12/28/2015

Napsala Nagat | Tagy : , , ,
             Vlastně si myslím, že uvést na konec roku Kylo Rena je výborný strategický tah. Všechny ty emo výlevy, kterých jste se v roce 2015 dopustili, jsou tímto zapomenuty a odpuštěny, protože v porovnání s tímhle teletem jste najednou naprosto klidní, vyrovnaní a nezajímaví.
Otázkou je, co budou muset vysílat na konci 2016, aby to zakrylo zakrylo ten emocionální shitstorm, co se na vás chystá.
Šťastný Nový rok.

             Víte, já se na to chtěla vykašlat, stejně jako jsem se vykašlala na recenzi na Daredevil (a polovinu mého života,) protože mám pocit, že nejsem akreditovaná k psaní čehokoliv o Star Wars. Minimálně v porovnání s mými spolužáky, kteří vás, jako odpověď na nějaký blbý dotaz typu "Jo a kdo byl teda Anakinův otec?", zavřou do sklepa naplněného steelbooky, romány, komixy a nechají vás tam o chlebu a vodě, dokud nenajdete odpověď. Na druhou stranu, když můžou oficiální reviews psát lidi, kteří si na premiéře vzpomněli, že vlastně nemají rádi sci-fi, asi nemám, co ztratit.
Konec konců, tady už vlastně nejde o film, ale o sociální event.

           Takže je rok 2015, Star Wars mají sedmou epizodu a hlavním hrdinou je ženská, sidekicky jí dělají černoch a Guatemalec, záporák je semi-atraktivní rich white emo a BB-8 je funkční droid od Sphera a můžete ho koupit na Ebayi za nějaký 4 litry. To je asi všechno, co potřebujete vědět. Pokud toužíte po detailnějším popisu: Pew pew bžžžž bžžžž pew někdo je něčí otec a booOOOOOOM, Death Star bouchla.
A někteří si stěžují, že to nebylo tak dobrý, jak čekali.

           Ono hodně záleží na tom, co přesně jste čekali. Třeba Dvořák je ve své roli tiskového mluvčího konzumní části společnosti, přesvědčen, že do stříleček pro děti by se neměla násilně přidávat rodinná dramata a vůbec ten film je jen copycat spin-off Lucasových scénářů, přičemž naprosto ignoruje možnost, že tahle cyklická kontinuita je možná změrná a pak zakázal u své recenze diskuzi. A proto píšeš pro Rudé právo, Stando.

           Problematika celého filmu se dá definovat na postavě Kylo Rena. Skutečně existují lidé, kteří si myslí, že si neměl sundávat masku, protože nevypadá dost manly a evil na to, aby mohl být záporákem. Prý vypadá ve své pozici nemístně, jako zmatený student a ukřivděné, rozmazlené děcko, když všichni chtěli pořádného záporáka. Jako Darth Vadera. Yeah, that's the whole fucking point.
Kylo Ren vypadá jako typickej teenage male cosplayer, na který se na conu snažíte nedívat, abyste se nerozbrečeli a jeho tragická backstory je asi ze 60% tvořena tím, že je Han Solo shitty otec a ze 40% tím, že se My Chemical Romance rozpadli a Bert McCracken se ostříhal a má dítě, což je ale vážná zrada. Pravděpodobně vystřílel střední školu a předtím o tom napsal na 4chan. A taky jako jedinej člověk na větě používá tohle. Ale to je v pořádku. Pro skutečný fucked up villain origins chodím jinam.
Po těch letech všichni zřejmě zapomněli na to, jak velkej dork Darth Vader byl a začali ho vnímat jako koncept. Stejně jako zbytek Star Wars, které jsou vlastně super, ale samostatně mají ty filmy narativní komplexitu omalovánek pro předškoláky.
Jsou to empirickými pokusy ověřená fakta. Růže jsou rudé, fialky modré, Death Star vždycky bouchne a na Skywalkery by někdo měl poslat sociálku.

           Mám pocit, že posledních  pár let nedělám nic jiného, než že chodím do kina na sequely starých klasik, jejichž merchandise asi nebyl ještě dostatečně vytunelován a filmaři to považovali za chybu. Na stupnici od Hobita po Mad Max je The Force Awakens tak 7-8. Dala bych 8.5, kdyby Kylo hrál na dudy šlehající plameny. Chci říct, že ten film vážně není špatný.
Dokonce je docela nadprůměrný a jsem si jistá, že další epizody z toho vysekají docela dobrou story. Je tu tolik otázek.
Použil Kylo k budování své umělecké image návod z Krásná.cz a proto se jmenuje Ren a ne Ben? Pokud má Kylo výcvik a dokáže zastavit laser blasts ve vzduchu, ale Rey odrazí jeho telepatii a pak ho nakope v souboji? Je Rey až tak OP, nebo je nová Katniss Everdeen of the Dark Side prostě shit tear omeg- beta?
           
             V posledních několika dnech jsem se se několikrát dostala do konverzace, jakože do skutečné konverzace, tedy mezilidské interakce se skutečnými lidmi, kteří se mnou chodí do školy a se kterými jsem se za celou dobu studia nebavila. A bylo to o Star Wars. Je neuvěřitelné, jak moc se dnešní kultura stáčí ke geek culture, když vezmeme v úvahu, že ještě před relativně pár lety jsme tady byli jen my a jiní my.
             Předpokládám, že právě ten komerční zájem nutí spoustu lidí se na ten film nedívat. Všichni totiž vědí o čem Star Wars jsou. Minimálně šli kolem televize, když byli ještě malí parchanti a někdo jinej se díval. Takhle jsem jako dítě nepochopila nepochopila tu "456123" kontinuitu a myslela si, že Anakin je evil, protože jeho otec byl Luke a morální ponaučení té story je "nepíchej svou sestru." Bylo mi asi 9, jak fucked up moje dětství muselo být, abych došla k tomuhle závěru, to netuším. 

             Plebejci jdou do kina z principu a většinou si až v půlce filmu uvědomí, že je to vlastně vůbec nezajímá. Díky bohu, vás zase nemusejí zajímat plebové, takže v klidu naskočte na bandwagon. Teď bych měla začít nenápadně inzerovat cookies, ale vzhledem k cílové skupině mého blogu, možná zkusím multiple use of force choking. Seriously, fuck it. Podívejte se. Není to špatné. Ačkoliv to není nejdůležitější comeback 2k15. Ten slaví Ivan. Tady máte summary toho nejdůležitějšího, jestli se nestíháte podívat na předchozí díly, protože já vím, že jste to chtěli udělat.

 
Weird Al was hot, lol. That was like 1999 which means, you bitchies are old.

3 komentáře:

  1. Dokonale se ti povedlo zhrnout vsechny me pocity ohledne Star Wars a vseho, co se kolem nej deje... dekuji za napsani!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Shippers gonna ship. Mně se to líbilo. Zatraceně hodně moc. Kdo lozí po tumblru, taky má mizivou šanci přijít o spoustu fakt skvělých teorií a domněnek (třeba ohledně toho proč dostal Kylo na prdel) navrch, kdyby mu to bylo málo... A jen tak bokem, už dlouho se mi nestala celkem sympatická hlavní hrdinka a smutný fakt, že nevím, koho s kým bych viděla přednostně a raději. Mwahaha :B

    OdpovědětVymazat
  3. Emocionální shitstorm roku 2016...
    Nemáš ty náhodou přístup k stracené knize Sybillyných proroctví?

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.