2/13/2015

Edit: Lidi, nečtěte porno na Labyrint. Fakt ne.

Valentýn, dámy a pánové. Valentýn, vodnářský svátek vodnářsky umístěn do měsíce ve znamení vodnáře.
Tak jsem si říkala, že opráším něco srdíčkového. For irony and shit.
Valentýnská haiku:
By Nagat
I suck at dating.
Well, at relations at all.
Can you write me porn?

Nakonec jsem se rozhodla, že udělám znovu článek o Labyrintu, protože recenze tu kdysi byla, ale záhadně se ztratila. Ale nikdy není pozdě legendu oživit, obzvlášť proto, že je to jedna z oněch nostalgických záležitostí, ke kterým se člověk začne na stará kolena upínat, aby si dokázal, jak uncool je.
Jednoduše řečeno jde o jednoho z mých prvních crush (Konkrétně druhého. Třetí byl Floop ze Spy Kids a ten první byl ještě trapnější. Tenhle článek bude plný trapných historek.) 
Prožívám své poslední teenagerovské dny, ale už začínám být sentimentální, yaaay!
Let's sing magic song about murdering an infant.



 Jim Henson's Labyrinth
Labyrint je fantasy film z roku 1986, o produkci se postaral George Lucas a hlavního záporáka hraje David Bowie. Klasická představa ráje.
Příběh je poměrně známý, takže ho moc rozpitvávat nebudu. Navíc opravdu chci, abyste si to pustili.
Sarah je obyčejné děvče, které rádo čte knížky, hraje si s kostýmy a opravdu ji otravuje, když musí hlídat svého uřvaného malého bratra. Ale na rozdíl od nás, obyčejných nerdek uvězněných ve světě krví spřízněných fakanů, Sarah je oblíbenkyní krále skřetů. Takže, když jednoho dne ztratí se svým bráškou nervy a vyřvává, aby si ho skřítci odnesli, oni to udělají.
Jenže Sarah má svého bratra ráda. Anebo za něj aspoň cítí zodpovědnost. Pokud máte mladší sourozence, co vám znepříjemňují život svou existencí, chápete, jaký je v tom rozdíl. A tak požádá Jaretha, aby jí dítě vrátil. Ten svolí za podmínky, že si pro něj přijde do hradu za kouzelným labyrintem.
V základě jde o milejší alternativu Polednice, kde je místo staré baby sexy chlap v legínách.
***
Pokud jste ten film neviděli, o hodně jste přišli. I když je spíš záležitostí dětí narozených před 95 a už tehdy byl zatraceně starý.
Jestli nemáte až tak hipstersky vyvinutý cit pro staré efekty, doporučuji se podívat na making of, protože hned pochopíte jejich kouzlo.
Ve filmu nebyly použity prakticky žádné digitální efekty. Všechny loutky byly mechanické, nebo v nich byli lidé, a co se týče závěrečné scény na schodišti, Bowie opravdu visel hlavou dolů. Ten lak na vlasy musel být úžasný.
Řekla jsem generace do 95ho, ale vlastně ani mí vrstevníci ten film neznají. Já se na něj dívala jako potěr u babičky, která to měla na kazetě. Omfg, víte, co je to VHS, smradi? Chlap, co mi sepisuje životopis, se snaží dopídit, kolik let mi asi mohlo být, když jsem Jaretha nevnímala jako sexuální objekt, ale jen jako velmi neobvykle pohledný záporný charakter. Upřímně, we just don't know, ale muselo to být fakt dávno.
Pak jsem na ten film zapomněla a po letech vydolovala ho z paměti, až když ho zmínil frontman jedné nejmenované hudební skupiny heh, ty temné časy. Pochopitelně jsem strašně moc chtěla vidět, když ho má rád ON. Což bylo fakt vtipné, protože jsem věděla jen, že se to jmenuje Labyrint a ze zápletky jsem měla jen "holka projde bludištěm, aby zachránila brášku, je tam spousta skřítků a končí to divnýma schodama."
Pochopitelně mé vyhledávací skilly byly tehdy na úrovni civilistů a angličtina neexistovala pokud nešlo o nějaký hluboce emotivní šlágr o Evanescence. Ano, komu to ještě nedošlo, dotýkáme se tu časů Nagatiny emofáze, takže jsem skončila u Faunova labyrintu. 
Přibližně u porodu Oféliiny mi začalo docházet, že tohle asi nebude film, na který jsem se mohla dívat jako malej sígr.
Později jsem tu kazetu opravdu u babičky našla – zaprášenou v poličce ve fakt vysoký skříni.
Byla to adventure jak sviňa, protože pro náctiletýho primáta je adventure všechno, co se dělá bez vědomí dospělých, a navíc, jsem pro tu kazetu musela vylézt na tu skříň. Málem jsem se zabila. Dodává to tý story takový rozkošný nádech romantiky. Ach, Jarethe, co bych pro tebe neudělala.
Výsledkem celého kaskadérského vystoupení bylo, že jsem tu kazetu pustila, a zjistila, že ji někdo přehrál.
Chvíli jsem se nevěřícně dívala na Prci Prci Prcičky, když se objevila má teta, chvíli se zmateně koukala na televizi a pak na mě spiklenecky zamrkala, "I ty jedna. Já to nikomu nepovím, klidně se dívej."
Od té doby nesnáším komedie a koláče ve filmech.
Raději se vrátím k původnímu tématu.

