9/19/2016

Mí drazí a věrní. Vrátila jsem se z Istroconu, kde jsem si spokojeně odpřednášela něco málo o gaypornu v literatuře, přetáhla jsem jen o 39 minut a na konci zbylo v sále i pár lidí, kteří tam nebyli proto, že jsem je přilepila sekunďákem. Polovina z toho byli muži. Jsem docela zmatená, ale vlastně, proč ne. Začnu dělat přednášky speciálně pro ně.
V každém případě mi bylo řečeno, že moje knižní review někdo čte. "Má to cenu, Nagat." Holy shit.

Captive Prince
Výsledek obrázku pro captive prince
Čistý meme.

Asi bych to uvedla impresionisticky, několika situacemi, ve kterých mi lidé řekli, že si mám přečíst Captive Prince.

Scéna první:
Nagat přijímá gratulace a dotazy po přednášce na které pronesla neslavnou větu "Mám ve svým gaypornu ráda dobrou politiku."
Náhodný přihlížející: "A četlas Captive Prince?

Scéna druhá:
Krátce před Vánoci, ve všeobecném shonu Nagat narychlo shání dárky.
Nagat: "Potřebuju narychlo dárek. Něco naprosto absurdního, ale aby mi nebylo blbý za to dávat peníze. Žádnej Young Adult shit. Ale taky nic náročnýho."
Hintzu: "Jestli to může být v angličtině, tak Captive Prince."

Scéna třetí:
Do tramvaje přistoupí velmi pohledný asi třináctiletý chlapec a Nagat se zarazí v půlce věty.
Nagat: "Tohle je neuvěřitelně krásný dítě."
Alza: "Přečti si Captive Prince."

A to je vlastně celý summary. Ta série byla v posledních letech nejdiskutovanějším dílem v žánru gay fantasy a to i přes to, že jediná magie v tom universu je, že jim to politický rozdělení funguje. Všichni jsme o ní pravděpodobně slyšeli a většina těch legend byla tak neuvěřitelná, že si člověk říkal, jestli to má vlastně zapotřebí číst. Protože jsem velmi obětavá, udělám pro své čtenáře všechno a hlavně mi došlo gayporno, tak jsem se do té série pustila. Dočetla jsem ji asi za pět, šest dní, u toho jsem ještě došila cosplay, zakopala tělo jednoho youtubera, nikomu nikdy nebude chybět, udělala přednášku atd. Takže nyní můžu s určitostí potvrdit, že ano.
Všechno, co jste o té knize slyšeli je pravda.
Ale ne tak docela.

Pointa příběhu je velmi jednoduchá; Princ Damen z Akeilosu (aka starověkého Říma,) je zabalen jako dáreček a poslán na nepřátelské území do Vere (Francie, cca 17-18. století) jako sex slave pro jejich korunního prince Laurenta. Damen by chtěl svůj trůn zpět, ale napřed musí vyřešit větší problém, než jeho sociální pozice; Lauren je neskutečně atraktivní. Na druhou stranu, nevěřím, že tu knihu někdy někdo otevřel kvůli zápletce.
Chabé zasazení tady kompenzují postavy, což už je v gaypornu vlastně tradice.
Spousta lidí vás varuje, že Laurent je dost "iron bitch," ale ten termín dost nevystihuje to, co Laurent ve skutečnosti je.
Laurent se pokusil získat důvěru nezletilého chlapce. Tím, že ho veřejně znemožnil a všem okolo řekl, ať si na něj dávají bacha. Laurent nemá rád otroctví, ale vlastnění otroků mu vlastně nevadí. Laurent má štíhlou dívčí postavu a umlátí vás židlí, pokud na něj vytáhnete nůž. Laurent si je vědom toho, že království by mělo mít dědice, ale je natolik zžit s vou homosexualitou, že se nehodlá obtěžovat. Gangrape by neměl být oficiální trest v žádné zemi. Launrentovi, je to jedno. Laurent dokázal inspirovat post na Tumblru o tom, jak se super, že existuje fyzicky atraktivní postava, která nepoužívá sex k manipulaci s okolím. Po té, co 3 knihy nedělal nic jinýho. Laurent drží celou armádu v šachu svou sexuální nedostupností. Pokud budete chtít někdy podpořit konspirační teorie o yaoistkách a jejich projekci do postav v M/M narativech, Captive Prince je přesně to, co potřebujete. Laurent je vlastně všechno, co chce ambiciózní mladá žena být.

Damen je zase muž, kterého všichni chceme a kterého si nezasloužíme. Je to nejvíc safe buble comfy muž o kterém jste kdy četli. Morální kecy stranou, kdokoliv jinej by Laurenta vzteky přehnul už na začátku v té vaně. Damen ne. Damena to ani nenapadne. Damen si myslí, že Laurentovo intrikaření, je vlastně docela obdivuhodné. Damen nedává najevo svou fyzickou převahu, dokud na něj Laurent není zvyklý. "It was rare to associate Laurent with a physical body at all: you were always dealing with a mind." Damen, you are absolutely unreal. Perfektní manžel.

