11/23/2016

Napsala Nagat | Tagy : , , ,
Bych měla dělat milion jinejch věcí, ale protože je tady delší dobu ticho a tohle místo si žádá oběti, tak budiž světlo.

Moje darkest secret je, že jsem na Rowlingovou zanevřela ještě před rokem 2007 a poslední díl Harryho Pottera jsem dočetla s jen o něco málo menším nechutenstvím, než poslední třetí díl Eragona (Poslední. Třetí díl.), za což poděkovat předčasně vyvinutému nihilismu. Na druhou stranu mě to zbavuje sentimentu, který si většina HP fans po desetiletí zachovává a díky kterému si nikdy neuvědomí, že pro JK Rowling už není naděje. Nemyslím si, že se někdy dostanu ke čtení Harry Potter and the Cursed Child, protože jen z toho konceptu bych se střelila do hlavy. Na Fantastic Beasts jsem taky nebyla hypen, protože vím, že ta ženská vlastně neumí psát a už roky netuší, co v příběhu potřebuje sečtělý člověk, jako jsem já a-
JKR: Já vím přesně, co tvoje generace chce.
Ne, nemáš absolutně šajn, jak se vypadá dobrá story.
JKR: Chceš Eddieho Redmayna ve filda-kabátu.
...to nic neznamen-
JKR: Potřebuješ Colina Farrella osahávajícího Ezru Milera v temné postranní uličce.

Shiiiiiiiiit



Asi už jste odhadli, že jsem dost nedůvěřivá po každé, když se někde objeví jméno Rowlingové, nebo cokoliv, co má něco společného s HP fandomem. Dětská traumata, těžká zklamání a tak. Vůbec bych nezaregistrovala, že Fantastic Beasts existují, kdyby hlavní roli nedostal Eddie, protože Fuck Yeah Eddie Redmayne. Konečně tady byla šance, že se na na Ao3 spawne něco kvalitního s jeho pihatým zadkem. Navíc, za všechny ty joky ten lístek stojí. Eddie Redmayne je totiž notorický furrík a určitě tu roli vzal před tím, než se ukázalo, že to vlastně není o zvířátkách, ale o lidech s kufry.
A jako bonus, Ezra Miller je castlej jako nějaký nevýznamný side character, což je vždycky dobrá zpráva a - I Have Never Been So Wrong Before In All My Life.

Eddie a jeho rozkošná zvířátka, která málem mluví a žijí v Narnii v kurfu, okupují New York a jsou děsně jolly. Americká kouzelnická společnost řeší první světové problémy stylem Setnout Hlavy, protože scénáristé chtěli být aktuální, takže se už chytře připravili na to, že Clintnová vyhraje. Sorry guys. A vůbec by to byl nenáročnej film, kterej by byl sice o ničem, ale s dobrýma efektama, takže by dostal tak 78% od lidí, kritici by trochu vrčeli nad tím, kam ten mainstream spěje, za rok by si na to nikdo nevzpomněl a ušetřilo by nás to dalších dílů, které by byly, až tak v roce 2k20, nebo až Rowlingové dojdou prachy.
Jenže pak se někdo rozhodl přihodit ještě intense gay angst storyline.
Většina lidí jde na film kvůli Eddiemu a zůstanou kvůli Ezrovi.

Jak Colin Farrell a Ezra Miller zachránili Harryho Pottera.
A rok 2016.*

Nemůžu se rozhodnout, jestli je JKR posedlá duchem Astrid Lindgrenová a ten ji nutí naprosto náhodně vraždit postavy, co si to prostě nezaslouží, nebo trpí syndromem učitele/spisovatele a baví ji mučit děti, takže příští film bude o skupině chlapců, kteří bez hůlek uvíznou na pustém ostrově (Zmijozel už se předem omlouvá za nastolení totalitního režimu, zapálení lesa a tak dál) a nebo chce být prostě důležitá. V každém případě její vedlejší? hlavní? plot line o nebohém Kredenci je tak nečekaně brutální, že dokázala očarovat i největší skeptiky. Skoro to vypadá, že ta ženská literárně neumřela před desíti lety.
Problémem zůstává nevyváženost celého filmu. Bez sentimentální roviny hlavní storyline se magickými tvory funguje jako na baterky z Tesca a díky Credencovi si nemyslím, že je to vhodný film pro mého osmiletého bratra. Tak sakra, JKR, rozhodni se. Nemůžeš mít cílovou skupinu "Všichni."


