2/15/2015

Napsala Nagat | Tagy : ,

Do jednoho malém městečku ve státě Washington, kde skoro nikdy nesvítí slunce, se přestěhovalo nové děvče. Okamžitě byla všeobecně oblíbena, ale něco ji přitahovalo k jejímu tajemnému bledému spolužákovi. Jenže když se jí začal vyhýbat, pojala dívka podezření, že s chlapcem není něco v pořádku. Nakonec jí sám svěřil šokující pravdu... On a celá jeho rodina jsou  totiž upíři.

 

A tahle recenze je o úplně jiný story. Skoro.

 

 

HAF HAF WOF HAF ---- HAF HAF WOF ---- WOF HAF WOF HAF ---- WOF HAF WOF
WOF HAF WOF WOF ---- WOF  WOF WOF ---- HAF HAF WOF*

 

TEEN WOLF
 

 *volný překlad: ahoj
Kdo přijde na princip, dostane grajfanec přímo do zadnice.

 

V nějakém městě v USA, které je absolutně nedůležité, ale jmenuje se Bacon Hill, což je fakt kůl, bydlí Scott McCall. A je to looser. A tím není myšleno "looser" jako "nerd". Stejně tak to není Scott Pilgrim, protože ten jednak Kanaďan a taky se z něj nakonec vytřískalo něco trochu kloudného. Tenhle Scott je prostě idiot. Nemá dobrý známky ve škole, nic pořádně neumí a jediná jeho starost je lakros. 
Mimochodem what the hell is lacrosse? Už dlouho jsem neviděla nic tak směšnýho. To se vážně hraje? Jako vážně? The Fuck?
Tenhle budižkničemu má kamaráda Stilese, který má mozek, velice roztomilý obličej a kdyby si nechal trochu narůst vlasy, mohl by hrát v pořádném seriálu.
Seriously. Tohle je on. A tohle je lepší.

 

 
A jednou večer tak přišel Stiles k Scottovi domů strašně nadšený a povídá "Vole, policajti našli v lese mrtvou holku! Jdem tam taky!" A Scott zapojil všechny mozkové obvody: "Počkej, ale když ji našli, co tam budem dělat?". A Stiles se zatvářil tak jak to umějí jen Jude Law a RDJ: "To je to nejlepší! Oni našli jenom půlku!"
A tak šli do lesa a Scotta kousnul vlkodlak, protože to se v Americe poslední dobou stává pořád.

 

Scott se svými nově nabytými nadlidskými schopnostmi zachází tak, jak by to udělal každý hrdina amerického seriálu. Najde si děvče a stane se kapitánem lakrosového týmu. Začne se to komplikovat ve chvíli, kdy se pokusí při úplňku zabít pár lidí, objeví se další vlkodlaci a ukáže se, že jeho vyvolená pochází z proslulé rodiny vlkodlakobijců. 

 

***
Teen Wolf je mainstreamový seriál z produkce MTV, čímž se předem odepsal. Snaží se vytěžit z popularity Twilightu a může se chlubit vážně originální zápletkou: Hlavní hrdina je nula, která získá nadpřirozené schopnosti při nehodě. Nezasáhne ho sice záření gama, nebo radioaktivní odpad, ale radioaktivní pavouci a vlkodlaci jsou oba čeleď kýčovití.
Kromě toho ten kluk není ani hezký. Má dobrý tělo. A pořád běhá nahoře bez. Což mělo zřejmě vliv na ovulaci divaček, protože jeho oblíbenost se zcela vymyká racionálnímu úsudku. Kromě toho neuznává rozdíl mezi voláním divočiny a voláním přírody. Jeho krutopřísný vlkodlačí predátorský výraz vypadá spíš, jako akutní potřeba odskočit si do nejbližšího křoví.

Co se týče jeho femme fatale, tak ta je opravdu fatální. Allison Argent je personifikací moderní Mary Sue. Zrovna přišla do školy. Je krásná, inteligentní, bruneta (Jsme brunet! Nejsem nic extra!), chodí do školy na jehlách a její táta se po nocích baví střílením vlkodlaků. Ona sama je velmi nadaná, co se týče střílení z luku. Lukostřelců není ve 21. století nikdy dost! Její charakter je dost bipolární. V jednu chvíli fňuká, jak moc Scotta miluje a v dalším záběru ho okázale pošle do prvoúst. Buď má maniodepresivní psychózu, nebo permanentní menstruaci.

 "Neboj. Přežije to. Jenom bude taky vlkodlak."
"Skvělý. Takže všechno bude krása, jenom jednou za měsíc zešílí a bude se mě snažit roztrhat."
"Vlastně je to děvče, takže dvakrát za měsíc."

 
Pak je tu Derek. Starší badass vlkodlak. Bydlí ve vyhořelým baráku a jeho posláním je stát s rozkročenýma nohama a tvářit se ívl. Taky většinu času pobíhá polonahý, protože, ač nemá nějak extra zajímavý obličej, tělo má výstavní.
Vypadá úplně jako Edward. Nevím, jestli se před dvaceti lety v USA stal nějaký průser v chemičce, nebo tak něco, ale to vážně nemáte hezký chlapy? Já vám klidně nějaký pošlu. Není to nic moc, ale mnohem lepší než ty xichty, co máte teď v módě.
 A ta čekaná perla mezi svinčíkem: Stiles Stilinski. Fakt, že jsem použila jeho celé jméno, naznačuje, že je třeba začít dávat pozor. Stiles je Scottův nejlepší kamarád. Batmanův Robin, Sherlockův Watson, druhé housle. A přitom je to asi ten nejkrásnější obličej v celém seriálu. Taky, na rozdíl od ostatních účinkujících, které mají IQ tykve, Stiles není idiot.  A vůbec. Kluku! Ty. Máš. Na víc. Sbal si pár švestek a běž do bristkýho seriálu!
Ostatní postavy znát nemusíte.