Láska k Labyrintu má tři fáze. Tedy, do ostatních jsem se ještě nedostala.
(Nejen)Nagatiny reakce na Jaretha v průběhu věků:

Nagat 8 let:Ten pán je zlý. Krade děti. Ale něco je tam špatně.
Většina žen se shoduje na tom, že jako už děcka si přáli, aby Sarah skončila s Jarethem. Chápete, když už vám jako dítěti připadá správné, že hlavní hrdinka bude mít vztah s hlavním záporákem, protože mezi nimi vycítíte to neuvěřitelné napětí, je někde chyba. Možná, že právě generace vychovaná na tomhle filmu, tvoří základ Tumblru. Dávalo by to smysl. Nechci vědět, co budou naše děti.

God fucking damn it sarah what the hell is wrong with you! David fucking Bowie wants to be your slave and you say no! Go get your head examined! 

Nagat 15 let:OMFG on je jen nepochopený! xD Moje postel je támhle!!! 
Všechny jsme byly jako děti smutné, protože Jareth vypadal na konci smutný. Měl Sarah rád. Chtěl ji udržet v Labyrintu dost dlouho na to, aby se ho naučila milovat a aby s ním zůstala. A i když prohlédla všechna kouzla a dostala se nakonec, a to vše jen kvůli dítěti, on ji měl pořád rád.
Ale Sarah mu řekla "You Have No Power Over Me"(nemáš nade mnou žádnou moc), čímž mu dala jedny z nejkrutějších kopaček v historii fantasy filmografie. Škoda. Ale aspoň je teď volný pro mě! Hahah! Jarethe! Mám tu fakana! Pojď si pro něj!

20 let:Ten chlap je zlý. Krade děti. Moje postel je pořád na stejném místě.
Jareth měl Sarah možná rád. Ale možná ji chtěl jen udržet v labyrintu. Na konci jeho řeč zní, jako by byl manipulativní parchant. A pokud ji opravdu miloval, jak to na začátku Sarah říká, jeho dating skills jsou opravdu na úrovni. 
Teda, ne, že by na tom nějak zvlášť záleželo. Je vůbec možné, aby byl David Bowie tak zatraceně sexy? A nejen to, on ještě POŘÁD vypadá dobře. Mělo by to být ilegální.
Do háje s tebou, Bowie. S tebou i s tvou zatracenou sexy heterochromií. And heterochromia is in reference to your eyes, which I have to say are stunning. One green, one blue. It's a mutation. It's a very groovy mutation. I've got news for you. You are a mutant. How is this seduction technique working, I'll tell you in the morning. 
Všechny děti ponechané bez dozoru, budou dány králi skřítků.

Většina žen, co znám, by klidně obětovali vlastní dítě za Jaretha. Naskýtá se otázka, co s těma všema spratkama, bude dělat.
Jdi se bodnout, Edwarde, král skřetů má větší moc než ty. A na to mu stačil jedinej film a ještě tam unesl dítě.

Return to Labyrinth 
Teď k těm méně veselým záležitostem.
Velice dlouho lidé toužili po pokračování Labyrintu, kde by byla Sarah s Jarethem, protože jejich sexual tension je neuvěřitelná.
A někdo se rozhodl, že teda pokračování udělá. A nakreslil tuhle mangu. 

Když jsem ji četla naposledy, bylo venku jen jedno volume, byla licencovaná, nedala se prakticky sehnat a byla špatná. Teď jsou venku volume 4, první dvě se dají číst online a špatný je to pořád. Proč by to někdo dělal. A ani k yaoi nám to nedopomohlo.
Několik let po událostech filmu z Tobyho vyrostl naprosto stejný ubožák, jako jsme my. Sarah mu nikdy neřekla, co se stalo, a on tráví svůj život velmi spokojeně. Tedy ve vlastní špíně, obklopen videohrami. Pak se cosi semele a Toby se dostane do labyrintu, kde už ho všichni čekají, protože se má stát novým králem.
Kde je sakra Jareth?
Labyrint se změnil. Teď je narvaný bishinkama s japonskými jmény, navzdory faktu, že ta manga neviděla Japonsko ani z letadla. Všichni jsou tam poměrně lidští, špatně nakreslení a snaží se z Tobyho udělat krále, což se projevuje hlavně tím, že mu celé 4 volume rostou vlasy.
A kde je sakra Jareth?
Pak, podle review náctiletých otaku, je to strašný mindfuck, Sarah řeší svůj vztah k Jarethovi, pak to nějak vyřeší, on to nějak vyřeší, stejně nebudou spolu a je naprosto zjevné, že někdo tu mangu chtěl, co nejrychleji ukončit.
Otázkou je: Kde je sakra NÁŠ Jareth?
Asi nějde běhá po konech. Damn, tenhle cosplay je sooo fine.

Aby toho nebylo málo, po manga fiasku, dostane Labyrint ještě prequel v podobě grafického románu o Jarethovi. 
Jarethovi by mělo být v knize asi čtrnáct let a do labyrintu ho přivede čarodějnice. Přísahala bych, že jsem tu story už četla a jmenovala se Howl's moving castle. Komiks bude mapovat jeho dospívání a bude vysvětleno, jak se vlastně stal králem. Tvůrci předem upozorňují na fakt, že konec bude tragický, protože Sarah měla happyend, tedy Jareth ho mít nemůže. Vypadá to, že se můžeme jen modlit za to, aby to v konečném výsledku bylo aspoň o něco méně tragické, než ta manga.
 

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.