5/08/2021

Protože Čína už není tak cool, populisticky se přesouvám k Moskvě a budu vám před obličej strkat ruské zrzky tak dlouho, dokud to neakceptujete, nenecháte se naočkovat Sputnikem a nepřijmete Putina jako právoplatného hustokrutosvětovládce. Tenhle článek by se asi dal napsat úplně bez politiky, ale absurdní počet výbuchů ve filmu by tuhle snahu jenom negoval. Tohle je článek o tom, jak moc jsem ochotná zemřít pro Sergeje Razumovského.

Disclaimer: Navzdory všemu, co tu zazní, tenhle článek nebyl placen v rublech.

Major Grom je jeden z nejpopulárnějších, pokud ne přímo ten nejpopulárnější, ruských komixů a pokud jste o něm nikdy neslyšeli, pravděpodobně to bude proto, že taky žádný moderní ruský komix neznáte. Jeho filmová verze byla poměrně napjatě očekávaná, protože slibovala vytažení moderní ruské kinematografie z toho bahna, ve kterém se nachází. Mělo jít o obrovský projekt, spásu ruské popkultury, spartakiádu 0.2, takže není absolutně žádné překvapení, že mimo Rusko se i lidé, kteří komixovou předlohu četli a sledují její autory na sociálních sítích, dozvěděli o existenci filmu až týden po jeho premiéře. Ironická dehonestace stranou, následující dny, kdy nebyl rip, nebyly titulky a nebylo známé datum mezinárodní prémiéry, byly čisté utrpení, protože fakt, že Чумной Доктор dostal adaptaci, je malý zázrak, parusie, sprcha koťátek a světlo na konci temného tunelu ruské společnosti naznačující, že snad přece jen není vše ztraceno a naděje nebyla chyba. Čtrnáct let. Čtrnáct let jsem čekala na to až uvidím Walmart sexy Saurona a nakonec je nejen v mých snech, ale i v live action filmu. A je perfektní. Ale vezmu to od začátku.
Igor Grom není obyčejný ruský polda. Není obyčejný proto, že jako jeden z mála tak nějak chce dělat svou práci, nedá se uplatit a přesně to je jeho superschopnost. To a mlácení lidí. Jeho specialita je naběhnout v civilu přímo na místo, kde se zrovna páchá zločin, grázly zmlátit, a následky řešit později. Víc stereotypního superpoldu asi nenajdete. Bohužel, existuje sorta hajzlů, které ani on zbušit nemůže. Vyšší třída. Milionáři. Menšina zazobaných bastardů, kterým prochází prakticky cokoliv jen proto, že mají prachy a zákon je na ně krátký. Mohlo by se zdát, že tato situace je bezvýchodná a že se běžní lidé spravedlnosti nikdy nedočkají, ale pak se objeví borec v superobleku morového doktora s plamenometem, který začne upalovat milionáře zaživa a streamovat to na sociální sítě. Možná je pravda, že násilí asi úplně všechno nevyřeší, ale v tomhle případě se to skutečně jeví jako jediné řešení všudypřítomné korupce. Bohužel, i přes obrovský úspěch u ruské populace se pořád jedná o mimořádně brutální sérii vražd a Igor Grom je jediný, kdo má šanci toho psychopata najít v masce a zastavit.

Nemá cenu se sáhodlouze zabývat historií Bubble comics, nebo jejich kulturní signifikancí pro Rusko, technicky ať si to podchytí jiní. Bez dalšího napínání přejdeme rovnou k palčivé otázce, proč se tady na tomhle blogu a ke všemu v téhle době objevuje článek o ruském superhrdinském filmu, které většinou mají takovou naději na kvalitu jako severokorejská Godzilla, proč je do háje v lakonických popisech BL a proč některým z vás způsobují obrázky toho zrzka dejavu. Major Grom je queer komix.
Pokud patříte mezi nejzatvrzelejší skeptiky, tak ho nemusíte uznat jako otevřeně queer, ale jako LGBT friendly definitivně ano. A pokud i to dokážete zpochybňovat, tak vám prostě bude muset stačit, že Major Grom dokázal být zároveň homosexuální propaganda, pro-policejní a pravicová propaganda, ukázkový příklad mysoginie a toxických vztahů, dobré mediální reprezentace, špatné mediální reprezentace, varování mládeže před levicovým extremismem, liberální endokrinace, dezinformační nástroj pro kontra revolucionáře bojující za svobodu svoboda slova na internetu a varování před hrůzami platformy VKontakte. Taky se mu na čas podařilo vyřešit rusko-ukrajinský konflikt, protože se všichni snažili připojit na ruskej Netflix přes VPN, aby se mohli kouknout a neměli čas protestovat.

