2/15/2015

Napsala Nagat | Tagy : , , ,
Jedna z náboženských teorií fangirlismu tvrdí, že každému fandomu je přisouzen osud už od počátku a nemá smysl si s jeho vývojem dělat moc velkou hlavu. Některé fandomy jsou odsouzeny ke slávě a moci, jiné k izolaci a šílenství.
Podle fangirlistů je ke každému fandomu při zrození povolána vědma – ve starých spisech označována jako sudička, která výkladem budoucnosti určí osud novorozeného fandomu.
Zvláštní je, že tyto vědmy musejí být podle starých tradic závislé na cigaretách, případně kofienu, který je jim den před věštbou odepřen, a věštba probíhá zásadně v šest ráno, aby se sudičky "dostaly do pravého věšteckého deliria".
Jednoduše řečeno mají tak špatnou náladu, že už padesát let tu nebyla optimističtější sudba, než fandom Kim Ir Sena.
Fanouškovská Unie Citově Kontraproduktivních (FUCK) považuje postoj církve za "docela kontroverzní" a poukazuje na fakt, že čerpají ze starých a již neaktuálních zdrojů, které podkládají neověřenými legendami.
Fangirlisté se odvolávají na vědecky potvrzený "koloběh fandomu", který předpokládá, že pokud nějaký fandom částečně zanikne a následně opět povstane, je jeho vývoj zcela stejný, protože je jeho cesta předem předurčena. Za důkaz správnosti svého tvrzení považují Sherlock fandom.
V historických záznamech Sherlock fandomu se totiž můžeme dočíst o stavu, který je prakticky paralelou dnešní situace.
They want each other's D since 1887.

Fanoušci Sherlocka Holmese jsou krásným příkladem toho, že se lidstvo za posledních 200 let prakticky nezměnilo. Je známý fakt, že když Doyle v roce 1893  Sherlocka zabil (protože ho měl plné zuby), fanoušci se oblékli do černé a drželi za něj smutek, což sice v téhle době zní úplně normálně, ale tehdy to byl strašný úlet, protože Briti. Nakonec to donutilo Doyleho Sherlocka oživit. (musel být nadšen)
Teď by si nikdo nevšiml, kdyby fanoušci BBC seriálu převlíkli z černé do černé a tiše smutnili - už proto, že většina z nich jsou zatracení nerdi, verbálně se neprojevují a černá je základem jejich oděvu – tak místo toho polepili celý svět plakátama, změnili se ve Spidermeny a stali se jednou z nejobávanějších sekt Tumblru. V podstatě se jen nudí a vlastně nedělají nic, co by předtím nedělal  Homestuck, ale je to celkem skandál, protože Briti.

Než Doyle přivedl Holmese znova k životu, byl Sherlock deset let mrtvý. Kronikáři si do teď nejsou jisti, jestli to bylo dobře, špatně, nebo kdo ví jak. V každém případě to fanoušky frustrovalo tak moc, že je to znatelné ještě dneska.image
Pokud někdy budete hledat podklady pro psychologický výzkum o fandomech, Sherlockovi fanoušci jsou správná cesta. Kromě toho, že mu doslova stavějí sochy, založili několik pseudovědeckých společností, ve kterých se sdružují a kolektivkě dedukují. Nejznámější je společnost Baker Street Irregulars, které je určena pouze pro elitní mozky a zájemci o členství musí projít přijímacím řízením a prokázat své duševní schopnosti. Například Franklin D. Roosevelt získal díky logicky bezchybné analýze o tom, že Sherlock Holmes byl Američan. Někdo jiný ho dostal za logicky bezchybný rozbor dokládající, že Holmes byl po svých předcích Francouz. A takových je asi dalších 500, včetně české teorie.

"When I first watched Sherlock I didn't understand how people could get so obsessed with a show with only six episodes with such long hiatuses
What did they do in between airings, I had asked myself
Get weird
Get weird is what they do”
boredsociopath 
 [1]
Pojďme si přátelsky promluvit o tom, co způsobilo, že je Sherlock Holmes tak populární.
Tedy o jeho atraktivitě, intelektu a hlavně faktu, že víc gay, než double rainbow.
Vědecké poznatky celého světa se shodují na tom, že slash byl vymyšlen v druhé polovině sedmdesátých let – dejme tomu 1975-76. To je naprostá hovadina.
Pokud si budete všímat Sherlock fandomu, zjistíte, že byl průřezem přes posledních dvou set let tak teplej, že všechno, co víte o historickém přístupu k homosexualitě, nedává smysl.
Když jsme u toho Sir 
Arthur Conan Doyle údajně přidal do povídek o Holmesovi Irlene Adler, protože se začaly šířit zvěsti jako "je zvláštní, že takový muž, jakým je Sherlock Holmes, nejeví zájem o ženy."

