2/13/2015

Napsala Nagat | Tagy : , , ,

Než bubny dozní. Nestihla jsem do přednášky dát všechno a spoustu věcí jsem se tam ani dát neodvážila.
Takže, pokud se nudíte a nemáte co dělat, můžete si přečíst pár poznatků, které jsem při sběru informací zaznamenala.

http://i299.photobucket.com/albums/mm292/bzucikb/_lord_of_the_flies__by_zill507.jpg?t=1305371407Rozdělení a všechny teoretické věci byly v přednášce. Někdo ji dokonce natočil, je na youtube.
Přiznávám se, že jsem ji neviděla a vidět ji nechci.
Kde se dá slash najít?
Pokud už jste slash četli, tak víte, že je to naprosto primitivní.
A existuje na všechno.
Největší slash portál je Google.
Pokud chcete fanarty, běžte na 4chan. Ano, odkazuji vás na pornostránku, ale pokud čtete mezi řádky, nejdete tam dobré věci.
Pak jsou tu české povídky:
http://daily-slash.blog.cz/
http://napoj-lasky.com/

A ty mezinárodní:
http://Fanfiction.net
http://Deviantart.com
http://archiveofourown.org/
http://Fanfiktion.de  
***

Což mě plynule přehazuje na problematiku němčiny.
Když jsem četla odpovědi v řetězáku(mimochodem, přečtěte si je, je to sranda), tak jsem zjistila, že spousta fanynek slashe má z představy slashe v němčině Slunovrat. Ale ono to vážně nezní špatně. Němčina může být hezký jazyk, když se tím umí mluvit. (Což já třeba neumím. Ta moje je na úrovni tříletého dítěte. Zjistila jsem to, když jsem se dívala na nějakou obdobu Kouzelné školky v Belgii. Já tomu rozuměla! Juch! Co na tom, že půlka pohádek byla beze slov.) Němky píšou buď tak hrozné povídky, že se dají srovnat s těmi na blog.cz, anebo tak dobré, že ani německý výraz pro bimbáska nenarušuje celkovou stylistiku textu.
Američanky píšou hrozně.
Pravdou je, že USA je velké a sem tam se nějaký talent objeví, ale všeobecně jsou příliš jednoduché a příliš vulgární, než aby zaujaly striktního Evropana. Vymýšlejí věci, které nemají pořádný smysl a podklad. Milují crack a jejich povídky jsou psány podle jednoduchého schématu, který káže rozdat si to už při prvním setkání.
Britky. Britky mají historii. Slash psaly jejich babičky, matky a teď píšou ony. Angličané mají všeobecně větší slovní zásobu než Američané, takže se jejich slash dá číst jen se slovníkem, ale je zatraceně dobrý. Britové milují sci-fi a fantasy. Ty jejich ostrovy jsou jakoby mimo náš svět.
http://i299.photobucket.com/albums/mm292/bzucikb/tumblr_ldw6l7C4f41qadsv8o1_500.jpg?t=1305371406Český slash je... je velmi... velmi... Nevím, co o něm říct.
Osobně moc česky nečtu a ve výzkumu jsem zjistila, že ti, co umí anglicky čtou anglicky. Čeština je příliš osobní a konkrétní v popisu různých částí těla. Angličtina je fajn.
Existují povídky v češtině, kde mi sexuální scény nepřipadaly trapné. Ale je jich málo.
V česku píšou slash hlavně nezletilé dívky, což se odráží na sentimentalitě zápletek. Nic proti tomu nemám. Ale nikdy nepochopím, proč je tak populární přeříznout Deidaru. Proč?
Slovenké slashe jsem moc nečetla, ale když jsem měla tu čest, tak byl dobrý. Slovenština se dobře poslouchá.
Polský slash je horší než vogonská poezie.
Jinak se krátce zmíním o slashi v ruštině.
Když Rusky píšou rusky, je to hrůza hrůz. Na vysvětlení: Ruština není špatný jazyk, ale ony to prostě neumí. Bohužel nevím, jaký je věkový průměr ruských autorek slashe, ale dám ruku do ohně za to, že je nižší než ten náš.
Ovšem mám oblíbenou ruskou autorku, píšící německy a anglicky. Na rovinu. Píše hlavně guro a věci mu podobné. Ale píše to zatraceně dobře.
Tím se dostávám k žánrovému undergroundu.http://fc00.deviantart.net/fs70/f/2011/053/d/b/amnesia_fact_by_mafer-d3a6ead.jpg
Hurt/Comfort – Asi nejoblíbenější zápletka slashe. Založená na tom, že ženské mají jakous takous potřebu se někoho starat. A když je tam trocha násilí, je to jen dobře. (Ale proboha, ne že to budete zkoušet v reálným životě.) H/C je fajn. A napsat ho umí snad každý.
Trochu těžší H/C je BDSM. Někdo to dává do kupy, někdo ne.
Guro – Fuck this shit. Po aplikaci gura se uke nezvedne. Nikdy. Tady lítají ruce, nohy. Guro je nekrofilie i strkání různých částí těla do otvorů, které původně na těle ani nebyly.. Fuj, fuj, fuj. Ale může existovat i dobré guro. Ve slashi ze všeho nejvíc záleží na tom, co dokážete udělat s jazykem. Myslím jazykové prostředky. Jako slovní zásobu, vy čuňata. Existuje zatraceně dobrá povídka na Amnesii, kde Daniela postupně přefiknou všechny monstra ze hry. Upadávají jim při tom kusy odumřelé, špatně přišité tkáně... Ale je to napsané tak dobře, že mi ani nebylo hloupé to číst. Děsivé.