Bohužel, je to právě autorčin populismus, co je poslední nadějí pro HP universe. Když už nic jiného, tak ženská ví, co lidi chtějí a taky jim to dá. Explicitní homoromantika v PG-13 filmu? Klidně. Je Percival Graves ok? Sure. A je to kladný charakter? Vlastně asi jo. Přežil Credence Barebone? Jasně. Dobře, ale co kdyby se NĚJAK zbavil všech svých problémů a ty prostě odlítly pryč? Přesně to se stalo. Dobře, ale když ten Obscurus utekl ve stejným roce, kdy se narodil Voldemort, znamená to že-? Jo, Američani můžou za Voldemorta.

Ach jo, JKR. Co z toho máš?
Kredenc si zasloužil lepší matku, než jsi ty.




*Dobře, tady jim pomohlo i Yuri on Ice. O tom později.

14 komentářů:

  1. A kristepane, proč ruinuješ moje dojmy z filmu?! Jako že to není tak dobré, jak jsem si myslela, když jsem vyšla z kinosálu sjetá nádherným CGI, to ti nevyčítám a dokonce jsem ochotna přijmout tento názor za svuj, ale "explicitní homoromantika"?! Vám yaoistkám fakt nestačí ruinování marvelovského univerza a prakticky všeho anime, co existuje?! Vám fakt nestačí ultimátně zvrhlý pairing Pottera se Snapem, o který se svého času zakopávalo na každém rohu?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechápu jediné, jak se takový člověk jako Tereza objevil na tvých stránkách. :D


      Vymazat
    2. Tenhle článek má každopádně kvalitnější komenty než obsah.

      Vymazat
    3. Takový člověk se tady objeví, když má ségru yaoistku a naprosto nevázanou chuť se bavit na účet Free! Eternal Summer. A jó, už bych měla být zvyklá, ale kristepane, "explicitní homoromantika"?! EXPLICITNÍ?! Je to tím, že jsem si nevyvinula homočidla, nebo jsem prostě jen tupá?! A co znamená "takový "člověk jako já"?

      Vymazat
    4. Myslím, že jsi to pochopila dobře. Myslela jsem takového člověka, z jehož projevu je patrné, že nesnáší yaoi a yaoisitky a chodí na ně nadávat na stránky věnované čistě yaoi, slashi a homoromantikému podtextu. :)

      Nic ve zlém. Dál nemluvím a už tě jen odkážu se: http://cs.fanpolis.wikia.com/wiki/T%C5%99i_z%C3%A1kony_fandomu

      Mír, prosím. :)

      Beru tvá slova teď jen jako prudký záchvat nevole vyvolaný náhlým překvapením a pochopitelnou ochranářskou vášní vůči oblíbenému dílu. Doufám, že tě nebudu muset považovat za prostě netolerantní osobu. :)

      Vymazat
  2. Hahaha! Ty sis dovolila kritizovat svatou Rowlu? Ty se neznáš. Vítej v týmu :D Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celý život doufám, že mě proslaví gejporno a teď zemřu jako člověk, co řekl, že JKR není až tak dobrej spisovatel. Ani zabít se z toho nemůžu, bylo by to kontraproduktivní.