Je to plné klišé a můžete si vzít jakékoliv Bad 2005 Fanfics Tropes bingo a začíst si tam odškrtávat. Ano, jsou tam otroci. Ano, bičování taky bude. Jo, šlechta se baví orgiema. Ano, public rape je oficiální event na který se lidi chodí rádi dívat. Celé rozložení toho světa může fungovat jen na papíře[1], pravděpodobně bylo inspirováno psychedelickými vizemi, co měli nadržení králíci na poppersu a přesto se to Nějak dá číst.
Nějak se Pacat podařilo narvat všechna klišé do teoreticky funkčního celku. Nějak se jí podařilo spojit moderní Tumblr mentalitu a nyní už historické slasherské instinkty. Je očividné z jaké generace autorů C.S. Pacat pochází. Její mix slave AU, public rape tropes a k tomu SWJ moralizování vytvářejí naprosto ojedinělý chaos. Captive Prince není něco, co by se dalo stylově datovat mezi M/M klasiky jako Nightrunners (aka všechen 2000 slash), zároveň je tak problematický, že Tumblr dost často pláče, neví, co si myslet a pak se raději soustředí na konkrétní, izolované motivy (které jim v ideálním případě umožňují šikanovat někoho jiného.)[2] Vlastně neexistuje jediný důvod, proč by ta série měla být dobrá. Ale ona NĚJAK je.

Z nepochopitelného důvodu jsem ten odpad nemohla přestat číst. I když, to kecám, ono je to vlastně docela jasné. Jednak Pacat dokázala vyvinout dostatečně chytlavou a frustrující atmosféru, abych několik dní tiše skučela frustrací, protože mi úkony běžného života zabraňovali číst dál a já se pořád nedostala k první sex scéně (která, když už přijde, tak je top class.) A zároveň svou rozpolceností ohledně moralismu v M/M fikci, zapadá přesně do potřeb generace čtenářů, kteří jsou unaveni Tumblr raidy a potřebují podpultově sehnat rejpfikce, aby si zavzpomínali na staré časy. Laurent je k tomuto účelu jako stvořený. Huehuehue. Ten kluk má ještě horší osobnost, než vy a jeho nevymáchaná huba vám splní všechny vaše sny.
Jak už jste si mohli povšimnout, asi mě sociální a právní systém toho světa celkem cockblockoval - utrpení lidí, co potřebují v pornu konstruktivní politiku - ale je to bordel, co by mohl naplnit všechny vaše kinky. Bohužel, vzhledem k posilující se politické korektnosti nemůžete čekat, že všechno bude v souladu s vaším, v mnoha státech nezákonným, fetišem. Takže se nedočkáme toho, aby Aimerica gang-rejpli, ale-
Laurent: "Gang rape Aimeric."
ooooOOOOOoOOOoOOOOoooooOOOOooo! That's my boy. Watch him ruuuule.


[1] I'm joining Halvik's tribe anyway.
[2] Fandom je tak vanilla až to bolí. Nějak.
Ne, pořád nemám ten gangrape Aimerica.

4 komentáře:

  1. Nagat,
    perfektně jsi vystihla pocity, které jsem při čtení téhle série měla. A mezi námi, tvoje recenze jsou nej, možná bys mě dokázala přesvědčit i k přečtení učebnice do občanky, kdybys na ni napsala recenzi :). Jinak nemáš nějaké dobré fanfiction na Captive Prince, protože to, co fandom produkuje, je jen samý fluff a Coffe Shop AU a přiznejme si to, kdo to má sakra číst? Kde je angst a smut?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předně díky za feedback. A ne, nemám nic. Fandom je tak strašně nevyužitý, že se nedivím tomu wanku ohledně pedofilie, co byl teď nedávno na Tumblru. (Někdo do tagu u fanartu Nicaiseho napsal, že má rád děti. Ups. Teď je mrtvý.) Kink meme taky nic.
      Ale možná tahle se celkem dá: http://archiveofourown.org/works/7599472

      Vymazat
    2. Mám dobrou!
      http://archiveofourown.org/works/7886560

      Vymazat
  2. Ok, já ke všemu dojdu až pozdě, takže mám období Captive Prince až teď, tři nebo kolik let po té. Nicméně tvůj text je stále trefný a pravdivý. Děkuji.

    Jinak, já těch fanfikcí už přečetla dost, tak kdyby chtěl někdo něco doporučit, jsem k dispozici. :P Sice je v tomhle fandomu slabší výběr, ale i tak se něco najde. Číst se dle mého dá zejména Josselin, pak docela SteeleStingray, magisterpavus, Ruby_Wed Wednesday. To by asi jako úvod stačilo. :)

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.