Rape – Z nějakého důvodu si v tom libuje ta mladší vrstva slash fanoušků. Znásilňovaní povídky mají několik kategorií. Podle mě je to zbytečné. Už proto, že něco jako "Chtěné znásilnění" prostě neexistuje.
Ale 2 typy tu jsou. První je ten známější a rozšířenější. "Neeee, neee neee!!!" (uke bránící svému znasilnění). "Ááách ano ano ano, tvrději, miluju tě!"
(uke po třiceti vteřinách znásilňování).

Nic proti. Užijte si ty povídky, když vás baví. Já si je taky občas přečtu. Je to svým způsobem sexy.
Ale co není sexy je ten 2. typ znásilňovacích povídek. To jsou povídky, kde se skutečně jedná o násilí, kde uke nesouhlasí, kde není až tak popsán sex, ale to, jak to daná osoba prožívá... povídky, které jsou napsány většinou tak kvalitně, že z nich pak mám trauma. Tak už je jedno, jestli se jedná o slash, nebo o het. Není na nich nic sexy, jsou kruté. Ale jsou zatraceně dobré, jakýmsi zvráceným způsobem, pokud si chcete přivodit depresi. Na posledy jsem četla povídku s warningem "M, mpreg, rape".
Myslela jsem si, že to bude jeden z těch hloupých dívčích pokusů o klasickou znásilňovačku, protože se jednalo o dost kýčovitý pár záporňáka a skoroshoty. Brrr. Nakonec tam sex vůbec popsán nebyl. Ale bylo tak deptající, že by to nikdo neměl číst. A už vůbec ne děti, které velmi rády čtou věci s tímto varováním.


Chanslash – To samé co shotacon. Slash s nezletilými. Nezletilý jsou chápáni jako skupina ve věku 0 do 18. Ale všeobecně se jedná o starší jedenácti a mladší patnácti let. Ale můžete se setkat i se povídkami, označenými jako chanslash, přestože je aktérům 17. Nagat má ráda chanslash... Ale přesto ji trochu děsí slash na knížky, které jsou vyloženě uřčeny dětem. Ikdyž takový Harry Potter je dost sporný.
Mpreg - Proč? A hlavně JAK?


http://fc06.deviantart.net/fs10/f/2006/077/b/6/slash.gif

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.