Jsou úplně zbytečné.
 

Co se dějové posloupnosti týče mám rozporuplné pocity. První je "Muhahaha! I'm so fucking excited!". Druhý a častější je: "Gosh. Nemohli by to urychlit?"
Dejme tomu, že zápletka má potenciál. Je tu vlkodlak, co vraždí lidi a ostatní se snaží zjistit, kdo je to a proč vraždí. Je tam několik dějových zvratů a spousta akce. Bohužel po vzoru Tvajlajtu se tvůrci soustředili víc než na děj, na nelogické milostné pletky hlavního hrdiny. Takže v průběhu 45 minutového dílu se 30 minut nudíte, protože Scott a Kattnis řeší, kdo bude péct chleba. Ale těch zbývajících 15 minut je tam Skittles, totiž Stiles, a vy máte pocit, že jste ochutnali duhu –totiž!- že se konečně něco děje. On se honí za nebezpečným vrahem a hlavní hrdina se mezi tím stará o maturitu (k ničemu) a ženskou (double k ničemu). Naštěstí je těch 15 minut dobrého rozděleno rovnoměrně do celého dílu, takže přežít to, není až takové utrpení.

 
Technická stránka seriálu je hrůza.
Nacházíme se ve 21. století. A efekty v seriálech MTV tvoří žluté čočky a pak tohle. Vážně. Co to sakra je? Klasickej Doctor Who je na tom líp!
Na druhou stranu, pokud se tvůrci snažili, abych při pohledu na jejich vlkodlaka začala zoufale výt, povedlo se.
Dalším trnem v oku jsou klasické béčkové hororové scény. Ruka od krve připláclá na sklo. Sklepení. Škola. Něco chlupatého v koutě. Chvílemi je to tak zatraceně špatný, že... že je to až ironicky dobrý.
Prostě se musíte smát tomu, jak debilní to je.
Kamera je příšerná. Střih taky. Asi u předposledního dílu jsem pochopila, že to má navodit hororovou atmosféru, jak je to teď v oblibě, ale vážně: To jsem jediný člověk, co z tý rozklepaný kamery blije?
Co se fanservisu týče...Ono se řekne "udělám fanservis! Whahaha!" Ale ne každý to umí. 

TOHLE je nepovedený fanservis
 TOHLE  je přehnaný fanservis
TOHLE je mistrovské dílo se třema větama
 

Fanservis v Teen Wolf je nemastnej a neslanej. A to díky střihu. 
Dáme si příkladnou scénu
 

Le temná garáž.
Le konverzace mezi Stilesem a badass drak a kýbl vlkodlačím monstrem, co ubohou Stilesulku chtělo ještě před chvílí sežrat. 
"Mám tě rád, Stilesi."
"..."
"Pomohl jsi mi. Chceš něco na oplátku? Mohl bych tě kousnout... Stal by ses jedním z nás..."
-načež ho chytí za ruku a dál si ji zápěstím ke rtům-
"Tak co Stilesi?"
"...ne. Nechci."
"Hahaha. Víš co, Stilesi? Když jsi říkal nechci, zrychlil se ti tep... Lžeš jen sám sobě."
–pohled do očí. Pak se otočí a odejde-

 
... a oni tu scénu nejsou schopni zabrat kamerou tak, aby to nevyznělo nudně. Pane bože!
Takový plýtvání potenciálem! Dělají si prdel?!
 

"Dobrý den. Chci jen říct... KDYŽ UŽ SI HRAJETE NA BBC,
BERTE LEPŠÍ STŘIHAČE A KAMERAMANY! Děkuji.
"
–anonymní telefonát do ústředí MTV

 

Ale i  přes všechny nedostatky... seriál hodnotím kladně.
A teď konečně pointa. Pravý důvod toho, proč si to zaslouží místo na Nagatině blogu. Proč to má fandom. Proč je toho plný Tumblr. Proč už to neupaluji na hranici za rituálního tance a neřvu "AŤ HOŘÍ! AŤ HOŘÍ!"
 

Kdo ještě nenarazil na Teen Wolf nepoužívá dobře Ao3.. Ten fandom je plnej knootingu a jiných zhovadilostí a psích kusů. (hehehe, slovní hříčka)
Už tušíte? 
Každý fandom je něčím vyjímečný. Má něco, co ostatní ne. Něco, čím proslul. Díky originálu, většinou.
Bylo jasné, že omegaverse nákaza musí od někudy pocházet.
UŽ TUŠÍTE?
Oni tam mají ten Alfa/Beta/Omega shit doopravdy. Kanonicky. Oh. My. Fucking. God! 
Není to sice až tak zvrhlé jako ve fandomu –konec konců jde o seriál pro mládež- a vlastně to dává smysl, protože jde vlastně o společenské pozice ve vlčí smečce... Ale i tak je sekundárním výsledkem je fandom je plný knootingu, mpregu a obzvláště hardcore omegaverse. Když dáte na Ao3 do hledání Omegaverse + nejčtenější, je tam samý Teen Wolf.

 
 

Takže závěrem: Proč si ten shit pustit. 
1. Je to sranda. Vážně. A taky je okurková sezona.
2. Porno. Spousta porna. Tedy, chtěla jsem říct "fadom".
3. Dylan O'Brien
4. Původ omegaverse
5. Protože to Nagat doporučuje.

 
 

 

 

1 komentář:

  1. Nikdo te nenuti na to koukat me se to moc libi a myslim ze jsi dost zaujata ale jsou lidi kteri na to koukaji,myslim ze tvuj clanek je jen snuska nesmyslu

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.