5/15/2023

Napsala Nagat | Tagy : , , , ,

Ještě žiju, fakt že jo. Nečekejte nějakou extrémní aktivitu, tu jste dostali loni, takže zase za rok nejdřív, ale dlouho jsme nespamovala svoje historky z cest a protože se konečně otevřel pokovidovej svět, tak jsem jako všichni ostatní zamířila do Nihonu. Následně jsem se vrátila v brutální jetlagem, 19.4kg BL dódžinů, dala si tak měsíc dlouhý spinks a přepadla Meona, takže jo, coop přednáška o nákupech a Akihabaře a Ikebukuru jednou bude. Neslibuju, že to bude v tomhle životě, ale oboum nám to přijde jako slušnej nápad. Tak snad někdy.

Do té doby tady máte článek o tom, kam v Japonsku na BL merch, protože zahraniční články jsou hrozně k ničemu. Kdybych neměla kontakty ve všech úrovních pekla (Golden Kamuy server a Dottore simp server, neptejte se), tak se tady vracím akorát s dvaceti stejnýma figurkama z gačaponů. 


Je celkem sranda, kolik lidí se vrátí z Japonska a pak řekne, že vlastně žádnej anime merch nenašli, natož aby viděli něco, pro co přijeli (gayporno). Nevim, já klidně půjdu doprostřed lesa v jižní Číně s tím, že buď najdu východ, nebo mě sežere had, je mi to jedno, ale v životě bych nejela do Tokia bez přesných lokací obchodů, který chci vykoupit. Na druhou stranu tenhle článek vám pravděpodobně taky prozradí něco o mým kompulzivním nakupování a závislosti na gamblingu, takže si kritiku cizích návyků nechám pro sebe.

Akihabara
nejsmradlavější místo v pekle
Řekněme tedy, že jste v Japonsku, vaše srdce baží po gaypornu a nevíte, kam máte jít. Napadne vás, jako každého weeba, Akihabara. To je první chyba. MRDAT AKIBU, fakt, že jo. Pokud jste žena, nevadí vám se každej den sprchovat, nebo máte prostě raději BL než mainstream věci, tak nechcete do Akihabary, která je jedno z mála míst v Tokiu, který fakt smrdí nemytýma otakarama. Chcete na Otome Road v Ikebukuro, respektive v Sunshine City. Z lásky přikládám GPS lokaci.

Nebudu lhát, Akihabara je určitě fajn zážitek a sehnala jsem tam zajímavý věci i v sámošce, ale pokud jdete po BL a máte omezený časový prostor, klidně Akibu skipněte. Nemá pro vás cenu. Podrobnější popis nemá cenu, protože o Akibě má fajn video Meon, takže tady mu udělám reklamu. Je zač, brácho, vyberu si to v Booth exklusive dódžinši. Miluju naši spolupráci založenou na vydírání z mé strany.


Babygirl
v sámošce v Akibě
Druhá věc, se kterou se musíte smířit je, že pravděpodobně nenajdete to, co hledáte. Spousta merche a především BL dódžinši se prodává exkluzivně na conech, nebo přes Pixiv, respektive jeho prodejní partnery, jako je Booth. Koupě čehokoliv přes Booth je sice mnohem přehlednější a jsou tam dostupné niche věci jako historické RPF, nebo omegaverse djs, ale taky je to neuvěřitelnej oser, potřebujete k tomu někoho dlouhodobě žijícího v Japonsku s adresou zaregistrovanou na poště a i pak se vám může stát, že vás váš vysněný dódžin nikdy nenajde.
Třetí věc, kterou se vyplatí vědět, je, že v Japonsku existují v podstatě tři velké řetězce, které nabízí BL merch a dódžinši a které najdete v podstatě všude, nejen v Tokiu. Jsou to Animate, Lashinbang a Mandarake. A protože jsem hodná teta, tak tady máte shopping guide obchod po obchodu napříč Honšů.

