2/13/2015

Napsala Nagat | Tagy : ,
      Měla bych pracovat na přednáškách, tak jsem se rozhodla, že si místo toho ublognu o nějakém letní hitu. Letní hity jsou úžasná věc. Obzvláště ty hudební, nedají se poslouchat a jsou všude. Jako třeba loni ten slovenský yolo song. Ptala jsem se Satana a ten to na svědomí nemá. Raději přiznal i svůj podíl na filmové adaptaci The Host. Psychologové se shodují, že popularita zcela stupidních věcí v prázdninové sezoně je způsobena přehřátím mozku. Chce to bazén. Jiný, než ten Nagatin, ten má 32 stupňů a nedá se v něm existovat.

      V březnu 2013 se na internetu objevil trailer k neexistujícímu anime a spustil zcela nepochopitelnou vlnu zámu. Možná je to proto, že všichni na internetu rádi plavou, ale spíš to mělo, co dělat s faktem, že reklama obsahovala cool guye, cold guye, badass guye, shotu a intelektuála s brýlemi.




      Série byla překřtěna na "swiming anime" a internetové vody se zaplnili fanfikcemi, fanarty a fiktivními životopisy bezejmených postav. Většinu toho měl pochopitelně na svědomí Tumblr. Každopádně se swiming anime nakonec dočkalo vlastního dvanáctidílného anime od KyoAni. A jen mezi námi, občas je to moc gay i na Nagat.
***

Free!
"i still can't believe swimming anime is fucking real"
-
blindfoldcityrecords

      Předlohou anime je údajně novela High Speed! od Kōji Ōjiho, která je o plaveckém týmu, který chlapci měli na základní škole*, ale od seriálové adaptace nečekejte žádnou zvláštní zápletku. Anime bylo vyrobeno na míru cílové skupině, takže je pěkně morké a vůbec plné fanservisu. Asi nikdy nebude zcela jasné, jestli jde o BL, nebo jsou hlavní protagonisté prostě velmi vášniví, co se vody a přátelství týče, ale No Homo. Pořád mohli mít Japonští ekonomové horší nápad. Třeba udělat live-action Kuroshitsuji. Počkat, to už vlastně taky udělali
 *Edit: Přečetla jsem novelu a je úžasná. I anime ji v pozdějších dílech dohání. Jako anime je i novela plná fanservisu, ale má jakousi hloubku.

      Ústřední pětice se skládá z Haruky, Makota, Nagisy, Reie a Rina.
Haruka je ten chlapec, který se svlékne pokaždé, když někdo řekne "Bazén."
image

Pardon.
Připomíná mi to má vlastní středoškolská léta, když chlapci z intru uzavřeli sázku, že pokaždé budou dělat kliky, když někdo řekne "Kakao". Celý rok dělali kliky bez ohledu na to, kde se zrovna nacházeli, jaké bylo počasí, nebo jestli zrovna nepsali test.
      Haruka je ten chladný muž, který ve v každé reverzní harémovce, protože z něj mohou vaječníky vybuchnout silou 13 kilotun TNT. Plavání velice vážně a kdyby voda byla osoba, tak by s ní spal.
image
Rin zastává roli Harukova rivala. Taky bere plavání stejně vášnivě, jako yaoistky shipování hezkých mužů. Serious business. Na základní škole snil o tom, že se staně závodním plavcem, ale po posledním závodě s Harukou, který pochopitelně opět prohrál, dostalo jeho ego drtivou ránu. Odjel studovat do Austrálie a kromě toho, že tam vyrostl do krásy, mu z nějakého důvodu narostly žraločí zuby. Ve filmové adaptaci by ho asi hrál Fassbender. Znamená to, že Haruka je McAvoy? Mimochodem je to vodnář, což vysvětluje, proč je v endingu jediný, kdo má vodu.
Má mladší sestru Gō, která jednou viděla chlapa v plavkách a od té doby na ně nemůže přestat zírat.
Asi zachvíli bude chodit na veřejná koupaliště za stejným účelem jako Nagat. Sedávám plně oblečena na baru a koukám, jak mí mužští přátelé házejí shoty do vody. Přísahám bohu, že jeden vypadal jako Armin. On takový účes vážně někdo nosí.

