1/01/2018

Guillermo del Toro je muž, který zasvětil svůj život velmi osobitému boji s patriarchií, propagaci romance a liberálního pohádkového narativu. Film o ženě, která se zamiluje do nestvůry byl dalším logickým krokem v jeho filmografii. Jen všechny překvapilo, že to nebyl Hellboy, Silent Hill nebo další Pacific Rim. Vstup do roku 2018 se nese v duchu žen, které se nebojí jít za svým cílem a nikdo je za to nesoudí. A to je dobře.

Toro má ke konceptu pohádky přístup, který se v této době už moc nevidí. Média jsou zamořená Disney monopolem a Troškovými konstantními pokusy o obohacení české kultury, což ve výsledku vypadá tak, že máte sračku nejen na silnici, ale i v televizi. Toro chápe "pohádku" v jejím původním významu, tedy jako narativ, který nese kulturní tradici, ne nutně jako médium určené pro děti, ale jako fiktivní příběh, který existuje proto, aby se vyprávěl pořád dokola a předával svou sociální doktrínu, která se mění v závislosti na publiku, ale její hlavní poselství zůstává stejné. To, a taky má Toro rád porno s kryptidy, pošlete to dál, haha. Nečekejte, že jde o roztomilou romanci o princezně a Pepovi Kaprovi. 

Pokud sledujete Torův twitter, což doporučuji, tak víte, že byl celkem rozhozený z toho, že The Shape of Water dostalo Rkový rating. Všechny zajímalo, jak moc muselo Torovi psaní scénáře ujet, aby pohádka dostala rating +18. Ironicky, každému divákovi, která má alespoň částečnou představu o tom, jak americká společnost funguje, musí být po shlédnutí prvních třech minut filmu jasné, že to jinak než na R dopadnout nemohlo. U nás je to +15, protože tohle je skoro-východ a nikoho tady prsa, nebo uhnilé prsty nerozhodí, ale už teď můžete na Tumblru najít zábavný wank o tom, jak ve filmu <spoiler> umře kočka </spoiler> a jak je to hrozné. Přiznávám, že masturbující ženská, která vypadá, jako váš učitel irštiny, vás trochu rozhodit může, takže to asi úplně pro děti není, ale i tak se s tím safe kontentem moc drbeme. Malí parchanti potřebují liberální indoktrinaci šokem.

The Shape of Water je film ve správný čas na správném místě a je to skutečně nejlepší Torův film od Faunova Labyrintu. V době, kdy půlka světa žízní po alternativách Beauty & Beast bullshitu, máme něco, co ten koncept konečně dotahuje do konce. Toro konečně dokázal napsat svůj vysněný příběh o nekonvenční lásce, kde je ta znepokojivá část plně převážena tou romantickou, což se mu v Crimson Peak moc nepovedlo. Ukazuje prostředníček na pokrytecký Hollywood a říká "Pokud chcete milovat monstrum, milujte ho se vším všudy." Jen by mě zajímalo, kam dál teď půjde, protože si nejsem jistá, jestli tady ještě nějaké "dál" je. Cirkus, Guillermo, prosím, cirkus.

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.