 
Animate Ósaka
Animate
Informace č. 1 je, že preferuju nakupovat doslova kdekoliv jinde než v Animate, kterej je drahej jako prase. I jejich second-hand je drahej. Cenná informace č. 2 je, že Animate v Ósace mělo v době mé přítomnosti nejlepší (a úplně náhodný) BL merch.

Kromě toho, že tam bylo poměrně málo lidí a nebyly tam fronty, měli dost široký výběr zboží a to včetně merche s různými danmei a korejskými BL. A to i přesto, že nejde o prodejnu specializovanou na ženské zákazníky. Kromě velkého regálu s Nu: Carnival měli i Painter of the Night, kterého jsem pak už nikdy neviděla. Animate má sice second-hand sekce, ale primárně se zaměřuje na prodej oficiálního zboží a tedy i do second-hand sekce berou spíš vlastní zboží a i tam drží ceny celkem vysoko. Sice by se vám tedy nemělo by se Vám, že tam koupíte bootleg, ale ty ceny jsou fakt jinde.

V některém z pater mají i dódžinši a to hned vedle sekce pro pány. Není tam až tak velký výběr, ale najdete tam neprobrané kousky k populárním anime fandomům, takže pokud tam uvidíte něco, co chcete, rovnou to vemte a nespoléhejte na to, že to seženete později např. v Tokiu. Neseženete.

Animate v Ikebukuro byl naprostej skip, s tím že si ani nevybavuju, že by tam měli dódžinši a to i přes to, že jde o prodejnu specializovanou na ženy. Mají ovšem neuvěřitelné množství BL mang, merch otome her jako je Obey me! a nekonečnou frontu u pokladen. A Animate v Kjótu snad BL sekci vůbec nemělo, nebo jsem ji nenašla. Je ale tak maličké, že by tam stejně výběr nebyl. Rozhodně ne celé dedikované patro. 

Lashinbang 
Lashinbang je jeden z největších second-handů s merchem a dódžinši v Japonsku a tomu odpovídá i jeho vytížení a ceny. Je nutné počítat s tím, že na frekventovaných pobočkách se dódžiny opravdu točí denně, takže pokud jdete po něčem konkrétním, tak není na škodu se ob den vracet, abyste ukořistili to, co fakt chcete. I za cenu toho, že si vaše úlovky slečna u kasy vyfotí, protože je potřebuje následně obratem zaznamenat jako nedostupné. Nebo to bylo prostě proto, že jsem brala kombinaci snuffu a loliconu. Jedno z toho. To je fuk.

V Tokiu má hned několik poboček a jen v Ikeburo jsou tři: Lashinbang Ikebukuro Trend Store (GPS), který má jen merch a je maličký a narvaný spíš obecným drobným merchem. Pak nově otevřený Lashinbang Ikebukuro Character Palace, kde seženete mimo jiné i second-hand figurky (GPS) a nabízí spíš neBL merch. A konečně: Lashinbang Ikebukuro Female Doujin Store (GPS), který musíte navštívit, pokud jdete po dódžinši.

Lashinbang Ikebukuro
Infamous žlutej výtah
Páté patro Lashinbangu

















Lashinbang Ikebukuro Female Doujin Store v Ikebukuru je přesně to místo o kterém jste slyšeli v historkách o zapadlých hentai stores s lichými a sudými patry, plentami, vstupem na doporučení a o žlutých výtazích. Dobře, není to sice tak spicy jako skutečný hentai dj store, rozhodně má ale podobnou energii. V nejdivnějším, nejhnusnějším a architektonicky nejhůře vyřešeným věžáku v Ikebukuru, kterej je násilně nalepenej mezi dvě další budovy, se skrývá hned několik pater BL second-handu s velkým výběrem kvalitních dódžinů. A teď pro vás udělám něco, co se na internetech nikdo neobtěžoval udělat: popíšu vám cestu. Na netu je totiž napsaná blbě.
Lashinbang Ikebukuro Female Doujin Store Ikebukuro

