11/12/2020

Napsala Nagat | Tagy : , , ,

Kovidová kulturní stagnace málem zapříčinila, že letos nebyl žádnej velkej fuck up na poli západních fandomů a málem to tak zůstalo. Bohužel, některá studia, přesto, že zjevně nemají co nabídnout, nedokázala držet nenulovou produkci a požehnala nás hned několika nebetyčnýma píčovinama - BBC Drákulou počínaje, Destielem konče. Zcela zjevně je i v roce 2020 jedinou existenciální jistotou západní televize queerbaiting a shitty plotlines, který připadají cool jen senilnímu poloplešatýmu borci, co vám bude bez roušky vykládat, jak ve světě na nějakou pandemii všichni serou a jak máte mít hlavně lásku na srdíčku, místo toho, aby si zaplatil svůj zkurvenej nákup a šel do prdele. 

Právě proto, že posledním pořádným seriálovým počinem západně kódovaných zemí zůstává In The Flesh (RIP), je spousta lidí ochotná překousnout nějakých pár koncentračních táborů a všudypřítomnej maoistickej patos a naprat peníze do cenzurované verze gayporna pro ženské, protože hej, morální zábrany stranou - ony jsou i přes to, že byly promlety propagandistickými koly stranické mašinérie většinou dějově fakt lepší, než ty mrdky, co se vám snaží nacpat disneyžidoiluminátské spiknutí masožravých mravenců.

Prostě se vydělalo dost peněz na to, aby se Šen Čching-čchiou přestal točit v mikrovlnce.

Upozornění: Tento článek používá českou transkripci čínštiny.
Český přepis vám poradí, jak se čínská jména reálně čtou. Jména jsou psána stylem česká transkripce (pinyin/eng např. Ťin Kuang-Jao (Jin GuangYao)Protože nejsem vystudovaný sinolog, většina překladů pochází z automatické transkripce

Někdy v začátkem podzimu začala vycházet adaptace Scum Villain's Self-Saving System, což je mezi novelama od Mo Siang Tchung-Siou takovej malej potrat. Zatím, co z Grandmaster of Demonic Cultivation se vyždímalo asi 7 adaptací a pořád se dojí další, na Heaven Official's Blessing promo kyblíky z KFC se stály davy, ženy omdlévaly na dehydrataci při sekundovým pohledu na Chua Čchenga (Hua Cheng) na seně a strana byla ochotna na seriál obětovat 10 milionů Číňan- juanů, Scumbag System tak nějak nechtěl nikdo.

Nyní už je první sezona úspěšně za námi, takže můžeme na rovinu říct, že pokud se adaptaci něco podařilo vystihnout, je to obecné zanedbávání původní předlohy. Žen ča fan-pchaj c'-ťiou si-tchung (人渣反派自救系统) je oproti svým sestrám překvapivě opomíjená, možná proto, že originál je plný gayporna a násilí, což úspěšně triggeruje hned několik světových mocností zároveň a asi všechna náboženství. Ona celá premisa příběhu není moc populistická; Hlavní hrdina je generický weeb a trol, který se zadusí při psaní negativní recenze na knihu, kterou považuje za píčovinu, protože hlavní hrdina v ní opíchá moc ženských. Za trest budiž jeho limbem převtělení (CZ)/isekainutí(JP)/imminutí(CN)/wiedergeborenutí(DE)/jakkoliv tomu říkáte to oné novely, kde je opíchán hlavním hrdinou.
Překvapivě, co se může jevit jako prvoplánová záminka k rozpoutání dub-con, semi-gore fuckfestu, v praxi není až tak stupidní. Pokud má smysl mezi gaypornem hledat něco jako úctyhodného představitele postmoderní literatury, Scum Villain's Self-Saving System tím určitě je. S příběhy od Mo Siang Tchung-Siou se v podstatě nedá šlápnout vedle a i její nejslabší novela má výborné postavy, zábavný děj a poměrně chytrou zápletku. MSTS je jedna z předních čínských BL autorek právě proto, že "nepíše jen BL," což je čínský způsob, jak říct, že pokud vaše kritické myšlení dosahuje schopností absolventa základní školy, zjistíte, že ta story s sobě má poměrně zajímavé (nejen státní aparátem schválené morální) pointy. SVSSS je v tomhle typický příklad BL novely, která dává autorce prostor pro sebevyjádření pomocí víceméně opovrhovaného média. Díky tomu, že se nikdo nechce moc šťourat v romantické chujovině pro slepičí ženský mozek a ať si holky dělaj co chtěj, je gayporno (nejen) v Asii poměrně zajímavý fejetonistický žánr. Ale konec filozofie.

Scum Villain's Self-Saving System je sebeironická parodie, která se vyžívá v dekonstrukci nejen vlastního žáru, ale i sebe sama. Začne předpokladem, že původní klasická Krabat story o učedníkovi, který je šikanován svým mistrem a nakonec mu nakope prdel a získá harém sexy ženských, je píčovnina na entou, a že nedobrovolně reinkarnovaný protagonista musí dát příběhu nějakou komplexitu. Zbytek příběhu je v podstatě kontinuální terorizování OP, aby mu došlo, jak moc špatná jeho interpretace byla, což může a nemusí být reakce na to, že SVSSS vycházel v podobném čase jako Mo tao cu š', s příležitostným vyvražďováním Lu-e Ping-chova harému. 

