5/07/2017

Napsala Nagat | Tagy : , ,
Noví Guardians pokračují ve svém spásné činnosti a jsou tou nejodpočinkovější odpočinkovu akční sérií, která u Marvelu kdy odpočívala. Takže můžete vzít svoje teplé kámoše i s jejich adoptovanýma dětma.

Už to budou tři roky, co vyšli první Guardians of Galaxy, kteří byli z různých důvodů průkopničtí, ať už proto, že jako tehdy jedna z mála Marvelovek, nenuceně prošli Bechdelovým testem, představili roztomilé CGI postavy, které měly i jinou funkci než estetickou, neobtěžovali se s homotease návnadama a ukázali, že Marvelovský hrdina může být i něco jiného než extra TM generický pretty boi, tím, že donutili Chrise Pratta shodit asi 40 kilo tuku, čímž vytvořili extra TM generického pretty boie s manýrismy obtloustlého ajťáka. Revoluční.

Vol. 2 úspěšně navazuje na předchozí díl a snaží se z GoG udělat nejvíc ok sérii v Marvel universu. Na tom filmu je nejvíc problematické, že je Bůh doslova Snake Plissken a že nějak dokázali zaplatit 5 minut Sylvestera Stallona a přitom nestáhnout CGI budget. James Gunn používá Guardians k ne-až-tak podprahovému výsměchu všem tvůrcům komixových grupáčů, protože po prvních Avengers nebyl jediný film, který by dobře zvládl pracovat se skupinou hrdinů, s výjimkou právě Guardians of Galaxy. A bohužel to vypadá, že to tak asi ještě nějakou chvíli zůstane. Je to právě ve filmu zmiňovaná "střídmost," která GoG chrání. Ta je v mezích žánru očividně problém, když si připomeneme, jak těžce na její neexistenci dojel například Age of Ultron.

Místo obvyklého megalomanství, které by se dalo čekat od akčňáku o skupině nadlidí, kteří mají chránit vesmír, se zápletka drží dost při zemi. OP Mary Sue záporák vás v GoG nepraští do xichtu hned v prvních pěti minutách, ale jeho negativita narůstá postupně, čímž nechává mnohem víc prostoru pro interakci hlavních protagonistů a na to, aby si pomocí obyčejného mezilidského kontaktu rekrutli další side-kicky. Všichni mají spoustu času na svou vlastní agendu a to včetně dětských postav. Konec konců, není to tak úplně Peter, kdo nakonec vyhodí Ega do vzduchu. Hlavní motiv filmu totiž není záchrana světa, ale spíš otázka, co znamená být dobrý a špatný rodič a jakou roli v tom všem hrají děti.


“He may have been your father, but he isn’t your daddy.”
<tlumený dávivý smích v pozadí>

Marvel s Loganem masteroval Rkové filmy a teď se zase vrátil k family friendly komediím. Ačkoliv je Vol.2 o trochu slabší než jednička a vlastní náplň je, jak se dá očekávat, prostě sbírka hloupých vtípků, dokázal vytvořit samostatně schopný film a nejde o jen prostě další sequel, jako je to třeba v případě prakticky všech X-menů. Zatím, co pravou rukou narativ logicky posouvá děj a sype na diváka jeden výbuch za druhým, levou jen tak ledabyle plní všechny požadavky od plynulého vývoje charakterů, přes vyřešení plotline s hlavními ženskými protagonistkami, po moralistickou podprahovou zprávu o důležitosti jakékoliv formy rodiny, jako by mu nikdy nikdo neřekl, že je to těžké. Občas je lepší použít moc, která je vám dána k tomu, abyste vytvořili, já nevim, třeba Pac Mana, místo obrovské planety s duhovýma bublinama, co ty na to, Whedone? 

tldr: Za mě dobrý.


2 komentáře:

  1. Jo, GoG 2 bylo podle mě super a hrozně mě to bavilo :D Super review! ^^

    OdpovědětVymazat
  2. Pro mě nejlepší superhrdinský film za dlouhá léta. Už jednička byla fajn a dvojka je ještě o ten "rodinný" level výš.

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.