První díly komixu začaly vycházet v roce 2012 a kvalita by se dala srovnat s komixy, které vychází v ABC, ačkoliv bych si troufla říct, že Pérák je na to o něco lépe. První díly kompletně kreslil Konstantin Tarasov, což ve zkratce znamená průměrnou až zastaralou kresbu, která v kombinaci s nevalným příběhem dělala z Majora Groma komix, který se sekl alespoň o dvě dekády. Grom v něm působil jako hypermaskulinní idiot, který má rád pivo, spravedlnost a svou přítelkyni, všechno stejným dílem, a Sergej v roli hlavního záporáka měl vzezření slizkého pokryteckého zbohatlíka, jehož potencionální homosexuální sklony sloužily víceméně jen k zastrašování protagonisty, případně čtenáře. Prostě přesně to, co by se dalo čekat od Ruska. Nemůžu však ty první díly úplně odsoudit, protože nedokážu říct kolik z následných změn bylo účelně naplánováno již od začátku. Faktem je, že po několika dílech se do autorského týmu přidala Anastázia Kim, která je pod pseudonymem Phobs už velice dlouho známa jako prominentní fanartista a jejím největším zločinem a zároveň darem pro lidstvo jsou obrázky sexy Saurona a Melkora a ano, myslím přesně ten.

Phobs v Majoru Gromovi původně kreslila jen psychedelické snové sekvence, ale později převzala celou Sergejovu storyline, přičemž její kresba udělala z komixu to nejlepší, co se v moderním komixovém Rusku dá číst. A jako bonus proměnila Sergejův charakter z poměrně ploché gay napodobeniny Riddlera zkříženého se shitty Jokerem na funkční a dokonce sympatickou osobnost, ačkoliv mu zůstala fantaskní schizofrenie se kterou to v jednom bodě dotáhl tak daleko, že vyvolal sibiřského boha zkázy, nechal se posednout a rozpoutal Armageddon. V současné době Phobs píše velmi milý Sergejův spin off, který má sice zápletku hodnou Wattpadu, ale protože ho kreslí Natalia Zajdova, které se líbí zase trochu jiní chlapi, tak Sergej zase vypadá úplně jinak se na to moc hezky kouká. 

Díky bohu, filmová adaptace šla zlatou střední cestou a příběh je tam o něco méně přitažený za vlasy než Sergej ve většině bitek. Ačkoliv trochu lituju, že nepoužili více z původního Sergeje, co míň fňukal a víc wrestloval negližé s nahý Igorem v bahně, testoval zbraně na bezdomovcích a kandidoval na prezidenta Ruska a přežil. I když jedinej důvod, proč tam nemohli narvat tuhle verzi, bylo, že neměli licence na My Dick Is Big od Little Big a tím pádem by neměli intro soundtrack pokaždé, když by se Sergej objevil. Přes všechny změny v příběhu si ale produkce zachovala poměrně důležitou výchozí pozici. Zřejmě věděli přesně, co jejích cílová skupina chce: Ten film není o Gromovi. Pokud chcete film o Igoru Gromovi, podívejte se na krátkometrážní snímek Major Grom z roku 2017. Major Grom: Plague Doctor je od začátku až do konce o Sergeji Razumovském.

Pokud se podíváte na film alespoň dvakrát, najednou zjistíte, že se celá story má trochu jinak než je původně předkládána. Morový doktor si nevybírá oběti čistě náhodně z řad milionářů, jeho zájmem jsou specificky lidé, kteří nějakým způsobem financují válku v Sýrii, se kterou má Doktor osobní problém.
V kombinaci s velmi otevřeně nekonformistickou osobností Sergeje, který za poměrně krátkou dobu nezávislých dialogů na plátně stihne dát callout úplně všem přes bolševikům po policajty, pak propaguje naprostou svobodu projevu na internetu, dostupnost vzdělávání a požaduje transparentnost justičního systému, a po celou tu dobu žije se svým nejlepším kamarádem, aniž by to někdo smysluplně vysvětlil. Konec konců celé úvodní titulky jsou specificky o něm a nemyslím si, že jejich juxtapozice s komediálním začátkem o Igorovi je neúmyslná. Mimochodem pokud nemáte podvědomí o ruském rocku, tak jde o cover Перемен od Kina (КИНО), což byla osmdesátková rocková skupina a tenhle konkrétní banger je velmi specificky asociován s reformami Michala Gorbačova a demokratizací společnosti. Je nepřekvapivé, že když ten film vyšel, tak první reviews byly doslova pojmenované "Je Major Grom proNavalnystická propaganda?" než se narativ, možná záměrně, změnil na "liberálové nechtějí, abyste tento film viděli, protože je o cool policajtovi" pod hashtagem #поддержитеМайораГрома. Ale nějak se lidi do kin dostat musí.