Ano, má to své chyby. Ale v žádném případě nejde o nějakého nedomrlého sourozence ostatních novel od MSTS, který by měl být zavřený někde v podkroví s Biblí, krucifixem a přáním, ať se pro Boha nikdy omylem nerozmnoží. Ale protože hold satira není pro každýho, ani po obrovském úspěchu The Untamed si Čína nelajzla narvat velkej budget do adaptace něčeho takovýho a raději to ojebala na všech polích produkce.

Je nutné říct, že od dob počátků čínské 3D animace jejich technologie skutečně pokročila, takže se teď musíme vyrovnávat s vizuální demonstrací pouze sedmi kruhů pekla místo osmi. Pořád je ale poznat, jak moc na háku všichni Scum Villain's Self-Saving System mají. Všechny peníze šly zcela zjevně do obličeje hlavních hrdinů. Doslova nikdo jiný nemá mimické polygony. Pozadí jsou prostě naklonovaný figury. Něco jako Hobbit. Fyzika oblečení je nulová. Kola u vozu se netočí. Ping-che má jen jeden model, kterej zvětšují v dobré víře, že děti jsou vlastně jen komprimace jejich dospělé formy. Očekávaný výdělek tak hrozně na píču, že veškerej marketing jde na vložky. Blbořiťství seriálu vrcholí posledním dílem, kdy si někdo z dabingu nevypnul zvuky na mobilu a je slyšet pípání jeho zpráv.
Ale mohlo by být asi hůř.

Peak čínské 3D animace, cca 2010.

Naproti tomu od prvního dílu Tchien Kuan Cch' Fu (Tiān Guān Cì Fú, 天官赐福, Heaven Official’s Blessing) bylo jasné, že je Tencent ochoten utratit půlku státního rozpočtu, protože má před sebou instantní kult. Není se čemu divit, HoB je pravděpodobně nejoblíbenější novela (a nejdelší) od Mo Siang Tchung-Siou a podstatě je považována za BL Silmarillion. Tencent funguje asi stejně transparentně, jako albánský drogový kartel, takže dojil, dojí a dojit bude, což ale také znamená, že se BL dostává budgetu a jakém se jiným dílům ani nezdá. Do adaptace se vkládají velké naděje už proto, že originál neobsahuje sex, takže má větší šanci projít cenzurou bez větších úprav. Pokud byste měli do něčeho vrazit své hypotetické peníze, tak HoB je jasná volba. Už proto, že velmi dlouho nebylo zfilmováno dobré shonen ai, na které by se dalo dívat jen proto, že je to prostě strašně krásný


Stejně jako komixová adaptace, i seriál je vizuálně dokonalý. Tchien Kuan Cch' Fu má neskutečné štěstí na produkce a už teď je zjevné, že donghua bude patřit animačně k něm nejlepším, co Čína kdy vytvořila. Na rovinu, je to lepší než Mo Tao, které po první sezoně narazilo na rozpočtové problémy a začalo se zadrhávat. Navíc, v tomto případě obraz odpovídá obsahu. HoB je balzám na duši ve všech ohledech. Celý příběh se točí kolem klasického BL tropu o věčné lásce a jeho hlavní pointa je, že pokud budete 800 let simpit boha, tak si vás nakonec vezme. 

Cynický meme stranou, pokud existuje žánrové klišé, které se nikdy nepřejí, tak je to právě (téměř)tisíciletí věrné jednostranné lásky, protože v záplavě všech těch lákavých story typu Killing Stalking, jsou příběhy o bezelstné zamilovanosti nečekanou oázou a zenovým chrámem blaženosti. A skutečně, posledních pár minut prvního dílu mi sklidilo pole, zalilo kytky, pohrabalo mi píseček a přikrylo mě dečkou.

Takže je lepší pustit si shitskou 3D animaci na úrovni Shrek is Live, Shrek is Love, kde vás bude ze všech stran bombardovat sex appeal protagonistů a ničit vám progres v No Nut November, nebo se podívat na perfekcionistické takřka křesťanské anime, který můžete ukázat všem od SJW po babičku, nikoho to neurazí a každý díl se rovná alespoň jedné jóga session? Věřte ve zdravou rovnováhu a pusťte si obě, nic lepšího stejně není.


2 komentáře:

  1. Jo jo, TGCF je zen a čisté estetično, aspoň ze začátku... Pak ale zjistíš, že je plný takových tragédií a angstu, že MDZS se může jít s přehledem zahrabat, ale už to už jsi v tom tak ponořená, že i když přes slzy nic nevidíš, nemůžeš přestat číst... fml c':

    OdpovědětVymazat
  2. Tian Guan Ci Fu miluji viděl jsem jen anime a těším se na hraný seriál.

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.