2/15/2015

EDIT: Článek navnadil několik lidí, aby si zahrálo DA, just according to keikaku. A teď prej chcete i nějaký vtipy. Fajn.
  •  Ten kdo dělal Dorianův design ho vymyslel jsen proto, aby se pak mohl bavit tím, jak si všechny ty ženské snaží nalepit knír a všichni chapi namalovat oční linky.
  • Chci říct, že děkuji Bioware za reprezentaci v podobě postavy Doriana Pavuse. Archiváři a historici se smyslem pro módu jsou v menšině a potřebují víc místa v médiích.
  • Meredick.
  • Což je mimochodem taky důvod, proč všechny Orsinovy problémy musíte řešit vy, i když má kancelář hned naproti. Nechce s ní být sám.
  • Legenda praví, že je tu romance mod na Carvera. Ale jde to jen na friendship romance. Není tu romance mod.
  • Carverův počáteční stav je 50 rivality. Proto je s ním těžké vyjít.
  • Jako když všichni znají Legendu o svatém Václavovi, ale nikdo nezná legendu o Boleslavovi. Ta začíná takhle. "Boleslav se narodil s rivality +50."
  • This.
         Vzpomínáte, jak jste hráli Zaklínače a byli jste neuvěřitelně frustrovaní tím, že je Iorveth do Geralta udělaný snad víc než do Saskii a Roche je prostě dickhold, (Triss. Mecht.) ale nemohli jste s tím nic udělat? Jestli ne, tak to byl asi problém specifický jen pro mě, ups. Svádím to na léto bez fandomu, protože Witcher byl vlastně první rpg, které jsem hrála. Jsem s tímhle dost pozadu. Jakože dost. Dostala jsem ho. Tím byl můj život zpečetěn. A tak jsem si stěžovala na málo slashe na Zaklínače a pak mi někdo říká, že bych si měla zahrát něco od Bioware. A mezi námi, Fenris, vole, Fenris. Dragon Age 2. To chceš.
         Pokud byste chtěli vyznačit v mé životní linii moment, kdy se zhroutil můj život, byla to chvíle, kdy jsem poprvé napsala do Google obrázků "Fenris." A to se vzápětí ukázalo, že i když mám anime komplex Lyanny Stark, tedy problém s bělovlasými nelidmi, vztahy s lidskými blonďáky jsou mnohem náročnější. Jaina Proudmoore se mě snažila varovat, ale neposlouchala jsem. Stejně vyšlo najevo, že recitace Daenerysiných proslovů o osvobozování otroků není pro mě. Jinak řečeno, hrála jsem Dragon Age kvůli zápletce. A příběhu. A tactical combat strategii.* A nepřeskočila jsem ani jeden dialog. Protože hrát Dragon Age jen proto, že tam můžete ojet teplé elfy je povrchní.
*Nemám tušení, co to znamená.
         Na druhou stranu, jediná adekvátní odpověď na "Dragon Age 2?" je "Fenris!" Jela jsem si tak první den v semestru na Univerzitu a potkala jsem civilní spolužačku, co se mě ptala "Hej a co ty jsi dělala celé prázdniny? :)" Seděla na u počítače, mlátila do klávesnice a doufala jsem, že z toho vyždímu ještě jednu sex scénu? "um... hrála hry?" "Jaké?" "...Zaklínače?" "To neznám. :(" Všimli jste si někdy, že civlové dokážou vyslovovat smajlíky? "Uh, um. A Dragon Age dvojku, ale to asi taky-" "ACH, FENRIS!" V té chvíli mě omyli a já strávila několik úvodních přednášek agresivním drbáním neexistujících mužů. Ale tak. Bioware už ani nepředstírá, že hlavní cílovou skupinou Dragon Age jsou heterosexuální muži. Což se potvrdilo na předávání The Game Awards 2014.

         Myslím, že je teď ta pravá doba na historku, pardon, na seriózní Nagatin článek o tom, jak jsem se sérií náhod a nehod ocitla na počátku zombie apokalypsy, nakopala archdemonovu prdel, pak měla devět let neskutečnou párty, objevila novou drogu, zamilovala se do teroristy, rozpoutala občanskou válku a nakonec se stala inkvizitorem, což nadchlo všechny mé upálené praprapraprababičky, a odvrátila konec světa.
