1/17/2017

Tak na začátek, já to TJLC příznivcům fakt přála. A to nejen proto, že jsem fanatičtější organizovanou skupinu neviděla od doby, co se moje rodné město jmenovalo Mährisch-Sternberg a lidi nadšeně hailovali na náměstí na výročním sjezdu sudetoněmecké strany. On skutečně není jedinej důvod, proč my Johnlock neměl být kanon a vlastně spíš na opak. Sherlock Holmes je tak výborný akademický materiál, že jednoho dne do toho musí někdo praštit, aby řekl to, co všichni stejně už sto let víme.
Ale dnes to nebude. Hodina vlků a roztříštěných štítů, kdy se Věk cishet lidí zhroutí. Ale dnes to nebude. Dnes budeme boj-kotovat Moffatovi show- Nebo napíšeme post na Tumblru- Nebo tak něco.



BBC Sherlock jde už od druhé série posupně do kytek a dalo se předpokládat, že již brzy se připojí ke slovům, které jsou vyslovovány s podobným nechutenstvím, jako třeba "Johny Deep." Seriál, který měl Moffatovi pomoci vstát z hrobu, se časem stal devadesátimitutovými nikam nevedoucími epizodami tvořenými pouze ambivalentními scénami mezi Sherlockem a Johnem a zcela nahodilými plottwisty, které vypadají, že je vymýšleli kapustňáci v přestávce mezi plánováním dalšího dílu Family Guye.

Ovšem pokud by se ukázalo, že je Sherlock do Johna skutečně zamilovaný, vysvětlilo by to spoustu věcí. Hlavně tedy proto, že pozitivní emocionální stimulace odpouští spoustu plotholes, ale spojilo by to jinak roztříštěný narativ dohromady. Protože upřímně, žádné jiná kontinuální linie tam není. A tak se spousta lidí nechala nalákat tvůrci, kteří tvrdili něco typu "Gonna make history."
Myslím, že můžeme s jistotou říct, že se minimálně historicky znemožnili. Sebe a pár set lidí, co jim uvěřili.

Revoluce se nekoná. V západním světě je stále požehnáním být kanibal a vrah a mít zrušenou show, protože to znamená, že nemusíte shánět sponzory, takže si v posledních pěti minutách můžete dělat, co chcete.
Spousta lidí je velice naštvaná, protože Johnlock není pořád kanon. A to někteří umřeli proto, aby byl. A pokud neumřeli pro Johnlock, tak pro co?
Fanoušci si teď myslí, že nedokážou objektivně posoudit seriál, protože přišli o svou jedinou životní jistotu. Takže bych chtěla představit svou excelovou tabulku pro posuzování BBC Sherlocka, abych vám demonstrovala, jak se dělá správná kritika. Protože, mí mladí padawani, logický systém je půlka úspěchu.

Jak vidíte je důležité mít nastavený žebříček hodnot. Sledování BBC Sherlocka vyžaduje přípravu, například nulové očekávání a tvrdý alkohol.

Skutečným problémem BBC Sherlocka je, že to Moffat přehání s falešnými vodítky a dějovými zvraty, které očividně vymýšlí za běhu a vypadá to, že se do toho konečně definitivně zamotal. V Sherlockovi se za ty všechny série nějak ztratila jakákoli pointa, nebo smysl. Vytahování Moriartyho nikam nevede. Práskneme tam ztracenou sestru. Která by byla vlastně dobrý nápad, kdybychom se na ni připravovali minimálně 2 sezony předem, ale to my nedělali, hráli jsme si s Mary. Moffatův dlouhodobý plán musí vypadat přibližně jako Kolumbův plán cesty do Indie. "Máme cíl, pojedem na druhou stranu, a pokud nespadnem z kraje světa, tak bychom se tam měli dostat. Nějak. A v mezičase můžem jen tak obracet mrtvoly ženských, protože svět je k ženám krutý. A to je asi to hlavní, co se tady snažím sdělit. Jo." Jediná uvěřitelná věc v téhle sérii byl fakt, že si Eurus přála k Vánocům Andrew Scotta a na upozornění, že mají jen pět minut a bude to přes sklo, zcela zjevně odpověděla, že to stačí. S tím se dokážu ztotožnit. A taky moje vlasy měly cameo.