      Vymazat
  3. Upřimně, rychlost s jakou tenhle ship vylétl ke slávě mě nepřestává udivovat. Den po preméře jsem o něm slyšela. Asi tak od třetího dne lidé u nás na Open Slash nepřestávají počítat počet povídek na AO3? Utěšeně stále roste. :)
    Asi to sama neshipuju, ale ne ... nedivím se jim. :)
    Udivilo mě jediné. Percival Graves je kladný charakter? To si teda nejsem jistá. Pro mě je to zas jeden z shipů, co si dokážu představit jako dokonalý základ pro non-con povídku, ale udivuje mě, že to někdo dokáže přetransformovat ve fluff.
    Ale pokovad to sam nesdílím, tak to asi ani pochopit nemůžu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, má to všechno, co člověk potřebuje; Erzu Millera a daddy verzi Colina Farrella. Navíc tam není moc, co jinýho psát, protože Eddie Redmayne pravděpodobně uplácí střihače, aby ve výsledné verzi filmu neměl žádnou sexual tension s chlapem. Protože jinak není možný, aby žádná z jeho postav nikdy nebyla v hlavním OTP fandomu. (A do byl Danish Girl, proboha.)
      Anyway, podle mě je kladnej Percival vyloženě alibismus lidí, co se bojí přiklonit k abusive shipům- což je se současnou Tumblr politikou pochopitelné, v US bych se asi se svou Ao3 historií bála vycházet. Na druhou stranu, třeba to originální Graves až tak špatně nemyslel? Bylo to jen v povídce, nebo Tina vážně říkala, že měl Graves na Credence dohlížet? Já už nevím, mám za sebou asi 70 fanfikcí, trochu mi to splývá.

      Vymazat
  4. Byvše pod vlivem alkoholu, napsala jsem ti srceryvný komentář, jak tě miluju, který někam zmizel. Což mě mrzí, poněvadž už ti to asi vícekrát nenapíšu.

    Tak ještě jednou zhruba klíčové momenty zmizelého komentu:

    Jop. Jo, já bych asi s chutí shipovala Eddie Redmayna, ale není s kým. S hlavní hrdinkou? proti tomu jsem rezistentní. :)


    Co já vím? Já těch 70 fanfikcí nečetla. Ale ty jo! Věř si. A nejspíš ty fanfikce fakt z něčeho vycházej. :)

    Věř si. Jsi skvělá! Vím, že to víš. Ví, že o tom někdy pochybuješ. Nepochybuj. Věř si. :)

    Na můj vkus lidi přeceňují výchovnej element umění. Já se jen vždy sama divím tomu, jestli by si fakt vybrali vyrůstat ve skleníku bez zlých vlivů. Já ne. Takže to nechci ani pro své děti. Asi jsme trochu divná matka.


    Jdu číst ten destiel, co mám ve vedlejším okně. Takhle pozadu já jsem.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Poznatek: Nikdy nečíst recenzi před filmem, i když je tam minimum spoilů.
    Před tím, než jsem si přečetla tenhle článek, jsem myslela, že budu mít očekávání typu No jo, sestřenka byla v kině a říkala že je to dobrý, tak to asi dobrý bude...
    Po přečtení recenze jsem myslela asi takhle: Kdy už přijde ta slashoidní scénka?!??
    Takže jsem chtěla říct že děkuju xD

    OdpovědětVymazat
  7. Při koukání na film jsem měla pocit, že ty temné uličky hravě strčily do kapsy všech sedm knih HP. Jen trochu nechápu, proč když to potom zpětně zpracovávala literárně to udělala jako drama (scénář) a ne jako prózu. Navíc píše, že to je původní scénář, tak si nejsem jistá, jestli to je ten úplně první nápad, který vyplichtila na papír bez nějaké zpětné sebekritiky anebo je to to, co měli potom herci v rukou. A být já Redmayne, tak se asi rozbrečím, protože to minimum scénických nic neříkajících poznámek je prostě k pláči nebo na vraždu (jj, mám deformaci lidí, kteří vyrostli na Čapkovi).
    Cursed Child ani nečti, je to taková západní verze Boruta...

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.