          Původní záměr byl napsat recenzi na Inquisiton, protože jsem trash a šla si podat žádost o stipendium jen proto, abych si tu chujovinu mohla koupit. Nakonec jsem ale skončila u toho, že kdybych psala skutečné review, musela bych buď znova zahrát celou hru a být alespoň trochu seriózní, nebo použít obraty jako ‚holčičí rpg,‘ protože nehodlám lhát o tom, jaká byla má percepce, ale to není minimálně vhodné. Je tady příliž mnoho objektivitu znesnadňujících faktorů a já zvládám jen zvracet pocity na klávesnici. Nechce se mi ani drbat v tom, co mi jelo/nejelo, co se zabugovalo (ok, k tomu se dostanu, protože doprdele Králičí Koláč), nebo jestli jsem musela vypnout gravitaci, abych měla lepší textury. Nikoho to nezajímá, jsme na yaoi blogísku a mým záměrem je primárně donutit vás hrát tu věc, donést mi cosplayera Anderse na Animefest 2015 a zničit váš život.

 image
DRAGON AGE
Ne, nebudu streamovat. Nebudu dělat vlogy. Jesus fuck guyz. Find an another pair of tits.
***
         Pokud jste v DA úplně noví, tak jde o fantasy ságu tvořenou třemi hlavními hrami, nějakými DLC a pak neuvěřitelným množstvím špatných knih, komixů, seriálů, filmů. Pokud vám někdo bude namlouvat, že nejsou špatné, nevěřte jim. Jsou katastrofální. Sice ne tak katastrofální, jako Rise of the Lich King - nic není horší než Rise of the Lich King. Ani kombinace všech Hobbitů, včetně toho kresleného, povídek na Library of Moria a poslední díl Eragona, není horší než Rise of the Lich King – ale pořád jsou ty věci fyzicky bolestivé a u jejich konzumace hrozí poškození vnitřních orgánů.
Příběhy se odehrávají v různých zemích na kontinentu Thedas, který čas od času zužuje Blight, což je taková nepravidelně opakující se obdoba zombie apokalypsy, která reguluje počty obyvatel. Ovšem ani život ve středověku se zombiemi lidem nezabraňuje, aby na sebe byli hnusní a zrazovali se, bojovali mezi sebou, byli rasističtí, zavírali se do nóbl podniků, jako je Circle of Magi, můžeš přijít kdykoliv, ale nesmíš odejít, používali blood magic, čistě proto, že nemají chlapa a nudí se, a tak dále. A do takového bordelu se většinou nachomýtne zmatená socka, ze které se vyklube hlavní protagonista, někde naverbuje kompost, který začal vykazovat známky inteligence a vlastní vůle, a jdou zachránit situaci. (A ať si říká, kdo chce, co chce Hawkova story je jediné logické vyústění celého tohohle "refugee saves a day" tropu.) Prostě typické rpg.
         Origins je příběh o tom, jak vás Grey Wardens, jediní bojovníci s Darkspawn, naverbují jako pomoc proti nastávajícímu Blightu a všichni si jen tak z yola umřou. Váš Warden tak stojí proti armádě nemrtvých sám samotinký jen se psem. A s královským bastardem, sexy alternativou čarodějnice z Pustin, kick-ass jeptiškou, bisexuální asasínem a vůbec, když nic nemáte, sbíráte odpad společnosti po příkopách a pastech. Hra je dialog based, ať se to řekne česky jakkoliv, a když někomu doporučuji DA sérii, začínám dvojkou. Protože Origins je Tolkien. Je starší, ve své době byla top a i přes nesporné kvality je ta hra zdlouhavá a představa, že bych si ji měla zahrát celou znova, je zároveň příjemná i děsivá. Je to výborné, ale dvojka si to frčí a je tam Hawke.

         Druhá možná reakce na "Dragon Age" je "Jo, Dragon Age je super, ale dvojka je nic moc." Za to bych trhala hlavy. Jednak proto, že je to tak neuvěřitelně mainstream názor, že vás okamžitě budu podezřívat, že jste tu větu četli tak dlouho na různých fórech, až jste ji akceptovali jako fakt. "DA:2 je dobrá hra, ale není důstojné pokračování DA:O" je mnohem lepší a já s tím souhlasím. Nejen obsah DA:2 je ta část života a dospívání o které nemluvíme. Všechno je ve stejných lokacích, na vašich rozhodnutích nezáleží a příběh je až docela shit- celé je to postavené na atraktivních charakterech. Pro nezkušené hráče a lidi, co zrovna nemají do čeho píchnout, nebo nemají 200 hodin času je ale ideální a jestli chcete začít s Dragon Age, začněte, prosím, dvojkou, protože je menší pravděpodobnost, že to vzdáte v prologu. Motivační video.