Tady si dovolím malou vsuvku:
Bože, prosím, vrať nám Moriartyho. Je sice pravda, že to znehodnotí jeho charakter a už teď ho v každé epizodě dělají víc a víc anime a nakonec z něho bude Izaya Orihara- Když si to tak přeberu, bože, prosím, ať Jim zůstane mrtvý, ale dej nám jeho spin off. Kterej ať si klidně dělá Moffat a Gatiss, ale pod něčím dohledem, protože od Andrewova coming outu je psaný jako stereotypní gay záporák. Ve jménu otce, syna, hlava, ramena, uši, kolena, eeey Macarena, AMEN!



Mycroft začíná být mou nejoblíbenější postavou. Mám totiž pocit, že Gatiss čím dál víc hraje sám sebe. Ví, že to, co dělá není správné a není to už ani ironické, ale v oběhu jsou peníze a veškerá naděje si někde strčila do huby devítku a opustila tuhle beznadějnou mašinérii, aniž by ho vzala s sebou. I miss Henry Winter. Můj rozkošný kvítku, začínáš si uvědomovat, že tvůj nadřízený je George Lucas Londýna?

Postmodernismus v rukou Moffata je asi tak dobrý nápad jako aplikovaný komunismus. Teoreticky by to mohlo fungovat v BDSM klubu, protože je to sociální obdoba vakua a lidi tam jsou až extrémně liberální.
Sherlock je gay. Ale taky hetero. Je všechno, co si přejete, aby byl. Ve svém idealismu jsme spadli tak hluboko do jámy teoretické agendy, že nevíme, jestli Sherlockův divnej rauš o Moriartyho orální fixaci, vlastně není něco, co heterosexuální chlapi běžně mají. Zapomněli jsme, že alternativní interpretace je dvousečná zbraň. Sedli jsme si na vlastní lep. Postmodernismus je chyba. Moffat dokázal dát No Homo label na dva muže, kteří spolu žijí a vychovávají dítě a to s požehnáním zesnulé manželky jednoho z nich, jejíž poslední slova byla "Zachraň muže, kterého oba milujeme." Ohromující výkon.
V příští sezoně budou mrtvá koťátka, aby z toho i nekro-zoo-pedofilové byli spokojení. Pejsek s kočičkou totiž vaří dort tak, aby z toho všichni něco měli.
Tímto bych chtěla pogratulovat Moffatovi k dosažení postu nového člena nesvaté trojice na Tumblru. Teď je to patriarchie - queer baiting - Moffat. Faktem je, že nepotřebujeme, aby nám starej chlap potvrdil, že Sherlock miluje Johna. My to víme. Takhle mizérie se totiž dostala tak daleko, že jiná možnost není.  Ale tohle confirmatio nemělo být pro satisfakci ničích shipperských potřeb. Bohužel, správná věc do budžetu nepřidá. Naštěstí Moffat slibuje, že v příští sezoně už snad-

Ach Moffate. Myslíš, že to pořád ještě někoho zajímá?



2 komentáře:

  1. "Moffat dokázal dát No Homo label na dva muže, kteří spolu žijí a vychovávají dítě a to s požehnáním zesnulé manželky jednoho z nich, jejíž poslední slova byla "Zachraň muže, kterého oba milujeme." Ohromující výkon."
    Ach Nagat. DĚKUJU. Něco takového jsem potřebovala. Jsem naštvaná :D A Stále trochu doufám, že zatím něco je, že by Mark Gatiss, lgbt aktivista, takhle nemučil své diváky. Ale pokud dokázali zplodit TAKHLE nelogickou sérii... a slíbit vyvrcholení všeho, co doposud dělali a pak přijít s tímhle... přestávám věřit, že si vůbec všimli těch obrovských mezer v ději. Můj dokument se teď změnil z "jak skvělý je Sherlock BBC" na "jak na hovno je lgbt reprezentace v tv" :D Každopádně se to chci pokusit dokončit a moc ti děkuji za Tvoji pomoc. A za tenhle článek <3
    TruTru Kanashiko

    OdpovědětVymazat
  2. A můžu to někde podepsat. Nejlépe každou větu. :D

    Já se totiž přiznám, já jsem po delším přemýšlení podepsala petici, ať se BBC vyjádří ke queerbaitingu v seriálu, i když jsem se tam zrovna nemohla ztotožnit s každým tvrzením ztotožnit, ale tady byh mohla podepsat všechno. :D

    Zejména věta "Sherlock je všechno, co si přejete, aby byl" ten seriál myslím dokonale vystihuje, to v čem je jeho síla i slabina. :)

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.