Dimitri Chebotarev, který hraje Olega, Sergejova nejlepšího přítele, pravděpodobně neúmyslně zmemoval hned první interview o filmu, kde asi dvacetkrát během minuty zopakoval slovní spojení "sexuální energie," když se snažil vysvětlit svůj přístup k roli, přičemž z něj padaly bomby jako "Neříkám, že jsou milenci. Ale (v jejich vztahu) musí být sexuální energie. Je to normální." a "To máte jak s mafiány. To taky nemůžete dělat bez sexuální energie." čímž v podstatě potvrdil, to, co víme od dob Fight Clubu: To, že jde o jednu a tu samou osobu neznamená, že spolu nespí. I pokud neshipujete Olega a Sergeje (přičemž Dimitri očividně ano), pořád je faktem, že Sergej Razumovskij je v originále homosexuálně kódovaný. Ačkoliv jeho vztah k Olegovi je implicitní, ze začátku má mnoho explicitních narážek na Groma, od kterých se později částečně upustilo buď proto, že byly jednoduše celkem homofobní, nebo naopak, protože tou dobou v Rusku začal platit zákon o "distribuci propagandy podporující netradiční sexuální vztahy" v rámci ochrany dětí a mládeže. Každopádně reference se do filmu dostaly a je jich požehnaně.
Mimochodem, distribuční práva na Majora Groma vlastní Disney. To ze Sergeje dělá prvního homosexuála v MCU. Nemáte zač. 

Z technického hlediska jde o docela průměrný akční film, což je na ruské poměry zázrak, protože ruský filmy jsou jen o něco málo horší než Bollywood a pokud chcete protestovat, tak vás varuji předem: Nebojím se jako argument vytáhnout Guardians z roku 2017, kde se jeden borec doslova. měnil. v medvěda. Major Grom měl v tomhle hrozně velkou výhodu. Jeho produkce a herci byli a jsou vlastně úplně normální lidi, takže se rozhodli, že když Rusko není v roce 2021 schopný vytvořit dobrou CGI scénu, tak tam prostě nebude. A s touto myšlenou dali do Doktorova superobleku skutečné plamenomety, zavřeli historické centrum Petrohradu, doslova ho zapálili a řekli ostatním hercům, ať uskočí, kdyby to letělo na ně. Výsledkem jsou opravdu dobré a až realisticky krátké bitky, což je po desítkách hodin MCU vymývaček neskutečná úleva. 
Pocitově je to trochu horší Marvel s tak absurdními dialogy, že zní realisticky, ale také jsem měla tu čest vidět nový Mortal Kombat a oproti němu je Major Grom na Oskara. Možná vás shlédnutí naočkuje Sputnikem a zvolí vaším jménem 3 americké prezidenty, ale taky je to podle jedinýho dobrýho komixu, kterej z Ruska kdy vzešel. Kanonicky gay záporák, kdo to v poslední době má? Takže čert vem, že tam bouchají věci, které nemají reálnou kapacitu explodovat. 8+/10. Je dobrý vědět, že něco takovýho vzniklo. Ženy nechtějí patnáctej queerbait seriál od Marvelu, ať dojí Lokiho, nebo ne. Ženy chtějí Major Grom 2: The Game. Již brzy na Netflixu.

Nehodlám Phobs shamit za to, že kreslí všechny postavy stejně, ale pro ilustraci toho clusterfucku se změnama kreslířů si můžete zkusit tipnout, na kterých obrázcích je Sergej Razumovskij, na kterých Sauron a na kterých úplně někdo jiný. Ten chlap se prostě mění podle sexuálních preferencí kreslíře jako chameleon. ↓↓↓

1. Ptačí démon, ale technicky Sergej. 2. Sergej.3. Sergej, komix circa 2012, 4. Sauron, 5. Sergej, komix circa 2020. 6. Sergej. 7. Sauron. 8. Sergej. 9. Gromova gf Julja. 10. Sergej, baby verze. 11. Sergej, komix circa 2020. 12. Sergej, 2021.

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.