         Hlavní hrdina DA:2 je Hawke, národní poklad, který utekl před Blightem do Kirkwallu a díky své okouzlující osobnosti a štěstí se dopracoval do vysoce politicky postavené pozice, kterou nikdy neměl dostat. A vůbec, zápletka je vlastně tohle. Krásou DA:2 je sarkastická dialogová volba, která na na spoustu lidí mluví na hluboce spirituálním levelu. Pokud ji používáte opakovaně Hawke má neuvěřitelně špatné hlody, které za 1.) se naprosto nehodí a za 2.) nevyřeší vůbec žádný problém, ale jsou epické.
         Navíc všechny romance options v DA:2 jsou bisexuální, což znamená, že je můžete chytit všechny! Yay! Spoustu lidí to naštvalo a většinou se to považovalo za chybný krok. Tumblr tvrdí, že je to je nerealistické, má to špatný dopad na queer komunitu, blablabla a podobně. Oni by sice pak udělali bisexuální mody, ale ty jsou vlastně taky špatné. A hrát počítačovou hru tak, jak chcete, je špatné, áno? Konec konců všechno, co jste v životě udělali je špatné, áno?
Ale tak co, nebudu se hádat s někým, kdo přispívá na mage rights tag.
         Hawkovo dobrodružství v Kirkwallu je jako devítiletej tah po hospodách, kde se kvalita alkoholu zvyšuje s mírou promile v krvi a je to jedna velká párty. O nic nejde, nikde nehoří, můžete lootnout hafo moli prožraných šál a sexuální dostupnost vašich companion do toho krásně sedí, protože po třetím roce s Hawkem je vám taky všechno jedno. Byli jsme opilí. Mladí. A potřebovali peníze.
Víte, jaká je podmínka pro spokojený vztah s Andersem? ESC pokaždé když otevře pusu. A dívat se mu na zadek. Podmínka pro přežití v DA fandomu na Tumblru? Přeskočení všech text-postů delších než 5 vět a tran!headcanon v blacklistu. A tak mi to trochu vybouchlo.
A umřelo asi sedm lidí.
A já nevěděla proč.
         Morální poselství všeho mě většinou mine. Tady mě praštilo jako cihla vystřelená katapultem přímo do mého obličeje. Takže poznámka pro příště: Nevěřit mágům. Nemilovat teroristy. Dobrá, dobrá. Omlouvám se za všechna špatná rozhodnutí, která jsem udělala a která udělám, protože nebudu přemýšlet a všechny problémy se pokusím odsmát pryč.
         Hrát život na sassy ignorant je sranda, říkali. Ten blonďatý týpek, co pořád mele nějaký hovadiny, je trochu cvok, ale je fakt dobrej v posteli, říkali.
Když o tom tak přemýšlím, asi chápu Hawkovu zatrpklost v Inquisition. Stěžuje si snad tolik, co já. Což znamená, že by si stačilo jen zout si boty, okousat si uši do špičata a nikdo by ho nepodezříval, že se jako elf nenarodil.  Ale pořád nevím, proč když byl Hawke v Destiny traileru tak směšně atraktivní, nenapravili s vymazlenou grafikou DA:I jeho bezďácký vzhled a pokračovali s tou zarostlou abomination.
         Už jsem v téhle mapě pět hodin, proč mám otevřenou jen půlku lokací?
Pro DA:I si Bioware vzalo k srdci všechny názory fanoušků. Všechny. Takže oblasti se střídají, kraftit se musí, postavy mají vyhrazené sexuality a dokonce i rasové preference, vaše postava je zase custom, máme tu kanonicky trans!postavu, na rozhodnutích záleží takovým způsobem, že budete litovat doslova a do písmene Všeho a to že některé kulturní podrobnosti jsou na slovo podobné jedné fanfikci, co jste četli se dá považovat za náhodu jen do chvíle, kdy zjistíte, že jedna z přídavných novel byla věnována "LGBT komunitě a fanouškům na Tumblru."