Ano, pobočku Lashinbangu v Ikebukuro pravděpodobně najdete tak, že je před ní fronta až ven. Tahle fronta je ale na výkup zboží. Vy jako nejaponec zboží prodat nemůžete, respektive musíme mít potvrzení o trvalém, nebo dlouhodobém pobytu v Japonsku a další vyřízené náležitosti. Jako turista je mít nebudete. Jako člověk s trvalým pobytem v Japonsku si určitě poradíte. Ano, tenhle Lashinbang má sice svůj slavnej žlutej výtah, ale žluté dveře jsou až nahoře ve vyšších patrech, takže z venku je neuvidíte a budete zmateně bloudit. A ano, tenhle Lashinbang má i sklep, ale ve sklepě nenajdete nic kromě merche a to povětšinou s k-pop skupinama a nějakýma hudebníma otome hrama. Takže ve zkratce, chcete projít z boku kolem těch schodů (nebo po nich nahoru) a vzít si výtah do vyšších pater. 4 a 5 patro jsou dódžinši. 2. patro jsou mangy. Přízemí je výkup zboží. Sklep je merch.

Lashibang dódžinši kategorie
žlutá je fandom, oranžová ship/postava,
modrá/černá autor nebo další specifikum
Předražená Discord kitten
Dódžinši zabírají 4. a 5. patro
Druhé patro a sklep jsou
BL mangy + merch



















Jak jste asi pochopili Lashinbang je gigant. Má celá patra naplněná dódžinši a v Ikebukuru jde pouze o dódžinši pro ženy. Nahradil v prodeji second-hand zboží Toranoanu - původně největší japonský řetězec s hentai dódžinši, který musel zavřít v Akibě, protože krachoval (heh) a zůstala mu jen pobočka v Ikebukuru údajně naplněná BL dódžinama. Mají dokonce Twitter. Jenže ani do té jsem nedostala doporučení, takže se dá říct, že obliba Toranoana upadá. Naproti tomu Lashinbang teď zažívá vrchol své popularity, obzvlášť proto, že si důkladně vybírá, co prodává. Niche věci v něm neseženete.

Lashinbang překupuje primárně populární anime a fandomy, takže pokud chcete nakoupit kila Kimetsu no Yaiba, Tokio Revengers, Touken Ranbu, Identity V, AoT, Obey Me, Jigokuraku apod. v Lashinbangu si budete rochnit. Jen za trochu větší peníze. Zároveň tam ale najdete i vzácnější kusy, protože pokud chcete prodat nějaký merch, který už se nedá sehnat, logicky nepůjdete do secondhandu, který by ho ocenil na nižší cenu. Příkladem budiž dódžinši s Ogatou na fotce nahoře. Pro kontext, většina dódžinši stojí kolem 500 jenů a seženete klidně i djs za 100 jenů. Tady Ogatu jsem si vyfotila jako bizár a to jsem nevěděla, že za pár obchodů dál potkám od stejné autorky zalaminovanou cover page za 13 000 jenů. To, a že následně koupím úplně všechno, co od té autorky uvidím, protože je to kurva dobrý. Měla jsem si tě koupit, kitty. I když jsi byl dražší než můj kufr. 

Protože jsou těch dódžinů v obchodě fakt tuny, jsou v regálech označeny podle fandomu, shipu a v případě, že jde o něco populárního, tak i jménem autora. V Lashinbangu konkrétně se žlutou značí fandom, oranžovou pak většinou postava, nebo ship. Modré cedulky značí autora, nebo nějakou specifickou kategorii, protože často autor funguje sám jako trigger warning. Černé cedulky jsou většinou specifické kategorie, nebo autor, co je sám o sobě právě specifická kategorie. Tady se hodí varování: prakticky všechny obchody s dódžinši pro ženy obsahují hlavně BL, ale pozor nejen BL. V rámci konkrétních fandomů můžete narazit klidně i na het (většinou zařazený na konci regálu právě za černou cedulkou), takže pokud vás něco takového znepokojuje, obrňte se předem. Pokud jste naopak zvědaví, jak vypadá lolicon, když ho píšou ženy pro ženy, tak směle do toho. Já nelituju.

