mr. Robot můžete sledovat jako další seriál s drama a surprise buttsex tension, nebo jako člověk, který ví, že existuje něco jako Tor, nebo alespoň, že Facebook ukládá ve svých datacentrech neskutečné množství zbytečných informací, která jen čekají na to, až si je někdo vezme. Ten seriál je nejvíc legit hackerská story, kterou znám, přesto, že je Elliot hezký a jeho mikina je vypraná. Teda, ještě jsem neviděla Who Am I - No System Is Safe. Ale tam je zase Tom Shilling, takže-
A nebo vás technologie nebere, takže si prostě můžete zase pustit Winter Soldier. To je taky v pořádku.

<season finale>


"...I finally see the patern."

1 komentář:

  1. Fuck yeah :D jsem věděla že se ti to bude líbit. Já se na to sice dívala 4 dny (slovy ČTYŘI dny, 10 dílů merged), ale místy to bylo tak depresivní že jsem musela pauznout a dívat se na videa, kde byla zvířátka dělající pičoviny. Also watching someone pee is some kinky shit.
    -sleipnir's motherfucker

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.