      Makoto je Harukův nejlepší přítel a je asi jediný normální. Což v tomto případě znamená, že má dostatek rozumu, aby věděl, že není normální, koupat se ve vaně v plavkách. Nadruhou stranu jeho vášeň pro bazény je pořád dost velká, aby zastínila menší galaxii. Je zodpovědný, milý, přátelský, blonďatý, sekaný přesně podle vzoru 007Senpai a kromě toho nemá naprosto žádný problém chodit do koupelny, když je v ni jiný kluk. A také sebou pořád nosí lopatu. Což buď znamená, že je pořád připraven něco kopat, nebo jde o symboliku toho, že může zajít hlouběji. Freudismus. Freudismus.


      Nagissa je sassy shota a myslím, že už jsem říkala, že to anime je teplý jako srpnová noc, tak co čekáte. Zjevně rád plave nahý a má velice silné pouto s Makotem, ať už je jakéhokoliv úrovně. 
Posledním protagonistou je Rei Ryugazaki a ten v anime ani nebyl, ale všichni ho znají, protože je to ten inteligentně vypadající mladík s brýlemi.
Ano, chápete to správně, všechny charaktery jsou neuvěřitelné klišé.
      Celé anime se točí kolem plaveckého klubu, který byl zrušen a chlapci se ho snaží obnovit, aby mohli zase plavat, ale nějak si nejsem jistá, že v tom anime, jde právě o plavání. Vlastně bych řekla, že plavání je to poslední, o co tam jde.

      Fandom a dokonce i samotní tvůrci čelí na internetu mnoha obvinění z toho, že z hlavních hrdinů dělají sexuální objekty. Je pravda, že chlapci mají hezky vyplavaná těla a většinu stopáže tvoří Harukův zadek, ale ona sexualizace opačného pohlaví může působit nepatřičně? Je to mužským divákům nepohodlné? No tedy. Zostudila jsem svou krávu.


      Anime je známé právě pro hezké samečky, kteří se svlékají častěji než Sawyer v Lost, a proto, že je naprosto šílené. I na anime. 
Už jen název krásnou ukázku trollingu. Je to skoro tak dobré, jako pojmenovat své CD "CD" a písně na něm "Track 01", "Track 2" až "Track X". Anime nese název Free! a přijímací test na Olymp nově nevyžaduje splnění dvanácti úkolů, k božství stačí, když se vám podaří vygooglit tohle anime online. Nápověda: "free anime online" opravdu nezabere. Nadruhou stranu, díky tomu si fandom může říkat Free!dom.
Pro studenty filologie: titul má zajímavé deklinace.
První pád: Kdo, co: Free!
Druhý pád: Koho, čeho: Free!
Třetí pád: Komu, čemu: Free!
Čtrvtý pád: Koho, co: Free!
Pátý pád: Oslovujeme, voláme: Free!! / nutno vyslovovat se dvěma vykřičníky
Šestý pád: O kom, čem: Free!
Sedmý pád: S kým, čím: Free!
Plurál vynechám. Nechápu proč by někdo potřeboval plurál názvu anime. Nedokážu si představit, že by někdo další, dal anime takhle blbý název podruhé.
Pozn.: Ne, Nagat se pořád nepřenesla přes tu latinu.

      V endingu můžete vidět, kromě velice poetické linie o hledání vody v poušti, jak mají chlapci párty v S&M gay klubu v jezeře pod Taj Mahalem a vůbec, na tomhle anime by se vyřádil jak psychoanalytici, tak odborníci z genderových věd. Na jeho výrobu pravděpodobně padlo hodně trávy.
Někteří sýčkové sice pořád houkají, že bude následovat Madoka plot twist a anime skončí, jako psychologický teror, ale je horko a na tohle vážně nemá nikdo čas. Nechte nám alespoň jednu šťastnou sérii.

      Léto se z nás zjevně snaží opět udělat freaky, kteří mluví o věcech, kterým nikdo nerozumí. SWIMMING!! A to jsme někteří zrovna začali vypadat použitelně. Internetové fandomy se stahují zpátky k anime, kde hodlají počkat do Velkého Prosincového Utrpení, přičemž se rozdělují na dva tábory, které jsou sice zcela odlišné, ale zároveň úplně stejné. Pokud nevíte, jak to myslím, následuje instruktážní video.

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.