Důležitá informační cedule pro zmatené gajdžiny

Pokud máte cestu do Kjóta a v půlce výšlapu na Fušimi Inari dostanete křeč do nohy, kterou může vyléčit jen gayporno, mám pro vás skvělou zprávu: Lashinbang tam má hned tři pobočky. Doporučuju Lashinbang Kyoto Avanti Store (GPS), kde BL doujnshi zabírají asi jen 4 regály, ale pro nenáročné kupce to stačí. Nestojíte fronty a nikdo na Vás nečumí, takže je to celkem příjemný zážitek. A hned vedle je celý patro gačaponů, takže se můžete oddat gamblingu. V centru jsou ještě dvě pobočky, ale do těch jsem se nedostala.


Mandarake
A konečně srdcovka: Mandarake second-hand je podle mnohých ten nejlepší second-hand, který v Japonsku najdete a to kvůli příznivým cenám, výkupu opravdu starých věcí a online katalogu. 

Mandarake LaLaLa Ikebukuro (GPS) je asi největší BL dódžin store, který v Japonsku existuje (mimo Mandarake sklady). Umístěný příhodně ve sklepě je narvaný second-hand dódžinši od v součaně populárních anime po historické kousky jako jsou Star Wars djs z let kolem 2000, Star Treky, které se snad datují ještě dál, a Basara fanfikcemi. Dokonce jsem si jistá, že tam měli sekci s pracemi o historických postavách, kde mohli mít můj vysněnej dj s Hidžikatou, ale bohužel moje japonština není dost dobrá na to, abych se v těch tunách sešitů rychle zorientovala. V obchodě se sice vždycky snaží mít aspoň jednoho člověka, co umí anglicky, ale je lepší být připraven na komunikaci v Japonštině.

Mandarake všechno značí
cedulkama jedné barvy
Pokud máte zájem o podobné artefakty, tak je Mandarake vlastně vaše jediná volba. Na videu nahoře se můžete podívat na to, jak to vypadá uvnitř a jak se tam leze, protože LaLaLa je opět umístěno ve sklepě v nejvíc nepřehledné budově, co si dokážete představit. Bohužel nemůžete spoléhat na to, že tam najdete velký výběr v současné době populárních fandomů. Mandarake je totiž z velkých second-handů nejlevnější. Lidem se proto vyplatí dávat populárnější djs k dražším předprodejcům. K mému překvapení sice měli alespoň nějaký výběr Genshin Impactu, ale jinak většina věcí, co jsem tam sehnala, byly prostě historické a sentimentální hodnoty.

Tenhle obchod taky nabízí BL mangy a nějaký merch z druhé ruky a to za objektivně nejlepší ceny, ale mají opravdu malý výběr. Narozdíl od Akiby to tam nesmrdí, protože jaoistky si umývají prdel a ztracení muži tam většinou nezabloudí. Vaším největším sociálním problémem jsou milé pokladní, které vám dódžiny hezky přepočítají ("17 kusů, ano?") a vy budete muset reflektovat vaši osobní mentální nestabilitu. Případně tiché a ztrapněné Japonky, které by si chtěly v klidu projít ten regál, u kterého už 20 minut stojíte a snažíte se s překladačem zjistit, jestli je v téhle polici váš oblíbenec top nebo bottom. A jo, kromě fandomu, shipu a postavy, jsou police u větších fandomů dělené i podle toho, kdo je dole. Pro Asiaty je to důležitý.

Mandarake LaLaLa

Mandarake Central je hlavní pobočka anime++ second-handu v Akihabaře a vyznačuje se primárně tím, že odpovídá stereotypnímu výběhu pro ty otaku, kteří jsou hlavními hrdiny hororových historek. Všechny typy anime merche jsou narvané do několika stísněných pater s uličkami tak úzkými, že mám podezření, že je designoval mikrobiolog se záměrem vytvořit třením smradlavých, zpocených otaku o sebe úplně novou superresistentní bakterii. Akibu obecně najdete po čichu, ale Mandarake Central byste mohli lidi s poměrně vysokou přesností poslepu střílet, pouze na základě jejich pachové stopy. A jo, je to ten obchod, co na videu ukazuje Meon