         Ta hra je hlína. Nechci spoilerovat, jen prozradím, že v podstatě celou dobu zavíráte rifty do Fade a sbíráte politický vliv, abyste ukázali, že vůbec nejste Hawke. Ačkoliv Inkvizitor je dost lamař, nezvládá základy humoru a všechen svůj úspěch staví na historce o Andraste, jeho companions jsou nejneuvěřitelnější sbírka noble odpadu a situační humor je dotáhnut na nejvyšší úroveň. Dragon Age fandom je obrovský a pokud nemáte, co dělat a už vám hrabe z Shingeki no Kyojin, najděte si čas na prozkoumání tohohle dna internetu mají kink meme s tagama! . Ale doporučuji, držet se Ao3, protože Tumblr fandom je social justice trash, všichni sidnuli s magema, souhlasili s Andersem a patří mezi přenašeče duševních chorob.
Jediná promeškaná šance v Dragon Age fandomu je to, že neexistuje povídka s názvem The Deep Throats Expedition. V každém případě, pokud jde o něco důležitého, Bioware to poctivě reflektuje, díky čemuž je Inquisition vhodná jako doplňkový studijní materiál, pokud máte jako céčko homosexualitu pro pokročilé, nebo děláte státnice z lesbomancie, nebo prostě máte něco z gender studies. Nedávno si Tumbleři vyřvali oficiální prohlášení, že Cullen měl být vlastně bisexuál a to, že je ve hře hetero je nezávazná nehoda. Což je sice chválihodné, ale přátelsky připomínám, že i Hussie to přestal v záchvěvu příčetnosti dělat. Alespoň jde vidět, že znají svou cílovou skupinu. Díky Makerovi, že omegaverse v DA fandomu moc nefrčí.
         Díky benevolenci Bioware velmi často zapomínám, že pořád žijeme ve středověku a opravdu existují mužští hráči, kteří si myslí, že homosexuální/bisexuální postava je přímý útok na jejich penis a nesou Dragon Age špatně. Ano, má to backstory. Vyhledávala jsem naprosto unrelated věci a google mi začal vyhazovat takové previews, že jsem je nakonec dohledala znova a udělala vám, jako vánoční dárek, best of:
         Nejvíc se mi asi líbil názor, že jim nevadí homosexuálové ve hrách, pokud jim je nikdo necpe do obličeje. Jo, Anders je trochu neodbytný, ale mně taky nevadí heterosexuální muži, chlapče, jenže narozdíl od tebe, já nemůžu vypnout jejich dotěrnost, když jdu do baru.
         Myslím, že jsem úspěšně všechny utvrdila v přesvědčení, že hraji hry jen proto, že tam můžu ojet teplé cwelfy a tedy je to relevantní všem mým zájmům. Nikoliv! DA:I jsem hrála proto, že tam bylo To-mrtvé-dítě a já doufala, že obejdu skript a podaří se mi ho sbalit. Protože normálně to nejde, romance s mrtvými dětmi je ve většině kultur odsuzována. Nepodařilo, ale za to jsem propadla podlahou. Chápu, že celá Dragon Age sága je o tom, že dojebete, na co sáhnete, ale proč nezvládnu ani otevřít dveře, abych se nepropadla do hluboko textury a po přistání na mě nezíral obrovský králičí koláč v klobouku, který hraje dementní zvonkohru? Já věděla, že se ten ten elfroot nemá kouřit, ale bylo ho tolik a Sera trvala na tom, že to bude legrace. (Legenda praví, že když zasadíte Royal elfroot, vyroste vám Thranduil.) Strávit přes 150 hodin hraním počítačové hry je neuvěřitelné mrháním časem, ale ničeho nelituji. Nespala jsem. A bylo to úžasné. Dragon Age jsou výborné hry a to i když se nebudete soustředit na romance, které jsou v podstatě side quest. Mají neuvěřitelné množství podrobností a kdybych četla každý textový materiál, nalezený přímo ve hře, bylo by to na víc než dvěstě hodin. Podrobné a relevantnější recenzi si můžete najít v podstatě kdekoliv, protože kdo nehraje DA:I zjevně není frikulín.
Nakonec Miracle Of Sound song k Dragon Age 2. Protože All As One je dobrý jen pro Age Of The Dragon memo.

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.