Dokážu si živě představit skupinu pozdně-viktoriánských dam na čajovém dýchánku, debatující například o téhle pasáži v Sherlockovi:

When I turned again, Sherlock Holmes was standing smiling at me across my study table. I rose to my feet, stared at him for some seconds in utter amazement, and then it appears that I must have fainted for the first and the last time in my life. Certainly a gray mist swirled before my eyes, and when it cleared I found my collar-ends undone and the tingling after-taste of brandy upon my lips. Holmes was bending over my chair, his flask in his hand.
(-The Return of Sherlock Holmes)

 

"Ale, slečno Margaret, on mu nepochybně pouze dával napít kořalky, aby nebohého doktora probral." "Zajisté máte pravdu, paní Florence, otázkou však je, jak mu dával napít." "Ahaha, ale jděte vy jedna!"
"No tedy, dámy, kdyby to slyšeli vaši manželé. Mimochodem, slyšela jsem že paní Bessiová napsala novou kapitolu jedné ze svých... fanouškovských povídek." "Ah, to je úžasné!"
"Doufám, že to bude ta AU, kde je doktor Watson Jana Eyrová."



Sherlock si za to v podstatě může sám. Jeho charakter je neuvěřitelně atraktivní, a za co nemůže Holmes, za to může Watson, který nevynechá jedinou příležitost pro fangirlení nad Sherlockovým intelektem a rád dělá poznámky typu "Sherlock reaguje na mé uznání jeho dedukčních schopností, jako dívka na komplimenty o jejím vzhledu"

Nedá se racionálně vysvětlit, proč se v podvědomí lidé, ustálil Sherlock Holmes, jako nudný muž s loveckou čapkou a dýmkou. Pravděpodobně se někde stala chyba ve vzdělávacím a informačním systému, protože nepochybně budete schopni někde v hlavě vydolovat citace jako "Každý detektiv potřebuje míň inteligentního společníka, aby vypadal chytřeji – jako měl Sherlock Watsona" a přísahám bohu, že když vyšel první film s RDJ, jistý magazín napsal "Sherlock Holmes konečně není nudný páprda, ale srší sexapelem a Watson ztvárnění Jude Lawem konečně není zbytečný!". Každý, kdo kdy držel v ruce knihu, by za to vraždil.
Jo, a ještě je tu fandom Elementary.
Hahah. No.


Většina shipperek potvrzuje, že kdyby nevěděly, že mají v ruce originál, myslely by si, že jde o velice zdařilou fanfiction. Některé z těch knih by měly mít na začátku upozornění: Varování: Čtení je doprovázeno jemným šimráním v žaludku a může vyvolávat u čtenářek doprovodné reakce, jako je vrnění, či převalováním se na posteli s přiblblým úsměvem.
Sherlock se nikdy nesnažil vytvářet dojem klasického heterosexuálního hrdiny. Je popsán jako homosociální – což znamená, že preferuje neromantické vztahy s muži, navazování kontaktů s ženami mu nejde. Už ve viktoriánské době se objevily spekulace o jeho sexualitě, proto Doyle připsal do jedné z povídek Irlene. Ve výsledku je Sherlock slečnou Adlerovou sice okouzlen, ale pouze její inteligencí. (Čímž si vyslouží status asexuála, ale můžeme předstírat, že je romanticky zainteresován v Johnu Watsonovi.)
"I am not a whole-souled admirer of womankind." -Sherlock Holmes
Arthur Conan Doyle byl na svou dobu velmi liberální k homosexuálům, což bylo možná důvodem, proč nesměl sedět v House of Lords, a byl dobrým přítelem Oscara Wilda. Údajně byli při jejich prvním setkání jeden druhým naprosto okouzleni a výsledkem bylo, že Doyle napsal Psa Baskervilského a Wilde publikoval první kapitoly Doriana Graye. Oba byli tehdy nadějní spisovatelé kolem třiceti, a pokud mi tvrdíte, že to neshipujete, mám důvodné podezření, že lžete.
Jedna z nejoblíbenějších scén, které jsou podezřívány z obsahu homosexuálního podtextu je začátek Empty House, což je povídka, ve které se Sherlock vrátí z mrtvých. (Pokud i tuhle atmosféru tvůrci BBC zachovají, máme se na co těšit.) Sherlock přijde za Watsonem v převleku za obchodníka s knihami a nabídne mu tři knihy; British Birds, Catullus a The Holy War. Catullus je Římský básník, který se proslavil homoerotickou poezií, ačkoli česká Wikipedie ve svém krátkém odstavečku tvrdí něco o zamilovaných básních a nešťastné lásce k ženě. Zbytek světa zná Catulluse podle jeho Carmen XVI, která začíná Pedicabo ego vos et irrumabo, anglicky; I want sodomize and skull-fuck you. Catullus raper Římský. John Watson má Catulla rád.
Pro zájemce, více subtextu můžete najít zde: http://nekosmuse.com/sherlockholmes/subtext

Je pravda, že většina seriálů, které se o Sherlockovi vysílaly na ČT1, byly pekelně nudné. Ale nikdy není pozdě na to, napravit staré chyby a podívat se na to, jak pěkně dokáže být i starší verze Sherlocka sassy and gay. <videoargument>.