Mandarake Central Akihabara
BL sekce má vyhrazené vlastní patro, ale kromě poměrně slušného množství dódžinši a nějakých mang, tam nic neseženete. Zároveň, protože jde o největší pobočku nejlevnějšího second-handu tak je narvaná nejen štamgasty, ale i turisty, kteří přišli omrknout, jak to vypadá v náhodných anime obchodech. Díky tomu do BL patra lezou lidi, kteří tam nemají, co dělat a přítomnost bílých, zmatených mužů může být nepříjemná. Argument statistikou: Asi za dvě hodiny, co jsem tam vybírala dódžiny jsem potkala jediného bílého chlapa, co si tam reálně přišel něco koupit a netvářil se, jako by zrovna vstoupil do pátého kruhu pekla. 

Japonců, kteří si sami přišli pro BL, nebo doprovázeli nějakou slečnu, tam bylo hned několik a nevypadali, že by považovali přítomnost BL za něco, co by osobně útočilo na jejich maskulinitu. Bílých chlapů, co vlezli dovnitř omylem, dost očividně udělali mentální opičí pojek a pak se zmateně točili v kruhu, protože si asi mysleli, že tam nemají co dělat, bylo pomalu víc než zákazníků. Tak po prvních sedmi podobných exemplářích to začíná být otravné, hlavně když se snažíte u regálu zjistit, jestli v tom zataveném dódžinu s nahým borcem na obálce, jsou zobrazené koule, nebo ne.

OMG flex
Tahle pobočka je obecně rušnější a předpokládá přítomnost cizinců, takže jsou regály kromě názvu v japonštině občas označeny i angličtinou a v případě populárních fandomů i obrázkem. Dají se tady najít zajímavé kousky, včetně dódžinši na západní filmy a seriály jako je Sherlock, SPN, nebo dokonce Dunkirk, ale vzhledem k tomu kolik Akibou projde lidí, jsou populární věci dost probrané a v regálech pomíchané. Může se stát, že i přesto, že jdete na jistotu, protože jste si našli v online katalogu dostupnost konkrétního dódžinu na pobočce, ho na místě nenajdete. Buď se prodal, nebo ho někdo přemístil do špatné police. Pak začíná hledání pokladu a glhf, protože ta práce může být kdekoliv. Tahle jsem našla v regálu s Hetalií dódžin na Berserka. I na Hetalii je nakonec v roce 2023 něco dobrého.

Daň vám odečtou po zaplacení v přízemí budovy, pokud máte nákup nad 5500¥, u jediné Tax Free přepážky, což znamená další frontu, další smradlavý otaku a další nucený encounter s bílými muži. Kdybych nešla najisto po dódžinšu od konkrétního autora, nebyl by ten zážitek worth it.

V Akibě je i Coco, malá Mandarake pobočka, která je spíš galerie oldschool sběratelských figurek. Pro někoho zajímavá turistická atrakce, pro většinu ztráta času.

A to je ode mě na nějakou dobu zase všechno. Nezapomeňte na to, že letos bylo výročí 30 let od vydání Sbohem má konkubíno a tedy i 20 let od sebevraždy Leslie Cheunga. Možná se k tomu dostanu. Možná ne. 

Ogata, my beloved,
what the fuck

1 komentář:

  1. Do Japonska se podívám tak leda pokud rodiče brzo zaklepou bačkorama a nestačí ty prachy, co syslej, narvat nějakýmu prodavači hrnců, závidím. :'(
    Japonsky navíc neumím ani slovo, takže BL bych si tam koupila leda jako pěknou obrázkovou raritku. Snažím se učit korejsky, ale myslím, že dál než ke schopnosti někoho pozdravit a zeptat se, kde mají záchod, se taky nikdy nedostanu, každopádně se chci pochlubit, že se mi teď podařilo koupit nějaká ta stará BL na knihobotu za cca 40kč kus...jsou teda v Němčině, kterou moc nemusím, ale ovládám o něco líp než tu korejštinu, tak aspoň ten plot snad pochopím a jedna ta manga je i o Makoto Tateno, kterou mám ráda...no prostě aspoň něco.

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.