 Best of modern fandom
Nemá smysl mluvit o tom, jak moc divný moderní Sherlock fandom je, protože to už někdo zpracoval. Holmesovi fanoušci odráží podstatu samotného charakteru Sherlocka. Nikdo jim pořádně nerozumí, nimrají se v detailech, netušíte, co udělají příště, a pravděpodobně jsou všichni na drogách.
Ušli velmi dlouhou cestu. Od pláče nad Reinchenbachem, přes rozebírání detailů v jednotlivých dílech, až po stalkování délky Benedictových vlasů.
A cosplaye. Nezaponěňme na cosplaye. Protože why the  fuck no. 
Ale všichni jim to tolerujeme, protože chápeme jejich zoufalství a opuštěnost. Narozdíl od Onceler fandomu. Ten nechápe nikdo.
Nejlepší z dedukcí BBC Sherlock fandomu

1. Johnův pin:
 
Is it just me or John's PIN number seems to be 7437? Of course that the last 7 is pure speculation, we don't actually get to see it...But if it is, it spells SHER like in SHER-locked (and is the same as Irene's mobile phone code)!!! :D


>Is it just me or John's PIN number seems to be 7437? Of course that the last 7 is pure speculation, we don't actually get to see it...
But if it is, it spells SHER like in SHER-locked (and is the same as Irene's mobile phone code)






2. Moriartyho spona

Guys, in the Reichenbach Fall, Moriarty is wearing a tie pin of a FOX.
And in the book, Grimm's Fairy Tales (Also mentioned in the Reichenbach Fall) there is a story about a FOX who FAKES HIS OWN DEATH.
Is this a clue about Sherlock's fake death?? Or did Moriarty actually die??



 3. Tohle raději rozebírat nebudu
Lets deduce then shall we?
A hand is clearly leaning against the window. Now we know people have been in Sherlock's home, but they left no finger prints since the only way for Sherlock to find out where they had been was via dust. So it had to be someone who is welcome in the apartment. 
If you look at how high the hand is, they are tall. So that clearly rules out John and Mrs Hudson. 
Now if you will, notice the smudge marks in a circle just under it. About the size of a head. But if you look at the hand its flat on the glass meaning the person who made it had to have been facing the window, the other smudge was made by someone who was facing the other way...
Now who is tall with big hands that is often in the apartment?
Not a big stretch to establish that is Sherlock's hand print.
Here is where it gets juicy...  
The head smudge is just taller then John. 
SO in conclusion. 
I put forward, John was lifted by Sherlock, back and head to the window, while Sherlock had his hand on the window for support....
Thank you. Good day sir.



Kromě toho vytvářejí gify, které sem dávat nebudu, protože Salvador Dalí vedle nich vypadá zcela příčetně, a mají podivnou chuť pro omegaverse. Pokud si dáte na AO3 nejoblíbenější povídky na BBC Sherlocka, na 70% půjde o omegaverse.
Využiji statistiku, kterou někdo udělal za mě.
Nejpopulárnějším pairingem je John/Sherlock (11,856 povídek). V romantickém vztahu, v přátelské rovině je to 2,761 povídek.
Druhé nejoblíbenější je Moran/Moriarty (988), což je stejně ironické, jako reklama na seznamku na feministky.cz, protože Moran se v seriálu ani neobjevil.
Ostatní užívané páry, řazeno podle popularity:
  • Mycroft/Lestrade (809)
  • Sherlock/Lestrade (498)
  • Sherlock/Moriarty (300)
  • Sherlock/Molly (326)
  • Mycroft/Sherlock (285)
  • Irene/Sherlock (238)
  • Mycroft/John (216)
  • Moriarty/John (149)
Povídek s homosexuálním kontextem je 15536, což je dvakrát víc než general (7267)
Jen 2203 fanfikcí je F/M.
Nejméně populárním tagem je Fluff. Jako obvykle.

"‘I'd like to introduce you to my boyfriend, Pickford.'
‘That's a fucking dinosaur!' roared Sally.”
-klasika





Na rozloučenou Nagatina oblíbená AU Sherlocka. (Belcher a Butterfield. omfg) Tohle musíte považovat za úžasné i bez ohledu na vaše sexuální preference.
Mimochodem, Asa Butterfield je všeobecně uznaný headcanon pro Hamishe Holmese (je to zákon) a Sherlock fandom čekají náročné dny, až jim dojde, že ten xichtík má hrát geniálního vojenského stratéga, který zachrání lidstvo před útokem mimozemšťanů. Po kom tu hlavičku asi má? Připište k Superwholocku další slabiku.
 

 [1] Pro zájemce: Ruská verze Sherlocka Holmese s Vasily Livanovem a Vitaly Solominem, přičemž Watson je neobvykle roztomilý.

1 komentář:

  1. Hoj Nagat, chtěla jsem se zeptat, když už jsme u těch adaptací. Co říkáš na verzi Elementary, kde pro jistotu udělali z Watsona a Moriartyho ženské (asi aby se vyhnuli tomu co nastalo v BBC verzi...) a Sherlocka převlíkli za vyléčeného drogově závislého?

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.